Plafond isoleren met pir platen.

Het plafond isoleren met PIR isolatie is een van de beste keuzes als u gaat isoleren. Via het plafond gaat namelijk de meeste warmte verloren, tot wel 30%! 

Dat komt omdat warme lucht opstijgt en via het plafond ontsnapt. Het is daarom verstandig om het plafond goed te isoleren. 

Een van de beste opties hiervoor is PIR isolatie.

Waarom PIR voor plafond isolatie?

PIR is een van de beste isolatiematerialen voor het isoleren van uw plafond. PIR isolatie heeft namelijk een hoge isolatiewaarde, waardoor u dun kunt isoleren. Daarnaast is PIR licht van gewicht en drukvast, waardoor u het eenvoudig kunt tillen en op maat kunt maken. 

Met materialen zoals glaswol en steenwol moet u vaak dikker isoleren (dus ruimteverlies) of u heeft een lagere isolatiewaarde. Daardoor is het plafond isoleren met PIR vaak de ideale oplossing!

Waar kan ik PIR voor plafond isolatie gebruiken?

PIR wordt in vrijwel iedere ruimte voor plafond isolatie gebruikt. Dit zijn de meest voorkomende ruimtes voor het plafond isoleren met PIR:

  • Kruipruimte
  • Zolder
  • Garage
  • Kruipruimte
  • Woonkamer
  • Slaapkamer
 
Let op! Of u PIR isolatieplaten kunt plaatsen is afhankelijk van uw constructie. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen van het plafond isoleren met PIR.

Waarom PIR platen voor plafond isolatie?

De voordelen van PIR bij plafond isolatie zijn:

De nadelen van PIR isolatie bij plafond isolatie zijn:

Het grootste voordeel van plafond isolatieplaten is dat u met dunne isolatie al een hoge isolatiewaarde kunt behalen. 

Hierdoor voorkomt u ruimteverlies en isoleert u optimaal bij plafond isolatie.

Kan ik een betonnen plafond isoleren met PIR?

Ja, u kunt een betonnen plafond isoleren met PIR. Vaak is dit bij een schuin dak, plat dak of kruipruimte met betonnen ‘dak’. 

U lijmt de PIR isolatieplaten eenvoudig vast met lijmschuim of schroef ze vast met schroeven en drukverdeelplaat. 

Tip! Bij een poreus oppervlak kunt u beter schroeven, omdat dit eenvoudiger is. Bij een glad oppervlak is het vaak makkelijker om te lijmen.

Bekijk hier de instructie betonvloer isoleren van onderaf met PIR. De instructie is hetzelfde voor een betonnen plafond isoleren met PIR!

Kan ik een houten plafond isoleren met PIR?

Nee, u kunt een houten plafond niet isoleren met PIR onder een plat dak of verdiepingsvloer. Bij het isoleren aan de onderkant van een plat dak, sluit u het vocht op tussen de dampdichte PIR plaat en de dakbedekking. Bij een houten constructie kan het vocht niet ontsnappen. U kunt het plafond dus niet isoleren met PIR.

Bij een houten plafond kunt u beter minerale wol gebruiken, zoals glaswol en steenwol in combinatie met een ademende klimaatfolie. 

Bekijk hier de instructie plat dak isoleren van onderaf met glaswol.

Heeft u een schuin plafond waar het vocht kan ontsnappen? Dan kunt u uw houten plafond isoleren met PIR.

Bekijk hier de instructie schuin dak isoleren van binnenuit met PIR.

Advies nodig of aanvraag voor plafond isolatie?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's