Particulier en zakelijk
Voordelige isolatie voor iedereen
Voordelige isolatie voor iedereen
Menu
100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!
Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!
Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs
Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00
Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal
Bent u op zoek naar meer informatie over het isoleren van uw spouwmuur met PIR isolatiemateriaal? In dit artikel leggen wij u stap voor stap uit hoe u uw spouwmuur isoleert, waarom PIR de juiste keuze is voor uw spouwmuur en wat u allemaal nodig heeft voor de klus.
Het isoleren van de spouwmuur is een klus waaruit u veel rendement kunt behalen. Het zorgt voor een beter wooncomfort en zorgt ervoor dat u op de lange termijn op de energiekosten kunt besparen. Bovendien draagt u hierdoor bij aan een beter milieu. Verschillende soorten isolatiemateriaal kunt u toepassen bij spouwmuurisolatie, zoals PIR, glaswol, steenwol en EPS. Meer weten over spouwmuurisolatie?
→ Bekijk toepassing spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie kan op twee manieren. Methode 1 is na-isolatie van de spouw en methode 2 is spouwmuur isolatie bij nieuwbouw. Afhankelijk van de klus zijn er verschillende materialen beschikbaar.
Methode 1: na-isolatie van een spouwmuur
Bij het na-isoleren van de spouwmuur wordt de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met gespoten isolatiemateriaal. Dit gebeurt voornamelijk bij oudere woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 omdat die bestaan uit niet geïsoleerde spouwmuren. Voor na-isolatie zijn materialen zoals PUR-schuim, EPS-parels en minerale wollen geschikt zoals glas- of steenwol.
Methode 2: isoleren spouwmuur nieuwbouw
Bij het isoleren van de spouwmuur bij nieuwbouw zijn harde materialen zoals PIR isolatie beter geschikt. Deze isolatieplaten worden dan tegen het binnenblad bevestigd voordat het buitenblad wordt aangebracht. De spouw wordt hierdoor meteen geïsoleerd tijdens de opbouw. Dit wordt ook wel gevelisolatie genoemd.
In dit artikel zal het isoleren van de spouwmuur bij nieuwbouw worden behandeld met PIR isolatie.
→ Bekijk hieronder het stappenplan spouwmuur isoleren met PIR!
Ook ademend isolatiemateriaal zoals glaswol en steenwol zijn mogelijk bij spouwmuurisolatie in de nieuwbouw. Deze isolatiematerialen bieden nog steeds een relatief goede isolatiewaarde tegen lage prijzen, maar zijn (iets) minder goed isolerend dan PIR isolatie.
→ Bekijk hier het stappenplan spouwmuur isoleren met steenwol.
Stap 1 – Maak de ondergrond schoon
Controleer de bestaande muur en zorg ervoor dat er geen cementbaarden en/of overtollige lijmresten op de constructie bevinden. De ondergrond dient droog en vlak te zijn. Indien nodig dient u het vlak te egaliseren.
Voordat de isolatieplaten worden aangebracht, dient u de luchtdichting te realiseren.
Stap 2 – Plaats de isolatieplaten
Breng de isolatieplaten verspringend/halfsteensverband waterpas aan met de lange zijde bij voorkeur horizontaal. Plaats de PIR isolatieplaten minimaal 50 mm vrij van de bovenkant van de fundering.
Let er op dat de isolatieplaten goed aansluiten tegen het binnenspouwblad. Werk naden af met aluminium tape.
Stap 3 – Boor gaten voor isolatiepluggen
Boor circa 100 – 150 mm uit de rand op 4 punten van de isolatieplaat voor de isolatiepluggen. De 4 punten dienen gelijkmatig verdeeld te zijn over de isolatieplaat. Het minimum aantal spouwankers, en daarmee ook isolatiepluggen komt op 4 per m2. Het exacte aantal dient echter te worden berekend door een constructeur.
Breng een kunststof isolatieplug aan, dit zorgt voor tijdelijke fixatie van de isolatie met de ondergrond. Afhankelijk van het type ondergrond zijn er verschillende isolatiepluggen beschikbaar. Een isolatieplug bevestigt u gemakkelijk met een inslaghulpstuk.
→ Bekijk spouwankers en isolatiepluggen
Stap 4 – Breng het buitenblad aan en bevestig de spouwankers
Metsel het buitenblad tot de hoogte van de geplaatste isolatieplug. Tijdens het metselen van de muren wordt er vaak op de eerste laag vochtwerend materiaal met een waterpas aangebracht zodat het vocht hier niet doorheen kan.
Daarna plaats je de bijbehorende spouwanker in de isolatieplug door middel van een slagpijp. Dit zorgt voor volledige fixatie van het buitenblad met het binnenblad. Metsel vervolgens door tot de volgende isolatieplug en herhaal dezelfde stap totdat het buitenblad en daarmee de spouwmuurconstructie af is.
In dit artikel is de constructie van een spouwmuur uitgelegd, welke methodes er zijn en hoe je zelf gemakkelijk uw spouwmuur kunt isoleren met PIR isolatie. Bij Isodirect bent u op het juiste adres als u op zoek bent naar verschillende isolatiematerialen zoals PIR, Resol hardschuim, EPS, Glaswol en Steenwol. U bestelt de producten gemakkelijk en snel online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de fabrikant leveren, geniet u van een snellere service en lagere kosten!
Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen over isolatiematerialen, het gebruik van producten of wilt u meer weten over PIR? Neem dan een kijkje tussen andere relevante artikelen en stappenplannen in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze professionals bij de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!
Advies nodig voor uw spouwmuur isolatieklus?
Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:
Advies
Stappenplan
Klantenservice
Producten
Over Isodirect
Alles over isolatie
© 2022 Isodirect. Alle rechten voorbehouden
© 2022 Isodirect. Alle rechten voorbehouden