Particulier en zakelijk
Voordelige isolatie voor iedereen
Voordelige isolatie voor iedereen
Menu
100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!
Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!
Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs
Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00
Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal
Waar u ook woont, de kans is groot dat u wel eens overlast heeft door geluiden van de buren of van binnen uw huis. Of misschien wilt u juist voorkomen dat omwonenden last van uw geluiden hebben, als u bijvoorbeeld veel muziek speelt in huis. Een lastige situatie, maar goed te verhelpen met geluidsisolatie! Hiermee voorkomt u dat geluid door wordt gegeven door trillingen, contactgeluid en luchtgeluid, en verbetert u ook nog eens de akoestiek in de ruimte.
Welke soort geluidsisolatie u nodig heeft is afhankelijk van uw situatie. Bedenk altijd goed waarom u de isolatie nodig heeft. Is het om geluid uit andere ruimtes te verminderen of juist het geluid dat u zelf produceert? Gaat het om een tussenwand of is het om geluid van de buren te stoppen? In het laatste geval is het verstandig om u af te vragen waar het geluid vandaan komt. Van de bovenburen, onderburen of de buren die naast u wonen? In dit kenniscentrum artikel helpen wij u verder met geluidsisolatie, hoe dit werkt en waar u op moet letten.
Bij geluidsisolatie kan onderscheid worden gemaakt tussen twee types materiaal: geluidsabsorberend en geluidswerend. Geluidsabsorberende materialen zorgen ervoor dat geluid binnen een ruimte blijft en verbetert de akoestiek in een ruimte. Geluidswerende materialen zijn er juist voor om geluid buiten te houden en geluidsoverdracht te verminderen, zodat er geen overlast is van geluid van bijvoorbeeld buren of uit andere kamers in huis. Omdat deze materialen erg verschillende functies hebben, is het goed om onderscheid te maken. Geluidsisolatie is meestal gericht op geluid buiten houden (geluidswerend) en dit artikel zal vooral ingaan op geluidsisolatie met geluidswerend materiaal.
Geluidswerende geluidsisolatie is bedoeld om twee soorten geluiden binnen te houden: contactgeluid en luchtgeluid. Bij contactgeluid staat de bron van het geluid direct in contact met een deel van de woning, zoals de muur of vloer en verspreidt zich op die manier. Dit zijn bijvoorbeeld voetstappen of schuivende meubels op de vloer. Luchtgeluid bevindt zich in de vrije lucht en wordt verspreid door geluidstrillingen, die deels al worden opgevangen door omgevings materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toeterende auto’s of pratende mensen.
Contactgeluid is ingewikkelder om tegen te gaan, omdat door het contact met de woning niet alleen het betreffende deel moet worden geïsoleerd. De trillingen verspreiden zich namelijk door de hele ruimte, dus bijvoorbeeld geluiden van voetstappen verspreiden niet alleen door het plafond, maar ook de muren en vloer. Omdat het helaas niet mogelijk is de hele woning compleet van geluidsisolatie te voorzien, is het aan te raden om bij contactgeluid alleen het betreffende deel van de woning goed te isoleren. Dit zal de geluiden waarschijnlijk niet compleet weghalen, maar ze zullen wel gedempt worden en luchtgeluiden zullen daarbij ook meteen verdwijnen. Overlast van luchtgeluid is een stuk makkelijker te verhelpen, dit kan door bijvoorbeeld een verlaagd plafond of voorzetwand.
Hier leest u welke soorten isolatiemateriaal geschikt zijn voor het isoleren tegen geluid en wanneer u welke het best kunt gebruiken. Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn voor geluidsisolatie, al heeft niet elk materiaal dezelfde akoestische eigenschappen. Verder verschillen ze in prijs, toepassing en isolatiewaarde. Dit zijn een aantal isolatiematerialen die vaak worden gebruikt voor geluidsisolatie:
Lees hieronder meer over deze materialen en hun geschiktheid voor geluidsisolatie.
Het meest verkochte isolatiemateriaal voor geluidsisolatie is minerale wol, dat naast geluidsisolerende eigenschappen ook goede thermische eigenschappen heeft. Voorbeelden van minerale wol zijn bijvoorbeeld steenwol en glaswol. Steenwol is zeer geschikt voor geluidsisolatie en wordt gebruikt voor veel verschillende toepassingen. Het is daarnaast milieuvriendelijk, waterafstotend, brandwerend en heeft een lange levensduur. Glaswol is vergelijkbaar met steenwol, alleen heeft het iets minder goede (geluids-)isolerende eigenschappen. Daartegenover staat wel dat het goedkoper is dan steenwol. Zeker wanneer u voldoende ruimte heeft is glaswol een geschikte optie. Beide types wol zijn een goede keuze voor geluidsisolatie door de uitstekende akoestische eigenschappen.
Glaswol en steenwol zijn erg vergelijkbaar en hebben veel overeenkomsten. Hoe te kiezen tussen deze twee materialen? In de tabel hieronder ziet op een rij de verschillen per isolatiemateriaal.
Glaswol | Steenwol | |
---|---|---|
Isolatiewaarde (thermisch) | Erg goed | Goed |
Geluidsisolatie | Goed | Erg goed |
Gewicht | Licht | Gemiddeld |
Prijs | Goedkoop | ~10% duurder dan glaswol |
Wilt u glaswol gaan gebruiken voor uw isolatieklus? Bekijk ons glaswol aanbod.
Voor isolatie in bijvoorbeeld een muziekruimte kunt u miofoam gebruiken. Dit materiaal absorbeert geluid erg goed en is makkelijk te bevestigen tegen zowel een muur als plafond. In dit geval gaat het vooral om geluidsabsorberende isolatie, om het geluid binnen te houden.
Bent u op zoek bent naar een duurzaam isolatiemateriaal? Dan is houtvezelisolatie of kurk geschikt voor u. Houtvezelisolatie is een natuurlijk isolatiemateriaal en heeft een uitstekende geluidsisolerende werking. Daarnaast heeft het ook goede thermische, luchtzuiverende en ventilatie-eigenschappen. Een andere milieuvriendelijke optie is kurk. Platen of korrels van kurk zijn geschikt voor verschillende toepassingen en zijn erg duurzaam, geluidsisolerend, waterafstotend en brandwerend. Deze eigenschappen maken het materiaal wel een stuk duurder dan andere isolatie opties.
Maken uw buren veel geluid? Dan kunt u zich daar, op zijn zachtst gezegd, aan storen. Gelukkig is er een oplossing voor geluidsoverlast! Hoe goed de isolatie werkt hangt af van het type isolatiemateriaal. Verschillende materialen hebben een betere geluidsisolerende werking dan andere. Bijvoorbeeld poreuze materialen absorberen meer geluid (met name hoge tonen) dan niet poreuze (harde) materialen. Bij poreuze isolatiematerialen kunt u denken aan bijvoorbeeld glaswol, steenwol of houtvezel. Steenwol heeft meer massa dan glaswol, daardoor heeft het een betere geluidsisolerende werking. Ook houtvezelisolatie heeft uitstekende geluidsisolerende eigenschappen.
Uit een praktijkexperiment van Rockwool, een bekende steenwol fabrikant, blijkt dat de geluidshinder bij het gebruik van steenwol in dakisolatie tot wel 40% kan afnemen. Steenwol is dus effectief in het absorberen van geluid. Steenwol heeft van nature een open en poreuze structuur. Het heeft dus een geluidsisolerend effect zowel naar buiten de ruimte als binnen de ruimte (akoestiek).
Hoe u moet isoleren hangt af van de afkomst van de geluidsoverlast. Het geluid kan van binnen het gebouw komen: uit uw eigen huis, uw gebouw (bijv. In een flat), of het aanliggende huis (buren). Dit zijn dus geluiden die uit een aanliggende ruimte komen. Hieronder leest u meer over isoleren tegen geluid van binnenshuis. De geluidsoverlast kan ook van buitenaf komen: de bron van het geluid is verder buiten uw gebouw, bijvoorbeeld een drukke weg of een trein. Daarover leest u meer bij isoleren tegen geluid van buitenshuis.
Hulp nodig bij de juiste keuze voor isolatiemateriaal? Wij helpen u verder in onze keuzehulp voor het beste isolatiemateriaal.
Wilt u gaan isoleren tegen geluid, dan is het belangrijk om te bedenken waar het geluid precies vandaan komt en welk deel van de woning u daarvoor moet isoleren. Komt het geluid vanuit andere ruimtes (zowel vanuit uw eigen huis als een aangrenzend huis), dan kunt u eerst kijken van welke kant de geluiden komen. We maken hier onderscheid tussen geluiden van bovenaf (van het plafond), van de zijkanten (kamers of huizen links of rechts van een ruimte), en van onderaf (van de vloer).
Hoort u vaak voetstappen van uw bovenburen, stoelen schuiven, muziek of andere geluiden? Dan is de kans groot dat uw woning niet goed is geïsoleerd tegen geluid. Het komt met name voor in appartementen en oude woningen, maar ook in nieuwbouwwoningen komt het geregeld voor. Bij nieuwbouwwoningen zijn soms ankerloze spouwmuren geplaatst waardoor het geluid tussen de ruimtes makkelijk overgedragen wordt.
Geluidsisolatie kan hiervoor de oplossing zijn, wat voorkomt dat geluid overgedragen wordt tussen de ruimtes. Omdat contactgeluid moeilijker te voorkomen is, en dit vaak het type geluid is wat u van bovenaf hoort (contact met de vloer), is de best manier om dit tegen te gaan door er al rekening houden voorafgaand aan de bouw of verbouwing van het huis. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, en kunt uw woning ook achteraf isoleren. Het is wel mogelijk dat er nog enige overlast zal zijn door contactgeluid, maar dit zal wel sterk verminderen door isolatie.
Afhankelijk van waar het geluid komt, van onder, boven of van de zijkant kiest u welk deel u gaat isoleren. Komt het geluid van onderen, dan isoleert u de vloer. Komt het geluid van boven, het dak/plafond. Komt het geluid van de buren of ruimtes aan de zijkant, dan isoleert u de muren via een voorzetwand. In het geval van geluidsoverlast van bovenaf, is de best manier om de ruimte bovenop te isoleren bij de vloer met geluidsabsorberend materiaal. Echter heeft u vaak geen controle over de ruimte boven u, bijvoorbeeld als u in een appartementsgebouw woont. Bij geluid van bovenaf isoleert kunt u dan zelf het plafond met geluidswerend materiaal isoleren.
Geluidsisolatie plafond
Om geluidsoverdracht via het plafond te voorkomen plaatst u tegen het dak glaswol of steenwol. U verlaagt het plafond door middel van een houten of metalen frame, en plaatst hiertussen het isolatiemateriaal. U kiest voor een zo dik mogelijke massa die u kwijt kunt in de ruimte. Zorg ervoor dat de houten constructie losstaat van de muren, want anders komt het geluid alsnog via de muren naar beneden.
Welke dikte heb ik nodig voor geluidsisolatie van mijn plafond?
De dikte is afhankelijk van meerdere factoren:
1. De ruimte
U wilt natuurlijk zoveel mogelijk het geluid van uw bovenburen verminderen. Simpel gezegd: hoe dikker u isoleert, hoe beter de geluidsisolatie. Maar hiervoor levert u wel een stuk hoogte in in uw ruimte. Als u 20 cm isolatie plaatst, verliest u 20 cm + afwerking + frame in uw ruimte. U zult zelf de afweging moeten maken tussen de isolatie en de ruimte.
2. De voorzetwand
Een voorzetwand kunt u altijd plaatsen in de gewenste dikte, bijvoorbeeld 20 cm glaswol of steenwol. Houd met het frame wel rekening met de gewenste dikte. De breedte van het frame dient uiteraard overeen te komen met de dikte van het isolatiemateriaal. Kiest u ervoor om met een metalen constructie te werken, dan bent u gebonden aan de maten van de staanders, meestal is dit tussen de 7 en 10 cm. Let er ook op dat u bij een voorzetwand wel wat ruimte verliest in de woning.
3. De geluidsisolatie
De mate van geluidsisolatie wordt enerzijds bepaald door het materiaal en de dikte. Als de geluidsoverlast wel meevalt kunt u een dunnere laag plaatsen dan als de geluidsoverlast groter is. Bij grote geluidsoverlast kiest u voor een zo dik mogelijke steenwol isolatieplaat.
Herrie van de buren of naastgelegen ruimtes? Of wilt u een ruimte zoals een muziekkamer, thuisbioscoop of oefenruimte geluidsdicht maken? Plaats dan een zo dik mogelijke laag isolatie.
U gebruikt hiervoor het beste een voorzetwand. De voorzetwand kunt u vullen met geluidsabsorberend isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol. Steenwol is hierbij de beste geluidsisolatie omdat het veel massa heeft per m3. Vaak denkt men bij geluidsoverlast enkel aan luchtgeluid, maar ook contactgeluid is een belangrijke oorzaak van geluidsoverlast. Contactgeluid ontstaat bijvoorbeeld als u loopt op een houten constructie of bij zwaar basgeluid in muziek. De trillingen verplaatsen zich dan door het materiaal. Steenwol en glaswol zorgen ervoor dat contactgeluid en luchtgeluid wordt vermindert.
Box-in-box constructie / kooiconstructie
Als u een muziekstudio wilt bouwen is het bouwen van een box-in-box constructie meestal de beste optie. Het is feitelijk een kooiconstructie die losstaat van de bestaande muren. Doordat het geluid ontstaat binnen de muren en de constructie geen direct contact maakt met de bestaande muren heeft u een goede geluidsisolerende constructie.
Het grote nadeel dat kleeft aan een box-in-box constructie is dat u er ruimte voor in moet leveren. Dat geldt niet alleen voor de muren, maar ook voor het dak. U dient deze namelijk beide te isoleren. Hierbij is steenwol of miofoam een goede keuze.
Geluidsoverlast kunt u ook voorkomen door de vloer te isoleren. U kunt hiervoor speciaal gemaakte vloerplaten gebruiken of zelf een constructie maken waarin u het isolatiemateriaal kwijt kunt. Let er wel op dat u op de constructie moet kunnen lopen, dus dat het geheel drukvast moet zijn. Wellicht dient u dan een frame te maken waarin u het isolatiemateriaal kunt plaatsen.
Het kan ontzettend vervelend zijn als u last heeft van geluid van uw onderburen, of andersom. Als uw buren klagen over geluiden van bovenaf zoals schuivende meubels of voetstappen, is dat voor u ook vervelend om er constant op te moeten letten. Het kan ook zijn dat u het geluid van de onderburen zelf hoort, zoals stemmen, muziek of ander geluid. Dan kan een zwevende vloer een uitstekende oplossing voor u zijn. Een zwevende vloer is ontkoppeld van de bestaande vloer. Dat ontkoppelen vindt plaats door middel van het isolatiemateriaal, waardoor trillingen niet direct door de vloer komen.
Een contactloze vloer leggen? Hiervoor gebruikt u specialistische vloerplaten. Deze zijn zeer geschikt om contactgeluid te voorkomen en hebben ook een thermische werking. Let er op dat u bij het plaatsen van vloerplaten geen contact maakt met muren en leidingen. Dan zal het geluid namelijk alsnog doorgegeven worden. Laat voor de zekerheid altijd minimaal 1 cm ruimte over tot de vloer. U kunt rand stokken gebruiken om dit te garanderen.
Een andere mogelijke oplossing is om ruimte op te vullen met zachte isolatie, zoals minerale wol. Dit kan als er een houten vloeropbouw is, de holle ruimte hieronder kan dan worden gevuld met isolatiemateriaal. Dit levert ook nog eens extra thermische isolatie op.
Als u wilt isoleren tegen geluid van buiten dient u de buitenmuur te isoleren. Dit kan van binnenuit of van buitenaf. Van buitenaf isoleren is vrijwel altijd een flinke en ingrijpende klus. De lastigheid zit hem in het feit dat u het isolatiemateriaal naadloos dient te laten aansluiten aan de bovenzijde van de woning en op de dakgoot, zodat deze waterdicht is. Hoe dikker u het isolatiemateriaal plaatst hoe beter uw geluidsisolatie. Het voordeel van buitenaf isoleren is wel dat dit u hiermee het maximale uit het isolatiemateriaal haalt en het goed geïsoleerd is. Een makkelijkere optie is van binnenuit isoleren. U isoleert dan de muren van kamers die aan de buitenzijde zitten. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een voorzetwand in combinatie met een isolatiemateriaal met hoge massa, zoals glaswol of steenwol. Het nadeel hiervan is dat er meer kans is op een koudebrug, dus het is erg belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan.
Bij geluid van buiten kunt u ook kijken naar andere oorzaken. Zijn de ramen van enkel, dubbel of driedubbelglas? Voor de beste geluids- en warmte-isolatie is kwalitatief glas van belang. Wordt de geluidsoverlast veroorzaakt door luchtgeluid, bijvoorbeeld door kieren of gaten? Als u deze gaten dichtmaakt, voorkomt u vaak al een hoop geluid.
Wilt u uw buitenmuur isoleren met PIR? Dat kan. Hou er dan wel rekening mee dat PIR zeer goede thermische eigenschappen heeft, maar minder wat betreft geluid. Als het u om geluidsisolatie gaat kunt u beter niet met PIR isoleren, maar met steenwol, glaswol of minerale wol.
Tip van de isolatiespecialist!
Snij de glaswol of steenwol op maat terwijl het nog in de verpakking zit. Dat is een stuk gemakkelijker en sneller!
Hoe dikker u isoleert hoe beter de akoestische isolatie. Heeft u geluid van buitenaf? Dan kunt u dit oplossen met glaswol of steenwol.
Geluidsisolatie hoeft niet duur te zijn. De prijs is sterk afhankelijk van uw wensen en de ruimte, dus de kosten verschillen per klus. De prijs stijgt met de grootte van het project, met andere woorden: de hoeveelheid isolatiemateriaal die u nodig heeft. Als u geluidsisolatie combineert met warmte-isolatie bespaart u wel weer op energiekosten op de lange termijn, dus het kan een slimme investering zijn. Als u zo goedkoop mogelijk wilt isoleren kunt u onze voorraad B-keus isolatie bekijken. Hiermee bespaart u tot wel 70% op uw totale isolatiemateriaal kosten.
Een voorbeeld qua kosten: een voorzetwand inclusief 200mm steenwol en panlatten bedraagt ongeveer tussen de 350 tot 500 euro. Als u dunner isoleert of kiest voor B-keus isolatie, dan worden de kosten lager. Neem contact op met Iso-direct als u meer informatie wilt over de kosten van uw project.
Meer weten over de kosten en besparing van isolatiemateriaal? Lees meer op onze pagina kosten isolatie.
Tip van de isolatiespecialist!
Als u de akoestiek in de ruimte wilt verbeteren is steenwol zeker aan te raden. Maar laten we eerlijk zijn, tegen een muur steenwol aankijken heeft nog zelden iemand mooi gevonden. Een praktische oplossing hiervoor is om de steenwol achter een frame, fotodoek of canvas te plaatsen. Hiermee heeft u de steenwol niet in het zicht, maar heeft u wel de geluidsisolerende effecten! Een canvas hangt u eenvoudig aan het plafond of tegen een dak.
Advies
Stappenplan
Klantenservice
Producten
Over Isodirect
Alles over isolatie
© 2022 Isodirect. Alle rechten voorbehouden
© 2022 Isodirect. Alle rechten voorbehouden