Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

Subsidie isolatie 2022 - ISDE en andere bespaarmogelijkheden.

Omdat isolatiemateriaal voor energiebesparing zorgt in uw huis, zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor veel soorten isolatie. Sinds Januari 2021 kunt u als particulier geen aanvraag meer indienen voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). U kunt echter wel subsidie aanvragen via de regeling Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Daarnaast zijn er nog verschillende andere mogelijkheden voor isolatie subsidies en leningen, zoals de energiebespaarlening, gemeentelijke subsidies en subsidies voor VvE’s, waarover u hier meer leest!

Dit artikel gaat over subsidie isolatie 2022. Meer weten over subsidieregelingen in 2023? Lees ons kenniscentrum artikel Subsidie Isolatie 2023.

ISDE-regeling

Als huiseigenaar kunt u gebruik maken van de ISDE-regeling voor isolatiewerkzaamheden. Met deze regeling kunt u tot wel 30% van de kosten terugkrijgen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

De ISDE-regeling kunt u aanvragen voor:

 • Bovendien is het mogelijk om verschillende isolatiemaatregelen te combineren met een andere duurzame maatregel. De subsidie kunt u daarom op twee manieren krijgen. U neemt:

  • 2 of meer isolatiemaatregelen of

   

  • 1 isolatiemaatregel, maar combineert dit met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Voorwaarden ISDE

Niet alle isolatiekosten komen in aanmerking voor de subsidieregeling. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden voor de subsidie op isolatiekosten op een rij:

 • U bent eigenaar en bewoner van het huis.
 • De woning is een bestaande woning, dus geen nieuwbouwwoning of aanbouw.
 • Als u bij de vloer, bodem, spouwmuur of dakisolatie kiest voor lokaal gespoten PIR of PUR, dan moet deze zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
 • De uitvoering moet gedaan zijn door een bouw installatiebedrijf. U mag de installatie van de isolatie dus niet zelf doen.
 • De aanvraag van de subsidie is maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste isolatiemaatregel. 
 • De gekozen isolatie moet voldoen aan minimale Rd-waarden en een minimale isolatieoppervlakte, zoals beschreven op de website van RVO.
 • U neemt minimaal 1 isolatiemaatregel + 1 isolatiemaatregel of 1 andere energiebesparende maatregel (warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet).

 

U kunt meerdere keren subsidie aanvragen voor 1 woning. Het moet wel om verschillende maatregelen gaan. Bijvoorbeeld, u vraagt de eerste keer subsidie aan voor dakisolatie + spouwmuurisolatie, en de tweede keer voor vloerisolatie + een zonneboiler.

Isolatiemaatregelen combineren

Voor de isolatiemaatregel dakisolatie bestaan er twee uitvoeringsvarianten. Ten eerste kunt ervoor kiezen om het dak te isoleren. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de zolder-of vlieringvloer te isoleren. Wanneer u de zolder- of vlieringvloer isoleert, dan geldt de voorwaarde dat de zolder of vliering onverwarmd moet zijn. Dakisolatie en zolder- of vlieringvloerisolatie zijn niet te combineren als twee maatregelen. Lees meer over dakisolatie.

Bij de isolatiemaatregel vloer- of bodemisolatie kunt u er voor kiezen om de vloer óf de bodem te isoleren. In tegenstelling tot voorgaande jaren, is het vanaf 2022 niet meer mogelijk om vloer-en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde eis te voldoen. Lees meer over vloerisolatie.

Subsidiebedragen per m2 en isolatiewaardes

In onderstaande tabel ziet u de bedragen en vereisten per isolatietype. Hier ziet u hoeveel subsidie u voor een isolatiemaatregel kunt ontvangen per vierkante meter, de minimale/maximale vereiste isolatie oppervlakte en de minimale Rd-waarde.

De nieuwe subsidiebedragen die u in de tabel hieronder ziet, gelden vanaf 1 januari 2022. Met andere woorden, deze bedragen zijn alleen geldig voor aanvragen die na die datum worden ingediend. Ook moeten de isolatiemaatregelen na 1 januari 2022 zijn uitgevoerd. Als de werkzaamheden bijvoorbeeld op 31 december 2021 uitgevoerd, dan gelden de lagere bedragen van 2021. Deze bedragen kunt u in ons artikel “Subsidie isolatie 2021” bekijken. 

Subsidiebedrag per m2Minimaal vereiste m2Maximaal m2Minimale Rd-waarde [m2K/W]
Gevelisolatie€ 38101703,5
Spouwmuurisolatie€ 8101701,1
Dakisolatie€ 30202003,5
Zolder/vlieringvloerisolatie€ 8201303,5
Vloerisolatie€ 11201303,5
Bodemisolatie€ 6201303,5

ISDE Aanvragen

Voor de aanvraag van de subsidie kunt u naar deze website gaan. Hier staat een handig stappenplan en alle voorwaarden nog een keer uitgebreid op een rijtje. Verder is er ook een handige rekentool te vinden, waarmee u alvast een indicatie kunt krijgen van het verwachte subsidiebedrag. 

Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Energiebespaarlening of (groen)hypotheek

Met de energiebespaarlening kunt als woningeigenaar een voordelige lening krijgen voor energiebesparende maatregelen (zoals isolatie). Hiermee kunt u boetevrij en tegen een lage rente geld lenen voor uw werkzaamheden, zonder aansluitkosten. U kunt maximaal €65.000 lenen, het minimum bedrag is €2500.

Om gebruik te kunnen maken van deze lening, zijn er een aantal voorwaarden. Allereerst moet u eigenaar en bewoner van een woning zijn. Daarnaast moeten de isolatiewerkzaamheden op de maatregelenlijst staan en worden uitgevoerd door een professional. Voor meer informatie over de voorwaarden en de leenbedragen kijkt op de website van energiebespaarlening

Verder kunt u ook nog een tweede hypotheek aanvragen of een bestaande hypotheek aanvullen voor energiebesparende maatregelen. Daarvoor is het verstandig om contact op te nemen met uw bank of hypotheekadviseur. Echter zal de energiebespaarlening meestal voordeliger zijn.

Gemeentelijke subsidie isolatie

De ISDE is een landelijke subsidie, maar er zijn ook nog gemeentelijke subsidies voor isolatiewerkzaamheden. In 2022 mag u die met elkaar combineren. Het varieert per gemeente hoeveel subsidie u kunt krijgen, voor meer informatie kijkt u op de energiesubsidiewijzer.

Isolatie subsidies voor VvE’s

U kunt als particulier een subsidie aanvragen, maar er zijn ook verschillende mogelijkheden om als VvE (Vereniging van Eigenaars) subsidie of financiering te krijgen. De ISDE-regeling is ook beschikbaar voor VvE’s, net als de energiebespaarlening. Daarnaast is er een aparte regeling alleen voor VvE’s: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Meer informatie over alle mogelijkheden vindt u op de website van RVO.

alle adviespagina's