Schuur isoleren & tuinhuis isoleren.

Een schuur of tuinhuis is een handige ruimte om te hebben, maar vaak zijn deze constructies niet goed geïsoleerd. Dat is zonde, want ze kunnen goed gebruikt worden als extra opslagruimte of zelfs als extra leefruimte. Wat het doel van een schuur of tuinhuis ook is, het is altijd fijn als de ruimte warm en droog is! Daarnaast kan goede isolatie er ook nog eens voor zorgen dat geluidsoverlast vanuit de schuur verminderd wordt, wat ideaal is als de ruimte wordt gebruikt als bijvoorbeeld klusplaats of muziekstudio. In dit artikel vertellen wij u meer over een schuur isoleren en een tuinhuis isoleren, hoe u te werk gaat en wat belangrijke overwegingen zijn. 

Waarom een schuur of tuinhuis isoleren?

Een van de belangrijkste voordelen van isolatie is dat de weersomstandigheden minder op invloed zijn van de ruimte. Dit komt vooral van pas tijdens de winter- en herfstmaanden. In de zomer zal er waarschijnlijk iets minder behoefte zijn, omdat de temperaturen in Nederland niet extreem hoog zijn. Al kan isolatie er wel voor zorgen dat het minder heet en broeierig wordt in de zomer, wat zeker geen overbodige luxe is. In de winter kan een schuur erg koud en nat worden, wat de spullen in de ruimte kan aantasten. Zelfs als u een onverwarmde schuur heeft, zal isolatie ervoor zorgen dat de schuur warmer en droger is. Daardoor zult u minder kans hebben op de vorming van roest en schimmels. 

Heeft u al een verwarmde schuur of tuinhuis, dan zal isolatie ervoor zorgen dat u minder hoeft te stoken, wat u een lagere energierekening kan opleveren. Hoe dan ook, de ruimte zal aangenamer worden, wat u nieuwe mogelijkheden brengt voor het doel van de ruimte: u kunt er nu bijvoorbeeld een hobbyruimte of betrouwbare opslagplaats van maken. 

Naast de voordelen van thermische isolatie, brengt isolatie ook akoestische voordelen mee. Kiest u een isolatiemateriaal met goede akoestische eigenschappen, dan worden de geproduceerde geluiden uit de schuur verminderd. Er zal dan minder geluidsoverlast zijn als er veel geluid wordt gemaakt in de ruimte, ideaal als u van plan bent veel te klussen of muziek te maken.

Voordat u begint

Er zijn een aantal punten om te overwegen voordat u een schuur of tuinhuis gaat isoleren. Dit heeft betrekking tot het type schuur of tuinhuis dat u heeft, en hoe u het van plan bent te gaan gebruiken.

Type schuur of tuinhuis

Ten eerste is het van belang wat voor een gebouw u wilt isoleren: een houten schuur of tuinhuis, of een schuur van steen. Deze materialen kunnen op verschillende manieren geïsoleerd worden en er zijn bepaalde punten om op te letten. Check daarom vantevoren van welk soort materiaal uw schuur of tuinhuis is.

Doel van de ruimte

Omdat een schuur of tuinhuis voor zeer uiteenlopende doeleinden gebruikt kan worden, is het belangrijk om van te voren te bedenken wat uw plan voor de ruimte is. Het is handig om onderscheid te maken tussen opslagruimte en leefruimte: wilt u de schuur alleen als opslagplek gebruiken, of wilt u zelf ook af en toe tijd in de ruimte doorbrengen om bijvoorbeeld te klussen of werken. Als de schuur alleen een plek is voor spullen, is er waarschijnlijk minder isolatie nodig dan wanneer de ruimte nog een extra functie heeft. Echter hangt dit natuurlijk ook af van wat voor spullen u opslaat: als deze spullen erg kostbaar zijn kan het nodig zijn om wel extra goed te isoleren. Lees hier meer over dun isoleren.

Daarnaast kunt u onderscheid maken tussen thermische en akoestische isolatie. Thermische isolatie houdt de temperatuur in de ruimte goed, akoestische isolatie heeft als doel om geluid binnen of buiten te houden. Niet elk isolatiemateriaal werkt even effectief voor deze verschillende types isolatie, dus bedenk goed wat u belangrijk vindt. Als u de ruimte alleen als opslag gebruikt is thermische isolatie waarschijnlijk voldoende, maar als u er gaat klussen of van plan later bent de ruimte voor een ander doel te gaan gebruiken kan akoestische isolatie nuttig zijn. 

Het is verstandig om duidelijk uw doel voor ogen te hebben, zodat u de meest geschikte keuze kunt maken over het isolatiemateriaal en om te beslissen welk deel van de schuur u gaat isoleren. 

Welk deel van de schuur isoleren?

Als u heeft besloten wat het doel van de ruimte wordt, dan kunt u kiezen welk deel van uw schuur/tuinhuis u wilt gaan isoleren. U kunt kiezen uit het dak, de vloer en/of de muren isoleren. In het geval van dak en muren kan dit van binnenuit of buitenaf. Van buitenaf isoleren is vaak duurder en gecompliceerder, maar levert wel de beste isolatie op. Omdat u waarschijnlijk niet de hele dag in de schuur zal doorbrengen, wordt voor schuren en tuinhuizen meestal voor isoleren van binnenuit gekozen. Daarnaast is er op die manier geen vergunning nodig omdat u aan de buitenkant niets verandert.

Muurisolatie

Het is aan te raden om de muren van een schuur in ieder geval te isoleren. Dit is namelijk het grootste oppervlak van de schuur. Meestal wordt hierbij een raamwerk gemaakt op de muur waartussen het isolatiemateriaal wordt geplaatst. Daarover heen gaan gipsplaten of multiplex die de ‘nieuwe’ muur vormen. De ruimte wordt hierdoor wel iets kleiner. Lees meer over muurisolatie.

Vloerisolatie

Isoleren van de vloer van een schuur is vooral verstandig als u de ruimte vaker gaat gebruiken of als er veel (kostbare) spullen op de vloer staan. Vloerisolatie kan namelijk voorkomen dat er vocht en kou uit de vloer omhoog trekt. Of u de vloer wilt isoleren is dus afhankelijk van de functie van uw schuur of tuinhuis. De vloer isoleren kan van bovenaf of onderaf. Voor isoleren van onderaf is een kruipruimte nodig, die meestal niet aanwezig is bij een tuinhuis of schuur. Daarom wordt meestal onder of bovenop de bestaande vloer geïsoleerd met drukvaste isolatieplatenBekijk hier het verschil tussen PIR, EPS en XPS en wat voor uw situatie het meest geschikt isLees meer over vloerisolatie. 

Dakisolatie

Ook voor dakisolatie geldt dat het vooral een goede keuze is als de ruimte vaker gebruikt gaat worden. Dakisolatie kan vinden binnenuit of buitenaf, maar dakisolatie van buitenaf wordt meestal pas gekozen als het dak ook aan vernieuwing toe is. De methode voor dakisolatie verschilt ook nog per dakvorm: een plat of schuin dak. Meer hierover en de verschillende methods leest op onze pagina over dakisolatie.

Houten schuur of tuinhuis isoleren

Gaat u zelf uw schuur of tuinhuis van hout isoleren? Wij helpen u graag op weg. Als u voorbereidingen heeft gemaakt, heeft besloten wat uw doel is, en weet welke delen u gaat isoleren, kunt u kiezen welk isolatiemateriaal u gaat gebruiken. Afhankelijk van het deel dat u gaat isoleren, zijn verschillende isolatiematerialen geschikt. Hieronder ziet u een overzicht van veelgebruikte materialen voor schuur/tuinhuis isolatie.

Isolatiemateriaal 

Kenmerken 

EPS

> Relatief goede isolatiewaarde voor een relatief lage prijs

> Gemakkelijk te tillen en verwerken. 

> Aanzienlijk brandbaar, houdt hier rekening mee bij de functie van de schuur of gebruik een brandwerende afwerking. 

> minder geschikt voor akoestische isolatie.

PIR-platen

> Hoge isolatiewaarde met weinig ruimteverlies

> Makkelijk te verwerken en brandwerend 

> Zeer geschikt voor thermische isolatie, minder voor akoestische isolatie 

> Hogere prijs (bespaar met b-keus PIR!)

Glaswol

> Goede isolerende eigenschappen voor een goede prijs

> Eenvoudig in bewerking

> Goede brandwerende eigenschappen. 

> Voor zowel thermische als akoestische isolatie.

> Irriterend materiaal

Steenwol 

> Vergelijkbaar met glaswol, maar iets duurder

> Isoleert iets beter en irriteert minder dan glaswol.

Hoe kiest u het juiste isolatiemateriaal?

Welk isolatiemateriaal u kiest hangt af van het doel van de ruimte, uw budget en voor welk deel van de schuur het gebruikt wordt. Als u veel in de ruimte zal zijn, kunt u voor een duurder materiaal kiezen dat beter isoleert. Als u de schuur alleen als opslag gebruikt zal een materiaal met een gemiddelde isolatiewaarde misschien geschikter zijn. Verder is het verstandig om te kijken naar brandwerendheid van het isolatiemateriaal: als u in de schuur wilt klussen is een materiaal zoals EPS niet erg handig om te gebruiken. Tenslotte zijn niet alle materialen even geschikt voor elke type isolatie, het kan zijn dat u meerdere materialen nodig heeft als u de vloer, muren en het dak wilt isoleren. Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u meer over de materialen lezen op onze keuzehulp pagina. Lees hier meer over wanneer u kiest voor glaswol of steenwolPIR of glaswolPIR of steenwol, en PIR of EPS.

Bekijk ook eens het verschil tussen PIR en PUR isolatie

Advies nodig voor uw schuur of tuinhuis isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Houten tuinhuis

    Stappenplan houten schuur of tuinhuis isoleren van binnenuit

    Zelf aan de slag? Hoe u te werk gaat hangt af van het deel van de schuur dat u gaat isoleren. Aangezien het altijd aan te raden is om de muur te isoleren, leggen wij in een stappenplan uit hoe u dit zelf doet. Wilt u ook het dak of de vloer isoleren? Lees hier meer over dakisolatie en vloerisolatie.

    Benodigdheden:

    Folie plaatsen

    Stap 1 – Folie plaatsen. 

    Om vocht van buiten te voorkomen is het nodig om afdekfolie te plaatsen. Gebruik een nietmachine om dampdoorlatende folie op de muur te nieten. Plak de nietjes af met luchtdichte tape. 

    Stap 2 – Frame maken. 

    Om te beginnen maakt u een frame van houten latten, dit wordt als het ware een 2e muur waar het isolatiemateriaal tussen komt. De constructie van latten moet tegen de bestaande muur worden bevestigd. De diepte moet gelijk zijn aan de dikte van het isolatiemateriaal zodat dit er goed tussen past. Let op dat de schroeven niet te lang zijn, de muren van een schuur zijn waarschijnlijk niet erg dik en de schroeven moeten er niet aan de buitenkant weer uitsteken. Let op! Bij een kant-en-klaar tuinhuis kan het zo zijn dat er al latjes aan de binnenkant zitten die u hiervoor kunt gebruiken.

    Frame maken
    Isolatiemateriaal plaatsen

    Stap 3 – Isolatiemateriaal voorbereiden. 

    Maak het isolatiemateriaal op maat zodat het goed tussen de latten past. Let op dat het niet te kleine stukken zijn, om te voorkomen dat het eruit valt. Gebruikt u glaswol? Dan kunt u de glaswol met een kartelmes (bijvoorbeeld broodmes) op maat snijden.

    Stap 4 – Isolatiemateriaal plaatsen. 

    Plaats het op maat gemaakte isolatiemateriaal tussen de latten. Als alles goed zit, dekt u het geheel af met dampremmend folie. Dit kunt u doen door de folie aan de latten vast te nieten (vergeet niet om weer de nietjes af te plakken met luchtdichte tape). Als u ook de vloer heeft geïsoleerd, maak dan het folie van de muur en vloer aan elkaar vast (met luchtdichte tape) zodat er geen vocht doorheen kan. 

    Stap 5 – Afwerking. 

    Om de muur af te werken kunt u kiezen voor bijvoorbeeld gipsplaten, mdf of multiplex. Deze plaatst u over het folie heen als de ‘nieuwe’ muur. Deze platen kunt u dan zo laten of afwerken met bijvoorbeeld stuc of verf.

    Optioneel: Deur isoleren. De deur is een gevoelige plek voor koudebruggen. Wilt u deze ook isoleren? Dat kunt u bijvoorbeeld doen met een isolatieplaat van PIR/PUR en tochtstrips.

    Meer zien over een tuinhuis isoleren? Bekijk dan ook dit filmpje over muurisolatie van een tuinhuis.

    Afwerking

    Stenen of betonnen schuur isoleren

    Wilt u een stenen of betonnen schuur gaan isoleren? Dat gaat grotendeels hetzelfde als een houten schuur. Wij leggen uit waar u extra op moet letten en wat de beste manier is om uw type schuur te isoleren.

    Muurtypes: steens-, enkelsteens- of halfsteensmuur?

    Bij stenen schuren is er een extra punt waar u op moet letten, namelijk wat voor type muur de schuur heeft. Stenen schuurtjes kunnen een steens-, enkelsteens- of halfsteensmuur hebben. Steens- of enkelsteensmuren zijn hetzelfde: hiermee wordt bedoeld dat de muur net zo dik is als de lengte van de steen. In de praktijk gaat het hier om een muur van ongeveer 21 centimeter dik. Een halfsteensmuur is net zo dik als de kop van de steen, dit is vaak net zo dik als de helft van de lengte van de steen. Dit is ongeveer 11 centimeter. Omdat halfsteensmuren erg dun zijn, hebben deze een slechte isolatie. Om een halfsteensmuur goed te isoleren, heeft u meer isolatiemateriaal nodig dan bij een enkelsteensmuur.

    Beste manier om te isoleren

    Heeft u een enkelsteens of betonplaten schuur? Dan kunt u in principe dezelfde stappen aanhouden als voor een houten schuur. Een andere optie is om kant-en-klare schuimplaten direct tegen de muur aan te plaatsen. Voor muur isolatie van binnenuit kunt u hierbij gebruik maken van PIR/PUR isolatieplaten. Wilt u van buitenaf isoleren, dan kunt u PIR/PUR isolatieplaten of sandwichplaten gebruiken. Deze kunt u ook gebruiken voor isolatie van binnenuit. Verder kunt u ook nog isolatiefolie gebruiken om te isoleren.

    Stenen schuur

    alle adviespagina's