houten vloer isoleren van onderaf met glaswol: stappenplan.

Een houten vloer isoleren vanaf de onderzijde, ofwel plafond isoleren, kan op verschillende manieren. Hierdoor kunt u op de lange termijn energiekosten besparen en draagt u bij aan een beter milieu. Bovendien zorgt glaswol en steenwol voor geluidsisolatie. U kunt verschillende soorten isolatiemateriaal toepassen bij het isoleren van de vloer aan de onderzijde, zoals steenwol of glaswol. In dit artikel leggen wij u uit waarom glaswol ideaal geschikt is voor een houten vloer, wat u nodig heeft en hoe u de houten vloer zelf gemakkelijk kunt isoleren met glaswol.

Heeft uw houten vloer een te lage kruipruimte om vanuit te isoleren? Kies dan voor de optie om uw houten vloer van bovenaf te isoleren.

 Bekijk hier het stappenplan houten vloer isoleren van bovenaf met glaswol.

Houten vloer isolatie van onderaf

Benodigdheden

Materialen (6)

Gereedschappen (5)

Stap 1 – Controleren van de vloer

Voordat de klus kan beginnen, is het van belang dat u de vloer goed controleert. Zo is het belangrijk dat u de diepte van de gordingen/houten balken weet, om zo de juiste dikte isolatiemateriaal te bepalen. 

Ook is het erg belangrijk dat u de houtvochtigheid controleert. De houten vloer mag maximaal 20% houtvochtigheid bevatten om de kans op houtrot te voorkomen die de houten vloer mogelijk kan aantasten. Dit doet u met behulp van een houtvochtmeter.

Kruipruimte
Dampremmende folie

Stap 2 – Breng dampremmende folie aan (optioneel)

U kunt uw houten vloer te beschermen tegen vocht door middel van een dampremmende folie. De dampremmende folie plaatst u rechtstreeks onder de vloer, tegen het ‘dak’ van de kruipruimte. 

Plaats bij een hoge luchtvochtigheid eventueel ook een folie op de bodem, zo voorkomt u optrekkend vocht uit de grond. Zorg dat de folie tot ongeveer 20 cm boven de bodem wordt dubbelgevouwen en bevestig de folie met foliepluggen.

Stap 3 – Snijd het isolatiemateriaal op maat

Voordat u begint met het snijden van het isolatiemateriaal, dient u beschermende kleding te dragen. Denk aan een veiligheidsbril, mondmasker en werkhandschoenen. Dit is zodat de vezels die vrij kunnen komen niet in uw gezicht komt.

Rol de glaswoldekens of rollen uit en geef het materiaal de tijd om uit te zetten. Vervolgens snijd je het materiaal op maat van de gordingen, zorg dat ze 1 tot 2 cm breder zijn dan de gordingen, zodat het materiaal goed en strak tussen de houten balken bevestigd kan worden. 

Tip! Afhankelijk van het soort glaswol dient u het op de juiste wijze op maat te snijden. Maak hiervoor gebruik van onze speciale isolatiemes, deze is namelijk perfect geschikt voor alle soorten minerale wollen en snijdt gemakkelijk door het materiaal.

Glaswol snijden
Kruipruimte isoleren man

Stap 4 – Breng het isolatiemateriaal aan

Plaats het isolatiemateriaal tussen de houten balken. Doordat het materiaal iets breder is gesneden, kunt u het materiaal goed strak plaatsen zodat er geen warmteverlies kan ontstaan in de constructie.

Stap 5 – Breng panlatten/rachelwerk aan

Met behulp van panlatten/rachelwerk kunt u het glaswol isolatiemateriaal op zijn plaats zetten. Bevestig de panlatten om de 40 cm haaks op de houten draagbalken. Het glaswol zal op deze manier stevig op zijn plaats zitten en verliest hierdoor geen thermische prestaties.

Stap 6 – Plaats de damp-open folie

Bevestig de damp-open folie op de latten met nieten of spijkers. Gebruik VAST-R tape om de naden en overlappingen van de folie luchtdicht te maken. Hierdoor kan het vocht niet bij het isolatiemateriaal komen.

Zo voorkom je dat vocht in het isolatiemateriaal komt en kan vocht wel naar de kruipruimte ontsnappen. De ruimte dient dan wel te kunnen ventileren. Is de kruipruimte vochtig? Gebruik dan een dampremmende folie. 

Kruipruimte isolatie
Gipsplaten afwerken

Stap 7 – Werk de klus af met (gips-)platen naar keuze

Als laatste stap dient u plaatmateriaal naar keuze te gebruiken om het geheel af te werken. Gipsplaten worden het vaakst gebruikt omdat ze gemakkelijk op maat te snijden zijn bij de lokale bouwmarkt en bovendien eenvoudig te bevestigen zijn. Je bevestigt de platen gemakkelijk met speciale gipsplaatschroeven.

Gemakkelijk uw houten vloer isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe je gemakkelijk uw houten vloer van onderaf kunt voorzien van isolatie met glaswol, welke andere materialen mogelijk gebruikt kunnen worden en wat de voordelen zijn van houten vloer isolatie. Bij Isodirect bent u op het juiste adres als u op zoek bent naar verschillende isolatiematerialen zoals PIR, Kooltherm, EPS, glaswol en steenwol. U kunt de producten gemakkelijk en snel online bestellen. Omdat wij vrijwel altijd rechtstreeks vanaf de fabrikant leveren, geniet u van lagere kosten en een snellere service! 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen over isolatiematerialen of over het gebruik van producten of wilt u meer weten over glaswol? Neem dan een kijkje tussen andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze professionals bij de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

Advies nodig voor uw houten vloer isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's