Isodirect logo horizontaal direct goede isolatiematerialen

Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

voorzetwand isoleren met PIR: stappenplan.

Voorzetwand isolatie is een slimme oplossing om uw woning van isolatie te voorzien. U kunt de stookkosten verlagen en het wooncomfort vergroten! Spouwmuurisolatie is het meest gekozen type muurisolatie, maar als dat niet mogelijk is kunt u kiezen om te isoleren met een voorzetwand. Hierbij plaatst u een voorzetwand aan de binnenkant van de ruimte. Tussen de buitenmuur en de voorzetwand kunt u gemakkelijk isolatie plaatsen. Voor het isolatiemateriaal wordt vaak gekozen voor PIR, omdat u hiermee hoge thermische waardes haalt en niet dik hoeft te isoleren. Met een voorzetwand zult u altijd wat ruimte inleveren, maar met PIR maakt u het ruimteverlies minimaal. Lees hier meer over hoe u zelf een voorzetwand isoleert met PIR en ga meteen aan de slag met ons stappenplan!

Voorzetwand isolatie

Benodigdheden

Materialen (8)

Gereedschappen (5)

Voorbereiding

Voordat u begint met de klus zijn er een aantal punten die u ter voorbereiding moet doen.

1. Controleer de staat van de buitengevel

Het is belangrijk dat de buitengevel in goede conditie is, zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Check dus of er geen beschadigingen zijn en of er voldoende ventilatie is.

2. Controleer de binnenmuur op vochtproblemen en schimmel

Let hierbij vooral op gele vochtplekken en loslatend stucwerk. Hierbij kan sprake zijn van vocht dat van buiten of uit de kruipruimte naar binnen slaat, of een lekkage. Dit wordt niet verholpen door muurisolatie, integendeel: de vochtproblemen zullen waarschijnlijk erger worden. Zorg er daarom voor dat vochtproblemen worden opgelost vóór het isoleren. N.B. oppervlakkige vochtplekken zijn minder problematisch: die zullen juist verdwijnen na isolatie van de muur.

3. Houd rekening met aansluitingen in de bestaande muur

De voorzetwand zal een stukje van de bestaande muur af komen te staan, let daarom op aansluitingen zoals leidingen, kabels, radiatoren etc. deze zult u mogelijk moeten verplaatsen, denk hier van tevoren goed overna.

4. Houd rekening met raamkozijnen en deuren

Bij ramen en deuren is het meestal het beste om een aftimmering van gips of hout te maken. Hoe dit precies moet in uw situatie kunt het best vragen (evt. Met foto’s) bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Stappenplan isoleren voorzetwand met pir

Stap 1 – Raamwerk maken

Als eerste is het nodig om een raamwerk te maken voor achter de voorzetwand, waartussen het isolatiemateriaal komt. Dit raamwerk kan van metaal of hout zijn. Het is verstandig om alles eerst op te meten en te tekenen waar het raamwerk moet komen.

Metalen raamwerk

Voor een metalen raamwerk plaats u eerst metalen profielen op de grond en op het plafond. Daarna plaatst u de overige metalen profielen er rechtopstaand tussen. Lees ook meer over een metalen raamwerk (metal stud) maken op onze adviespagina.

Bij een metalen raamwerk kunt u de isolatie tussen de metalen profielen, erachter (tussen de profielen en de muur), of allebei. Als u de PIR platen alleen tussen de profielen wilt plaatsen, kunt het raamwerk zo dicht mogelijk op de muur plaatsen. Let op dat de profielen dik genoeg zijn zodat de platen ertussen passen, deze mogen er niet uit steken (de profielen moeten niet dunner zijn dan de dikte van het isolatiemateriaal). Als u de PIR platen erachter wilt of beide, dan moet het raamwerk moet geplaatst worden op een afstand vanaf de muur zodat de PIR platen daartussen passen. Meet dus eerst de dikte van het isolatiemateriaal en teken een lijn op de vloer en het plafond op diezelfde afstand vanaf de muur, waar het raamwerk moet komen (bv. De platen zijn 50 cm dik: teken een parallelle lijn op de vloer op 50 cm afstand vanaf de bestaande muur).

Houten raamwerk

Voor een houten raamwerk schroeft u houten latten rechtopstaand tegen de muur. Tussen de houten latten komen straks de PIR platen. Zorg dus dat de houten latten dik genoeg zijn zodat de isolatieplaten er tussen passen. Omdat straks over de isolatie de gipsplaten wand wordt geplaatst, moet de lengte tussen het midden van de rechtopstaande latten/profielen hetzelfde zijn als de breedte van de gipsplaten. Op die manier kunnen deze strak tegen elkaar staan. 

Let op! Als de muur niet recht is kunt u een afstandschroeven en vulplaatjes gebruiken zodat de latten recht zitten en u een strakke voorzetwand krijgt.

Houten raamwerk schroeven

Stap 2 – Isolatiemateriaal plaatsen

Begin met het meten en op maat snijden of zagen van de PIR platen. Klem dan de platen tussen/achter het raamwerk in. Let op dat de isolatie niet uitsteekt aan de voorkant.

Stap 3 –  Dampscherm plaatsen (optioneel)

Bij hardschuim isolatieplaten is een dampscherm in principe niet nodig, tenzij u een erg vochtige ruimte heeft (bijvoorbeeld de badkamer). Als u een dampscherm wilt, plaatst u deze op het raamwerk. Gebruik dampremmende folie en plak deze met dubbelzijdig tape op het raamwerk. Zorg dat de banen folie elkaar met 10 cm overlappen. Plak tenslotte alle naden van de folie af met dampremmende tape: waar de folie overlapt, en tussen het folie en muur/plafond/vloer.

Acrylaatkit

Stap 4 – Naden/kieren dichten

Als u geen dampscherm plaatst, is het wel belangrijk om naden en kieren te dichten. Naden kunt u dichtmaken met aluminium tape. Grotere kieren (>2mm) kunnen worden dichtgemaakt met acrylaatkit.

Stap 5 – Afwerking 

U kunt nu de voorzetwand afwerken door gipsplaten, OSB platen of wandplaten te plaatsen. Meet eerst alles op en zaag waar nodig de platen op maat. Schroef de platen direct op de profielen/latten. Voor een extra robuuste wand kunt u een bijvoorbeeld eerst een laag OSB platen plaatsen met daarop gipsplaten, of een dubbele laag gipsplaten. Plamuur de voegen tussen de gipsplaten. De wand is nu klaar om te schilderen, tegelen of behangen.

Houd rekening met leidingen en kabels, en bedenk van tevoren hoe u deze gaat doortrekken.

Gipsplaten afwerken

Isoleren voorzetwand met pir in video

In de onderstaande video ziet u snel hoe het plaatsen van PIR isolatie gaat bij een voorzetwand met een houten raamwerk.

Gemakkelijk uw voorzetwand isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe je gemakkelijk uw voorzetwand kunt voorzien van isolatie met PIR, welke andere isolatiematerialen mogelijk gebruikt kunnen worden en wat de voordelen zijn van een voorzetwand met isolatie. Bij Isodirect bent u op het juiste adres als u op zoek bent naar verschillende soorten isolatiematerialen zoals PIR, Resol, EPS, glaswol en steenwol. U bestelt de producten gemakkelijk en snel online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de leverancier kunnen leveren, geniet u van lagere kosten en een betere service!

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen over isolatiematerialen, over het gebruik van producten of wilt u meer weten over PIR? Neem dan gerust een kijkje in onze andere relevante artikelen of neemt contact op met een van onze professionals bij de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!