Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

Scheidingswand plaatsen met metal stud: stappenplan.

Wilt u snel en gemakkelijk een scheidingswand plaatsen? Dan is een metal stud wand een perfecte oplossing voor u! Een metal stud wand is een metalen frame met gipsplaten dat eenvoudig in elkaar te zetten is en verschillende voordelige eigenschappen heeft. Meer weten over de voordelen van een metal stud systeem en hoe u dit zelf in elkaar zet d.m.v. een stappenplan? Hier leest u er alles over!

Metal stud systeem

Wat is een metal stud systeem?

Een metal stud is een gemakkelijk systeem om snel een strakke wand te plaatsen, bijvoorbeeld als scheidingswand in een kantoor. Het metal stud systeem kent verschillende componenten, namelijk een C-profiel (staander) en een U-profiel (ligger). Door deze metalen profielen is het frame stevig en altijd recht zonder verbuigingen (wat bijvoorbeeld bij hout niet altijd het geval is). Daarnaast is het ook erg gebruiksvriendelijk doordat de profielen speciaal zijn gemaakt om op elkaar aan te sluiten en licht van gewicht zijn. Verder is het makkelijk te isoleren, brandwerend (afhankelijk van de beplating) en heeft het vele afwerkmogelijkheden. 

Wel goed om te weten: hoewel een metal stud wand stevig is, is het niet geschikt is voor een dragende constructie. Ook zijn er nadelen dat het niet flexibel is en een afwerking is noodzakelijk om een mooi resultaat te krijgen.

Voordelen metal stud

nadelen metal stud

Benodigdheden

Materialen (8)

Gereedschappen (11)

Stappenplan scheidingswand plaatsen met metal stud

Stap 1 – Wand aftekenen

De eerste stap is om te bepalen waar de wand geplaatst zal worden, en dit vervolgens af te tekenen op zowel het plafond als de vloer. Dit kunt u makkelijker doen met bijvoorbeeld een slaglijnmolen of kruislijnlaser. Gebruik hierbij ook een waterpas om te zorgen dat alles goed recht is. Als er een deur in wand komt, teken dan ook het deurkozijn.

Wand tekenen
Liggers

Stap 2 – Liggers voorbereiden

Meet de lengte voor de ligger (u-profiel), markeer daarop de gewenste lengte en knip/zaag deze vervolgens op maat met een blikschaar of metaalzaag. Vervolgens plakt u afdichtingsband op de achterkant van de metal stud. De afdichtingsband zorgt namelijk voor een goede geluidsisolatie en een luchtdichte afwerking.

Stap 3 – Vloerligger plaatsen

Als de liggers de gewenste lengte hebben, kunnen ze aan het plafond en de vloer bevestigd worden. Afhankelijk van uw type vloer kunt u verschillende bevestigingsmaterialen gebruiken. Bij een houten vloer gebruikt u snelbouwschroeven, bij een betonvloer gebruikt u slagpluggen. Voordat u de ligger tegen de vloer schroeft dient u zeker te weten dat deze goed ligt: parallel aan de muur. Laat ongeveer 50 cm ruimte tussen de schroeven.

Vloerligger plaatsen
Buitenste staander plaatsen

Stap 4 – Buitenste staanders plaatsen

Meet de lengte van de staanders door het verschil te meten tussen de vloer en het plafond. Houd er rekening mee dat de staanders 1 cm korter moeten zijn, omdat u de staander tussen de liggers plaatst. Markeer daarna de lengte en knip/zaag deze met een blikschaar of metaalzaag af. Zorg ervoor dat uw staander rechtop staat met een waterpas.

Stap 5 – Plafond ligger plaatsen

Teken op het plafond langs de ligger een lijn om de 60 centimeter voor de volledige breedte van de muur. Daarna verbindt u de lijnen met elkaar. Bevestig afdichtingsband op de ligger en plaats de ligger op de lijnen die u hiervoor eerder heeft gezet. De lijnen helpen u met het recht plaatsen van de ligger. Vervolgens kunt u de metal stud vastschroeven.

Plafond ligger

Stap 6 – Deurkozijn (optioneel)

Wilt u geen deur in de scheidingswand? Sla deze stap dan over. 

Wel een deur? Begin eerst met het plaatsen van een staander en schroef hier het deurkozijn tegenaan. Plaats daarna een staander aan de andere kant van het kozijn. Let wel op de plaatdikte en de breedte van het kozijn en dat dit goed past. Daarna plaatst u een ligger bovenop het kozijn. Schroef dan tussen deze ligger en de plafondligger nog 2 of 3 op maat gemaakte staanders.

Stap 7 – Overige staanders voorbereiden

Nu kunt u de overige verticale staanders (tussen de buitenste staanders in) gaan plaatsen. Het voorbereiden is hetzelfde als voor de andere staanders: knip/zaag ze 1 cm korter dan de ruimte tussen de vloer en het plafond en gebruik weer de afdichtingsband, voor de delen die in contact staan met de vloer/plafond.

Deurkozijn
Staanders plaatsen

Stap 8 – Overige staanders plaatsen

Plaats de staanders en liggers met de open kant naar dezelfde richting. Zet ze eerst in het onderste profiel (vloer) en dan het bovenste profiel (plafond). Op die manier kan alles naadloos in elkaar klikken. Schroef de liggers en staanders aan elkaar, waarbij u 60 cm van het midden van de ene staander tot het midden van de andere staander behoudt. Vergeet niet met een waterpas te checken of alles loodrecht is.

Stap 9 – Gipsplaten eerste zijde plaatsen

Nu kunt u aan de eerste zijde gipsplaten gaan plaatsen.  Let er wel op dat er verschil kan zitten tussen de vloer en het plafond. Dus meet voor de zekerheid nog even de hoogte na voordat u de gipsplaten op maat maakt. Maak de gipsplaat ook 0,5 cm korter dan de gemeten lengte. Past het dan nog niet precies? Snij het laatste beetje van de gipsplaat af met een stanleymes of een schaaf.

Tussen de plaat en het plafond dient u ongeveer 2 tot 3 millimeter ruimte over te laten. Plaats de gipsplaat tegen de muur en schroef ze om de 25 cm vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij desgewenst een gipsplaat bitje, zodat u niet te diep de platen schroeft.

Gipsplaten afmeten
Isoleren met steenwol

Stap 10 – Isolatiemateriaal en voorzieningen plaatsen

Nu kunt u het isolatiemateriaal en voorzieningen zoals water en elektra plaatsen. In de staanders zitten openingen waar u de elektra en buizen doorheen kunt leggen.

Vul nu de tussenruimten tussen de profielen met het isolatiemateriaal. De breedte van de profielen bepaalt de dikte van het isolatiemateriaal (of andersom). Meestal wordt gekozen voor glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezelplaten. Waarom dit materiaal? U kunt het gemakkelijk tussen de profielen stoppen en het is stevig genoeg om rechtop te blijven staan en hun vorm te behouden. Dat werkt wel zo gemakkelijk en snel. Let er wel op dat u beschermend materiaal als u met glaswol aan het werk gaat!

Stap 11 – Gipsplaten tweede zijde plaatsen

Maak nu de wand dicht met de gipsplaten. Dit kan op dezelfde manier als in stap 9, alleen moeten de naden van de gipsplaten verspringen ten opzichte van de eerste wand. Dit zorgt namelijk voor een sterkere constructie.

Gipsplaten bevestigen
Gipsplaten afwerken

Stap 12 – Gipsplaten afwerken

Tenslotte kunt u de gipsplaten afwerken. Gebruik wapeningsband om de naden af te plakken, hierdoor zal het vulmiddel beter hechten en voorkomt u scheurtjes. Daarna kunt u met het voegmiddel de naden en schroefgaten opvullen met een plamuurmes of stucspaan. Tenslotte kunt het afschuren zodra het hard is, of nog een voegenfinisher gebruiken.

Meer weten over hoe u zelf een metal stud systeem in elkaar zet? Kijk dit filmpje waarin alle stappen duidelijk worden voorgedaan.

Gemakkelijk uw scheidingswand plaatsen met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw scheidingswand kunt plaatsen met metal stud. Bij Isodirect bieden wij een breed assortiment isolatiematerialen aan zoals Glaswol, Kooltherm, EPS en Steenwol. Bij Isodirect bestelt u producten gemakkelijk online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de fabrikant leveren, geniet u van lagere kosten en uitstekende service! Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over glaswol en onze andere isolatiematerialen? Neem dan een kijkje bij onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met onze klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

Advies nodig voor uw scheidingswand?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's