PIR isolatie kelder

Hoe u het beste uw kelder kunt isoleren is afhankelijk van uw toepassing. PIR isolatie is een veelgebruikte manier om uw kelder te isoleren. PIR heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor u dun kunt isoleren. Daarnaast is het dampdicht. Is uw kruipruimte vochtig? Dan gebruikt u beter EPS of XPS isolatie.

Bekijk hier onze productcategorie PIR aluminium

Lees hieronder meer over uw specifieke toepassing.

Wat wilt u isoleren?

 

KElder ISoleren met PIR platen

Betonnen kelder plafond isoleren

Een betonnen kelder plafond isoleert u eenvoudig door PIR isolatieplaten te bevestigen tegen het dak (plafond) van uw kelder. Dit is de beste methode, omdat u zo voorkomt dat de kou vanuit de kelder omhoog komt naar de bovenliggende ruimte. 

U zou er ook voor kunnen kiezen om uw vloer te isoleren. Het isoleren van het plafond heeft als voordeel dat het direct onder de vloer is, waardoor u de ruimte onder uw vloer (de kelder) niet hoeft te verwarmen. Bovendien is vocht vaker te vinden op de grond. In de meeste gevallen wordt daarom gekozen om het plafond te isoleren.

Gebruik hiervoor PIR 2-zijdig aluminium

Betonnen vloer kelder isoleren

U kunt uiteraard ook uw keldervloer isoleren. Dit is met name interessant als u de ruimte gebruikt om in te leven. Uiteindelijk komt veel van de kou vanuit de grond en muren. U voorkomt dit door bijvoorbeeld PIR isolatie te plaatsen bovenop de vloer met daarop een houten plaat. Let er dan wel op dat u wat hoogte in de ruimte verliest. 

De ruimte die u verliest is het minste met PIR, daarom wordt vaak PIR 2-zijdig aluminium gebruikt. 

Vloerisolatie

Betonnen muur kelder isoleren

U kunt een keldermuur isoleren eenvoudig isoleren door een voorzetwand te plaatsen. U kunt er voor kiezen om met metal studs of houten profielen te werken. Als isolatiemateriaal heeft u verschillende opties, bijvoorbeeld glaswolsteenwol of PIR isolatie. Let wel op eventuele vochtproblemen. Vaak is en blijft de kelder een vochtige ruimte. Zorg daarom voor een goede ventilatie en dampremmende folie.

U kunt ok aan de aan de buitenkant van uw muur (onder de grond) isoleren met perimeter isolatie.

Voorzetwand isolatie

Moet ik mijn kelder isoleren of niet?

Een kelder isoleren kan nooit kwaad, maar het profijt dat u ervan heeft is afhankelijk van uw situatie. Er zijn 2 opties:

  • Kelder plafond isoleren voor de leefruimte erboven: dit is meestal het geval als u in de ruimte boven de kelder leeft. Veel van de kou komt omhoog via de kelder en trekt naar de ruimte erboven. U kunt dan veel winst behalen met isoleren van het kelderplafond, zowel op de energierekening als op comfort!
  • Kelder als leefruimte: Dan kunt u het beste de ruimte wel isoleren. Veel kou komt via de grond en muren in de ruimte. Zeker bij kelders is isoleren dan een ‘must’.

Kelder isoleren en vocht

Let bij het kelder isoleren goed op de vochtigheid in de ruimte. Zorg ervoor dat de ruimte niet te vochtig wordt door goede ventilatie. Vaak is de kelder een afgesloten ruimte met weinig tot geen ventilatie. Zorg ervoor dat u ventilatie creëert in de ruimte. Lees hier meer over het voorkomen van vocht en schimmel

Advies nodig voor uw kelder isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    BEKIJK ONZE PIR ISOLATIE PER DIKTE

    alle adviespagina's