Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

Schuin dak isoleren van binnenuit met PIR: stappenplan.

Uw schuin dak isoleren is een verstandige keuze: zonder dakisolatie kunt u tot wel 30% aan warmte verliezen! Bij schuin dakisolatie, vaak een zolder, kunt u kiezen voor isolatie van binnenuit of buitenaf. Een zolder isoleren van binnenuit is redelijk eenvoudig en gemakkelijk zelf uit te voeren. Een schuin dak isoleren vanaf de buitenzijde is daarentegen lastiger en vaak een stuk duurder. 

Op deze pagina vindt u een compleet stappenplan voor schuin dak isolatie vanaf de binnenzijde met PIR isolatieplaten, zodat u meteen zelf aan de slag kunt met de zolder isoleren.

Een alternatief voor uw schuin dak isoleren met PIR is om te isoleren met glaswol. Glaswol heeft een lagere isolatiewaarde, maar isoleert het geluid beter. Wilt u dun isoleren? Dan is PIR een uitstekende keuze! Lees hier meer wanneer u kiest voor glaswol of steenwolPIR of glaswol of PIR of steenwol.

→ Bekijk hier het stappenplan schuin dak isoleren van binnenuit met glaswol.

Schuin dak isoleren

Benodigdheden

Gereedschappen (6)

Stappenplan isoleren zolder isoleren met PIR

Stap 1 - Dak controleren en opmeten

Voordat de klus kan beginnen, is het van belang dat u het dak goed controleert. Zo is het belangrijk dat u de diepte van de gordingen weet, om zo de juiste dikte van het isolatiemateriaal te bepalen. Meet van tevoren alles op en bereken het benodigde materiaal zodat u niet halverwege de klus aanpassingen hoeft te doen.

Let daarnaast op elektra en leidingen (met buisisolatie) die tegen uw dakbeschot liggen. U kunt deze achter de isolatieplaat plaatsen.

Bekijk ook of er al een dampopen folie aan de buitenkant (onder de dakpannen en houten latten) van het schuine dak aanwezig is. Deze folie is noodzakelijk om vochtproblemen te voorkomen. Vaak is deze folie bij hele oude woningen, boerderijen of schuren niet aanwezig. 

Stap 2 - Latwerk (raggelwerk) plaatsen

Bevestig ventilatielatten op het dakbeschot om een luchtspouw te creëren. 

Zaag de ventilatielatten indien nodig eerst op maat. Schroef daarna de latten horizontaal tegen het dakbeschot. Zorg dat u een gelijke afstand aanhoudt tussen de horizontale latten, hierbij is een afstand van ongeveer 30 cm geschikt. 

De diepte van de balken tot aan het dakbeschot kan maximaal zo dik zijn als het isolatiemateriaal + 2 centimeter ventilatielat. 

Als de balken van de dakconstructie niet diep genoeg zijn voor uw gewenste dikte (isolatiewaarde), kunt u extra latten op de balken plaatsen.

Deze stap is optioneel: u kunt de platen ook rechtstreeks tegen uw dak bevestigen. Vaak wordt geadviseerd om een luchtspouw achter de isolatie te maken, zodat vocht kon ontsnappen.

Stap 3 - Isolatiemateriaal plaatsen

Meet het te isoleren oppervlak en snijd/zaag de PIR platen op maat. U kunt PIR platen snijden of zagen.

Spuit vervolgens een ril purschuim rondom de platen. 

Plaats nu de PIR platen op de houten latten en schroef vast met drukverdeelplaat en schroef. Zorg ervoor dat de platen naadloos op elkaar en op de vaste onderdelen aansluiten om een koudebrug te voorkomen.

Herhaal dit totdat het hele dak geïsoleerd is, let daarbij wel op dat de platen verspringend geplaatst worden. Dit verbetert de luchtdichtheid van het oppervlak.

Stap 4 - Luchtdicht afwerken

Dicht alle naden en voegen met aluminium tape. Zorg er ook voor dat alle aansluitingen tussen de platen en de balken luchtdicht zijn.

Stap 5 - Afwerken met plaatmateriaal

Het dak kan nu afgewerkt worden. U kunt bijvoorbeeld gipsplaten of houten OSB-platen op de houten balken schroeven met speciale gipsplaatschroeven. Schroefgaten en naden kunt u afwerken met voegengips en gaasband. U kunt de platen daarna afwerken met plamuur zodat u deze kunt schilderen.

Het dak afwerken met plaatmateriaal is niet noodzakelijk.

Gipsplaten afwerken

Gemakkelijk uw schuin dak isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw schuin dak kunt isoleren met PIR. Bij Isodirect bieden wij een breed assortiment glaswol, maar ook andere isolatiematerialen zoals Kooltherm, EPS en Steenwol. Bij Isodirect bestelt u producten gemakkelijk online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de fabrikant leveren, geniet u van lagere kosten en uitstekende service! Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen of wilt u meer weten over glaswol en onze andere isolatiematerialen? Neem dan een kijkje bij onze andere relevante artikelen in ons kenniscentrum, of neem contact op met onze klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

Advies nodig voor uw schuin dak isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's