PIR of glaswol isolatie kiezen?

Het grote verschil tussen PIR en glaswol isolatie is de isolatiewaarde en de prijsDe isolatiewaarde van PIR ligt hoger dan die van glaswol. Glaswol is dan weer goedkoper dan PIR.

Hoe kiest u voor PIR of glaswol isolatie? Bekijk de vergelijking hieronder. 

Wat is het verschil tussen PIR en glaswol?

Het belangrijkste verschil tussen PIR en glaswol is de geschiktheid voor een bepaalde toepassing. PIR is drukvast en dampdicht, glaswol is zacht en ademend.

PIR is geschikt wanneer er druk op de platen komt, bijvoorbeeld bij plat dak isolatie van buitenaf, wanneer u op de platen wilt lopen. PIR is dampdicht, dat wil zeggen dat er geen vocht doorheen kan komen. Glaswol is een dampopen materiaal. Het vocht kan bij glaswol dus door het materiaal ontsnappen. 

Omdat PIR dampdicht is, kunt u PIR niet plaatsen onder een plat dak. U sluit het vocht dan op tussen de dakbedekking en de PIR plaat, waardoor vochtproblemen zoals rot en schimmel ontstaan.

Wanneer PIR kiezen?

PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, waardoor u met PIR dunner kunt isoleren. Vaak wordt in beperkte ruimtes daarom gekozen voor PIR isolatie. PIR is wel duurder dan glaswol, maar hier krijgt u een betere isolatiewaarde voor terug.

Bekijk onze PIR isolatie

Wanneer glaswol kiezen?

Kies voor glaswol als de prijs en geluidsisolatie voor u belangrijk zijn. Daarnaast kunt u voor plafond isolatie ook beter voor glaswol kiezen, omdat de constructie dampopen dient te zijn. Hiervoor kunt u PIR isolatie dus niet gebruiken.

Bekijk onze glaswol isolatie.

Wanneer glaswol of PIR kiezen?

In sommige gevallen kunt u voor uw toepassing voor beide materialen kiezen. Kies voor PIR als u een hoge isolatiewaarde wilt en niet te veel ruimte heeft. Kies voor glaswol als u de prijs en geluidsisolatie belangrijker vindt.

PIR of glaswol per toepassing

Bekijk hieronder wanneer glaswol isolatie of PIR isolatie geschikt is per toepassing. Wilt u precies weten welk isolatiemateriaal geschikt is voor uw klus? Bekijk dan onze keuzehulp.

Toepassing

Glaswol

PIR

Plat dak van buitenaf

Plat dak van binnenuit

Schuin dak van buitenaf

Schuin dak van binnenuit

Houten vloer van bovenaf

√ (met raamwerk)

Houten vloer van onderaf

Beton vloer van bovenaf

√ (met raamwerk)

Nieuw te storten betonvloer

Betonvloer van onderaf

Voorzetwand

Scheidingswand

Spouwmuur

Kruipruimte

Bekijk PIR isolatie of glaswol isolatie

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's