PIR isolatie plaatsen.

U kunt PIR platen bevestigen met lijm, schroeven en lijmschuim. De beste optie is afhankelijk van uw toepassing: bij schuin dak of muur schroeft u de ventilatielatten, bij plaatsing direct tegen het dakbeschot of beton lijmt u. Bij plat dak van buitenaf kunt u zowel lijmen als schroeven met drukverdeelplaat. Lees hieronder de exacte instructies.

Pir platen bevestigen muur

PIR platen in de muur kunt u rechtstreeks op de muur bevestigen met lijmschuim. Beter is het echter om eerst ventilatielatten te plaatsen, zodat vocht kan ontsnappen achter de PIR isolatieplaten. U schroeft dan eerst de ventilatielatten tegen de muur. Vervolgens schroeft u de PIR isolatieplaten met drukverdeelplaat tegen de muur. Of u kunt de PIR platen ook bevestigen door deze op de ventilatielatten te lijmen (met turbotack).

Wilt u de PIR platen toch direct tegen de binnenkant van de muur plaatsen, dan kunt u gebruik maken van lijmschuim. 

Bij PIR + Gips isolatieplaten kunt u de platen het beste monteren met gipsplaatschroeven.

🡪 bekijk hier het stappenplan voorzetwand isoleren met PIR en spouwmuur isoleren met PIR.

PIR platen monteren tegen dakbeschot

U kunt pir platen direct tegen dakbeschot plaatsen met purschuim. Zo kunt u eenvoudig PIR platen monteren:

  1. Maak de plaat op maat indien nodig. 
  2. Zorg er voor dat de plaat goed stofvrij is, zodat de lijmschuim goed hecht. 
  3. Spuit dan de lijmschuim op de plaat in zig-zag vorm. 
  4. Druk de plaat vervolgens tegen het dakbeschot. Houdt deze een paar seconden vast, zodat de lijm kan uitharden.
  5. Plaats hierna op de zijkant van de volgende PIR plaat een ril purschuim en lijmschuim op de achterkant van de plaat. Druk vervolgens weer stevig aan.
  6. Werk de isolatieplaat vervolgens af door plaatmateriaal zoals OSB of gips te schroeven op de balken of door de isolatieplaat in de latten.

Wilt u de balken in het zicht houden? U kunt er ook voor kiezen om eerst ventilatielatten te schroeven/lijmen tegen het dak, zodat vocht beter kan ontsnappen. Lees hier hoe u leidingen en elektra kunt verwerken achter PIR isolatie

Een eventueel alternatief zijn PIR + Gips isolatieplaten. Hierbij zijn de gipsplaten al op de PIR platen gelijmd, waardoor u deze alleen hoeft vast te schroeven met gipsplaatschroeven. 

U kunt het plafond helaas niet altijd met PIR isoleren. Bekijk hier onze adviespagina: plafond isoleren met PIR.

 🡪 Bekijk hier alles over PIR platen afwerken

Kijk eens naar onze B-keus PIR isolatie! Dat is isolatiemateriaal met kleine schoonheidsfoutjes, maar tot 50% goedkoper dan de bouwmarkt. U bespaart dan al snel €200 tot €550,- op de aanschafkosten van uw materiaal (50 m2)! 

Interesse? Vraag uw beste prijs via onze LiveChat of bel 0416-441002. 

PIR platen bevestigen plat dak van buitenaf

Bij plat dak isolatie kunt u PIR platen lijmen, schroeven of beide. De keuze is afhankelijk van uw situatie: de grootte van uw dak en de windbelasting. Vaak zit op uw dak EPDM of bitumen. Dit materiaal is winddicht, waardoor het dak kan opwaaien als er wind onder komt. Veel dakdekkers bevestigen de isolatieplaten daarom eerst op het dakbeschot met purschuim. Vervolgens schroeven ze de PIR platen vast met schroef en drukverdeelplaat. Purschuim is echter meestal niet nodig, omdat de schroef met drukverdeelplaat voldoende is bij kleinere daken (<40 m2). 

🡪 bekijk hier het stappenplan plat dak isoleren van buitenaf met PIR

 

PIR platen lijmen of schroeven

U kunt PIR platen lijmen op beton, hout en steen. U kunt PIR platen monteren met schroeven en drukverdeelplaten. De keuze voor PIR platen lijmen of schroeven is afhankelijk van uw toepassing. 

Meestal wordt bij plat dakisolatie gewerkt met enkel schroef en drukverdeelplaat, tenzij het een groot dak is met veel wind en zekerheid gewenst is. 

Bij schuin dak isolatie en muur isolatie is het afhankelijk van uw voorkeur: beide opties zijn mogelijk. Meestal is schroeven wel steviger, wat handig is bij bijvoorbeeld zwaarder plaatmateriaal dat bevestigd wordt tegen de muur.

Bekijk hier onze PIR schroeven en purschuim/lijmen.

Pir platen lijmen op hout

U kunt eenvoudig PIR platen lijmen op hout met isolatieschuim. Kies dan wel een lijmschuim die de cachering van de folie niet aantast. Zo zorgt u voor een goede hechting, vreet het de isolatieplaat niet op en blijft de isolatiewaarde behouden.

Wilt u precies weten wat u nodig heeft, bekijk dan onze stappenplannen. Hier staat een bestellijst en plaatsingsinstructies.

🡪 bekijk onze stappenplannen

Om PIR isolatie te plaatsen moet u deze eerst zagen of snijden. Vaak is dan ook de vraag wat beter is. 

🡪 Bekijk hier PIR isolatie zagen of snijden

Uiteindelijk wilt u de PIR platen ook afwerken met bijvoorbeeld gips- of OSB-platen. 

🡪 Bekijk hier alles over PIR platen afwerken

Twijfelt u of u het zelf wilt doen?

🡪 Lees hier meer over zelf isoleren of laten doen?

BEKIJK ONZE PIR ISOLATIE PER DIKTE

alle adviespagina's