Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Dakkapel isolatie: de voordelen, kosten en een stappenplan.

Als u besluit uw woning te isoleren, kan de dakkapel natuurlijk niet ontbreken. Als het hele dak is geïsoleerd behalve de dakkapel, zorgt dat voor veel onnodig warmteverlies. Dat is zonde van de rest van de isolatie! Daarom is het verstandig om ook de dakkapel te isoleren. In dit artikel vertellen wij u meer over dakkapel isolatie:

  • Waarom kiezen voor dakkapel isolatie?
  • Wanneer een dakkapel isoleren?
  • Welke delen van de dakkapel isoleren?
  • Kosten dakkapel isolatie
  • Stappenplan dakkapel isolatie
Dakkapel

Waarom kiezen voor dakkapel isolatie?

Als u de rest van uw huis al heeft geïsoleerd, is het zonde als de isolatieschil niet compleet dicht is door een ongeïsoleerde dakkapel. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer wooncomfort en lagere energiekosten. Helemaal als de dakkapel in een veel gebruikte ruimte zoals een slaapkamer is, is het belangrijk dat de temperatuur comfortabel is. Isolatie kan er daarnaast ook nog eens voor zorgen dat geluidsoverlast vermindert. 

Wanneer een dakkapel isoleren?

Als u recentelijk een dakkapel heeft geplaatst, is de kans groot dat de dakkapel al geïsoleerd is. Veel moderne dakkapellen worden standaard van isolatie voorzien. Met name kunstof dakkapellen zijn goed geïsoleerd. Het is dan niet zinvol om nog meer extra isolatie toe te voegen, dus check dit goed voordat u de dakkapel gaat isoleren. Heeft u een bestaande dakkapel die nog niet is geïsoleerd? Dan is het vrijwel altijd verstandig om die wel te isoleren. U kunt de zijkanten of het dak van de dakkapel dan na-isoleren. U levert daarvoor een klein deel aan ruimte in, maar daarvoor terug krijgt u hoger wooncomfort, een lagere energierekening en een hogere woningwaarde.

Welke delen van de dakkapel isoleren?

Voor een bestaande dakkapel kunt u het dak en/of de zijkanten (ook wel wangen genoemd) isoleren. Voor het beste resultaat is het aan te raden om zowel het dak als de zijkanten te isoleren. Verder is er nog de optie om het raam (beter) te isoleren. Dit is verstandig om te doen als het raam enkel glas heeft. Als u de dakkapel isoleert en het raam niet meeneemt, kan dit een koudebrug vormen. 

U kunt er daarnaast voor kiezen om binnen, buiten of beide kanten te isoleren. Van binnen isoleren is meestal makkelijker en goedkoper, maar met isoleren van buitenaf heeft u wel een effectievere isolatie die minder kans heeft op vochtproblemen. Met isoleren van binnen levert u wel wat ruimte in vanbinnen. Bij isoleren van buiten kunnen de afmetingen veranderen en dit kan in sommige gemeenten een vergunning vereisen. In de meeste gevallen wordt isoleren van buitenaf gedaan als de dakbedekking ook aan vervanging toe is. Ook kan het handiger zijn bij een erg kleine dakkapel, u verliest namelijk zo’n 20-30 centimeter aan ruimte aan elke zijkant bij isoleren van binnen.

Kosten van dakkapel isolatie

De kosten van dakkapel isolatie zijn afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt en welke delen u gaat isoleren. De kosten per m2 zijn vergelijkbaar met die van dakisolatie. Met glaswol bent u het goedkoopst uit. Voor de dakkapel isoleren met PIR/PUR bent u iets meer kwijt, maar hiermee bespaart u wel ruimte of isoleert u beter door de veel hogere Rd-waarde. Met bijvoorbeeld PIR kunt u een stuk dunner isoleren dan glaswol om dezelfde isolatiewaarde te behalen.

Tip: bespaar op PIR en glaswol door b-keus isolatiemateriaal te kopen. Bij Isodirect koopt u snel en gemakkelijk goedkope b-keus PIR en b-keus glaswol!

Meer lezen over de soorten isolatiemateriaal? Lees meer over wat het beste isolatiemateriaal is voor uw klus. Meer over de kosten van isolatiemateriaal lees u op onze pagina kosten isolatie.

Stappenplan dakkapel isolatie

Zelf aan de slag? De zijwanden van de dakkapel kunt u vrij gemakkelijk zelf van binnenuit isoleren. Wij helpen u verder met een stappenplan voor isolatie van de dakkapel zijwanden.

Boodschappenlijstje 

Isolatie zijwanden (wangen) stappenplan

  1. Check of er geen tocht naar binnen komt en de buitenbeplating luchtdicht is. Als dit niet het geval is, moeten kieren en gaten dichtgemaakt worden.
  2. Maak op de wand een houten raamwerk, waar het isolatiemateriaal tussen geplaatst kan worden. Dit kunt u maken van houten latten, houdt hierbij ongeveer 60 cm ruimte tussen de latten. Voor de diepte van het raamwerk gebruikt u de dikte van het isolatiemateriaal.
  3. Plaats het gewenste isolatiemateriaal tussen het houten raamwerk, zorg dat alles goed opgevuld is. 
  4. Breng over het isolatiemateriaal dampremmende folie aan, dit kan met bijvoorbeeld een nietmachine. Gebruik luchtdichte tape om de naden dicht te plakken en om evt. de nietjes af te plakken. 
  5. Kit de aansluitende delen (zoals plafond en vloer) dicht met acrylaatkit.
  6. Werk het geheel af met bijvoorbeeld gyproc platen.

Wilt u ook het dak van de dakkapel isoleren? Dat kunt u op dezelfde manier doen als bij een gewoon dak. Welke manier u gebruikt hangt af van het type dak (schuin of plat; meestal plat bij een dakkapel) en of u het dak van binnenuit of buitenaf wilt isoleren. U leest hier meer over plat dak isolatie en schuin dak isolatie.

alle adviespagina's