Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

houten vloer isoleren van bovenaf: stappenplan.

U bent op zoek hoe u uw houten vloer van bovenaf kunt isoleren. Een veelgebruikte methode is om een houten raamwerk met glaswol of steenwol isolatie bovenop de bestaande vloer te plaatsen.

Voor deze methode wordt meestal gekozen als van onderaf isoleren niet mogelijk of gewenst is. En als geluidsisolatie belangrijk is. U kunt ook zonder houten raamwerk steenwol isolatie op de vloer plaatsen. Een optie die vaak gekozen wordt als de ruimte feitelijk niet belopen wordt.  

Houd er bij deze opties wel rekening mee dat u hoogte in de ruimte verliest. Dit kan lastig zijn met eventuele deurposten.

Als alternatief kunt u ook uw plafond van onderaf isoleren:

 Bekijk hier het stappenplan houten vloer isoleren van onderaf met glaswol.

 

Vloerisolatie van bovenaf

Benodigdheden

Gereedschappen (5)

Stappenplan isoleren Houten vloer van bovenaf

Stap 1 – Controleer de houten vloer

Voordat de klus kan beginnen, is het van belang dat u de vloer goed controleert. 

Zorg ervoor dat de vloer goed vlak en stofvrij is. 

Houten vloer strippen

Stap 2 – Strip de gehele bovenvloer

Wanneer de houten vloer is gecontroleerd, kunt u de gehele bovenvloer strippen. Het isolatiemateriaal dient namelijk tussen de houten balken onder de vloer geplaatst te worden, bovenop de draagvloer.

Controleer of de houten balken onder de bovenvloer voldoen aan de kwaliteitseisen. Zijn de balken kapot of is er houtrot aanwezig? Neem dan contact op met een professional voordat u verder gaat met de klus. Dit betekent namelijk dat er vochtproblemen in de bestaande vloer zijn.

Is er geen sprake van vochtproblemen en zijn de draagvloer en houten balken in goede conditie? Dan kunt u verder naar de volgende stap.

Stap 3 – Meet de afstand tussen de houten balken

Het isolatiemateriaal dient tussen de houten balken geplaatst te worden. Meet hiervoor de afstand tussen de houten balken. De opgemeten afstand +1 tot 2 cm is de benodigde breedte van het isolatiemateriaal glaswol dat u gaat plaatsen.

Dampremmende folie

Stap 4 – Plaats een dampremmende PE-folie

Plaats een dampremmende PE-folie onder de gestripte vloer. Hierop komt het isolatiemateriaal te liggen. Een dampremmende PE-folie zorgt ervoor dat vocht niet in het hout- en isolatiemateriaal kan trekken. U bevestigt de folie door middel van foliepluggen.

Tip! Een dampremmende PE-folie kan met zowel isolatiepluggen als met nieten bevestigd worden.  Zorg er wel voor dat er voldoende overlap tussen de verschillende folies, ongeveer 10 cm is voldoende. Op de PE-folie staat netjes aangegeven hoe groot de overlap moet zijn aan de hand van gebroken lijnen.

Stap 5 – Snijd het isolatiemateriaal op maat

Voor deze klus hebben wij gekozen voor glaswol als isolatiemateriaal, vanwege de uitstekende thermische en akoestische eigenschappen. Bovendien is glaswol gemakkelijk te klemmen tussen de bestaande houten balken op de draagvloer.

Voordat u begint met het snijden van glaswol, dient u beschermende kleding te dragen. Denk aan een veiligheidsbril, mondmasker en werkhandschoenen. Dit komt doordat tijdens de verwerking van glaswol kleine deeltjes kunnen vrijkomen die irritatie kunnen veroorzaken.

Tip! Afhankelijk van het soort glaswol dient u het op de juiste wijze op maat te snijden. Maak hiervoor gebruik van onze speciale isolatiemes, deze is namelijk perfect geschikt voor alle soorten minerale wollen en snijdt gemakkelijk door het materiaal.

Glaswol snijden
Houten vloer isoleren glaswol

Stap 6 – Plaats het isolatiemateriaal tussen de houten balken van de draagconstructie

Het isolatiemateriaal wordt geplaatst tussen de bestaande houten balken van de draagconstructie. Doordat de glaswol iets dikker is gesneden dan de afstand tussen de houten balken, kunt u het isolatiemateriaal goed klemmen.

Stap 7 – Breng een nieuwe bovenvloer aan

Nu het isolatiemateriaal is aangebracht, kunt u een bovenvloer naar keuze toepassen. Plaats hiervoor eerst de houten bovenvloer terug en maak daarna gebruik van een vloerbedekking naar keuze.

Man legt houten vloer

Gemakkelijk uw houten vloer isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw houten vloer van bovenaf kunt isoleren met speciale glaswolplaten, welk materiaal daar ideaal voor geschikt is, wat u nodig heeft en handige tips voor deze klus. Bij Isodirect kunt bent u op het juiste adres voor verschillende soorten isolatiemateriaal en bevestigingsmaterialen zoals PIR, Kooltherm, glaswol en steenwol. Omdat wij vrijwel altijd rechtstreeks van de leverancier kunnen leveren, geniet u van een snelle levering tegen dezelfde hoge kwaliteit én een lagere prijs. 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over verschillende toepassingen van isolatiemateriaal? Bekijk dan eens onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze experts via de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

Advies nodig voor uw houten vloer isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's