Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

Schimmel raam

Vocht & schimmel - voorkomen met isolatie.

Kringen op de muur, donkere vlekken of een muffe lucht in huis? Dit kan zomaar betekenen dat u ergens schimmel in huis heeft. Naast een verminderd wooncomfort kunnen schimmels zorgen voor gezondheidsproblemen en daarom is het verstandig om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken! Schimmel ontstaat vrijwel altijd door vochtproblemen, en dus is het cruciaal om te zorgen dat vocht buiten de woning blijft. Hoe u dit oplost en hoe u hierbij gebruik maakt van isolatie, leest u hier!

De juiste isolatie en goede plaatsing kan condensatie voorkomen, maar dit is afhankelijk van het vochtprobleem in uw woning. Door het isoleren van uw vloer, muur of dak kunt u de vochtigheid controleren. Hierbij dient u wel een goede basis in uw huis te hebben. In dit artikel beantwoorden we de volgende vragen:

  • Hoe ontstaat vocht en schimmel?
  • Hoe kan ik schimmel oplossen of voorkomen?
  • Helpt isolatie tegen vocht en schimmel?
Schimmel raam

Hoe ontstaat vocht en schimmel?

Schimmel wordt veroorzaakt door een vochtprobleem in uw woning. Vochtproblemen kunnen ontstaan door een vochtige binnenlucht, of door vocht van buiten dat naar binnen trekt door het temperatuurverschil. Dit laatste is vaak het geval bij een slechte isolatie: in Nederland is het weer zeer vochtig en daarom trekt vocht snel naar binnen. Ook koudebruggen dragen hieraan bij. Het is dus belangrijk om voor goede isolatie te zorgen in huis, maar zorg wel dat het vochtprobleem is opgelost voordat u isolatiemateriaal gaat plaatsen.

Vochtproblemen na isolatie

Zelfs na isolatie kunnen vochtproblemen voorkomen. Dit kan het gevolg zijn van foute plaatsing van het isolatiemateriaal, tussen twee dampdichte lagen. Maar ook door goede isolatie kunnen vochtproblemen ontstaan. Als de isolatie ‘te goed’ is, worden alle kieren en naden afgesloten en wordt de ruimte luchtdicht. Daardoor kan de lucht niet doorstromen en kan het zijn dat er niet voldoende ventilatie is in huis. Daardoor blijft vocht in huis hangen en ontstaat schimmel. De oplossing daarvoor is simpel: zorg voor de juiste plaatsing van het isolatiemateriaal, en genoeg ventilatie door ramen open te zetten of ventilatieroosters te plaatsen.

Hoe kan ik schimmel voorkomen?

Vochtproblemen ontstaan niet zomaar. Bij een vochtprobleem is het zo dat er meer vocht in de constructie zit dan kan worden afgevoerd. Om dit te voorkomen zijn er twee punten van belang: ventilatie en temperatuur. Het is erg belangrijk dat er voldoende ventilatie door de hele woning is, en dat de temperatuur redelijk gelijk blijft. 

Ventileren kunt u doen door ramen open te zetten, maar het is wel nodig om dit de hele dag (op een kiertje) te doen. Daarnaast kunt u ook een rooster plaatsen, dan hoeft u er niet meer op te letten om te ventileren. Er zijn simpele roosters, maar ook zelfregelende rooster of mechanische ventilatiesystemen. Lees meer over correcte ventilatie op de website van de GGD.

Naast ventilatie is goede isolatie cruciaal. Daardoor blijft de temperatuur grotendeels gelijk door de hele woning en met verschillende buitentemperaturen. Het is ook erg belangrijk dat de isolatie en de bijhorende folie op de juiste manier geplaatst wordt, anders is er alsnog kans op vochtproblemen.

Lost isolatie vochtproblemen en schimmel op?

Hoewel goede isolatie essentieel is om schimmel te voorkomen, lost isolatiemateriaal alleen het probleem niet altijd op. Door het isolatiemateriaal wordt de warmte minder goed doorgegeven, maar kan het vocht nog steeds bij het isolatiemateriaal komen. Als isolatiemateriaal aan vocht blootgesteld wordt verliest het haar isolatiewaarde en kan het gaan schimmelen. 

Daarnaast moet de isolatie volledig en goed passend geplaatst worden en in juiste volgorde. Werk van beneden naar boven: begin bij de kruipruimte of vloer. Het vocht blijft daardoor onder de vloer; als u met dakisolatie begint sluit u het vocht als het ware op in uw woning. Ook is een dampscherm (dampremmende folie) plaatsen zeer verstandig bij bijvoorbeeld dakisolatie en muurisolatie. Folie over het algemeen beschermt tegen vochtproblemen. U kunt in ons artikel over de verschillende folies meer lezen over de werking van folie en welk folie u het best kunt gebruiken voor uw klus. 

Kortom, om vocht en schimmel te voorkomen dient u het juiste isolatiemateriaal te gebruiken, het op de juiste manier plaatsen en rekening te houden met de ruimte. Voor advies over uw situatie kunt u altijd contact met ons opnemen!

alle adviespagina's