Kruipruimte zelf isoleren met EPS-parels: stappenplan.

U wilt zelf uw kruipruimte isoleren. De kruipruimte isoleren wordt ook wel bodemisolatie genoemd. Bij het isoleren van de kruipruimte wordt namelijk een laag isolatie materiaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Hiermee bespaart u energie, maar minder energie dan met het plaatsen van vloerisolatie. De beste optie is dus om bodemisolatie te combineren met vloerisolatie.

De kruipruimte isoleren wordt vaak verward met vloerisolatie. Bij vloerisolatie wordt de bestaande vloer geïsoleerd vanuit de kruipruimte. Lees meer over het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte.

Heeft u wel een kruipruimte en beschikt die over voldoende ruimte? Dan kunt u de vloer ook van onder isoleren. U kunt ook de wanden isoleren met perimeter isolatie.

 Bekijk hier het stappenplan betonvloer isoleren van onderaf met PIR of PIR isolatie kelder

 Bekijk hier het stappenplan houten vloer isoleren van onderaf met glaswol.

 Bekijk hier de opties als u geen kruipruimte heeft en toch wilt isoleren of de afweging tussen zelf isoleren of laten doen.

Man isoleert kruipruimte met EPS parels

Benodigdheden

Materialen (1)

Gereedschappen (7)

Stappenplan isoleren kruipruimte met EPS-parels

Stap 1 - Controleer de ventilatie gaten

Het is belangrijk dat er een goede ventilatie is in de kruipruimte. Controleer daarom de kruipruimte of er voldoende ventilatiegaten zijn in de buitenmuren. Het isolatiemateriaal mag de ventilatiegaten niet afsluiten. 

Bij een houten vloer is het extra belangrijk dat er voldoende ventilatiegaten zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan het hout namelijk gaan rotten. Bij een betonnen vloer is dit niet altijd nodig.

Kruipruimte ventilatierooster

Stap 2 - Controleer leidingen

Bij het isoleren van de kruipruimte dient u rekening te houden met leidingen. Deze mogen namelijk niet bedekt worden door isolatiemateriaal, omdat je er nog bij moet kunnen. Wanneer de leidingen niet goed zijn, laat ze dan repareren of vervangen door een professional.

Stap 3 - Controleer op vochtproblemen

Controleer of er optrekkend vocht zit in de muren van de kruipruimte en in de dragende muren van de begane grond. Kijk ook of er geen sprake is van houtrot indien u een houten vloer heeft. Dit is namelijk ook een signaal van optrekkend vocht. Een vochtige kruipruimte is op zichzelf niet een heel groot probleem, omdat de EPS parels mee stijgen met het grondwater. Houtrot daarentegen en vocht in de dragende muren kan wel gevaarlijk zijn, neem in dat geval contact op met een loodgieter. 

Stap 4 - Zet de inblaasmachine klaar

Met een inblaasmachine kun je de EPS-parels gemakkelijk op de bodem blazen. Een inblaasmachine kun je kopen, maar ook huren bij een lokale bouwmarkt. Sluit hiervoor de slang en inblaasmondstuk aan.

U kunt de EPS-parels ook handmatig verspreiden over de grond.

Stap 5 - Vul de inblaasmachine met EPS-parels

De inblaasmachine vult u met EPS-parels. De EPS-parels worden op die manier geleidelijk ingeblazen door de inblaasmachine.

EPS parels
Vloerisolatie parels

Stap 6 - Breng de isolatielaag aan

Zet de inblaasmachine aan volgens de voorschriften van de fabrikant en blaas geleidelijk de EPS-parels in de kruipruimte door uw kruipluik. Voor een effectieve werking van de EPS-parels, dient u een minimale dikte van 20 cm te creëren. De laag EPS-parels moet zo glad mogelijk zijn. Zorg er bovendien voor dat er geen leidingen of ventilatie gaten worden afgedekt.

Let op: de inblaasmachine mag niet in de kruipruimte staan. Je blaast de EPS-parels dan ook door middel van de slang via de kruipluik.

Gemakkelijk uw kruipruimte isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe je gemakkelijk uw kruipruimte kunt voorzien van isolatie met EPS-parels. Bij Isodirect bent u op het juiste adres als u op zoek bent naar verschillende isolatiematerialen zoals PIR, Kooltherm, EPS, glaswol en steenwol. U kunt de producten gemakkelijk en snel online bestellen. Omdat wij bijna altijd rechtstreeks vanaf de fabrikant kunnen leveren, geniet u van lagere kosten en een snellere service! 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen over isolatiematerialen of over het gebruik van producten of wilt u meer weten over EPS-parels? Neem dan een kijkje tussen relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze professionals bij de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

alle adviespagina's