Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

Schuin dak isoleren van binnenuit met PIR: stappenplan.

Uw schuin dak isoleren is een verstandige keuze: zonder dakisolatie kunt u tot wel 30% aan warmte verliezen! Bij schuin dakisolatie kunt u kiezen voor isolatie van binnenuit of buitenaf. Isoleren van binnenuit is redelijk eenvoudig en daarom gemakkelijk zelf uit te voeren. Een schuin dak isoleren vanaf de buitenzijde is lastiger en vaak duurder, maar levert wel betere isolatie op. Op deze pagina vindt u een compleet stappenplan voor schuin dak isolatie vanaf de binnenzijde met PIR isolatieplaten, zodat u meteen zelf aan de slag kunt.

U kunt ook uw schuin dak van binnenuit isoleren met glaswol.

→ Bekijk hier het stappenplan schuin dak isoleren van binnenuit met glaswol.

Schuin dak isoleren

Benodigdheden

Materialen (6)

Gereedschappen (6)

*Let op! Sommige PIR isolatieplaten hebben al een dampremmende laag op het materiaal. Er is dan geen extra dampremmende folie meer nodig. 

Voorbereiding

Voordat u begint met de klus zijn er een aantal punten die u ter voorbereiding moet doen.

1. Controleer het dak

Gaat u zelf aan de slag met dakisolatie, check dan eerst de huidige staat van isolatie van uw dak. Kijk of er al folie onder de dakpannen ligt. Dit kan simpelweg door bijvoorbeeld een zolderraam te openen en voorzichtig een dakpan op te tillen. U ziet dan meteen of er al folie ligt. Als er geen folie aanwezig is, kunt u meteen beginnen met isoleren. Dan is er wel een dampremmende laag folie nodig tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. 

Ligt er al wel folie onder de dakpannen? Onderzoek dan wat voor folie het is. U kunt een bouwkundige vragen om langs te komen, of u kunt een klein stukje afknippen en meenemen naar de bouwmarkt om te laten onderzoeken. Als de folie damp-open is, dan is een gewone dampremmende laag aan de binnenkant voldoende en is het niet nodig om (duurdere) klimaatfolie te gebruiken. Als de folie onder de dakpannen dampremmend of dampdicht is, is het nodig om klimaatfolie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking te gebruiken. 

Naast het folie, is het aan te raden om te checken welke materialen er verder gebruikt zijn in het dak (in de constructie en/of afwerking). Dampremmende lagen kunnen zijn: een laag dakleer, rubberroid, bitumen, polyurethaan platen, EPS-platen (‘piepschuim’) of asbestplaten tussen dakbeschot en pannen, PUR-schuim dat aan de buitenzijde tegen het dakbeschot is gespoten, ‘dakpannen’ die afdichten, bijvoorbeeld koperen platen of bitumen ‘shingles’, en een dakbeschot van plaatmateriaal dat geen vocht doorlaat, zoals spaanplaat met een kunststof afwerkingslaag of watervast triplex. Als één van de bovenstaande materialen in het dak aanwezig is, maak dan gebruik van klimaatfolie.

2. Kies het juiste isolatiemateriaal

Voor het isolatiemateriaal kunt u kiezen uit verschillende soorten, zoals PIR, glaswol en steenwol. Dit stappenplan is voor isolatie met PIR, wat een veelgebruikt materiaal voor schuin dakisolatie is. Wilt u een schuin dak isoleren met glaswol? Kijk dan naar ons stappenplan voor schuin dakisolatie met glaswol.

3. Gebruik de juiste bescherming

Als u aan de slag gaat met zolderisolatie, is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd is, ongeacht het gebruikte materiaal. Bij isolatiewerkzaamheden is het altijd aan te raden om kleding te dragen die het hele lichaam bedekt, en beschermingsmiddelen. Houd de werkplek schoon d.m.v. een stofzuiger of dweil en zorg dat u alles goed schoonmaakt na afloop

Stappenplan isoleren schuin dak met PIR

Stap 1 - Dak controleren en opmeten

Voordat de klus kan beginnen, is het van belang dat u het dak goed controleert. Zo is het belangrijk dat u de diepte van de gordingen weet, om zo de juiste dikte isolatiemateriaal te bepalen. Meet van tevoren alles op en bereken het benodigde materiaal zodat u niet halverwege de klus aanpassingen hoeft te doen. Let daarnaast op elektra en leidingen die tegen uw dakbeschot liggen. Deze dienen namelijk beschermd te worden door buisisolatie, zodat ze in de winter niet bevriezen. Ze mogen dus niet ongeïsoleerd achter de isolatie liggen.

Latwerk plaatsen

Stap 2 - Latwerk (raggelwerk) plaatsen

De eerste stap is om het houten raamwerk te bevestigen op de draagbalken van het dak. Dit raamwerk kan worden gemaakt van rachels of een andere soort houten latten (bijv. ventilatielatten). 

Zaag indien nodig de latten op maat. Schroef daarna de latten horizontaal tegen het dakbeschot. Zorg dat u een gelijke afstand aanhoudt tussen de horizontale latten, hierbij is een afstand van ongeveer 30 cm geschikt. De diepte van het latwerk tot aan het dakbeschot moet zo dik zijn als het isolatiemateriaal + 2 centimeter. 

Als de balken van de dakconstructie niet diep genoeg zijn, kunt u extra latten of opvulplaatjes gebruiken om er voor of achter te schroeven.

Stap 3 - Isolatiemateriaal plaatsen

Meet het te isoleren oppervlak. Snijd of zaag de PIR platen in de lengte + 4 cm.
Plaats nu de platen tussen de houten latten en schroef ze vast. Zorg dat alles naadloos aansluit. Herhaal dit totdat het hele dak geïsoleerd is, let daarbij wel op dat de platen verspringend geplaatst worden. Dit verbetert de luchtdichtheid van het oppervlak.

Isolatiemateriaal plaatsen tussen rachelwerk
Folie vasttapen

Stap 4 - Folie plaatsen en naden vasttapen

Schroefgaten en naden kunt u afwerken met voegengips en gaasband. Als uw isolatiemateriaal al een dampremmende laag heeft, zorg dan dat deze laag naar binnen zit (dus zo ver mogelijk van het dak af).

Als uw isolatiemateriaal geen dampremmende laag heeft, dient u deze apart aan te brengen. Plaats dan isolatiefolie over de balken en de het isolatiemateriaal. Niet het folie op de balken met een nietmachine en laat het folie ongeveer 10 cm overlappen.
Plak de folie aan elkaar met enkelzijdige isolatietape, zodat alle overlappingen afgedicht zijn. Gebruik geschikte tape om te zorgen dat alle aansluitingen op vaste onderdelen ook luchtdicht zijn.

Stap 5 - Afwerken met plaatmateriaal

Het dak kan nu afgewerkt worden. U kunt bijvoorbeeld gipsplaten op de houten balken schroeven met speciale gipsplaatschroeven. U kunt de platen daarna afwerken met plamuur zodat u deze kunt schilderen.

Gipsplaten afwerken

Gemakkelijk uw schuin dak isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw schuin dak kunt isoleren met PIR. Bij Isodirect bieden wij een breed assortiment glaswol, maar ook andere isolatiematerialen zoals Kooltherm, EPS en Steenwol. Bij Isodirect bestelt u producten gemakkelijk online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de fabrikant leveren, geniet u van lagere kosten en uitstekende service! Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over glaswol en onze andere isolatiematerialen? Neem dan een kijkje bij onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum, of neem contact op met onze klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

alle adviespagina's