Drukvaste isolatieplaten.

Drukvaste isolatieplaten zijn isolatieplaten die een hoge druk aan kunnen. In sommige gevallen zijn drukvaste isolatieplaten essentieel, bijvoorbeeld als er op gelopen wordt of als er zware spullen/machines op staan. 

Kies hier uw drukvaste isolatieplaten:

Uniek: bekijk ook onze PIR platen zonder cachering. Deze zijn bij uitstek geschikt voor het isoleren onder een betonvloer. Drukvast, goedkoop en een goede isolatiewaarde in één oplossing. 

Hardschuim isolatieplaten

Hardschuim isolatieplaten zijn, zoals de naam al zegt, isolatieplaten van uitgehard schuim, dat noemt men ook wel harde persing isolatie. U gebruikt hardschuim isolatieplaten meestal op plaatsen waar er een hoge druk op komt, vaak is dit de vloer. Er zijn verschillende hardschuim isolatieplaten mogelijk, maar de meest gebruikte hardschuim isolatieplaten zijn PIR, XPS en EPS

Heeft u een zeer hoge drukvastheid nodig, bijvoorbeeld in bedrijfshallen? Gebruik dan harde persing isolatie, zoals XPS of EPS 150 of EPS 200PIR, EPS 100 en XPS worden veel gebruikt bij normaal belaste vloeren, zoals in een woonkamer. Op zoek naar isolatie met een lage drukdensiteit? Dan gebruikt u EPS 60. EPS 60 isolatieplaten worden vaak gebruikt als opvulmateriaal voor onder de betonvloer, omdat het materiaal goedkoop is en de betonvloer vanuit zichzelf al stevig is.

Drukvaste isolatieplaat

Iedere drukvaste isolatieplaat heeft zijn eigen druksterkte. We kunnen een drukvaste isolatieplaat indelen in lage, normale en hoge drukvastheid. U kunt de drukvastheid terugvinden in de tabel hieronder.

Drukvaste isolatieplaten vloer

De vloer is de plek waar vrijwel altijd drukvaste isolatieplaten worden gebruikt. Dat komt omdat de vloer vaak een bepaalde druk op zich krijgt, denk aan lopen, meubels of zelfs zware machines. Een drukvaste isolatieplaat is dan per definitie nodig. 

Bekijk hier de tabel met de drukvastheid per isolatiemateriaal en wanneer u harde persing isolatie gebruikt.

Drukvastheid kortdurig (kPa)Drukvastheid langdurig (kPa)Geschikt voor
EPS 60Licht (42 kPa)Licht (60 kPa)Vloeren waar geen grote draagkracht vereist is.– Scheidingswanden

– Spouwmuren

– Dakisolatie bij pannendaken
EPS 100Goed (70 kPa)Goed (150 kPa)Normaal belaste vloerconstructie in de woningbouw.Dragende toepassingen bij privé woningen, zoals:

– Betonvloeren

– Daken

– Buitengevel
EPS 150+Sterk (105 kPa)Sterk (150 kPa)Betonvloeren met een hoge drukvastheid.Bedrijfshal
XPSZeer goed
(250-300 kpa)
Betonvloeren met een zeer hoge drukvastheidBedrijfshal
PIRSterk (100-150 kPa)Sterk (100-150 kPa)VloerenNieuw te storten betonvloer (in de chapes).
Isoleren voor de prijs van EPS met de goede isolatiewaarde van PIR!
PIR kaal Goed (70-150 kPa)Goed (150-175 kPa)

Andere veelgestelde vragen:

Drukvaste isolatieplaten zolder

Drukvaste isolatieplaten zijn geschikt voor bovenop uw zoldervloer. Vaak wordt gekozen voor pir isolatie, omdat deze drukvaste isolatieplaat een hoge isolatiewaarde heeft. Hierdoor kunt u dunner isoleren en verliest u minder ruimte.

Als alternatief zou u ook gebruik kunnen maken van minder drukvaste isolatieplaten, zoals glaswol- en steenwolplaten. Het voordeel is dat u naast warmte isolatie, dan ook geluidsisolatie heeft. 

Het nadeel is dat u meer ruimte verliest, omdat glaswol/steenwol een lagere isolatiewaarde heeft en u dus dikker moet isoleren. En als u op de vloer wilt lopen u eerst een houten raamwerk moet plaatsen waar u de isolatie tussen kunt plaatsen. In de meeste gevallen wordt dan gekozen voor drukvaste isolatieplaten, omdat het houten raamwerk bij harde persing isolatie niet nodig is.

Kortom, er zijn verschillende soorten zolder isolatie mogelijk, maar je komt als snel uit bij drukvaste isolatieplaten, zoals PIRXPS en EPS In uitzonderlijke gevallen wordt gekozen voor drukvaste steenwol- of glaswolplaten.

Lees hier alles over uw zolder isoleren.

alle adviespagina's