Garage deur isoleren

Bij het isoleren van de garage wordt vaak de garagedeur vergeten. Zonde, want veel van de warmte gaat verloren via de garagedeur. 

Het isoleren van de garagedeur is extra interessant als uw woning vastzit aan de garage. Het isoleren van de garagedeur heeft dan namelijk invloed op andere delen van uw huis.

Lees hier alles over de garage isoleren, zoals de muren, vloeren en daken. 

Waarom de garage deur isoleren?

De meeste warmte gaat normaal gesproken verloren via het dak, de vloer en de wanden. Toch zult u hebben gemerkt dat de garage vaak veel kouder aanvoelt dan andere ruimtes in huis. Ook al heeft u het dak en de muren goed geïsoleerd én de verwarming aan staan!

Dit komt doordat een groot oppervlak van de ruimte bestaat uit een garagedeur. Een garagedeur heeft vaak een oppervlakte van 5-6 m2. Dat is vaak een groot deel van de totale oppervlakte van een ruimte. 

De garagedeur is vaak gemaakt van hout of staal, beide materialen isoleren niet goed, waardoor er veel warmte ontsnapt door dit materiaal heen.

Sterker nog, door veel gaten en kieren aan de zijkanten ontsnapt veel warmte, een zogenaamde koudebrug. Het is daarom verstandig om de garagedeur mee te isoleren.

Kan ik mijn type garagedeur isoleren?

Niet iedere garagedeur is geschikt voor isolatie. Soms kan de isolatie het open- en dichtdoen bemoeilijken, bijvoorbeeld als een elektrische constructie in de weg zit. 

Heeft u echter een houten of stalen openslaande deur of een kanteldeur, dan kunt u deze gemakkelijk isoleren met isolatieplaten.

Hoe garagedeur isoleren?

Stap 1: kijk of uw garagedeur nog open en dicht kan met isolatiemateriaal

Stap 2: bepaal de dikte (isolatiewaarde) en het type isolatiemateriaal

Stap 3: plaats het isolatiemateriaal met purschuim of lijm

Stap 4: sluit kieren af met rubberen strips

Bij een houten schuur maakt u eerst een houten frame, waartussen u het isolatiemateriaal plaatst. Vervolgens werkt u dit af met plaatmateriaal.

Garagedeur isolatie aanbrengen

Snij of zaag de isolatieplaten op maat. Breng vervolgens de lijm (montagekit) aan op de isolatieplaat met een zigzagpatroon. Druk de plaat vervolgens tegen de garagedeur aan.

Welke isolatie voor garagedeur?

Een garagedeur isoleert u het beste met PIREPS of XPS platen. PIR heeft de hoogste isolatiewaarde, XPS en EPS hebben een lagere isolatiewaarde, maar zijn goedkoper. Een houten garagedeur kunt u ook isoleren met glaswol of steenwol isolatie.

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's