Nieuw te storten betonvloer isoleren met PIR: stappenplan.

U wilt een nieuwe geïsoleerde betonvloer storten. Dit is vaak het geval bij nieuwbouw of wanneer een bestaande woning geen kruipruimte heeft, maar u toch de vloer wilt isoleren. In het tweede geval is het namelijk niet mogelijk om isolatie vanuit de kruipruimte aan te brengen. De oplossing hiervoor is simpel: betonvloer op zand isoleren. Dat betekent dat er een stevige zandlaag nodig is, daarboven op de isolatieplaten geplaatst worden waarna er een gewapend net komt en beton gestort kan worden. 

In dit artikel leggen wij u uit hoe u een (nieuwe) geïsoleerde betonvloer kunt storten met PIR als isolatiemateriaal, wat de benodigdheden voor deze klus zijn, de mogelijkheden in combinatie met vloerverwarming en wat de totale kosten zullen bedragen. 

Heeft u een bestaande betonvloer? Dan is het mogelijk om uw betonvloer van onderaf te isoleren. 

 Bekijk hier het stappenplan betonvloer isoleren van onderaf met PIR.

Benodigdheden

Gereedschappen (7)

Als alternatief isolatiemateriaal kunt u ook andere drukvaste isolatieplaten gebruiken, zoals B-keus PIR isolatie, EPS isolatie en XPS isolatie. Daarnaast kunt u ook de reguliere PIR isolatie gebruiken. Bekijk hier het verschil tussen PIR, EPS en XPS isolatie. Gebruik in ieder geval altijd drukvaste isolatieplaten.

Stappenplan nieuw te storten betonvloer isoleren met PIR

Stap 1 – Creëer een stevig zandbed

Een stevige zandlaag dient te worden aangebracht waarop al het materiaal geplaatst wordt. Belangrijk hierbij is dat de zandlaag goed aangetrilt dient te worden voor een optimaal resultaat door middel van een trilplaat. Een trilplaat kunt u gemakkelijk huren bij uw lokale bouwmarkt. Vervolgens brengt u bovenop de zandlaag een laag betonzand aan.

Betonzand
Miofol 125S dampremmende folie

Stap 2 – Plaats een PE-folie

Op het zandbed dient een folie geplaatst te worden. De folie zorgt ervoor dat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen en dat het beton niet in reactie kan komen met het water. Leg de banen PE-folie met een overlap van minimaal 10 cm en plak deze af met tape. 

Tip: de PE-folie moet aansluiten tegen de randen. Opstanden en onderbrekingen goed vast zetten met tape of afkitten.

Stap 3 – Breng een isolatielaag aan

Plaats de isolatie, in dit geval PIR isolatieplaten, aan op de laag folie. Plaats de isolatieplaten in halfsteensverband en met gesloten naden. Eventuele naden sluit u af met elastisch purschuim of aluminium tape.

Tip! Omdat er een nieuwe laag isolatie komt waar rechtstreeks beton op gestort wordt, kunt u ook kiezen voor B-keus PIR isolatie. Dit is namelijk isolatie met wat afwijkingen en schoonheidsfoutjes, waardoor het uitstekend geschikt is voor uw betonnen vloer en u nog meer geld kunt besparen! Bekijk hier ons uitgebreide assortiment B-keus PIR isolatieplaten.

Betonvloer isolatie plaatsen

Stap 4 – Breng eventueel vloerverwarming aan

Indien gewenst kunt u een laag vloerverwarming bovenop de isolatieplaten aanbrengen.

Stap 5 – Plaats een wapeningsnet en stort de betonvloer

Voor het storten van beton dient een wapeningsnet geplaatst te worden. Voor meer informatie betreffende het wapeningsnet, dient u de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant door te nemen. Afhankelijk van de dikte van het beton en of de constructievloer dient u een bepaalde dikte aan te houden.

Nadat de wapenings is aangebracht, kunt u beginnen met het storten van de betonvloer. Na het storten van de betonvloer dient u rekening te houden met een uithardingstijd. De uithardingstijd zal ongeveer 1 week duren. Na ongeveer 1 maand zal het beton volledig uitgehard, waardoor het optimaal belastbaar is.

Let op: in de meeste gevallen is beton na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar. Houdt hier dus goed rekening mee.

Betonvloer schoonmaken

Stap 6 – Afwerken van de vloer

Nadat het beton is uitgehard, heeft u de keuze om te kiezen voor een extra afwerking of om de industriële look van het beton te behouden. Ten slotte wordt de betonvloer gevlinderd voor een gewenste resultaat.

Indien u een laag laminaat of andere soort dekvloer wilt aanbrengen, dient u hiervoor nog een chapelaag aan te brengen bovenop het beton.

Gemakkelijk uw nieuwe geïsoleerde betonvloer storten met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw nieuw gestorte betonnen vloer kunt isoleren, welk materiaal geschikt is, wat u nodig heeft en handige tips voor de klus. Bij Isodirect bent u op het juiste adres als het gaat om verschillende soorten isolatiematerialen en bevestigingsmaterialen zoals PIR, Kooltherm, glaswol, EPS en steenwol. Omdat wij vrijwel altijd rechtstreeks vanaf de fabrikant kunnen leveren, geniet u van een snelle levering tegen dezelfde hoge kwaliteit én een lagere prijs. 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over verschillende toepassingen van isolatiemateriaal? Neem dan gerust eens een kijkje in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze professionals bij de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

Advies nodig voor uw betonvloer isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's