PIR isolatie voor een overkapping

Wel of niet isoleren bij een overkapping? Dat is een veelvoorkomende vraag!

Het antwoord is afhankelijk van uw specifieke toepassing en wensen. Het is in ieder geval niet verplicht om een overkapping te isoleren, maar in veel gevallen is het wel fijn en verstandig! 

PIR isolatie is bij uitstek geschikt voor het isoleren van een overkapping. Dat komt omdat u met een geringe dikte al een hoge isolatiewaarde kunt bereiken. Bovendien is PIR drukvast, waardoor u erop kunt lopen. 

Let wel op! PIR isolatie kunt u niet aan de onderkant van een platte overkapping plaatsen. Hierdoor krijgt u vochtproblemen, zoals schimmel en houtrot. Bij een schuine overkapping kunt u wel aan de onderkant isoleren, omdat het vocht dan afgevoerd kan worden. Vaak wordt de PIR isolatie aan de bovenkant van een platte overkapping geplaatst. 

Bekijk hieronder de redenen waarom bij een overkapping vaak PIR isolatie geplaatst wordt. 

1: Overkapping isoleren met PIR voor warme dagen

Op een koude winterdag wilt u de ruimte verwarmen, bijvoorbeeld met een heater of kachel. Isolatie op de overkapping helpt dan om de warmte vast te houden. Warme lucht stijgt namelijk op, waardoor u daar veel warmte verliest.

2: Overkapping isoleren met PIR voor koude dagen

Op een zonnige dag zoekt u verkoeling onder de overkapping in de schaduw. De ruimte verwarmt door zon op uw overkapping. Een overkapping zonder isolatie geeft de warmte direct door naar de ruimte eronder. Plaatst u isolatiemateriaal, dan zal dit minder snel gebeuren en blijft uw ruimte zo lang mogelijk koel.

Het meeste van de warmte/kou verliest u natuurlijk wel doordat de ruimte niet afgesloten is. Als u de ruimte luchtdicht maakt heeft de isolatie nog meer rendement.

3: Overkapping isoleren met PIR voor betere plaatsing

Een andere reden om uw overkapping te isoleren is dat het dakmateriaal zoals EPDM of bitumen beter hecht aan de PIR isolatieplaten dan aan het dakbeschot. Zeker als het dakbeschot niet compleet vlak is.

4: Overkapping isoleren met PIR voor de toekomst

Ook als u ooit besluit om de ruimte toch af te sluiten is het interessant om uw overkapping te isoleren. Doet u dit niet? Dan wilt u tegen die tijd het dak vrijwel altijd geïsoleerd hebben. Op een warme dag wordt de ruimte zeer snel broeierig. Op een koude dag is de ruimte haast niet warm te stoken!

Bekijk hier alle PIR isolatie

Of bekijk hier het stappenplan overkapping isoleren van buitenaf met PIR

Advies nodig voor uw overkapping isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's