Klantenservice

Isodirect logo horizontaal direct goede isolatiematerialen

Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

PLAT dak isoleren van binnenuit: stappenplan.

Het isoleren van uw dak is een verstandige keuze. Een groot deel van de warmte in uw huis gaat namelijk verloren via uw dak, dit heeft gevolgen voor onder andere je energierekening, je portemonnee en het wooncomfort. Om dit te voorkomen maakt u dus gebruik van isolatie. Dakisolatie kan op verschillende manieren toegepast worden. Zo dient u rekening te houden met het type dak, het soort isolatiemateriaal, het budget en de gewenste eigenschappen van het materiaal waar je mee wilt werken.

In dit artikel leggen wij je tot in de puntjes uit hoe je gemakkelijk uw plat dak van binnenuit isoleert. Bij het isoleren van uw dak aan de binnenzijde, wordt het isolatiemateriaal geplaatst onder het dakbeschot. Dit is een relatief eenvoudige klus in tegenstelling tot het isoleren aan de buitenzijde, omdat het isolatiemateriaal gemakkelijk tussen de bestaande houten balken bevestigd kan worden.

Plat dak isolatie plaatsen

Benodigdheden

Materialen (5)

Gereedschappen (5)

Stappenplan isoleren plat dak van binnenuit

Het isoleren van een plat dak van binnenuit gebeurt vaak in een garage of schuur. Hier is de ruimte wat koeler. Omdat een plat dak vaak een dakbedekking heeft, bijvoorbeeld van bitumen, dient de garage van binnenkant dampdicht te zijn. In dit stappenplan leggen wij je uit hoe je je plat dak van binnenuit isoleert in waar u op moet letten.

Stap 1: Controleer uw platte dak van binnenuit

Voordat de klus kan beginnen, is het van belang dat u het dak goed controleert. Zo is het belangrijk dat u de juiste afmetingen hebt, zodat u de ideale dikte isolatie kunt kiezen. Bovendien moet u ervoor zorgen dat er geen beschadigingen, lekkages of andere problemen zich aan uw dak bevinden.

Plat dak onderaf
Glaswol snijden

Stap 2 – Snijd het isolatiemateriaal op maat

Voordat u begint met het snijden van het isolatiemateriaal, dient u beschermende kleding te dragen. Denk aan een veiligheidsbril, mondmasker en werkhandschoenen. Dit is zodat de vezels die vrij kunnen komen niet in uw gezicht komt.

Rol de glaswoldekens of rollen uit en geef het materiaal de tijd om uit te zetten. Vervolgens snijd je het materiaal op maat van de houten balken, zorg dat ze 1 tot 2 cm breder zijn dan de gordingen, zodat het materiaal goed en strak tussen het rachelwerk bevestigd kan worden. 

Tip: Afhankelijk van het soort glaswol dient u het op de juiste wijze op maat te snijden. Maak hiervoor gebruik van onze speciale isolatiemes, deze is namelijk perfect geschikt voor alle soorten minerale wollen en snijdt gemakkelijk door het materiaal.

Stap 3 – Plaats het isolatiemateriaal

Plaats het isolatiemateriaal in uw plafond, tussen de houten balken. Doordat u het materiaal iets breder heeft gesneden dan de ruimte tussen de houten balken, dient u het materiaal stevig en strak te plaatsen zodat er geen warmteverlies kan ontstaan in de constructie.

Plat dak isolatie plaatsen

Stap 4 – Plaats de klimaatfolie

Heeft u gebruik gemaakt van glaswol met een dampremmende laag? Dan is het gebruik van een extra folie niet altijd nodig. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice voor advies van onze experts!

In de meeste gevallen maakt u dus gebruik van klimaatfolie. Bevestig deze tegen de houten balken en het isolatiemateriaal aan onder het plafond en bevestig de klimaatfolie met gebruik van nietjes. Zorg ervoor dat het complete plafond bedekt is, zodat de folie luchtdicht aansluit op de muren. Er mag namelijk geen luchtlek ontstaan. Daarvoor gebruik u elastische lijm op de randen, om ze luchtdicht af te sluiten.

Stap 5 – Werk de klus af met (gips-)platen naar keuze

Als laatste stap dient u plaatmateriaal naar keuze te gebruiken om het geheel af te werken. Gipsplaten worden het vaakst gebruikt omdat ze gemakkelijk op maat te snijden zijn bij de lokale bouwmarkt en bovendien eenvoudig te bevestigen zijn. Je bevestigt de platen gemakkelijk met speciale gipsplaatschroeven.

Gipsplaten afwerken

Gemakkelijk uw PLAT dak isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw plat dak van binnenuit kunt isoleren, welk materiaal daar ideaal voor geschikt is, wat u nodig heeft en handige tips. Bij Isodirect kunt bent u op het juiste adres voor verschillende soorten isolatiemateriaal en bevestigingsmaterialen zoals PIR, Kooltherm, glaswol en steenwol. Omdat wij vrijwel altijd rechtstreeks van de leverancier kunnen leveren, geniet u van een snelle levering tegen dezelfde hoge kwaliteit én een lagere prijs. 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over verschillende toepassingen van isolatiemateriaal? Bekijk dan eens onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze experts via de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!