Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

PLAT dak of plafond isoleren van binnenuit: stappenplan.

Het isoleren van uw dak is een verstandige keuze. Een groot deel van de warmte in uw huis gaat namelijk verloren via uw plafond, dit heeft gevolgen voor onder andere uw energierekening, portemonnee en wooncomfort. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van plafond isolatie. 

Het isoleren van een plat dak van binnenuit gebeurt vaak in een garage of schuur. Omdat een plat dak altijd een waterdichte dakbedekking heeft, bijvoorbeeld bitumen of EPDM, is de garage van de binnenkant dampdicht: er kan geen lucht ontsnappen door het dak. Hierdoor dient u te werken met glaswol of steenwol en kunt u bij plafond isolatie niet werken met dampdichte isolatiematerialen, zoals PIR.

In dit artikel leggen wij je tot in de puntjes uit hoe je gemakkelijk uw plat dak van binnenuit isoleert. Bij het isoleren van uw dak aan de binnenzijde, wordt het isolatiemateriaal geplaatst onder het dakbeschot. Dit is een eenvoudigere klus dan het dak isoleren aan de buitenzijde, omdat het isolatiemateriaal gemakkelijk tussen de bestaande houten balken bevestigd kan worden en het dak niet vervangen hoeft te worden.

Wilt u meer te weten komen over het buitenaf isoleren van uw plat dak?

→ Bekijk hier het stappenplan plat dak isoleren van buitenaf.

Plat dak isolatie plaatsen

Benodigdheden

Materialen (5)

Gereedschappen (5)

Stappenplan isoleren plat dak van binnenuit

Stap 1: Maak het plafond waterpas

Voordat de klus kan beginnen, is het van belang dat u controleert of de balken waterpas zijn. Vaak is dit niet het geval. Dit kunt u eenvoudig oplossen door rachels tegen de zijkant van de balken te plaatsen.

Zoek de balk die het laagste ligt en zorg ervoor dat u de rachels op dezelfde hoogte plaatst.

Er zijn nu 2 mogelijkheden: 

  • U klemt het isolatiemateriaal tussen de balken en plaatst later het rachelwerk.
  • U plaatst eerst het rachelwerk dwars op de balken en daar bovenop plaatst u het isolatiemateriaal.
Plat dak onderaf
Glaswol snijden

Stap 2 – Snijd het isolatiemateriaal op maat

Voordat u begint met het snijden van het isolatiemateriaal, dient u beschermende kleding te dragen. Denk aan een veiligheidsbril, mondmasker en werkhandschoenen. Dit is zodat de vezels die vrij kunnen komen niet in uw gezicht of op uw huid komen.

Meet de ruimte tussen de balken op. Snijd het isolatiemateriaal 1 tot 2 cm breder dan de gordingen, zodat het materiaal goed en strak tussen het rachelwerk geplaatst kan worden. Rol daarna de glaswolplaten of glaswol rollen uit en geef het materiaal de tijd om uit te zetten.

Tip! Glaswol isolatiemateriaal is gemakkelijk te versnijden met onze speciale isolatiemes.

Stap 3 – Plaats het isolatiemateriaal

Plaats het isolatiemateriaal tegen uw plafond aan, tussen de houten balken. Doordat u het materiaal iets breder heeft gesneden dan de ruimte tussen de houten balken, kunt u het materiaal stevig en strak plaatsen zodat er geen warmteverlies kan ontstaan in de constructie.

Als u het nog niet heeft gedaan, kunt u nu de rachels op de balken plaatsen.

Vaak komt u nog elektra tegen in het plafond. Deze kunt u het beste in flexibele buizen plaatsen voor de brandveiligheid. U kunt de plafonddozen vastschroeven aan de rachels of aan de draagbalken.

Plat dak isolatie plaatsen

Stap 4 – Plaats de klimaatfolie

Bevestig een klimaatfolie tegen de houten balken met nietjes. Zorg ervoor dat het complete plafond bedekt is, zodat de folie luchtdicht aansluit op de muren. Er mag namelijk geen luchtlek ontstaan. Om de randen luchtdicht af te sluiten plaatst u elastische lijm op de randen.

Heeft u gebruik gemaakt van glaswol met een dampremmende laag? Dan is het gebruik van een extra folie niet nodig. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice voor advies van onze experts!

In de meeste gevallen maakt u bij glaswol isolatie gebruik van een klimaatfolie. Bij steenwol is een folie in de meeste gevallen niet nodig.

Let op: plaatst u de folie vanuit een (vochtige) kruipruimte, dan moet u een dampremmende folie plaatsen!

Stap 5 – Werk de klus af met (gips-)platen naar keuze

Plaats het plaatmateriaal haaks op de rachels, meestal gipsplaten of OSB. Gipsplaten worden het vaakst gebruikt omdat ze gemakkelijk op maat te snijden zijn en bovendien eenvoudig te bevestigen zijn.

Meet de benodigde lengte en breedte op en markeer dit op de plaat. Snijd of zaag de plaat vervolgens op maat. Voor elektra kunt u een vierkant uitsnijden of zagen. 

Bevestig de plaat met (gipsplaat-)schroeven op de rachels. Plaats de schroeven om de 15 cm. Op deze manier zitten de platen goed vast.

Gipsplaten afwerken

Gemakkelijk uw PLAT dak isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw plat dak van binnenuit kunt isoleren, welk materiaal daar ideaal voor geschikt is, wat u nodig heeft en handige tips. Bij Isodirect kunt bent u op het juiste adres voor verschillende soorten isolatiemateriaal en bevestigingsmaterialen zoals PIR, Kooltherm, glaswol en steenwol. Omdat wij vrijwel altijd rechtstreeks van de leverancier kunnen leveren, geniet u van een snelle levering tegen dezelfde hoge kwaliteit én een lagere prijs. 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over verschillende toepassingen van isolatiemateriaal? Bekijk dan eens onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze experts via de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

alle adviespagina's