Kosten isolatie: prijzen, besparing en terugverdientijd.

Isoleren is een verstandige keuze en brengt u op de lange termijn veel financiële voordelen, maar daarvoor is wel eerst een investering nodig. Voordat u aan de slag gaat wilt u waarschijnlijk wel weten wat u qua kosten kunt verwachten en wat ongeveer de besparing door de isolatie zal zijn. Wij helpen u in dit artikel graag verder met de prijzen per type isolatie voor uw woning, de gemiddelde besparing en een aantal tips om nog meer te besparen. Zo kunt u precies zien wat u kunt verwachten qua prijs en besparing voor uw type en grootte woning, met uw gewenste isolatiemateriaal, voor zowel uitbesteding als zelf isoleren.

In dit artikel leest u meer over:

 • Prijsopbouw isolatiekosten
 • Prijs per type isolatie
  • Dak
   • Type dak
   • Isolatiemethode
   • isolatiemateriaal
  • Muur
   • Gevel 
   • Spouwmuur
   • Binnenmuur 
  • Vloer
  • Kruipruimte
 • Besparing per type isolatie
 • Budget tips

Prijsopbouw isolatiekosten

Om te beginnen geven we een indicatie van waar de kosten van isolatie vandaan komen. Dit kan worden onderverdeeld in drie categorieën: materiaalkosten, arbeidskosten en machine kosten. 

Het grootste aandeel zijn de arbeidskosten. Als u er voor kiest om een vakman voor u te laten isoleren, bent u daar veel geld aan kwijt. U kunt dus veel geld besparen door de isolatie zelf te doen. Hier helpen wij u graag mee verder, op onze adviespagina´s leest u over elke soort isolatie en verschillende stappenplannen over hoe u zelf te werk gaat. 

De materiaalkosten geven een gemiddelde aan, dit hangt natuurlijk deels af van het type materiaal dat u besluit te gebruiken. Het is goed om te onthouden dat een goedkoper isolatiemateriaal vaak betekent dat de isolatiewaarde ook lager is: hiermee bespaart u op de lange termijn minder dan met een materiaal met hoge isolatiewaarde. 

Tenslotte is er een klein aandeel van machinekosten. Dit houdt in dat er kosten zijn voor de gereedschappen die gebruikt worden voor de isolatie. Vaak zijn veel specifieke gereedschappen nodig, die u waarschijnlijk niet in huis heeft. Daardoor ontstaan extra kosten om deze te huren of aan te schaffen.

Prijsopbouw isolatiekosten

Kosten isolatie per toepassing

De kosten van isolatie zijn afhankelijk van het type materiaal en welk deel van de woning u gaat isoleren. Hier leest u waar u rekening mee moet houden voor de isolatiekosten van elke ruimte. We geven u daarnaast een indicatie van de prijzen per woningtype en voor verschillende geschikte isolatiematerialen.

Kosten dakisolatie

Als een dak niet geïsoleerd is, kan er tot wel 30% aan warmte verloren gaan. Dakisolatie is dan ook de meest effectieve manier om warmte in huis te houden. Een goede keuze dus om het dak te isoleren! Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten wat deze investering ongeveer zal kosten. Er zijn een aantal punten waar de isolatie kosten afhankelijk van zijn:

 • Type dak (hellend of plat) en staat van het dak
 • Isolatiemethode: binnenuit of buitenaf
 • Isolatiemateriaal 
 • Dikte materiaal en oppervlakte van het dak
 • Zelf isoleren of uitbesteden

Kosten isolatie per daktype

Er zijn twee typen daken: platte of (licht) hellende daken. De isolatie van een plat dak is meestal iets duurder. Een voorbeeld: u isoleert een dak van 100 m2 oppervlakte van binnenuit, met glaswol. Is het een schuin dak? Dan bent u ongeveer €1000 tot €2500 kwijt aan het isolatiemateriaal. Is het een plat dak? Dan is dit ongeveer €1500 tot €3500. Deze prijzen zijn erg afhankelijk van de manier waarop u isoleert en welk materiaal u gebruikt. Wilt u het dak laten isoleren door een bedrijf? Dan komt u duurder uit. Een schuin dak isoleren kost dan tussen de €3000 en €6500, afhankelijk van de grootte van uw huis. De prijzen voor een plat dak isoleren liggen tussen €4200 en €8000. 

Een andere optie is om alleen de zoldervloer te isoleren, dat is niet afhankelijk van het type dak. Hierbij is het wel belangrijk dat u de zolder niet gebruikt om in te leven (hooguit als opslagruimte), omdat dit minder goede isolatie levert dan dakisolatie. Dit is een stuk goedkoper, maar brengt dus wel een lagere isolatiewaarde met zich mee. Met een gemiddelde zolder (70 m2), bent u 1000-1300 euro kwijt als u het uitbesteedt en 250 tot 400 euro als u het isoleren zelf doet.

Ook de staat van het dak is van belang bij de kosten van de isolatie. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om vooraf schade aan het dak te herstellen. Reken hierbij op extra kosten.

Isolatiemethode

Kosten verschillen bij isoleren van binnenuit of van buitenaf. Van buitenaf isoleren is duurder maar zorgt wel voor een betere isolatiewaarde. Houdt dus rekening met extra kosten (bijvoorbeeld van nieuwe dakbedekking) bij isoleren van buitenaf. U bent ongeveer het dubbele kwijt als u het dak van buitenaf isoleert (incl. Nieuwe dakbedekking). 

De onderstaande tabel laat de gemiddelde totale kosten bij verschillende isolatiemethoden, voor zowel zelf uitvoeren van de isolatie als bij uitbesteding van de klus. Deze prijzen zijn afhankelijk van o.a. het isolatiemateriaal en de grootte van de ruimte. Verderop ziet u de prijzen per isolatiemateriaal en kunt u dus zelf de kosten van het materiaal berekenen voor uw woning.

Type isolatie

Gemiddelde prijs per m2

Gemiddelde totale prijs

Zelf uitvoeren (kosten excl. plaatsing)

Schuin dak binnenzijde

€ 10 – 40

€500 – 3000

Schuin dak buitenzijde

Moeilijk zelf te doen – prijsindicatie niet mogelijk

Plat dak

€ 20 – 75

€ 1500 –  4500

Zoldervloer

€ 20 – 40

€250 – 2000

Uitbesteden (kosten incl. plaatsing)

Schuin dak binnenzijde

€ 20 – 55

€ 2500 – 7500

Schuin dak buitenzijde

€ 40 – 60

€ 3500 – 8500

Plat dak

€ 25 – 115

€ 2500 – 7000

Zoldervloer

€ 20 – 55

€ 1000 – 2500

Prijzen per isolatiemateriaal

Gaat u zelf de isolatie doen? Dan bent u afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt, aangezien de prijs verschilt per materiaal. De prijzen per m2 staan hieronder in een tabel, voor de meest voorkomende dakisolatie materialen. Bij Isodirect kunt u meteen voordelig verschillende materialen aanschaffen die geschikt zijn voor dakisolatie zoals EPS, PIR en glaswol.

Isolatiemateriaal

Gemiddelde prijs per m2

Prijs per m2 bij Isodirect

Glaswol

€ 8 – 20

B-keus: Vanaf €5.81 (€23.97 per rol)

Steenwol

€ 15 – 35

 

Houtwol

€ 20 – 25

 

EPS platen

€ 10 – 20

A-keus: Vanaf €3.25 (EPS60)

PIR platen

€ 25 – 30

A-Keus: Vanaf €9.30 (PIR Aluminium dakplaat) of Vanaf €11.97 (PIR aluminium) 

B-keus: Vanaf €2.37(PIR kaal) of €5.55 (PIR glasvlies)

PUR platen

€ 20 – 25

 

PUR schuim

€ 15 – 30

 

De bovenstaande prijzen zijn per m2, zodat u zelf voor uw ruimte kunt uitrekenen wat uw totale isolatie kosten zullen zijn. De prijzen van het isolatiemateriaal zijn verder erg afhankelijk van de dikte die u nodig heeft. Een hogere dikte betekent betere isolatiewaarde, maar hogere kosten en meer benodigde ruimte. Welke dikte u nodig heeft hangt o.a. af van de ruimte en waar die voor gebruikt wordt, het materiaal, en het bouwbesluit. U kunt altijd contact opnemen met Isodirect, onze experts helpen u hierbij graag verder.

Meer weten over deze materialen en welke u moet kiezen voor uw klus? Lees meer op onze advies pagina wat is het beste isolatiemateriaal voor mijn klus?.

Kosten muurisolatie

Een muur kan op verschillende manieren geïsoleerd worden, en er zijn grote prijsverschillen per type muurisolatie. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen binnenmuren en de buitenmuur (gevel). De gevel van buiten isoleren is een flinke klus, van binnen isoleren kan vaak vrij makkelijk. Dit kan door middel van spouwmuurisolatie of door de muren van binnen te isoleren. 

Kosten gevelisolatie

Bij (buiten)gevelisolatie wordt de complete buitengevel van een woning geïsoleerd. De buitenmuur blijft staan, maar er komt een laag isolatie en nieuwe gevelafwerking op. Dit vergt veel werk en is daarom een van de duurste isolatie types. Daar staat wel een hoge isolatiewaarde tegenover. 

De kosten van gevelisolatie zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal (en dikte daarvan), de oppervlakte van de gevel, en de gevelafwerking. Het meeste geschikte isolatiemateriaal voor gevelisolatie hangt af van uw persoonlijke voorkeur en de gevelafwerking. U kiest zelf wat in uw geval nodig is, en kijkt naar uw gewenste afwerking. Hard isolatiemateriaal zoals XPS, EPS, PIR, en BioFoam is een mogelijkheid voor vrijwel elk type afwerking. Minerale wol als isolatie is alleen mogelijk bij een houten/kunststof gevelbekleding of gevelpanelen. 

De oppervlakte van de gevel kan effect hebben op de prijs per m2 i.v.m. schaalvoordelen, vooral als u de isolatie door een bedrijf laat uitvoeren. Een hogere oppervlakte leidt dan tot een lagere prijs per m2. Tenslotte is een groot aandeel van de kosten voor de gevelafwerking. U heeft hiervoor verschillende keuzes zoals houten gevelbekleding, aluminium platen, crepi/bepleistering, of stenen/steenstrips.

Gevelisolatie kosten bij uitbesteding

Omdat gevelisolatie een flinke klus is waarbij de kosten aanzienlijk kunnen oplopen, kan het in dit geval verstandig zijn om dit door een vakman te laten doen. Onderstaande tabel geeft aan wat de totale isolatie kosten per woningtype (inclusief gevelafwerking en isolatiemateriaal) zijn wanneer u de klus laat uitvoeren door een bedrijf.

Type woning

Gemiddelde totale prijs

Appartement (25 m2) 

€ 2300 – 3500

Tussenwoning (65 m2)

€ 5000 – 9000

Hoekwoning (100 m2)

€ 9000 – 14000

Vrijstaande woning (150 m2)

€ 12000 – 20000

De kosten zijn ook afhankelijk van het type gevelafwerking. De onderstaande tabel geeft een indicatie van de prijzen per type afwerking (incl. plaatsing). Dit zijn gemiddelde prijzen per m2, inclusief isolatie.

Type afwerking

Prijs per m2, excl. btw

Houten gevelbekleding

€ 100 – 200

Aluminium / kunststof platen

€ 80 – 150

Crepi / bepleistering

€ 100 – 130

Steenstrips 

€ 150 – 250

Nieuwe muur van (bak)steen

Vanaf € 150

Gevelisolatie kosten als u zelf aan de slag gaat

Heeft u ervaring en wilt u toch zelf aan de slag? Omdat de kosten bestaan uit zowel isolatiemateriaal als materiaal voor de gevelafwerking is het lastig om een goede indicatie te geven. Wel is het mogelijk om de prijzen af te leiden uit de bovenstaande tabellen met behulp van de prijsopbouw van isolatiekosten. De arbeidskosten bij een gevelisolatie iets hoger liggen dan gemiddeld, zo rond de 60%. Houd er rekening mee dat de prijzen van materialen voor u als particulier misschien hoger liggen dan voor een bedrijf. Hoe dan ook is dit alleen een inschatting, de realiteit kan altijd anders liggen voor zo’n groot project.

Kosten spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie vult u de spouw (ruimte tussen muren) op met isolatiemateriaal. Dit is de meest voorkomende vorm van muurisolatie, onder andere omdat het de goedkoopste en meest efficiënte vorm van isolatie is. De prijzen van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal, de dikte, en de totale oppervlakte/diepte van de spouw. Verder kunnen er nog mogelijke extra kosten bijkomen door slechte staat van de muur (als er eerst renovatiewerkzaamheden of afdichting van gaten nodig zijn voor isolatie) en door slechte bereikbaarheid van de muur (vooral extra kosten als u laat isoleren). 

De meest voorkomende materialen voor spouwmuurisolatie zijn PIR, glaswol/steenwol en houtvezel. De benodigde dikte is afhankelijk van het materiaal en de gewenste isolatiewaarde. Een materiaal met hogere isolatiewaarde is meestal duurder, maar isoleert beter. Bij een bredere spouw kan beter geïsoleerd worden, maar dit kost ook meer. Verder zal een kleinere ruimte per m2 meer kosten als u het isoleren door een bedrijf laat doen, omdat ze bij een grotere ruimte efficiënter kunnen werken. 

Spouwmuurisolatie kosten bij uitbesteding

Laat u de isolatie door een bedrijf uitvoeren? In de onderstaande tabel ziet u de totale isolatie kosten per woningtype.

Type woning

Gemiddelde totale prijs

Appartement (25 m2)

€ 375 – 750

Tussenwoning (65 m2)

€ 800 – 1200

Hoekwoning (100 m2)

€ 1500 – 2500

Vrijstaande woning (150 m2)

€ 2000 – 3500

Spouwmuurisolatie kosten als u de klus zelf uitvoert

Gaat u zelf de isolatie doen? Dan bent u afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt, aangezien de prijs verschilt per materiaal. De prijzen per m2 staan hieronder in een tabel, voor de meest voorkomende spouwmuurisolatie materialen. Bij Isodirect kunt u meteen voordelig verschillende materialen aanschaffen die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie zoals EPS parels, PIR en glaswol.

Isolatiemateriaal

Gemiddelde prijs per m2

Prijs per m2 bij Isodirect

Glaswol

€ 8 – 20

B-keus: Vanaf €5.81 (€23.97 per rol)

Steenwol

€ 10 – 35

 

Houtwol

€ 20 – 25

 

EPS parels

€ 20 – 25

A-keus: Vanaf €21.25 (dikte 10 cm)

PIR platen

€ 25 – 30

A-Keus: Vanaf €11.97 (PIR aluminium)

B-keus: Vanaf €2.37(PIR kaal) of €5.55 (PIR glasvlies)

Houtvezel 

€15 – 25

 

PUR schuim

€ 25 – 30

 

De bovenstaande prijzen zijn per m2, zodat u zelf voor uw ruimte kunt uitrekenen wat uw totale isolatie kosten zullen zijn. De prijzen van het isolatiemateriaal zijn verder erg afhankelijk van de dikte die u nodig heeft. Een hogere dikte betekent betere isolatiewaarde, maar hogere kosten en meer benodigde ruimte. Welke dikte u nodig heeft hangt o.a. af van de ruimte en waar die voor gebruikt wordt, het materiaal, en het bouwbesluit. U kunt altijd contact opnemen met Isodirect, onze experts helpen u hierbij graag verder.

Meer weten over deze materialen en welke u moet kiezen voor uw klus? Lees meer op onze advies pagina wat is het beste isolatiemateriaal voor mijn klus?.

Kosten binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie wordt meestal pas gebruikt als spouwmuurisolatie en gevelisolatie niet mogelijk is. De binnenmuren kunnen geïsoleerd worden door middel van een voorzetwand. Er wordt dan een extra wand in de ruimte geplaatst, zodat tussen deze wand en de al bestaande binnenmuur isolatiemateriaal geplaatst kan worden. De ruimte wordt hierdoor wel wat kleiner. 

De prijzen van binnenmuurisolatie zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal, de dikte, en de moeilijkheidsgraad van de voorzetwand plaatsing. De meest voorkomende materialen voor voorzetwand isolatie zijn minerale wol, PIR/PUR, XPS en houtvezel. De benodigde dikte is afhankelijk van het materiaal en de gewenste isolatiewaarde. Een materiaal met hogere isolatiewaarde is meestal duurder, maar isoleert beter. Verder zal een kleinere ruimte per m2 meer kosten als u het isoleren door een bedrijf laat doen, omdat ze bij een grotere ruimte efficiënter kunnen werken. Ook de moeilijkheidsgraad kan voor extra kosten zorgen, vooral als u dat door een bedrijf laat doen. Als u het zelf doet kan het extra tijd vergen maar ook hogere kosten opleveren, als u bijvoorbeeld extra materialen nodig heeft.

Binnenmuurisolatie kosten bij uitbesteding

Laat u de isolatie door een bedrijf uitvoeren? In de onderstaande tabel ziet u de totale isolatie kosten per woningtype.

Type woning

Gemiddelde totale prijs (incl. Btw, excl. afwerking)

Tussenwoning (65 m2)

€ 3500 – 5000

Hoekwoning (100 m2)

€ 6300 – 9000

Vrijstaande woning (150 m2)

8400 – 12000

De bovenstaande kosten geven een indicatie, maar kunnen bij u erg anders zijn. Het is tenslotte afhankelijk van de hoeveelheid binnenmuur die uw woning heeft. De vorm van de woning kan dan ook nog verschil maken. 

Binnenmuurisolatie kosten bij zelf uitvoeren

Gaat u zelf de isolatie doen? Dan bent u afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt, aangezien de prijs verschilt per materiaal. De prijzen per m2 staan hieronder in een tabel, voor de meest voorkomende binnenmuurisolatie materialen. Bij Isodirect kunt u meteen voordelig verschillende materialen aanschaffen die geschikt zijn voor binnenmuurisolatie zoals XPS, PIR en glaswol.

Isolatiemateriaal

Gemiddelde prijs per m2

Prijs per m2 bij Isodirect

Glaswol

€ 8 – 20

B-keus: Vanaf €5.81 (€23.97 per rol)

Steenwol

€ 10 – 35

 

Houtwol

€ 20 – 25

 

PIR platen

€ 20 – 30

A-Keus: Vanaf €11.97 (PIR aluminium)

B-keus: Vanaf €2.37(PIR kaal) of €5.55 (PIR glasvlies)

XPS platen

€ 12 – 20

A-Keus: Vanaf €3.65

Houtvezel 

€ 15 – 25

 

PUR platen

€ 20 – 25

 

Kosten vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt voor een warmere vloer, minder last van vochtproblemen en een lagere energierekening. Een goede investering dus! De vloer isoleren kan op verschillende manieren, sommige meer ingrijpend dan andere. De meest voorkomende manier is door de kruipruimte te isoleren. Als er geen kruipruimte aanwezig is kunt u ook bovenop de vloer isoleren: er komt dan een nieuwe vloer op de bestaande vloer. 

De prijzen van vloerisolatie zijn afhankelijk van verschillende punten: het type isolatie (bodem of van bovenaf), het type vloer (hout of beton), het isolatiemateriaal (en dikte daarvan) en gebreken. Isolatie bovenop de vloer plaatsen is vaak iets duurder dan isolatie van de kruipruimte. Het type vloer dat u in de woning heeft kan ook verschil maken, vooral omdat er verschillende manieren en materialen zijn om te isoleren. Ook heeft een houten vloer meer oppervlakte waardoor het meestal iets duurder is. Daarnaast kunnen kosten hoger worden door problemen zoals bestaande koudebruggen of constructiegebreken.

Kosten vloerisolatie van bovenaf

Is er helemaal geen kruipruimte in uw woning? Dan kunt u de vloer van bovenaf isoleren. De vloer wordt dan opengebroken, of er komt een nieuwe vloer op de bestaande vloer. Dit is duurder en vaak ingewikkelder dan kruipruimte isolatie. Voor deze methode kunt u gebruik maken van isolatieplaten, schuim of isolatiebeton.

Vloerisolatie kosten bij uitbesteding

Laat u de isolatie door een bedrijf uitvoeren? In de onderstaande tabel ziet u de totale isolatie kosten per woningtype.

Type woning

Gemiddelde totale kosten

Tussenwoning

€ 1200 – 1800

Hoekwoning

€ 1400 – 2000

Vrijstaande woning

€ 1800 – 2600

Voor vloerisolatie zijn veel isolatiematerialen mogelijk. Deze prijzen geven een indicatie van het verschil per type isolatiemateriaal als u het isoleren door een bedrijf laat uitvoeren.

Type isolatiemateriaal

Prijzen per m2 incl. plaatsing, excl. btw

Platen

€ 15 – 40

Schuim

€ 25 – 35

Isolatiebeton

€ 25 – 35

Vloerisolatie kosten bij zelf uitvoeren

Wilt u zelf aan de gang met vloerisolatie? Bij Isodirect kunt u voordelig verschillende materialen aanschaffen die geschikt zijn voor vloerisolatie zoals EPS, XPS en PIR platen. EPS kunt u voor vloeren vanaf densiteit (drukvastheid) 100 gebruiken. Hieronder ziet u een tabel met verschillende materialen voor vloerisolatie.

IsolatiemateriaalDiktePrijs per m2
EPS100 A-keus30 – 200 mmVanaf €3.11
EPS150 A-keus30 – 130 mmVanaf €4.10
XPS A-keus20 – 50 mmVanaf €3.65
PIR aluminium B-keus25 – 160 mmVanaf €6.55
Glaswol B-keus (alleen bij houten vloer)60 – 200 mmVanaf €5.81 (€23.97 per rol)

De bovenstaande prijzen zijn per m2, zodat u zelf voor uw ruimte kunt uitrekenen wat uw totale isolatie kosten zullen zijn. De prijzen van het isolatiemateriaal zijn verder erg afhankelijk van de dikte die u nodig heeft. Een hogere dikte betekent betere isolatiewaarde, maar hogere kosten en meer benodigde ruimte. Welke dikte u nodig heeft hangt o.a. af van de ruimte en waar die voor gebruikt wordt, het materiaal, en het bouwbesluit. U kunt altijd contact opnemen met Isodirect, onze experts helpen u hierbij graag verder.

Meer weten over deze materialen en welke u moet kiezen voor uw klus? Lees meer op onze advies pagina wat is het beste isolatiemateriaal voor mijn klus?.

Let op met extra kosten!

Houd er rekening mee dat bij isoleren van bovenaf er vaak extra kosten bijkomen. Er is ook een nieuwe vloerbedekking nodig omdat u de oude vloer niet meer gebruikt. Als u een nieuwe vloer op de bestaande vloer plaatst (zwevende vloer), is de kans groot dat u ook bijvoorbeeld deurposten moet vervangen omdat die niet meer goed uitkomen. Als u de vloer moet openbreken zal dat vaak ook tot extra kosten leiden.

Kosten kruipruimte isolatie

Een andere manier om uw vloer en huis van isolatie te voorzien is kruipruimte isolatie. U isoleert dan de vloer vanuit de kruipruimte. Hiermee wordt vocht voorkomen en trekt kou niet omhoog het huis in. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat er een toegankelijke kruipruimte is, omdat de onderkant van vloer bereikbaar moet zijn vanuit de kruipruimte om isolatie plaatsen. Kruipruimte isolatie is de meest gebruikte vorm van vloerisolatie en is meestal goedkoper dan vloerisolatie van bovenaf. Als de kruipruimte zelf niet toegankelijk is om de vloer te isoleren, kunt u ook isoleren door middel van bodemisolatie. De bodem van de kruipruimte wordt dan geisoleerd, door isolatie in de kruipruimte te plaatsen van bovenaf. 

Kosten kruipruimte isolatie

De prijzen van kruipruimte isolatie zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal, de benodigde dikte en het oppervlak, en het type vloer (hout of beton). Bij een houten vloer is meestal meer isolatiemateriaal nodig dan bij een betonnen vloer, omdat het materiaal om de steunbalken moet worden aangebracht. Verder zijn verschillende isolatiematerialen geschikt per vloertype. Tenslotte kan de bereikbaarheid en staat van de kruipruimte meespelen als u de kruipruimte laat isoleren. Als er bijvoorbeeld veel vocht is of de kruipruimte is moeilijk toegankelijk, dan kunnen de arbeidskosten omhoog gaan.

Voor een houten vloer kunt u het best gebruik maken van minerale wol, voor een betonnen vloer kunt u het best gebruik maken van harde kunststof isolatieplaten (EPS/PIR/PUR). Gespoten isolatie zoals PUR-schuim is ook mogelijk, maar dit kan alleen door een expert gedaan worden. 

Kruipruimte isolatie kosten bij uitbesteding

Laat u de isolatie door een bedrijf uitvoeren? In de onderstaande tabel ziet u de totale isolatie kosten per woningtype.

Type woning

Gemiddelde totale prijs (incl. plaatsing)

Tussenwoning (50-70 m2)

€ 1000 – 1800

Hoekwoning (70-100 m2)

€ 1400 – 2500

Vrijstaande woning (100-150 m2)

€ 2000 – 3700

Kruipruimte isolatie kosten bij zelf uitvoeren

Wilt u zelf aan de gang met kruipruimte isolatie? Bij Isodirect kunt u voordelig verschillende materialen aanschaffen die geschikt zijn voor kruipruimte isolatie zoals EPS, PIR en glaswol. EPS kunt u voor vloeren vanaf densiteit (drukvastheid) 100 gebruiken. Hieronder ziet u een tabel met verschillende types voor kruipruimte isolatie.

Isolatiemateriaal

Gemiddelde prijs per m2

Prijs per m2 bij Isodirect

EPS platen

€ 10 – 20

A-Keus: Vanaf €4.05 (EPS100)

PIR platen

€ 25 – 30

A-Keus: Vanaf €11.97 (PIR aluminium) of €7.28 (PIR aluminium vloerplaat)

B-keus: Vanaf €2.37(PIR kaal) of €5.55 (PIR glasvlies)

Glaswol

€ 8 – 20

B-keus: Vanaf €5.81 (€23.97 per rol)

Steenwol

€ 15 – 35

 

Houtwol

€ 20 – 25

 

Kosten bodemisolatie

Heeft u wel een kruipruimte, maar is deze niet toegankelijk of te vochtig voor kruipruimte isolatie? Dan kunt u met bodemisolatie de vloer isoleren. Er wordt dan isolatiemateriaal in de kruipruimte geblazen. Daardoor is bodemisolatie alleen mogelijk met materialen die flexibel zijn en de ruimte opvullen. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn natuurlijke materialen zoals zand en schelpen, of parels/chips van EPS. De onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten van bodemisolatie met deze materialen. Hierbij is uitgegaan van een goed bereikbare kruipruimte van 60 m2. Isoleren met schelpen en zand is niet mogelijk om als particulier te doen, dit is specialisten werk.

Isolatiemateriaal

Prijs bij uitbesteding

Prijs bij zelf uitvoeren

Schelpen (30 cm diepte)

€1500

Niet mogelijk

Zand (30 cm diepte)

€1050

Niet mogelijk

EPS chips (diepte 35 cm)

€1300

€900

EPS parels (20 cm)

€1200

€2500

Weten wat de kosten van bodemisolatie voor uw woning ongeveer zijn als u laat uitbesteden? Hieronder vindt u een tabel met de gemiddelde isolatiekosten per woningtype.

Type woning

Gemiddelde totale prijs

Tussenwoning (65 m2)

€ 900 – 1300

Hoekwoning (100 m2)

€ 1100 – 1500

Vrijstaande woning (150 m2)

€ 1500 – 2300

Let hierbij op dat de prijzen variëren bij verschillende vloeren en ook afhankelijk zijn van hoe goed uw kruipruimte bereikbaar is.

Besparing isolatie per toepassing

Een van de meest genoemde redenen voor isolatie is de besparing op de energierekening. Maar hoeveel bespaart u nu eigenlijk? Wij laten u hier zien hoeveel u ongeveer zal gaan besparen per type isolatie, en hoe lang het gemiddeld duurt om uw investering terug te verdienen.

Let op! De besparing door isolatie is sterk afhankelijk van de gasprijzen. Omdat de gasprijzen op het moment erg veel variëren, kunnen de bedragen in dit artikel in de praktijk afwijken.

Waar op letten bij besparing/terugverdientijd berekenen?

Belangrijke factoren voor besparing

De besparing in uw situatie hangt af van een aantal punten: het soort woning, welke isolatie er al in het huis zit en welke geplaatst wordt, het stookgedrag in de woning en de energieprijzen. Een grote woning isoleren zal waarschijnlijk een hogere besparing (maar ook hogere kosten) opleveren. Ook het bouwjaar van de woning is belangrijk: oude woningen hebben vaak veel slechtere isolatie dan nieuwe woningen en daar zal de besparing dus hoger zijn. Verder zal de besparing verschillen per type isolatie en het gebruikte isolatiemateriaal. Een hogere isolatiewaarde betekent dat het isolatiemateriaal beter werkt en dus meer bespaart. Tenslotte is de besparing afhankelijk van de energieprijzen: hoe hoger de energieprijzen, hoe meer u bespaart. 

Terugverdientijd 

De terugverdientijd is naast de bovenstaande factoren ook afhankelijk van de kosten van de isolatie. Het gaat er tenslotte om hoe lang het duurt voordat u de kosten heeft terugverdiend. Als u de de isolatie zelf doet zult u waarschijnlijk een kortere terugverdientijd hebben, omdat zelf isoleren meestal minder geld kost. Dit geldt ook voor goedkoper isolatiemateriaal en goedkopere isolatiemethoden.

Besparing in percentage

U kunt de besparing vergelijken met rente op een spaarrekening. Over het algemeen kunt u op het volgende rendement rekenen: 11% voor gevelisolatie, 8% bij dakisolatie, en 7% bij vloerisolatie. Als u dubbel glas in de ramen plaatst bespaart u zo’n 5%. We geven een toelichting per type isolatie.

Zelf uitrekenen

Hieronder leest u verder over de gemiddelde besparing per isolatiemethode. U kunt ook zelf uw rendement berekenen met de website van Milieu Centraal. U leest hier hoe dat werkt.

Dakisolatie

Met dakisolatie bespaart u veel op uw energierekening. De gemiddelde besparing per jaar voor dakisolatie ligt tussen de €250 en €700, afhankelijk van het type woning en dak, de isolatie, en het energieverbruik in de woning. Dit wordt gemiddeld in ongeveer 7 jaar terugverdiend, maar er is een brede marge (reken op 5-15 jaar). Met een plat dak isoleren of een schuin dak aan de buitenkant isoleren bespaart u meer dan met een zoldervloer isoleren of een schuin dak van de binnenuit isoleren. Een zoldervloer isoleren is het goedkoopst en dus het snelst terugverdiend, een dak van buitenaf isoleren is de grootste investering en daarom het minst snel terugverdiend. 

Met dakisolatie bespaart u gemiddeld zo’n 9-11 m3 gas per m2 isolatie. U kunt zelf uitrekenen wat u kunt besparen met uw dak omvang en uw meest recente gasprijs. Het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) gaat uit van een gemiddelde prijs van €1/m3 op de lange termijn.

De onderstaande tabel laat de gemiddelde besparing per jaar zien per type woning. Dit is afhankelijk van het type isolatiemethode.

Type woning

Gemiddelde besparing per jaar

Tussenwoning

€350 – €800

Hoekwoning/2 onder 1 kap

€500 – €900

Vrijstaande woning

€750 – €1600

Hieronder ziet u de verschillen per isolatiemethode. De besparing is afhankelijk van de ruimte onder het dak: is de zolder verwarmd, dan bespaart u meer dan wanneer deze onverwarmd is. De terugverdientijd heeft een grote marge en geeft alleen een indicatie, dit is van uw situatie afhankelijk.

Isolatiemethode

Gemiddelde besparing per jaar

Gemiddelde terugverdientijd

Schuin dak van binnen

€250 – €400

8 – 13 jaar

Schuin dak van buiten

€400 – €650

5 – 15 jaar

Plat dak

€400 – €700

8 – 15 jaar

Zoldervloer 

€250 – €475

4 – 8 jaar

Muurisolatie

Met muurisolatie bespaart u gemiddeld zo’n 8-11 m3 gas per m2 isolatie. U kunt zelf uitrekenen wat u kunt besparen met uw dak omvang en uw gasprijs. Het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) gaat uit van een gemiddelde gasprijs van €1/m3 op de lange termijn. Hieronder geven wij u een verwachting van de gemiddelde besparing en terugverdientijd voor verschillende soorten muurisolatie en woningtypes

Besparing gevelisolatie

Met gevelisolatie bespaart u het meest, maar dit is ook de meest ingrijpende en duurste isolatiemethode. Hierbij bespaart u gemiddeld €300 – €1000 per jaar. De terugverdientijd is ongeveer 16 tot 20 jaar bij gevelisolatie. Dit duurt langer omdat u bij gevelisolatie ook een nieuwe gevelafwerking plaatst, wat leidt tot een hogere investering. 

In de onderstaande tabel ziet u de gemiddelde besparing en terugverdientijd per jaar voor verschillende woningtypen.

Type woning

Gemiddelde besparing per jaar

Gemiddelde terugverdientijd

Tussenwoning

€300 – €400

17 jaar

Hoekwoning/2 onder 1 kap

€600 – €850

20 jaar

Vrijstaande woning

€750 – €1000

20 jaar

Besparing spouwmuurisolatie

Een makkelijkere en veelgebruikte manier van muurisolatie is spouwmuurisolatie. De besparing bij deze methode is ongeveer €250 – €850 per jaar. Omdat de investering voor spouwmuurisolatie meestal ook niet erg hoog is, is dit meestal in 3-5 jaar al terugverdiend. 

In de onderstaande tabel ziet u de gemiddelde besparing en terugverdientijd per jaar voor verschillende woningtypen.

Type woning

Gemiddelde besparing per jaar

Gemiddelde terugverdientijd

Tussenwoning

€200 – €300

3 – 5 jaar

Hoekwoning/2 onder 1 kap

€500 – €650

3 – 5 jaar

Vrijstaande woning

€700 – €1000

3 – 5 jaar

Besparing binnenmuurisolatie

Als de andere opties niet mogelijk zijn voor muurisolatie, wordt meestal gekozen voor binnenmuurisolatie. De besparing per jaar ligt tussen de €250 en €500. Omdat de investering een stuk groter is dan voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, is de gemiddelde terugverdientijd tussen de 14 en 18 jaar.

In de onderstaande tabel ziet u de gemiddelde besparing en terugverdientijd per jaar voor verschillende woningtypen.

Type woning

Gemiddelde besparing per jaar

Gemiddelde terugverdientijd

Tussenwoning

€250

14 jaar

Hoekwoning

€300

18 jaar

Vrijstaande woning

€500

17 jaar

Vloerisolatie en kruipruimte isolatie

Met vloerisolatie bespaart u per jaar iets minder dan met muurisolatie en dakisolatie, maar het is nog steeds een aanzienlijke besparing. Daarnaast levert vloerisolatie natuurlijk ook extra wooncomfort en minder problemen met vocht en tocht. Als u de vloer isoleert bespaart u ongeveer €150 – €350 per jaar. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 7 en 10 jaar. Dit is ook nog afhankelijk van het type vloerisolatie: gaat u de vloer van boven of onder isoleren (bodemisolatie)? Met bodemisolatie bespaart u gewoonlijk iets minder dan vloerisolatie van bovenaf.

In plaats van de vloer te isoleren, kunt u ook uw hele kruipruimte isoleren. De besparing en terugverdientijd is vergelijkbaar met vloerisolatie van bovenaf. 

Met vloerisolatie bespaart u gemiddeld zo’n 5-7 m3 gas per m2 isolatie. U kunt zelf uitrekenen wat u kunt besparen met uw vloer oppervlakte en uw gasprijs. Het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) gaat uit van een gemiddelde gasprijs van €1/m3 op de lange termijn.

De onderstaande tabel laat de gemiddelde besparing en terugverdientijd per type woning zien. 

Type woning

Gemiddelde besparing per jaar

Gemiddelde terugverdientijd

Tussenwoning

€150 – €200

7 – 10 jaar

Hoekwoning/ 2 onder 1 kap

€180 – €350

7 – 10 jaar

Vrijstaande woning

€250 – €500

7 – 10 jaar

Besparen op isolatie kosten: Budgettips

Besparen op uw isolatieklus om de kosten te verlagen en daarmee de terugverdientijd te verminderen? Wij helpen u verder met een aantal budgettips om de kosten zo laag mogelijk te houden!

Check subsidies voor isolatie!

Door goede isolatie hoeft u minder te stoken en daardoor bent u erg duurzaam bezig! Daarom zijn er verschillende subsidies beschikbaar als u voor isolatie kiest. Als u bijvoorbeeld binnen een jaar 2 of meer isolatiemaatregelen neemt, kunt u zo’n 30% van de kosten terugkrijgen. Dit kan door 2 delen van het huis te isoleren (bv. Dak, vloer, raam of muur), maar ook door 1 deel te combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Daarnaast kunt u voordelig een hypotheek afsluiten en zijn er per gemeente mogelijk ook nog extra subsidies. Lees meer over de huidige subsidies voor isolatie.

Besparen op isolatiemateriaal

Voor elke klus kunt u een verschillende isolatiemateriaal kiezen, en er is altijd keuze uit goedkopere en duurdere materialen. Als u een goedkoop materiaal kiest bent u tijdens de isolatie minder geld kwijt, maar bespaart u vaak op de lange termijn ook minder. Dit geldt ook voor dun isoleren: dat is een lagere investering omdat u minder materiaal nodig hebt, maar u bespaart ook minder. Meer weten over alle soorten isolatiemateriaal en welke u het best kunt gebruiken? Lees hier meer in het artikel Wat is het beste isolatiemateriaal gebruiken voor uw klus?

Wilt u goed en dik isoleren, maar toch besparen op de kosten? Kijk dan eens naar B-keus isolatiemateriaal! Dat is tot wel 70% goedkoper, zonder dat u echt inlevert op de isolatiekwaliteit. Dit isolatiemateriaal vertoont kleine gebreken, zoals een rafel in de folie enz., maar isoleert nog even goed. Bij Isodirect vindt u een ruim aanbod aan b-keus isolatiemateriaal en regelmatig goede aanbiedingen!

Nog meer budgettips vindt u op onze advies pagina Budgetisolatie isolatie: 7 bespaartips.

alle adviespagina's