Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

PLAT dak isoleren van buitenaf: stappenplan.

Uw dak isoleren is een verstandige keuze: zonder dakisolatie kunt u tot wel 30% aan warmte verliezen! Bij plat dakisolatie kunt u kiezen voor isolatie van binnenuit of buitenaf. Isoleren van binnenuit is redelijk eenvoudig en daarom gemakkelijk zelf uit te voeren. Isolatie langs de buitenzijde is lastiger en vaak duurder, maar levert wel betere isolatie op. Hier leest u meer over een plat dak langs de buitenzijde isoleren en vindt u een uitgebreid stappenplan, voor zowel de warm dak methode als de omgekeerd dak methode.

Wilt u meer te weten komen over het binnenuit isoleren van uw plat dak?

→ Bekijk hier het stappenplan plat dak isoleren van binnenuit.

Voor het isoleren van uw plat dak van buitenaf zijn er twee methodes: bij de omgekeerde dak methode wordt het isolatiemateriaal op het dak geplaatst, bij de warme dak methode wordt de bestaande dakbedekking verwijderd en dient het isolatiemateriaal als waterkerende laag.

Plat dak isolatie

Methode 1: Omgekeerd dak methode

Plat dak isoleren vanaf de buitenzijde is een ingewikkelde klus en het is belangrijk dat dit correct wordt uitgevoerd. Als u weinig ervaring heeft is het sterk aan te raden om dit door een professioneel isolatiebedrijf te laten uitvoeren. Wilt u toch zelf aan de slag? Hier leest u hoe u te werk gaat.

Bij de omgekeerde dak methode komt het isolatiemateriaal op de dakbedekking te zitten, deze hoeft dus niet eerst verwijderd te worden. De bestaande dakbedekking dient als waterkerende laag en er is dus geen extra folie nodig. Een ballastlaag, zoals bijvoorbeeld grind, beschermt de isolatie en houdt het op zijn plek.

Benodigdheden

Materialen (4)

Gereedschappen (3)

Stappenplan omgekeerd dakmethode

Stap 1 – Dak schoonmaken

Zorg dat het dak goed schoon is. Verwijder losse stukken, mos en gebruik een hogedrukreiniger om alles goed te reinigen.

Schoonmaken dak hogedrukreiniger
Repareren dak

Stap 2 – Dak checken (& eventueel repareren)

Check vervolgens de staat van uw huidige dakbedekking en repareer eventuele beschadigingen. Controleer ook of de dakrand nog genoeg zal uitsteken nadat u de isolatiemateriaal erop geplaatst zal hebben. Als dat niet zo is, moet u dunner isolatiemateriaal gebruiken of de dakrand verhogen.

Stap 3 – Isolatiemateriaal plaatsen

U kunt nu het isolatiemateriaal plaatsen bovenop de bestaande dakbedekking. Dit kunt u doen met hardschuim isolatieplaten, zoals XPS isolatie. Begin aan lange zijde met de eerste rij isolatieplaten. De volgende rij legt u de platen in halfsteensverband, zodat de platen een halve plaat verspringen ten opzichte van de rij erboven. U kunt daarvoor de platen doormidden doorzagen met een decoupeerzaag. Leg op deze manier alle isolatieplaten tot het dak bedekt is. Zorg dat alles goed op elkaar aansluit en dat de platen zo dicht als mogelijk tegen elkaar liggen. 

Plat dak isolatie leggen
Epdm leggen

Stap 4 – Nieuwe laag dakbedekking plaatsen

Voordat u de ballastlaag plaatst, moet het isolatiemateriaal afgedekt worden. Dit kunt u doen met EPDM. U lijmt het EPDM-folie met speciale contactlijm en een roller op het isolatiemateriaal. Zorg dat de banen elkaar overlappen en werk zo het hele dak af. De randen kunt u eventueel afwerken met zink of slabben. Meer weten over EPDM leggen en meteen het benodigde materiaal bestellen? Kijk ook eens op Roof-Direct.

Stap 5 – Ballastlaag leggen

U kunt nu een ballastlaag naar keuze bovenop het EPDM leggen, zoals grind, hout of tegels. Als u het dak niet veel betreedt en er niet vaak overeen zal lopen, is grind erg geschikt. U kunt dan een laag van ongeveer 5 cm grind gewoon op het dak scheppen. Als u het dak echt gaat gebruiken, bijvoorbeeld als dakterras, kunt u beter tegels plaatsen. Deze kunt u direct op de isolatie plaatsen. 

Let op! Houdt rekening met de afvoer en dat deze ook netjes wordt afgewerkt. Hiervoor is het nodig om in het isolatiemateriaal en EPDM een gat te zagen/snijden.

Daktegel

Methode 2: Warm dak methode

Plat dak isoleren vanaf de buitenzijde is een ingewikkelde klus en het is belangrijk dat dit correct wordt uitgevoerd. Als u weinig ervaring heeft is het sterk aan te raden om dit door een professioneel isolatiebedrijf te laten uitvoeren. Zelf aan de slag? Hier leest u hoe u te werk gaat.

Bij de warm dak methode dient eerst de dakbedekking verwijderd te worden. Daarna wordt folie geplaatst als waterkerende laag, met daar bovenop isolatiemateriaal.

Benodigdheden

Materialen (8)

Gereedschappen (4)

Stappenplan warm dakmethode

Stap 1 – Oude dakbedekking verwijderen

Begin met het verwijderen van losse materialen (bijvoorbeeld ballast). Verwijder dan de oude dakbedekking, dit is waarschijnlijk bitumen, EPDM of PVC. Hoe u de dakbedekking precies weghaalt is afhankelijk van het type materiaal, meestal is hiervoor professioneel gereedschap nodig. Zomaar te werk gaan zonder het geschikte gereedschap kan beschadigingen aan het dak veroorzaken. Kijk daarom van tevoren hoe uw type dak verwijderd moet worden.

Tip! Afval van oude dakbedekking kan niet zomaar aan de straat worden gezet. Check daarom van tevoren wat de regels zijn voor uw type dak materiaal, en hoe dat moet worden afgevoerd. Pas bovendien op voor asbest. Als u een oud dak (van voor 1993) heeft, kan dit aanwezig zijn in de dakbedekking.

Dakbedekking verwijderen
Epdm leggen

Stap 2 – Folie aanbrengen

Als alle oude dakbedekking is verwijderd, kunt u de folie gaan aanbrengen. Om vochtproblemen te voorkomen, is een dampremmende folie noodzakelijk. Snijd de folie op de gewenste maat en breng deze aan op het dakbeschot met dubbelzijdige tape of een nietmachine. Zorg voor een overlap van ongeveer 10 cm tussen de banen folie en tape de naden af met speciale dampremmende tape.

Stap 3 – Isolatiemateriaal plaatsen

Plaats nu het isolatiemateriaal bovenop het folie. Dit kunt u doen met hardschuim isolatieplaten, zoals PIR, EPS of XPS. Voor warm dak isolatie raden wij PIR platen aan. Begin aan lange zijde met de eerste rij isolatieplaten. De volgende rij legt u de platen in halfsteensverband, zodat de platen een halve plaat verspringen ten opzichte van de rij erboven. U kunt daarvoor de platen doormidden doorzagen met een decoupeerzaag. Leg op deze manier alle isolatieplaten tot het dak bedekt is. Zorg dat alles goed op elkaar aansluit en dat de platen zo dicht als mogelijk tegen elkaar liggen. Om de platen vast te schroeven, kunt u dakschroeven gebruiken. Het is verstandig om schroeven te gebruiken die ongeveer 2 cm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat, om te voorkomen dat u door het dak heen schroeft. 

Vervolgens dient u alle naden luchtdicht af te werken. Dit kunt u doen door purschuim te spuiten tussen alle platen, en tussen de muren en platen.

Plat dak isolatie leggen
Bitumen brandbaar

Stap 4 – Nieuwe dakbedekking plaatsen

Bovenop de isolatieplaten kunt u nu de nieuwe dakbedekking gaan plaatsen. Dit kan met bijvoorbeeld Bitumen of EPDM dakbedekking. Hoe u de nieuwe dakbedekking plaatst hangt af van het type dat u gebruikt. 

Bitumen dakbedekking (ook wel dakleer genoemd) bestaat uit een onderlaag en toplaag. De onderlaag wordt bevestigd op het isolatiemateriaal, de toplaag wordt op de onderlaag gebrand. De bitumen onderlaag kan direct op PIR platen geplaatst worden. Gebruikt u onze PIR Bitumen platen, dan is de onderlaag helemaal niet meer nodig en kunt u de Bitumen toplaag direct op de isolatie branden!

EPDM folie wordt niet gebrand, maar op het dak gelijmd. EPDM kan direct bevestigd worden op speciale PIR platen die zijn ontworpen voor EPDM plaatsing. Bijvoorbeeld onze PIR glasvlies isolatieplaten, waar u direct EPDM op kan lijmen.

Meer weten over EPDM en Bitumen? Lees op onze website Roof-Direct meer over de bevestiging van EPDM en Bitumen dakbedekking, wat u nodig hebt, en bestel direct al de benodigde materialen!

Let op! Niet elk isolatiemateriaal is geschikt om direct dakbedekking op te plaatsen. Gebruikt u geen PIR, check dan van tevoren hoe u de dakbedekking het best kunt bevestigen.

Stap 5 – Afwerking

U kunt het dak naar wens afwerken met bijvoorbeeld daktrimmen of mastiekhoeken.

Vergeet niet om maatregelen voor stilstaand water te nemen! Zorg dat het dak een afvoer heeft (en houdt hier rekening mee bij plaatsing van isolatiemateriaal en dakbedekking). Als uw dak geen afschot heeft, kan het nodig zijn om afschot te creëren met de isolatielaag.

Waterafvoer

Gemakkelijk uw plat dak isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw plat dak van buitenaf kunt isoleren, welk materiaal daar ideaal voor geschikt is, wat u nodig heeft en handige tips. Bij Isodirect kunt bent u op het juiste adres voor verschillende soorten isolatiemateriaal en bevestigingsmaterialen zoals PIR, EPS, XPS, en Kooltherm. Omdat wij vrijwel altijd rechtstreeks van de leverancier kunnen leveren, geniet u van een snelle levering tegen dezelfde hoge kwaliteit én een lagere prijs. 

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over verschillende toepassingen van isolatiemateriaal? Bekijk dan eens onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze experts via de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

alle adviespagina's