Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

PLAT dak isoleren van buitenaf: stappenplan.

Bekijk hier hoe u uw platte dak kunt isoleren. Een plat dak isoleren kan volgens de warm-dak-methode. U plaatst hierbij het isolatiemateriaal eerst op het dakbeschot, om vervolgens (nieuwe) dakbedekking op te plaatsen. 

De warm dak-methode is de meest voorkomende methode, omdat vaak de dakbedekking en isolatie tegelijk aangepakt wordt. PIR isolatie wordt vaak gebruikt tegen kou, maar PIR isolatie tegen warmte ook. Bekijk hieronder het stappenplan plat dak isoleren van buitenaf met PIR!

Een andere veelvoorkomende optie is om uw dak van binnenuit te isoleren. Dit is niet altijd mogelijk of gewenst. Een minder vaak gebruikte (minder mooie) optie is om  bovenop de bestaande dakbedekking te isoleren met watervaste XPS isolatieplaten en balast.

→ Bekijk hier het stappenplan omgekeerd dak – plat dak isoleren van buitenaf.

→ Bekijk hier het stappenplan plat dak isoleren van binnenuit.

Benodigdheden

Gereedschappen (4)

Stappenplan warm dakmethode

Stap 1 – Dakbedekking verwijderen

Begin met het verwijderen van losse materialen (bijvoorbeeld ballast). Verwijder dan de oude dakbedekking, dit is waarschijnlijk bitumen, EPDM of PVC. U kunt de oude dakbedekking verwijderen door een scherp voorwerp onder de dakbedekking te steken. Trek vervolgens het dakmateriaal zo veel mogelijk los om beschadigingen aan het dak te voorkomen.

Veel dakdekkers kiezen ervoor om bovenop de bestaande dakbedekking te isoleren en opnieuw dakbedekking te plaatsen, omdat het makkelijker is. Houd er dan wel rekening mee dat uw boorden hoog genoeg zijn.

Tip! Afval van oude dakbedekking kan niet zomaar aan de straat worden gezet. Check daarom van tevoren wat de regels zijn voor uw type dak materiaal, en hoe dat moet worden afgevoerd. Pas bovendien op voor asbest. Als u een oud dak (van voor 1993) heeft, kan dit aanwezig zijn in de dakbedekking.

Stap 2 – Folie aanbrengen

Als de oude dakbedekking is verwijderd, kunt u de folie aanbrengen. Om vochtproblemen te voorkomen, is een dampremmende folie noodzakelijk. Snijd de folie op de gewenste maat en breng deze aan op het dakbeschot met dubbelzijdige tape of een nietmachine. Zorg voor een overlap van ongeveer 10 cm tussen de banen folie en tape de naden af met speciale Vast-R dampremmende tape.

Stap 3 – Isolatiemateriaal plaatsen

Plaats nu het isolatiemateriaal in halfsteensverband bovenop de folie. Begin aan lange zijde met de eerste rij isolatieplaten. De volgende rij legt u de platen in halfsteensverband, zodat de platen een halve plaat verspringen ten opzichte van de rij erboven. Leg op deze manier alle isolatieplaten tot het dak bedekt is. Zorg dat alles goed op elkaar aansluit en dat de platen zo dicht als mogelijk tegen elkaar liggen. 

Om de platen vast te schroeven, gebruikt u dakschroeven met drukverdeelplaat . Gebruik hiervoor schroeven die 2 cm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat. Zo voorkomt u dat u door het dakbeschot heen schroeft. 

Vervolgens dient u alle naden luchtdicht af te werken. Dit kunt u doen door purschuim te spuiten tussen alle platen, en tussen de zijkanten en platen.

Plat dak isolatie leggen
Bitumen brandbaar

Stap 4 – Dakbedekking plaatsen

Bovenop de isolatieplaten kunt u nu de nieuwe dakbedekking gaan plaatsen. Dit kan met bijvoorbeeld Bitumen of EPDM dakbedekking. Hoe u de nieuwe dakbedekking plaatst hangt af van het type dat u gebruikt. 

Bitumen dakbedekking (ook wel dakleer genoemd) bestaat uit een onderlaag en toplaag. De onderlaag wordt bevestigd op het isolatiemateriaal, de toplaag wordt op de onderlaag gebrand. De bitumen onderlaag kan direct op PIR platen geplaatst worden. Gebruikt u onze PIR Bitumen platen, dan is de onderlaag niet meer nodig en kunt u de bitumen toplaag direct op de isolatie branden!

EPDM folie wordt niet gebrand, maar op het dak gelijmd. EPDM kan direct bevestigd worden op speciale PIR platen die zijn ontworpen voor EPDM plaatsing. Bijvoorbeeld onze PIR glasvlies isolatieplaten, waar u direct EPDM op kan lijmen. Ook onze PIR aluminium platen zijn hiervoor geschikt.

EPDM dakbedekking heeft meestal de voorkeur, omdat u dit eenvoudig zelf kunt plaatsen en niet hoeft te branden.

Meer weten over EPDM en Bitumen? Lees op onze website Roof-Direct meer over de bevestiging van EPDM en Bitumen dakbedekking, wat u nodig hebt, en bestel direct al de benodigde materialen!

Stap 5 – Dak afwerken

U kunt het dak naar wens afwerken met bijvoorbeeld daktrimmen of boeidelen.

Vergeet niet om maatregelen voor stilstaand water te nemen! Zorg dat het dak een afvoer heeft (en houdt hier rekening mee bij plaatsing van isolatiemateriaal en dakbedekking). 

Waterafvoer

Gemakkelijk uw plat dak isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw plat dak van buitenaf kunt isoleren, welk materiaal daar ideaal voor geschikt is, wat u nodig heeft en handige tips. Bij Isodirect kunt bent u op het juiste adres voor verschillende soorten isolatiemateriaal en bevestigingsmaterialen zoals PIR, EPS, XPS, en Kooltherm. Omdat wij vrijwel altijd rechtstreeks van de leverancier kunnen leveren, geniet u van een snelle levering tegen dezelfde hoge kwaliteit én een lagere prijs. 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over verschillende toepassingen van isolatiemateriaal? Bekijk dan eens onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze experts via de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

Advies nodig voor uw plat dak isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's