Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

Buitenmuur isoleren met PIR: stappenplan.

Het isoleren van een buitenmuur wordt ook wel buitengevelisolatie genoemd. Buitenmuurisolatie zorgt ervoor dat u een stuk minder warmte verliest. Vaak gebeurt isolatie aan de binnenkant, waardoor u ruimte verliest. Door aan de buitenkant van de muur te isoleren geeft u uw woning een nieuwere uitstraling en verliest u geen extra ruimte. Bovendien is het een niet al te moeilijke klus en kan het eenvoudig zelf gedaan worden. 

Vaak wordt er bij het isoleren van de buitenmuur gebruik gemaakt van isolatieplaten, met name PIR is gewenst. Met PIR kunt u namelijk goed én dun isoleren.

In dit artikel leggen wij u uit waarom de buitenmuur isoleren een juiste keuze is, welk materiaal daarvoor geschikt is en geven wij een handig stappenplan waarmee u zelf uw buitenmuur kunt isoleren.

Voor het isoleren van een muur onder de grond kunt u ook perimeter isolatie plaatsen.

Huis geïsoleerd met PIR

Isolatie buitenmuur methodes

Het isoleren van de buitenmuur kan op verschillende manieren. Vaak wordt het isoleren van de buitenmuur verward met het isoleren van de spouw. Dit komt omdat bij het isoleren van de spouw u eigenlijk isoleert van de binnenkant. In het geval van het isoleren van de buitenmuur, isoleert u eigenlijk vanaf de buitenkant. 

Methode 1: Buitenmuur isoleren buitenkant

De buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant wordt ook wel gevelisolatie genoemd en brengt de hoogste thermische prestaties met zich mee. Hoewel dit ook iets duurder is dan vanuit de binnenkant isoleren, is de klus ook een stuk makkelijker. Dit komt omdat de bestaande muur niet gesloopt hoeft te worden, maar u het isolatiemateriaal gemakkelijk kunt zetten tegen de bestaande muur. Daarnaast heeft u ook nog vrij de keuze in wat voor afwerking u gebruikt, waardoor u een nieuw en esthetische voorgevel kunt creëren. 

 Bekijk hieronder het stappenplan buitenmuur isolatie met PIR!

Methode 2: Buitenmuur isoleren binnenkant

De buitenmuur isoleren vanaf de binnenkant wordt ook wel spouwmuurisolatie genoemd. Dit is vaak door middel van isolatiemateriaal direct in de spouw spuiten of door de bestaande muur open te maken en er isolatie tussen in te plaatsen. Hoewel het een effectieve methode is en goedkoper is dan isoleren vanaf de buitenkant, heeft u minder vrijheid in het afwerken van de voorgevel en zijn de thermische prestaties net wat minder. Lees meer over spouwmuurisolatie.

 Bekijk hier het stappenplan spouwmuur isoleren met PIR of spouwmuur isoleren met steenwol.

Een andere manier van isoleren vanaf de binnenkant is door middel van een voorzetwand. Een voorzetwand brengt een stuk minder kosten met zich mee en is gemakkelijk zelf te plaatsen. Het kost niet veel tijd en u kunt het bovendien ook isoleren. Een nadeel hiervan is dat de thermische prestaties lager kan zijn dan de voorgevel isoleren en dat u ruimte aan de binnenkant van de woning verliest. Lees meer over voorzetwandisolatie.

 Bekijk hier het stappenplan voorzetwand isoleren met PIR of voorzetwand isoleren met glaswol.

Benodigdheden

Materialen (8)

Gereedschappen (6)

Stappenplan isoleren buitenmuur met pir

Stap 1 – Voorbereiden buitenmuur

Bij het plaatsen van isolatie aan de buitenkant van de buitenmuur is het van belang dat de ondergrond schoon is van vuil en bijvoorbeeld mortelresten. De ondergrond dient perfect egaal te zijn. Wanneer dit niet het geval is, zal het isolatiemateriaal niet goed kleven. Zorg ervoor dat alle oneffenheden van de muur verwijderd zijn.

Mortelresten verwijdert u eenvoudig met een beitel. Zorg ervoor dat u de beitel vasthoudt in een hoek van 20 tot 30 graden en breng daarmee geleidelijk druk op de oneffenheden van de muur om het egaal te maken. Veeg de overtollige resten weg met een staalborstel.

Tot slot dient u de buitenmuur te controleren op vocht. Is er sprake van vochtproblemen? Ga dan niet verder met de klus maar laat het controleren door een specialist. Pas wanneer de muur volledig droog is kunt u beginnen aan de klus.

Buitenmuur
Blog post opmeten

Stap 2 – Meet de oppervlakte van de buitenmuur

Meet de oppervlakte van de buitenmuur en bepaal aan de hand van de afmetingen de juiste hoeveelheid oppervlakte isolatiemateriaal. In dit geval maken wij gebruik van PIR isolatiemateriaal, omdat het drukvast en vochtbestendig is.

Stap 3 – Snijd het isolatiemateriaal

Afhankelijk van het isolatiemateriaal dient u in sommige gevallen de isolatieplaat nog op maat te snijden. Bij Isodirect kunt u verschillende afmetingen PIR isolatiemateriaal bestellen, waardoor het snijden enkel nodig is voor lastige hoeken of randen.

PIR zagen
Illbruck isolatielijm toepassing

Stap 4 – Verlijm het isolatiemateriaal

Om het isolatiemateriaal te plaatsen maakt u gebruik van isolatielijm. De isolatielijm van Illbruck is hier uitstekend geschikt voor. Breng de isolatielijm aan op de omtrek van de isolatieplaat en breng daarna een zigzag patroon aan binnen de omtrek.

Stap 5 – Plaats het isolatiemateriaal

Plaats het PIR isolatiemateriaal in halfsteensverband tegen de bestaande buitenmuur aan. Belangrijk hierbij is dat u de eerste laag isolatieplaten waterpas aanbrengt. Dankzij de tand-en-groef verbinding schuift het isolatiemateriaal gemakkelijk in elkaar.

Buitenmuur isoleren PIR
Isolatiepluggen bevestigen

Stap 6 – Bevestig het isolatiemateriaal

Het isolatiemateriaal bevestigt u door met een boorhamer gaten te boren in de isolatieplaat. Boor een gat in de isolatie en muur met de juiste dikte van de isolatieplug. De isolatieplug bevestigt u in het boorgat en zorgt voor een tijdelijke fixatie van het isolatiemateriaal. Gebruik een kunststof nagel om de isolatieplug vast te zetten.

Maak gebruik van minimaal 5 isolatiepluggen per isolatieplaat (60×120 cm), gelijkelijk verdeeld over de hele plaat.

Indien uw gevelbekleding zal bestaan uit metselwerk, kunt u spouwankers gebruiken die u bevestigt in de isolatiepluggen. De spouwankers worden dan meegenomen met het metselwerk en zullen voor een uitstekende bevestiging zorgen. De spouwankers plaatst u om de 50 cm in de breedte en om de 60 cm in de hoogte.

 Bekijk hier de spouwankers.

Stap 7 – Plaats een houten rachelwerk

U dient een houten regelwerk te plaatsen waarop het gevelbekledingssysteem geplaatst kan worden. De breedte van het houten regelwerk dient de breedte van het gevelbekledingssysteem te zijn. Het houten regelwerk bevestigt u met onze speciale afstandschroeven. Plaats eerst de verticale houten profielen. Tussen de verticale houten profielen plaatst u speciale ventilatielatten, deze creëren een luchtspouw.

Onderaan het regelwerk plaatst u een speciale ventilatierooster dat ervoor zorgt dat er geen kleine vogels en ongedierte achter het regelwerk en tussen de isolatie kan komen.

Afstandsschroef

Stap 8 – Werk af met gevelbekledingssysteem naar keuze

Op het houten regelwerk kunt u vervolgens uw gevelbekledingssysteem naar keuze toepassen.

Stap 9 – Plaats een Z-profiel om te voorkomen dat water in de isolatie komt

Nadat de gevelbekleding geplaatst is, wordt er tot slot nog een Z-profiel toegepast aan de bovenkant van het gevelbekledingssysteem en houten regelwerk. Dit Z-profiel zorgt ervoor dat water af kan lopen naar buiten en het niet de isolatie bereikt.

Z profiel

isoleren van uw BUITENMUUR MET pir in video

Meer weten over hoe u zelf uw buitenmuur isoleert met PIR? Bekijk dit filmpje waarin er stap voor stap uitgelegd wordt hoe u de gevel renoveert. 

Advies nodig voor uw buitenmuur isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Gemakkelijk uw BUITENMUUR ISOLEREN met de producten van Isodirect

    In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw buitenmuur kunt isoleren met PIR isolatie. Bij Isodirect bent u op het juiste adres als u op zoek bent naar verschillende isolatiematerialen zoals PIR isolatie, Kooltherm isolatie, EPS isolatie, Glaswol isolatie en Steenwol isolatie. U bestelt de producten gemakkelijk en snel online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de fabrikant leveren, geniet u van een snellere service en lagere kosten!

    Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen over isolatiematerialen, het gebruik van producten of wilt u meer weten over PIR? Neem dan een kijkje tussen andere relevante artikelen en stappenplannen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze professionals bij de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

    alle adviespagina's