Wat is het verschil tussen PIR en steenwol?

PIR heeft een hogere isolatiewaarde en is drukvast, steenwol isoleert het geluid beter en heeft betere brandwerende eigenschappen.

De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol

Bekijk hier de voordelen, nadelen en verschillen van PIR en steenwol.

Isolatiewaarde

Het grootste verschil is de hoge isolatiewaarde van PIR. PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan steenwol, waardoor u dunner kunt isoleren. 

Drukvastheid

PIR is daarnaast drukvast, waardoor u op de platen kunt lopen. Dit is niet mogelijk bij het zachtere steenwolSteenwol is niet drukvast, waardoor u niet op de plaat kunt lopen.

Vochtweerstand

Een ander belangrijk verschil is dat steenwol isolatie ademend is en PIR dampdicht is. Dat betekent dat PIR geen vocht doorlaat, terwijl steenwol dat wel doet. 

Prijs

De prijs van PIR ligt hoger dan die van steenwol, maar hier krijgt u wel een hogere isolatiewaarde voor terug.

Bekijk hieronder de tabel met de vergelijking tussen PIR en steenwol.

Vergelijkingstabel PIR en steenwol

Criteria

PIR

Steenwol

Isolatiewaarde (Rd-waarde)

Zeer goed

Lager

Drukvastheid

Zeer goed

Laag 

Vuurbestendigheid

Brandwerend

Zeer goed brandwerend

Geluidsisolatie

Beperkt

Zeer goed

Levensduur

> 50 jaar

< 50 jaar

Duurzaamheid

Recyclebaar

Recyclebaar

Prijs

Hoger

Lager

PIR of steenwol kiezen?

Dat is vaak afhankelijk van uw klus en uw wensen. In de regel wordt PIR isolatie vaker gekozen als u dun wilt isoleren. Steenwol wordt vaak gekozen als het isoleren van geluid of de brandveiligheid belangrijker is en er voldoende ruimte beschikbaar is.

PIR is voor sommige constructies niet geschikt. Gaat u bijvoorbeeld een plat dak van onderaf isoleren, dan kunt u geen PIR isolatie gebruiken, omdat u dan het vocht opsluit tussen de dampdichte dakbedekking en de PIR plaat.

Steenwol is in andere situaties weer niet geschikt, zoals een plat dak van buitenaf.  Voor een plat dak constructie kunt u het beste een hardschuim isolatiemateriaal gebruiken, bijvoorbeeld PIR isolatieplaten.

Let op: niet ieder materiaal is geschikt voor de klus. Gebruik onze keuzehulp om het juiste isolatiemateriaal voor uw klus te vinden.

Bekijk hier onze PIR isolatie of steenwol isolatie

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's