Lage BTW OP ISOLATIE.

In Nederland zijn er steeds meer gunstige financiële maatregelen voor particulieren die een huis willen isoleren. Dit komt doordat isolatie leidt tot duurzamere huizen, iets wat de overheid graag wil aanmoedigen. Naast verschillende soorten subsidies kunt u gebruik maken van het extra lage BTW-tarief (9%) voor isolatiewerkzaamheden. In dit artikel leggen we verder uit hoe de verlaagde BTW op isolatie werkt en wat de voorwaarden zijn.

Besparen isolatie

de regeling voor lage BTW op isolatie

Om energiebesparende maatregelen voor woningen te stimuleren, heeft de overheid het BTW-tarief voor de arbeidskosten van isolatie verlaagd van 21% naar 9%. De arbeidskosten zijn dus de kosten die u betaald aan een isolatiespecialist, dit is niet van toepassing als u de klus zelf uitvoert. Om in aanmerking te komen voor deze BTW-verlaging, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo is deze regeling bedoeld voor particuliere woningeigenaars en dient het huis ouder dan 2 jaar te zijn. Verder vallen alleen arbeidskosten van het aanbrengen van isolatiemateriaal onder het lage BTW-tarief; voor de kosten van het isolatiemateriaal zelf is de BTW gewoon 21%. Isolatiematerialen zijn materialen zoals PIR, EPS, glaswol, (isolatie)glas. Hier vallen bijvoorbeeld niet deuren, kozijnen en riet onder; bij aanbrenging van deze materialen is dus geen BTW-verlaging mogelijk.

welke werkzaamheden vallen niet onder het lage BTW-tarief voor isolatie?

Onder het lage BTW-tarief vallen alleen arbeidskosten voor aanbrenging van isolatiemateriaal. Kortom, hier valt dus niet onder:

  • Voorbereidende werkzaamheden zoals sloopwerk, voordat u begint met isoleren (verwijderen oude vloer/dak/muur) 
  • Installatie van zonwering o.i.d.
  • Plaatsen van nieuw dak(kapel) of muur
  • Aanbrenging van deuren, kozijnen en riet
  • Arbeidskosten voor isolatiemateriaal wanneer dit door een isolatiebedrijf zelf vervaardigd is
  • Arbeidskosten wanneer werkzaamheden niet door een professional worden uitgevoerd

geld besparen op isolatiemateriaal en overige isolatiewerkzaamheden

Helaas vallen niet alle kosten van isolatiewerkzaamheden onder het verlaagde BTW-tarief. Echter zijn er wel verschillende andere mogelijkheden om te besparen op uw isolatiekosten.

Isolatiemateriaal

U kunt op isolatiemateriaal besparen door B-keus isolatiemateriaal te kopen. Dit is materiaal dat niet als A-keus verkocht kan worden, maar nog prima bruikbaar is om te isoleren. Het materiaal heeft bijvoorbeeld kleine schoonheidsfoutjes en oneffenheden, maar geen structurele problemen. B-keus materiaal kan tot wel 60% goedkoper zijn, terwijl het nog steeds goede kwaliteit heeft. Bij Isodirect vindt u een ruime voorraad aan B-keus die snel en eenvoudig te bestellen is. Zo bent u verzekerd van de beste prijs-/kwaliteitsverhouding en de laagste isolatiekosten per m2. Daarnaast hanteren wij de laagste prijzen en hebben wij standaard mooie aanbiedingen

Isolatiewerkzaamheden

Ook op de werkzaamheden kunt u op verschillende manieren besparen, naast het gebruik van het lage BTW-tarief. Voor particulieren zijn er een aantal subsidies beschikbaar voor isolatiewerkzaamheden. De belangrijkste is de ISDE-regeling, hierbij krijgt u een subsidie als u minimaal twee isolatiemaatregelen neemt (bijv. Dak+vloer, muur+dak etc.). Daarnaast zijn er mogelijkheden voor andere subsidies of speciale leningen. Lees meer over subsidies.

Meer weten over het lage BTW-tarief op isolatie? Op de website van de belastingdienst leest u meer over deze regeling.

alle adviespagina's