Is PIR isolatie dampdicht?

Ja, PIR isolatieplaten zijn dampdicht. Als u PIR 2-zijdig aluminium gebruikt zit aan 2 kanten van de hardschuim PIR plaat een aluminium folie. Hier kan geen vocht doorheen komen, waardoor u rot, schimmel en andere problemen voorkomt.

PIR aluminium is niet alleen dampdicht, het isoleert ook beter!

Naast dat deze folie ervoor zorgt dat er geen vocht door de plaat kan, verhoogt de dampdichte aluminium folie de isolatiewaarde. Zo behalen PIR platen met aluminium een hogere isolatiewaarde (Rd-waarde), dan PIR met een andere folie, zoals glasvlies of PIR bitumen.

PIR isolatieplaten zijn daarom uitstekend geschikt voor het isoleren van:

  • Plat dak van buitenaf
  • Schuin dak van binnenuit
  • Schuin dak van buitenaf
  • Muurisolatie
  • Betonvloer isolatie
  • Houten vloer isolatie van bovenaf
 

Omdat de PIR platen dampdicht zijn, zijn er ook een aantal toepassingen waarvoor de PIR platen niet geschikt zijn. 

De gedachte hierbij is elke keer hetzelfde: doordat de platen dampdicht zijn, kan vocht niet meer ontsnappen door de plaat heen, dus moet het ergens anders door ontsnappen. 

U kunt PIR platen niet gebruiken voor plafond isolatie van een plat dak bijvoorbeeld: u sluit dan het vocht op tussen de isolatieplaat en de bovenliggende dakbedekking: deze zijn beide dampdicht.

Bij deze toepassingen kunt u geen PIR isolatieplaten gebruiken:

  • Plat dak isolatie van binnenuit (plafond isolatie)
  • Houten vloer isolatie van onderaf
 
Let ook op bij zeer vochtige ruimtes, zoals een sauna of een zwembad. Zorg er dan voor dat u een goede folie extra plaatst om er zeker van te zijn dat de PIR plaat niet vochtig wordt van binnen. Als een PIR plaat vochtig is van binnen ontstaan koudebruggen en neemt de isolatiewaarde af.
 
Waarom PIR isolatie?
Dampdichte PIR isolatie is een enorm populair isolatiemateriaal. Met name vanwege de hoge isolatiewaarde, waardoor u dun kunt isoleren. Daarnaast is de drukvastheid hoog, waardoor PIR beloopbaar is. Bovendien is het gewicht van PIR laag, waardoor het gemakkelijk werken is: u snijdt het eenvoudig op maat en u kunt het makkelijk tillen.
 
Bekijk hier ons assortiment PIR isolatie

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's