voorzetwand isoleren met glaswol: stappenplan.

Bent u op zoek naar meer informatie over het isoleren van uw voorzetwand met glaswol of steenwol? In dit artikel leggen wij u uit hoe u uw voorzetwand maakt en isoleert met glaswol of steenwol, waarom minerale wollen de juiste keuze zijn voor uw voorzetwand en wat de benodigdheden zijn voor deze klus.

Het maken en isoleren van een voorzetwand is een veelvoorkomende klus onder doe-het-zelvers. Met een voorzetwand kunt u namelijk (relatief) goedkoop de warmte- en geluidsisolatie van de ruimte verbeteren. Tussen de nieuwe wand en de bestaande muur kunt u gemakkelijk isolatiemateriaal verwerken, zoals PIR, glaswol of steenwol

Bent u benieuwd naar het isoleren van uw voorzetwand met PIR isolatie?

→ Bekijk hier het stappenplan voorzetwand isoleren met PIR.

 

Binnenmuur isoleren

Benodigdheden

Materialen (6)

Gereedschappen (5)

Voorbereiding

Voordat u begint met de klus zijn er een aantal punten die u ter voorbereiding moet doen.

1. Controleer de staat van de buitengevel

Het is belangrijk dat de buitengevel in goede conditie is, zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Check dus of er geen beschadigingen zijn en of er voldoende ventilatie is.

2. Controleer de binnenmuur op vochtproblemen en schimmel

Let hierbij vooral op gele vochtplekken en loslatend stucwerk. Hierbij kan sprake zijn van vocht dat van buiten of uit de kruipruimte naar binnen slaat, of een lekkage. Dit wordt niet verholpen door muurisolatie, integendeel: de vochtproblemen zullen waarschijnlijk erger worden. Zorg er daarom voor dat vochtproblemen worden opgelost vóór het isoleren. N.B. oppervlakkige vochtplekken zijn minder problematisch: die zullen juist verdwijnen na isolatie van de muur.

3. Houd rekening met aansluitingen in de bestaande muur

De voorzetwand zal een stukje van de bestaande muur af komen te staan, let daarom op aansluitingen zoals leidingen, kabels, radiatoren etc. deze zult u mogelijk moeten verplaatsen, denk hier van tevoren goed overna.

4. Houd rekening met raamkozijnen en deuren

Bij ramen en deuren is het meestal het beste om een aftimmering van gips of hout te maken. 

Stappenplan isoleren voorzetwand met glaswol of steenwol

Stap 1 – Creëer een raamwerk

Methode 1: Houten raamwerk

Breng houten latten aan rechtopstaand tegen de muur. Het is verstandig om de kant van het hout dat tegen de buitenmuur aankomt én de kopse kanten te bestrijken met houtmenie. Dit zorgt ervoor dat het houtwerk beter bestemd is tegen vocht. De afstand tussen de houten latten dienen net zo breed te zijn als de afwerkplaten die u wilt gaan gebruiken. Stopcontacten en overig kabelmateriaal dient naar voren geplaatst te worden. 

Methode 2: Metal stud wand

Een metal stud wand is een metalen raamwerk. Deze zijn gemakkelijk in elkaar te klikken. Voor een uitgebreid overzicht van het gebruik van een metal stud wand verwijzen wij u door naar ons metal stud wand stappenplan. Let er op dat de afstand tussen de metalen profielen net zo breed zijn als de afwerkplaten die u wilt gaan gebruiken. Stopcontacten en overig kabelmateriaal dient naar voren geplaatst te worden. 

Meer weten over het plaatsen van een (voorzet-)wand met metal stud profielen? Lees dan ons artikel scheidingswand plaatsen met metal stud stappenplan

Metal stud systeem muur
Glaswol snijden

Stap 2 – Snijd het isolatiemateriaal op maat

Voordat u begint met het snijden van het isolatiemateriaal, dient u beschermende kleding te dragen. Denk aan een veiligheidsbril, mondmasker en werkhandschoenen. Dit is zodat de fijne stoffen en vezels niet in uw gezicht terecht komen, dat zorgt namelijk voor irritatie.

Rol de glaswoldekens of rollen uit en geef het materiaal de tijd om uit te zetten. Vervolgens snijd u het materiaal op maat van de gordingen, zorg dat ze 1 tot 2 cm breder zijn dan de gordingen, zodat het materiaal goed en strak tussen het rachelwerk bevestigd kan worden. 

Tip: Afhankelijk van het soort glaswol dient u het op de juiste wijze op maat te snijden. Maak hiervoor gebruik van onze speciale isolatiemes, deze is namelijk perfect geschikt voor alle soorten minerale wollen en snijdt gemakkelijk door het materiaal.

Stap 3 – Plaats het isolatiemateriaal

Plaats het isolatiemateriaal tussen de houten latten of de metal stud profielen. Doordat het materiaal iets breder is gesneden, kunt u het glaswol isolatiemateriaal goed strak plaatsen zodat er geen warmteverlies kan ontstaan in de constructie.

Kieren en lastige randen kunt u opvullen met restjes glaswol.

Binnenmuur isoleren glaswol
Dampremmende folie

Stap 4 – Breng de dampremmende folie aan

Maak gebruik van een dampremmende folie. Bevestig deze tegen het raamwerk en het isolatiemateriaal aan en maak gebruik van nietjes om de folie gemakkelijk te bevestigen.

Zorg ervoor dat de stukken folie elkaar minstens 10 cm overlappen. Maak gebruik van dampremmende tape om de folie-banen die elkaar overlappen en alle naden af te plakken.

Stap 5 – Werk de klus af met (gips-)platen naar keuze

Als laatste stap dient u plaatmateriaal naar keuze te gebruiken om het geheel af te werken. Gipsplaten worden het vaakst gebruikt omdat ze gemakkelijk op maat te snijden zijn bij de lokale bouwmarkt en bovendien eenvoudig te bevestigen zijn. U bevestigt de platen gemakkelijk met speciale gipsplaatschroeven.

Gipsplaten afwerken

Gemakkelijk uw voorzetwand isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw voorzetwand kunt voorzien van isolatie met glaswol of steenwol, welke andere isolatiematerialen mogelijk gebruikt kunnen worden en wat de voordelen zijn van een voorzetwand met isolatie. Bij Isodirect bent u op het juiste adres als u op zoek bent naar verschillende soorten isolatiematerialen zoals PIR, Kooltherm resol, EPS, glaswol en steenwol. U bestelt de producten gemakkelijk en snel online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de leverancier kunnen leveren, geniet u van lagere kosten en een betere service!

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen over isolatiematerialen, over het gebruik van producten of wilt u meer weten over glaswol? Neem dan gerust een kijkje in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze professionals bij de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

Advies nodig voor uw voorzetwand?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's