Vloerisolatie

Hoe vloer isoleren zonder kruipruimte?

Heeft u geen of een moeilijk begaanbare kruipruimte, maar wilt u toch goed isoleren? Hiervoor zijn een aantal opties! Een vloer isoleren zonder kruipruimte is een veelvoorkomende vraag. Dat komt omdat bij veel oude huizen of flats het niet mogelijk is om via de kruipruimte te isoleren.

De kruipruimte bestaat in zijn geheel niet, de kruipruimte is afgesloten of de hoogte van de kruipruimte is zo laag dat het moeilijk bewegen is. 

Het kan ook zijn dat er überhaupt geen kruipruimte is. Uw betonnen vloer is dan bijvoorbeeld rechtstreeks op het zand geplaatst.

In beide opties wilt u toch graag isoleren. De kou blijft immers van onderaf omhoog trekken in de ruimte. Wilt u naast het isoleren, het geluid verminderen? Dan zijn er een aantal oplossingen met ieder hun eigen voordelen en nadelen.

Bij vloerisolatie zonder kruipruimte is het verstandig om uw isolatiedoel te bepalen: geluidsisolatie, warmteverlies of vocht tegen gaan. Vervolgens bekijkt u de vloerisolatie opties en kiest u de beste vloerisolatie die bij uw situatie past. 

 

Vloerisolatie

Vloer isoleren zonder kruipruimte

Wat is uw isolatiedoel?

Allereerst kijkt u naar uw persoonlijke situatie en wensen. Wilt u vooral de warmte behouden of het geluid isoleren? 

Geluidsisolatie kan bijvoorbeeld belangrijker zijn als u geluidsoverlast heeft van de mensen in de ruimte onder u, zoals vaak voorkomt bij een verdiepingsvloer of een flat. 

In dit geval kunt u het beste kijken naar isolatiemateriaal met goede geluidsisolerende eigenschappen, zoals glaswol en steenwol.

Gaat het u vooral om de warmte beter vast te houden of de kou en het vocht van onderaf tegen te gaan? Dan kunt u het beste kijken naar isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. In de meeste gevallen komt u dan uit bij PIR isolatie, omdat deze een hoge isolatiewaarde heeft waardoor u dun kunt isoleren.

Wat zijn de opties bij vloer isoleren zonder kruipruimte?

Grofweg zijn er 3 typen vloeren:

  • Betonvloer als verdiepingsvloer (bijvoorbeeld flat)
  • Betonvloer op zand
  • Houten vloer (van bovenaf of van onderaf te isoleren)

Vloer zonder kruipruimte isoleren

Optie 1: bovenop de betonvloer isoleren

Als er geen kruipruimte aanwezig is, of als deze moeilijk begaanbaar is, kunt u uw betonvloer isoleren door bovenop de vloer isolatiemateriaal te plaatsen. Let er dan wel op dat de vloer hoger komt te liggen, waardoor u in de problemen kunt komen met deuren. U kunt de deuren eenvoudig inkorten door er een stukje af te zagen. Bekijk hieronder hoe u te werk gaat:

Stap 1: Verwijder de oude vloerbedekking en zorg dat de vloer egaal is.

Stap 2: Plaats de PIR of EPS isolatieplaten.

Stap 3: Plaats houten plaatmateriaal

Stap 4: Breng een vloer of vloerbedekking aan

Kort deuren eventueel in, zodat ze weer soepel lopen.

Geschikt isolatiemateriaal: PIR isolatieplatenEPS isolatieplaten

Het voordeel van PIR is dat deze een hogere isolatiewaarde hebben, waardoor u minder hoogte in de ruimte verliest. Het voordeel van EPS is de prijs, maar hiervoor moet u 40% dikker isoleren voor dezelfde isolatiewaarde. Meestal wordt in deze situatie gekozen voor PIR isolatie, omdat u dan de minste hoogte in de ruimte verliest.

U kunt ook een raamwerk van hout maken bovenop de bestaande vloer. Tussen het raamwerk plaatst u glaswol of steenwol isolatie. Vervolgens werkt u de constructie af met plaatmateriaal en plaatst u de vloerbedekking. Het nadeel van deze methode is dat u dikker moet isoleren dan met bijvoorbeeld PIR, maar u krijgt er wel een betere geluidsisolatie voor terug. Bovendien hoeft u niet de gehele vloer open te breken. 

Optie 2: betonvloer uitbreken en opnieuw isoleren

Heeft u een vloer direct op zand? Dan kunt u deze betonvloer uitbreken en volledig opnieuw opbouwen. Dit is vaak gewenst wanneer u de vloer volledig wilt renoveren en bijvoorbeeld vloerverwarming wilt plaatsen. Voor een volledige instructie kunt u hier de instructie volgen van een stortbetonvloer isoleren.

Geschikt isolatiemateriaal: PIR isolatieplatenEPS isolatieplaten

EPS isolatieplaat en PIR isolatieplaat naast elkaar

Optie 3: houten vloer van bovenaf isoleren

Bij het isoleren van een houten vloer kunt u dezelfde methode gebruiken als hierboven beschreven.

Echter, heeft u nog één extra optie bij houten vloer isolatie. Bij houten vloer isolatie kunt u de vloerbedekking verwijderen en de onderliggende planken (deels) weghalen. Vervolgens kunt u dan tussen de onderliggende balken glaswol of steenwol isolatie plaatsen. U kunt dan de planken en vloerbedekking weer terugplaatsen en afwerken.

Deze methode heeft als grote voordeel dat u geen hoogte in de ruimte verliest. Het is wel meer werk. Bovendien heeft u met steenwol en glaswol een betere geluidsisolatie.

Is het isoleren tussen de balken een optie voor u en is de hoogte voor u van belang, dan kunt u het beste tussen de balken isoleren. Is de hoogte minder van belang? Dan kunt u bovenop de vloer isoleren met PIR of EPS platen.

Geschikt isolatiemateriaal: PIR isolatieplatenEPS isolatieplatenglaswol isolatiesteenwol isolatie.

Optie 4: houten vloer van onderaf of bovenaf isoleren

Bij het isoleren van een houten vloer van bovenaf kunt u dezelfde methode gebruiken als hierboven beschreven.

Echter, heeft u nog één extra optie bij houten vloer isolatie. Bij houten vloer isolatie kunt u de vloerbedekking verwijderen en de onderliggende planken weghalen. Vervolgens kunt u dan tussen de onderliggende balken glaswol of steenwol isolatie plaatsen. U kunt dan de planken en vloerbedekking weer terugplaatsen en afwerken.

Deze methode heeft als grote voordeel dat u geen hoogte in de ruimte verliest. Het is wel meer werk. Bovendien heeft u met steenwol en glaswol een betere geluidsisolatie.

Is het isoleren tussen de balken een optie voor u en is de hoogte voor u van belang, dan kunt u het beste tussen de balken isoleren. Is de hoogte minder van belang? Dan kunt u bovenop de vloer isoleren met PIR of EPS platen.

U kunt ook kiezen voor bodemisolatie, zoals XPS isolatieplaten of EPS platen.

Geschikt isolatiemateriaal: PIR isolatieplaten, EPS isolatieplaten, XPS isolatieplatenglaswol isolatiesteenwol isolatie.

Vloerisolatie van bovenaf

vloerisolatie zonder kruipruimte

Vloerisolatie zonder kruipruimte kosten per m2

De kosten van vloerisolatie zonder kruipruimte zijn gemiddeld bij PIR isolatie tussen de 20 en 25 euro. Bij minerale wol is dit tussen de 20 en 35 euro. Echter zijn hierbij nog niet de kosten voor het uitbreken van de oude vloer en het opbouwen van de nieuwe vloer meegenomen.

Isoleren in de ruimte niet mogelijk?

U kunt ook perimeter isolatie plaatsen aan de buitenkant van uw muur onder de grond. Zo voorkomt u warmteverlies via de muur door koudebruggen.

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's