Hoe PIR platen afwerken?

U kunt PIR platen afwerken met gips-, OSB-platen, purschuim en aluminium tape. Lees hier de opties. 

PIR platen goed afwerken bij plaatsing

In de regel geldt bij de plaatsing dat u koudebruggen wilt voorkomen.

Een koudebrug is een plek waar warmte (of tocht) tussen of langs het isolatiemateriaal kan doorkomen.

Om dit te voorkomen tapet u tussen de PIR platen purschuim en plaatst u aluminium tape tussen de naden van de platen. Hierdoor wordt de constructie luchtdicht. Soms komt het voor dat u lastig te bereiken hoeken heeft, bijvoorbeeld in een hoekje van een (zolder-)dak. Deze kunt u het beste dichtmaken met purschuim.

Mogelijk ook interessant voor uw klus zijn PIR + Gips platen, waarbij de gipsplaten al op de PIR verlijmt zijn. Hierdoor isoleert en werkt u af in één handeling. Dat bespaart tijd en arbeid!

PIR platen afwerken met gipsplaten of osb-platen?

Na het plaatsen van het isolatiemateriaal heeft u 2 veelgebruikte opties: gipsplaten en OSB platen plaatsen. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, maar in de meeste gevallen wordt gekozen voor gipsplaten.

Het voordeel van gipsplaten is dat deze vaak strakker zijn. Daarnaast kunt u op de gipsplaten stucen. Wilt u nu of in de toekomst stucen? Dan kunt u het beste gipsplaten gebruiken. 

Bent u op zoek naar een stevigere constructie. Wilt u bijvoorbeeld iets zwaars bevestigen, dan kunt u beter kiezen voor een OSB-plaat. Ook is een OSB-plaat meer stootvast. 

Hoe bevestig ik gips-/OSB-platen?

U kunt gipsplaten vastschroeven op de balken of door de PIR isolatie, heen met gipsplaatschroeven.

OSB-platen kunt u vastschroeven op een houten (of metal studs constructie).

Op de gipsplaten kunt u, na het aanbrengen van voorstrijk, direct stucen of verven.

U kunt ook kiezen voor PIR + Gips platen, waarbij de gipsplaten al op de PIR zijn verlijmd. Zo isoleert u eenvoudig en snel.

Hoe PIR platen afwerken?

Hoe u PIR platen afwerkt is een kwestie van smaak en uw situatie. Bent u op zoek naar een volledige instructie? Dan kunt u onze stappenplannen per klus bekijken! 

Bij de volgende klussen leest u stap voor stap hoe u uw isolalatieklus kunt uitvoeren afwerken:

kan ik direct op PIR platen schilderen?

Nee, u kunt niet rechtstreeks op de PIR platen schilderen. De PIR platen zijn bekleed met een aluminium folie die niet goed verf vasthoudt.

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's