Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

houten vloer isoleren van bovenaf: stappenplan.

U bent op zoek hoe u uw houten vloer van bovenaf kunt isoleren. Dit is vaak het geval wanneer uw houten vloer een te lage kruipruimte heeft. In dat geval kunt u het beste van bovenaf isoleren. Bij een houten ondervloer kan je echter alleen bovenop de vloer isoleren wanneer de kruipruimte droog en goed geventileerd is. Is de kruipruimte namelijk vochtig? Dan is er kans op houtrot wat slecht is voor het isolatiemateriaal en uw gezondheid.

Heeft u wel een kruipruimte waar u gemakkelijk in kunt isoleren? Kies dan voor de optie om uw houten vloer van onderaf te isoleren. Hiermee behaalt u een veel hogere isolatiewaarde en bent u ervan verzekerd dat er geen houtrot ontstaat.

 Bekijk hier het stappenplan houten vloer isoleren van onderaf met glaswol.

Vloerisolatie van bovenaf

Benodigdheden

Gereedschappen (5)

Stappenplan isoleren Houten vloer van bovenaf

Stap 1 – Controleer de houten vloer

Voordat de klus kan beginnen, is het van belang dat u de vloer goed controleert. Bekijk of u echt niet van onder de kruipruimte kunt isoleren. Check de kruipruimte voor eventuele vochtproblemen. Let daarnaast op elektra en leidingen.

Indien de kruipruimte vochtig is en/of water bevat op de bodem, neem dan contact op met een professional. Dit is namelijk een groot probleem, omdat er condens in uw hout en isolatiemateriaal kan komen wat zorgt voor houtrot en schimmel.

Houten vloer strippen

Stap 2 – Strip de gehele bovenvloer

Wanneer de houten vloer is gecontroleerd, kunt u de gehele bovenvloer strippen. Het isolatiemateriaal dient namelijk tussen de houten balken onder de vloer geplaatst te worden, bovenop de draagvloer.

Controleer of de houten balken onder de bovenvloer voldoen aan de kwaliteitseisen. Zijn de balken kapot of is er houtrot aanwezig? Neem dan contact op met een professional voordat u verder gaat met de klus. Dit betekent namelijk dat er vochtproblemen in de bestaande vloer zijn.

Is er geen sprake van vochtproblemen en zijn de draagvloer en houten balken in goede conditie? Dan kunt u verder naar de volgende stap.

Stap 3 – Meet de afstand tussen de houten balken

Het isolatiemateriaal dient tussen de houten balken geplaatst te worden. Meet hiervoor de afstand tussen de houten balken. De opgemeten afstand + 1 tot 2 cm is de benodigde breedte van het isolatiemateriaal glaswol dat u gaat plaatsen.

Dampremmende folie

Stap 4 – Plaats een dampremmende PE-folie

Plaats een dampremmende PE-folie onder de gestripte vloer. Hierop komt het isolatiemateriaal te liggen. Een dampremmende PE-folie zorgt ervoor dat vocht niet in het hout- en isolatiemateriaal kan trekken. U bevestigt de folie door middel van foliepluggen.

Tip! Een dampremmende PE-folie kan met zowel isolatiepluggen als met nieten bevestigd worden.  Zorg er wel voor dat er voldoende overlap tussen de verschillende folies, ongeveer 10 cm is voldoende. Op de PE-folie staat netjes aangegeven hoe groot de overlap moet zijn aan de hand van gebroken lijnen.

Stap 5 – Snijd het isolatiemateriaal op maat

Voor deze klus hebben wij gekozen voor glaswol als isolatiemateriaal, vanwege de uitstekende thermische en akoestische eigenschappen. Bovendien is glaswol gemakkelijk te klemmen tussen de bestaande houten balken op de draagvloer.

Voordat u begint met het snijden van glaswol, dient u beschermende kleding te dragen. Denk aan een veiligheidsbril, mondmasker en werkhandschoenen. Dit komt doordat tijdens de verwerking van glaswol kleine deeltjes kunnen vrijkomen die irritatie kunnen veroorzaken.

Tip! Afhankelijk van het soort glaswol dient u het op de juiste wijze op maat te snijden. Maak hiervoor gebruik van onze speciale isolatiemes, deze is namelijk perfect geschikt voor alle soorten minerale wollen en snijdt gemakkelijk door het materiaal.

Glaswol snijden
Houten vloer isoleren glaswol

Stap 6 – Plaats het isolatiemateriaal tussen de houten balken van de draagconstructie

Het isolatiemateriaal wordt geplaatst tussen de bestaande houten balken van de draagconstructie. Doordat de glaswol iets dikker is gesneden dan de afstand tussen de houten balken, kunt u het isolatiemateriaal goed klemmen.

Stap 7 – Breng een nieuwe bovenvloer aan

Nu het isolatiemateriaal is aangebracht, kunt u een bovenvloer naar keuze toepassen. Plaats hiervoor eerst de houten bovenvloer terug en maak daarna gebruik van een vloerbedekking naar keuze.

Man legt houten vloer

Gemakkelijk uw houten vloer isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw houten vloer van bovenaf kunt isoleren met speciale glaswolplaten, welk materiaal daar ideaal voor geschikt is, wat u nodig heeft en handige tips voor deze klus. Bij Isodirect kunt bent u op het juiste adres voor verschillende soorten isolatiemateriaal en bevestigingsmaterialen zoals PIR, Kooltherm, glaswol en steenwol. Omdat wij vrijwel altijd rechtstreeks van de leverancier kunnen leveren, geniet u van een snelle levering tegen dezelfde hoge kwaliteit én een lagere prijs. 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over verschillende toepassingen van isolatiemateriaal? Bekijk dan eens onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze experts via de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

alle adviespagina's