Voorzetwand isolatie

Zelf isoleren of laten doen?

Twijfelt u of u zelf isolatie gaat plaatsen of het laat doen? Dat is een begrijpelijke en veelvoorkomende vraag. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel leest u meer over de afwegingen en wat het beste bij uw situatie past.

U kunt dit het beste beantwoorden met 2 vragen:

  1. Kan ik het zelf?
  2. Wat is mijn besparing als ik het zelf doe?
Voorzetwand isolatie

Zelf isoleren

Zelf isoleren: kan ik het zelf?

Isoleren is één van die klussen die u vaak eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Door zelf te isoleren bespaart u vaak flink op arbeidskosten. Of het verstandig is om zelf te isoleren is afhankelijk van de moeilijkheid van de klus en de hoeveelheid kennis die u heeft als doe-het-zelver.  

Hoe goed uw kennis is als klusser kunnen we niet voor u bepalen, maar we kunnen u wel het stappenplan met het klusniveau aangeven.

Uit onze ervaring kunnen de meeste klussen zelf uitgevoerd worden. Tussen 1-3 sterren kan vrijwel iedereen de klus zelf doen. Bij 4-5 sterren heeft u meer kennis nodig.

Bekijk hieronder de klus, het klusniveau en de stappenplannen. Klik op het stappenplan om de volledige instructie te bekijken!

Wat is de besparing bij zelf isoleren?

In principe loont het bijna altijd als u zelf uw isolatie plaatst, mits u geen herstelwerkzaamheden heeft. 

U kunt namelijk tot wel 60% op de totale kosten besparen door het zelf te doen. Bekijk hieronder de voorbeeldberekening!

Voorbeeld berekening

Stel u wilt uw schuin dak van 50 m2 isoleren van binnenuit. Als u met 80mm PIR isolatie incl. toebehoren gebruikt zijn de materiaalkosten bij zelf doen ongeveer € 1250,-.

Laat u het plaatsen dan bent u al snel € 4500,- kwijt. Met subsidie kunt u bij het laten plaatsen 15% bij 1 isolatiemaatregel terugkrijgen. Dat komt neer op € 675,- die u terugkrijgt. Bij 1 isolatiemaatregel betaalt u dan uiteindelijk € 4500 – € 675 = € 3825. 

Bij zelf isoleren bespaart u € 3825 – € 1350 = € 2475.

Hier nog eens de berekening in tabelvorm

 

Dakisolatie (zelf A-keus)

Dakisolatie (zelf B-keus)

Dakisolatie laten doen (A-keus)

Dakisolatie laten doen (B-keus)

Materiaal

€ 1250

€ 900

 1250

 900

Plaatsen

 3250

 3250

Subsidie (15%)

 675

Netto kosten

 1250

 900

 3825

 4150

Tip! Als u B-keus isolatie gebruikt bespaart u daar bovenop nog eens minstens 30% (tot wel 70%) op de aanschaf van uw materialen.

U heeft dan geen recht op subsidie, maar door de lagere aanschafkosten van het materiaal verdient u dat vaak gelijk terug. 

Isoleren laten doen

U kunt isolatie ook laten plaatsen door een isolatiespecialist. Dit is zeker aan te raden bij de moeilijkere isolatieklus, bijvoorbeeld bij het isoleren van een schuin dak van buitenaf. Veel van de andere klussen kunt u eenvoudig zelf uitvoeren met behulp van onze stappenplannen in ons kenniscentrum.

Vaak is de snelheid en kwaliteit van de isolatieklus belangrijk bij het laten doen. U heeft minder uitzoekwerk, de isolatiespecialist heeft alle gereedschappen in huis en ervaring met de klus wat de kwaliteit ten goede komt.

Wat zijn de risico’s bij zelf isoleren?

Het grootste risico is dat u niet de juiste materialen gebruikt die passen bij uw klus. 

Bijvoorbeeld: wilt u een schuin dak van binnenuit isoleren en er zit geen folie onder de dakpannen, dan moet u eerst een folie plaatsen om vochtproblemen te voorkomen. Een isolatiespecialist weet dit, maar als u het zelf doet zou u deze informatie kunnen missen. 

Tip! Voordat u de bestelling plaatst kunt u altijd bij ons dubbel checken of u de beste isolatiemethode kiest! Neem hier contact met ons op!

Daarnaast zou de plaatsing zelf een uitdaging kunnen zijn. Maar met behulp van onze stappenplannen en gezond verstand zou dit geen probleem moeten zijn. 

Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld slechte afwerking van naden en hoeken, waardoor u koudebruggen krijgt. Met de informatie uit onze stappenplannen voorkomt u deze problemen. 

Twijfelt u? Dan kunt u altijd nog contact opnemen onze klantenservice. We helpen u meer dan graag verder: voor, tijdens en na de klus.

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's