Koudebrug: ontstaan, gevolgen, voorkomen en oplossen.
Wat is een koudebrug?
Een koudebrug in de isolatie is een zwakke plek in het isolatiemateriaal. Er is dan sprake van een onderbreking van de isolatielaag van de woning, waardoor de thermische werking van het isolatiemateriaal vermindert. Dit betekent dat kou makkelijker naar binnen komt: u verliest warmte uit de ruimte. Een koudebrug kan daarnaast ook zorgen voor condensatie, wat vervolgens het isolatiemateriaal en haar isolerende eigenschappen aantast. Dit is zonde, omdat u het makkelijk kunt voorkomen bij de juiste plaatsing van het isolatiemateriaal.
Lees hier alles over het ontstaan van een koudebrug, de gevolgen, de juiste herkenning van een koudebrug en het voorkomen & verhelpen!
Wanneer ontstaat een koudebrug?
Een koudebrug ontstaat meestal tijdens de plaatsing van het isolatiemateriaal. Niet alleen tijdens de plaatsing, ook later kan de koudebrug ontstaan door bijvoorbeeld een verzakking van het isolatiemateriaal. Bij het plaatsen van het isolatiemateriaal kan tussen het isolatiemateriaal een kier of gat ontstaan, waardoor koude of warme lucht kan ontsnappen. Ook kan er een koudebrug ontstaan als kieren en naden niet goed zijn afgewerkt. Dat komt vaak voor bij muur- en vloerisolatie. Of als de naden en kieren bij ramen, deuren en kozijnen niet voldoende zijn afgewerkt. Dit is vaak het geval bij oudere woningen rondom ramen, en bij nieuwere woningen komt het voor bij vloerplaten die tegen de buitenmuur aanlopen.
Een andere mogelijkheid is vervuiling op de plek waar isolatiemateriaal moet zitten. Een stuk specie, hout of ander puin kan het isolatiemateriaal onderbreken, waardoor niet alle plekken zijn gevuld met isolatiemateriaal. Dit komt vaak voor bij spouwmuurisolatie. Het is dus belangrijk om bij het plaatsen van het isolatiemateriaal rekening te houden met de afsluiting, een goede afdichting van alle kieren en naden en om te werken met een schoon oppervlak.
In conclusie, de meest voorkomende koudebruggen zijn:
- Onderbrekingen: slecht aansluitende isolatiedelen, kieren, gaten.
- Slechte afwerking bij rolluiken: veelal bij oudere woningen.
- Slechte afdichtingen: sluitingen die niet goed zijn afgewerkt.
- Opbouw van het gebouw: bijvoorbeeld slechte plaatsing bij de draagvloer.
- Onbekende koudebrug: bijvoorbeeld buitenschrijnwerk (alle niet-dragende houten materialen). Verouderd schrijnwerk heeft geen thermische onderbreking, er kan daardoor een koudebrug ontstaan.
Wat zijn de gevolgen?
Een koudebrug brengt een aantal vervelende gevolgen met zich mee. Twee belangrijke zijn warmteverlies en vochtproblemen.
Warmteverlies
Een koudebrug zorgt ervoor dat u plaatselijk warmte verliest in de ruimte. De warme lucht vindt zijn weg naar buiten door een thermisch ‘lek’, waardoor u extra moet stoken. Dat kan onnodige extra energiekosten met zich meebrengen en verlaagt het wooncomfort.
Vochtproblemen
Niet alleen het verlies van warmte is een probleem. Bij een koudebrug kan ook condensatie ontstaan, ofwel vocht. De condensatie ontstaat als de warme lucht van binnen in contact komt met de koude lucht van buiten. Het vocht dat ontstaat door de condensatie kan dan in het isolatiemateriaal trekken, waardoor er vervelende vochtplekken of zelfs schimmel kunnen ontstaan en de isolerende werking van het isolatiemateriaal flink afneemt. Lees hier verder voor meer informatie over vocht- en schimmelproblemen.
Hoe herken ik een koudebrug?
Een koudebrug is eenvoudig te herkennen door uw hand op verschillende plekken op het isolatiemateriaal te leggen. Voelt u verschil tussen de temperatuur op bepaalde punten? Dan is er sprake van een koudebrug. Als er al langere tijd sprake is van een koudebrug, dan is de kans aanwezig dat het isolatiemateriaal aangetast is. Dit is gemakkelijk te herkennen door de vochtplekken in de muur of schimmel. Dit kan schadelijk voor zowel uw woning als gezondheid zijn, het is dus goed om een koudebrug te herkennen voordat dat gebeurt!
Kunt u moeilijk bij het isolatiemateriaal komen? Dan kunt u ook gebruik maken van een thermische camera. Met een hittegevoelige camera ziet u door middel van een aantal kleuren op het scherm het warmteverlies.
Bij houten balken
Een ander punt om op te letten, is als u isolatiemateriaal tussen hout heeft geplaatst. Bij het isoleren van een houten constructie, zoals bijvoorbeeld een schuin dak isoleren van binnenuit, zitten er vaak balken tussen het isolatiemateriaal. Deze balken, of houten constructie, vormen een koudebrug. Hout is echter een relatief goede isolator, dat wil zeggen dat het warmte slecht geleidt. Daarom is het vaak niet erg dat het isolatiemateriaal wordt onderbroken door een houten balk. Als u uw houten constructie van buitenaf isoleert heeft u minder kans op een koudebrug. Dat komt omdat het geplaatste isolatiemateriaal direct tegen elkaar geplaatst wordt, zonder tussenkomst van houten balken. Dit is echter een duurdere klus, omdat eerst de dakbedekking verwijdert dient te worden en vervolgens weer teruggelegd.
Oplossen en voorkomen
U voorkomt een koudebrug door bij de plaatsing goed te controleren of de isolatie juist geplaatst is en er geen risico’s voor koudebruggen zijn. Zorg dat alle isolatie goed op elkaar aansluit, de spouwmuren schoon zijn en dat er nergens gaten in de isolatie zitten voor bijvoorbeeld leidingen. Om de isolatie naadloos af te sluiten kunt u het beste gebruik maken van tape, zoals onze aluminium tape. Hiermee voorkomt u dat lucht door de kieren en naden komt. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van isolatieplaten met tand en groef systeem of sponning. Hierdoor sluiten de isolatieplaten naadloos op elkaar aan. Let verder ook op ramen en deuren, deze zijn erg gevoelig voor koudebruggen en hebben goede isolatie nodig.
Koudebruggen kunt u ook al voorkomen wanneer de plannen voor uw constructie gemaakt worden. Het is daarbij van groot belang om er rekening mee houden dat u in de constructie een koudebrug wilt voorkomen, omdat oplossen vaak veel tijd en geld kost.
Soms bestaat een koudebrug al langer of heeft u het niet kunnen voorkomen. Er zijn dan verschillende oplossingen. Zoek eerst de plek of plekken waar de koudebrug zich voordoet. Kunt u de betreffende plek gemakkelijk vinden? Plaats dan extra isolatiemateriaal of extra tape. Vaak is het echter zo dat u de exacte locatie van de koudebrug niet of lastig kunt vinden of dat het moeilijk te bereiken is. Bij gevels wordt dan vaak geadviseerd om aan de buitenkant een isolatielaag te plaatsen. Een dure klus die eigenlijk pas gedaan wordt bij een grote renovatie.
Kortom, voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook zeker waar bij een koudebrug. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.
alle adviespagina's
Advies
Stappenplan