Wat is het verschil tussen PIR, EPS en XPS?
PIR, EPS en XPS isolatie zijn veelgebruikte isolatiematerialen bij dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Welke isolatieplaat geschikt is voor uw klus willen we in dit artikel uitleggen.
PIR, EPS en XPS hebben ieder verschillende eigenschappen met hun eigen voor- en nadelen. De belangrijkste verschillen zijn de isolatiewaarde, druksterkte, vochtbestendigheid en prijs.
Wat is xps isolatie?
XPS isolatieplaten, ook wel geëxtrudeerd polystyreen, zijn drukvaste isolatieplaten met een gesloten celstructuur. Hierdoor zijn xps isolatieplaten zeer goed bestendigd tegen vocht. Daarom worden de platen vaak gebruikt in vochtige ruimtes, zoals een kruipruimte, badkamer of zwembad. Ook worden XPS isolatieplaten gebruikt bij een omgekeerd dak constructie. Hierbij wordt de isolatie met ballast bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst.
Eigenschappen xps isolatie:
- Isolatiewaarde: Matig: 0,032 -0,035 W/mk
- Brandwering: beperkt
- Drukvastheid: Hoog: 150-300 kPa
- Vochtbestendigheid: Zeer goed
- Prijs: Relatief hoog
Wat is pir isolatie?
PIR isolatieplaten, of polyisocyanuraat is een drukvaste isolatieplaat met hoge thermische eigenschapen. PIR isolatieplaten worden vaak gebruikt in muren, vloeren, schuine en platte daken waar de ruimte van belang is. Door de hoge isolatiewaarde kan dun worden geïsoleerd.
De platen zijn beschikbaar met rechte kanten en tand en groef kanten. Door de tand en groef verbinding kunnen de platen makkelijk in elkaar geschoven worden. Met een aluminium tape kunt u de platen luchtdicht maken, zodat u een koudebrug voorkomt.
Eigenschappen PIR isolatie:
- Isolatiewaarde: Goed: 0,019 tot 0,027 W/mk
- Brandwering: beperkt
- Drukvastheid: Goed: 100-200 kPa
- Vochtbestendigheid: Matig
- Prijs: Bovengemiddeld
Wat is eps isolatie?
EPS isolatieplaten, ook wel geëxpandeerd polystyreen of piepschuim, zijn drukvast en goedkoop. EPS isolatieplaten hebben een matige isolatiewaarde, maar met voldoende dikte kunt u toch goede isolatiewaardes behalen. Het nadeel is dus de dikte die u nodig heeft om te isoleren. Het voordeel is de lage prijs van EPS isolatieplaten.
Eigenschappen eps isolatie:
- Isolatiewaarde: Matig: 0,023 tot 0,028 W/mk
- Brandwering: beperkt
- Drukvastheid: Goed: 60-300 kPa
- Vochtbestendigheid: Goed
- Prijs: Laag
PIR vs XPS
De isolatiewaarde van PIR is beter dan XPS. PIR heeft namelijk een lambdawaarde van 0,019-0,27 W/mk en XPS een lambda van 0,032-0,035 W/mk. Vanwege de hoge isolatiewaarde wordt PIR veelvuldig gebruikt in vloeren, muren en daken. Door de hoge isolatiewaarde kunt u namelijk dun isoleren.
De druksterkte van XPS is 300 kPa, terwijl die van PIR 100-150 kPa is. XPS wordt daarom veel gebruikt bij toepassingen met hoge drukbelasting, zoals bedrijfshallen waar heftrucks rijden en machines staan.
De vochtbestendigheid van PIR volstaat voor bijna alle toepassingen. XPS kan echter nóg beter tegen vocht. Daarom wordt XPS veel gebruikt bij badkamers of zwembaden. Ook wordt XPS gebruikt op een geballast dak: XPS platen worden dan losliggend bovenop de dakbedekking geplaatst met daar bovenop tegels of grind.
De prijs van XPS is doorgaans hoger dan PIR.
PIR vs EPS
Het grote verschil tussen PIR en EPS is de prijs en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren.
EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR.
De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima. Bij EPS kunt u de volgende druksterktes kiezen: 60, 100, 150, 200 kPa. PIR isolatie heeft vaak een druksterkte van rond de 100-200 kPa.
EPS kan in principe beter tegen vocht, maar als u PIR platen met aluminium cachering (en goed afwerkt met aluminium tape) kunnen PIR platen ook prima tegen vocht.
EPS vs XPS
Het grote verschil tussen EPS en XPS is de bestendigheid tegen vocht. EPS isolatieplaten zijn goed bestendigd tegen vochtige ruimtes. Denk aan vochtig aanvoelende kruipruimtes. XPS isolatieplaten zijn zeer goed bestendigd tegen vocht. Denk aan badkamers waarbij veel damp vrij komt of zeer vochtige kruipkelders waar vocht op de bodem ligt.
Conclusie
Kortom, PIR isolatie heeft de hoogste isolatiewaarde, EPS is het goedkoopste en XPS heeft de hoogste druksterkte.
alle adviespagina's
Advies
Stappenplan