Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

Schuin dak isoleren van binnenuit met GLASWOL: stappenplan.

Bent u op zoek naar meer informatie over het isoleren van uw dak met glaswol? In dit artikel leggen wij u uit hoe u uw schuin dak isoleert, waarom glaswol een juiste keuze is voor uw schuine dak en wat u allemaal nodig heeft voor deze klus.

Een schuin dak isoleren is een veelvoorkomende isolatie klus. Dat komt omdat de meeste warmte in huis verloren gaat via het dak. Door het dak te isoleren beperk je het warmteverlies en kun je op de lange termijn aanzienlijk op je energiekosten besparen.

U kunt ook uw schuin dak van binnenuit isoleren met PIR, PIR is een wat duurder isolatiemateriaal maar presteert een stuk beter dan glaswol isolatie.

→ Bekijk hier het stappenplan schuin dak isoleren van binnenuit met PIR.

Zolderdak isoleren binnenuit

Benodigdheden

Materialen (6)

Gereedschappen (5)

Stappenplan isoleren schuin dak met glaswol

Stap 1 - Controleer het dak

Voordat de klus kan beginnen, is het van belang dat u het dak goed controleert. Zo is het belangrijk dat u de diepte van de gordingen weet, om zo de juiste dikte isolatiemateriaal te bepalen. Let daarnaast op elektra en leidingen die tegen uw dakbeschot liggen. Deze dienen namelijk beschermd te worden door buisisolatie, zodat ze in de winter niet bevriezen. Ze mogen dus niet ongeïsoleerd achter de isolatie liggen.

Schuin dak isolatie glaswol
Rachelwerk

Stap 2- Het plaatsen van rachelwerk

Indien uw dakbeschot al een bestaand rachelwerk heeft kunt u deze stap overslaan.

De rachels (houten latten) dienen op maat gezaagd te worden. Rachels plaats je dwars op de gordingen en schroef je vast. Tussen deze rachels zal uiteindelijk het isolatiemateriaal geplaatst worden. Voor de juiste afmeting rachels dient u de breedtemaat van de dak aan te houden.

Stap 3 - Snijd het isolatiemateriaal op maat

Voordat u begint met het snijden van het isolatiemateriaal, dient u beschermende kleding te dragen. Denk aan een veiligheidsbril, mondmasker en werkhandschoenen. Dit is zodat de vezels die vrij kunnen komen niet in uw gezicht komt.

Rol de glaswoldekens of rollen uit en geef het materiaal de tijd om uit te zetten. Vervolgens snijd je het materiaal op maat van de gordingen, zorg dat ze 1 tot 2 cm breder zijn dan de gordingen, zodat het materiaal goed en strak tussen het rachelwerk bevestigd kan worden. 

Tip: Afhankelijk van het soort glaswol dient u het op de juiste wijze op maat te snijden. Maak hiervoor gebruik van onze speciale isolatiemes, deze is namelijk perfect geschikt voor alle soorten minerale wollen en snijdt gemakkelijk door het materiaal.

Glaswol snijden
Schuin dak isolatie glaswol

Stap 4 - Plaats het isolatiemateriaal

Plaats het isolatiemateriaal tussen het rachelwerk. Doordat het materiaal iets breder is gesneden, kunt u het materiaal goed strak te plaatsen zodat er geen warmteverlies kan ontstaan in de constructie.

Stap 5 - Folie plaatsen en afdichten naden

Heeft u gebruik gemaakt van glaswol met een dampremmende laag? Dan dient u deze stap over te slaan. 

Maak gebruik van dampremmende folie. Bevestig deze tegen het rachelwerk en de isolatie aan en maak gebruik van nietjes om de folie te bevestigen. Zorg voor voldoende overlap tussen de verschillende lappen folie van ongeveer 10 cm.

Folie dak
Gipsplaten afwerken

Stap 6 - Werk de klus af met plaatmateriaal

Als laatste stap dient u plaatmateriaal naar keuze te gebruiken om het geheel af te werken. Gipsplaten worden het vaakst gebruikt omdat ze gemakkelijk op maat te snijden zijn bij de lokale bouwmarkt en bovendien eenvoudig te bevestigen zijn. Je bevestigt de platen gemakkelijk met speciale gipsplaatschroeven.

isoleren van uw schuine dak in video

Het isoleren van uw schuine dak met glaswol is een relatief makkelijke klus. Om het voor u nóg makkelijker uit te leggen hebben wij u een video van een van onze leveranciers, URSA, waarbij het proces stap-voor-stap wordt uitgelegd.

Gemakkelijk uw schuin dak isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw schuin dak kunt isoleren met glaswol. Bij Isodirect bieden wij een breed assortiment glaswol, maar ook andere isolatiematerialen zoals PIR/PUR, Kooltherm, EPS en Steenwol. Bij Isodirect bestelt u producten gemakkelijk online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de fabrikant leveren, geniet u van lagere kosten en uitstekende service! Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over glaswol en onze andere isolatiematerialen? Neem dan een kijkje bij onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum of neem contact op met onze klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

alle adviespagina's