PIR productie

Wat is het verschil tussen PIR en PUR isolatie?

PIR isolatie is de verbeterde versie van PUR isolatie. Beide materialen vallen onder de verzamelnaam PU en worden op basis van dezelfde grondstoffen geproduceerd tot een hardschuim isolatieplaat. Het PIR of PUR verschil komt door de mix van deze grondstoffen en hoe de producten worden geproduceerd. Hierdoor is PIR schuim sterker en brandveiliger dan PUR schuim.

In de praktijk zijn de eigenschappen van PUR of PIR isolatieplaten redelijk vergelijkbaar.

Het verschil tussen PIR en PUR isolatie:

PIR isolatiePUR isolatie
Isolatiewaarde (lambda)Hogere isolatiewaarde (λ = 0,021-0,027)Goede isolatiewaarde (λ = 0,022-0,028
BrandveiligheidBeter brandwerendGoed brandwerend
DrukvastheidHogere drukvastheidHoge drukvastheid
PIR productie

PIR of PUR

PIR wordt gebruikt in de vorm van een hardschuim isolatieplaten. PUR kan ook worden gespoten, vanuit een purschuim fles of u kunt gespoten PUR laten spuiten door een isolatiespecialist.

Hoe weet ik of ik PIR of PUR heb?

Hoe je PIR of PUR herkent kan soms lastig zijn. U kunt het vooral voelen aan de iets hogere drukvastheid van PIR isolatieplaten. Deukt de plaat (gemakkelijk) in? Dan heeft u waarschijnlijk een PUR isolatieplaat.

Bekijk hieronder alle verschillen tussen PIR en PUR!

PIR vs PUR

Isolatiewaarde PIR en PUR

Bij isoleren en isolatiemateriaal is uiteraard de isolatiewaarde het belangrijkste. PIR en PUR isolatie hebben beide een hogere lambdawaarde in vergelijking met bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Toch heeft PIR weer een hogere lambda waarde dan PUR. Door de hoge isolatiewaarde kunt u dun isoleren en verliest u minder ruimte of kunt u beter isoleren.

Brandklasse PIR en PUR

PIR is brandveiliger dan PUR, dit komt door een verbeterde samenstelling van grondstoffen. Daarnaast wordt de brandklasse van PIR en PUR bepaald, samen met de folie die over de isolatieplaat zit. Doordat de cachering als eerste wordt blootgesteld aan brand, heeft dit veel effect op de brandveiligheid. Het type cachering is meestal PIR 2-zijdig aluminium, of soms PIR 2-zijdig aluminium kraft. De platen met een kraft (kartonpapier) vallen dan onder een lagere brandklasse.

Druksterkte PIR en PUR

De druksterkte is van beide materialen goed te noemen. Zowel PIR als PUR zijn drukvast en beloopbaar, dit zorgt ervoor dat het uitstekende opties zijn voor onder andere vloerisolatie. PIR heeft een hogere dimensionele stabiliteit, waardoor er meer energie nodig is om de fysicochemische verbindingen in de plaat te breken. In het kort: de plaat breekt makkelijker.

Grondstoffen PIR en PUR

De grondstoffen van PUR isolatie zijn polyol en isocyanaat.  Bij PIR isolatieplaten is deze verhouding gewijzigd. Bovendien wordt de polyether-polyol vervangen voor een polyester-polyol en wordt meer isocyanaat gebruikt. Hierdoor ontstaan kleine verschillen in de eigenschappen van PIR en PUR isolatie.

Bekleding PIR en PUR

Vaak hebben PIR en PUR platen een aluminium cachering, waardoor u geen dampscherm nodig heeft. Daarnaast biedt Isodirect ook PIR platen aan met een cachering van Aluminium kraft, glasvlies of bitumen. 

Wij hebben PIR platen zonder aluminium cachering, kale PIR platen in ons assortiment. Deze platen zijn uitstekend geschikt voor onder een nieuw te storten betonvloer en door de afwezigheid van een cachering zijn ze zeer goedkoop!

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's