Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

voorzetwand isoleren met PIR: stappenplan.

Voorzetwand isolatie is een slimme oplossing om uw woning van isolatie te voorzien. U kunt de stookkosten verlagen en het wooncomfort vergroten! Spouwmuurisolatie is het meest gekozen type muurisolatie, maar als dat niet mogelijk is kunt u kiezen om te isoleren met een voorzetwand. Hierbij plaatst u een voorzetwand aan de binnenkant van de ruimte. Tussen de buitenmuur en de voorzetwand kunt u gemakkelijk isolatie plaatsen. 

Voor het isolatiemateriaal wordt vaak gekozen voor PIR, omdat u hiermee hoge thermische waardes haalt en niet dik hoeft te isoleren. Met een voorzetwand zult u altijd wat ruimte inleveren, maar met PIR maakt u het ruimteverlies minimaal. Lees hier meer over hoe u zelf een voorzetwand isoleert met PIR en ga meteen aan de slag met ons stappenplan! Lees hier meer wanneer u kiest voor glaswol of steenwolPIR of glaswol of PIR of steenwol.

Bent u benieuwd naar het isoleren van uw voorzetwand met glaswol?

→ Bekijk hier het stappenplan voorzetwand isoleren met glaswol.

Voorzetwand isolatie

Benodigdheden

Materialen (8)

Gereedschappen (5)

Voorbereiding

Voordat u begint met de klus zijn er een aantal punten die u ter voorbereiding moet doen.

1. Controleer de staat van de buitengevel

Het is belangrijk dat de buitengevel in goede conditie is, zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Check dus of er geen beschadigingen zijn en of er voldoende ventilatie is.

2. Controleer de binnenmuur op vochtproblemen en schimmel

Let hierbij vooral op gele vochtplekken en loslatend stucwerk. Hierbij kan sprake zijn van vocht dat van buiten of uit de kruipruimte naar binnen slaat, of een lekkage. Dit wordt niet verholpen door muurisolatie, integendeel: de vochtproblemen zullen waarschijnlijk erger worden. Zorg er daarom voor dat vochtproblemen worden opgelost vóór het isoleren. N.B. oppervlakkige vochtplekken zijn minder problematisch: die zullen juist verdwijnen na isolatie van de muur.

3. Houd rekening met aansluitingen in de bestaande muur

De voorzetwand zal een stukje van de bestaande muur af komen te staan, let daarom op aansluitingen zoals leidingen, kabels, radiatoren etc. deze zult u mogelijk moeten verplaatsen, denk hier van tevoren goed overna.

4. Houd rekening met raamkozijnen en deuren

Bij ramen en deuren is het meestal het beste om een aftimmering van gips of hout te maken.

Stappenplan isoleren voorzetwand met pir

Stap 1 – Raamwerk maken

Maak met ventilatielatten of houten profielen een raamwerk aan op de bestaande muur. Schroef de ventilatielatten horizontaal tegen de wand, dit zorgt ervoor dat eventueel optrekkend vocht nog altijd uit de constructie kan. Houd hierbij een hart-op-hart afstand van ongeveer 30 cm tussen de verschillende ventilatielatten aan. Bevestig de ventilatielatten met onze speciale afstandschroeven, zodat de ventilatielatten waterpas aangebracht kunnen worden.

Stopcontacten dienen naar voren geplaatst te worden. Zorg ervoor dat de stroom uitgeschakeld is. 

In het geval van raamkozijnen en deuren is het van belang dat je de latten volledig om de raam- of deurconstructie heen plaatst. Zo kan het isolatiemateriaal volledig luchtdicht bevestigd worden.

Kelfort nbs purschuim vpistool 750ml

Stap 2 – Plaats isolatielijm op het raamwerk

Breng isolatielijm aan het op houten raamwerk waar de eerste isolatieplaat bevestigd dient te worden. Dit zorgt voor een nóg betere fixatie van het isolatiemateriaal.

Stap 3 –  Dampscherm plaatsen (optioneel)

Bij hardschuim isolatieplaten is een dampscherm in principe niet nodig, tenzij u een erg vochtige ruimte heeft (bijvoorbeeld de badkamer). Als u een dampscherm wilt, plaatst u deze op het raamwerk. Gebruik damp-open folie of dampdoorlatende folie en plak deze met dubbelzijdig tape op het raamwerk. Zorg dat de banen folie elkaar met 10 cm overlappen. Plak tenslotte alle naden van de folie af met tape: waar de folie overlapt, en tussen het folie en muur/plafond/vloer.

Soms hoeft u niet per se een dampscherm te plaatsen. Lees hier meer over: is PIR isolatie dampdicht?

Miofol 125S dampremmende folie
Isolatiemateriaal plaatsen

Stap 4 – Plaats het isolatiemateriaal

Bevestig de isolatieplaat vanaf de hoek en tegen het houten raamwerk aan. Zorg ervoor dat er minimaal 1 cm vrij staat vanaf de hoek, vloer en plafond. Dit dient later opgevuld te worden met speciale kit.

Bevestig de isolatieplaat met 3 schroeven voor extra bevestiging. Het mechanisch bevestigen van isolatieplaten is doorgaans een van de beste manieren.

Plaats dampremmende folie aan de binnenkant van vochtige ruimtes.

Stap 5 – Vul de naden en kieren met purschuim

Vul de kieren en naden af met onze speciale flexibele purschuim. Doe dit aan de rand van het plafond, de hoeken, kozijnen en onderkant. Laat het materiaal een aantal minuten uitharden en snijd het overtollig schuim gemakkelijk weg met een stanleymes.

Gipsplaten afwerken

Stap 6 – Werk voorzetwand af

U kunt nu de voorzetwand afwerken door gipsplaten, OSB platen of wandplaten te plaatsen. Meet eerst alles op en zaag waar nodig de platen op maat. Voor een extra robuuste wand kunt u een bijvoorbeeld eerst een laag OSB platen plaatsen met daarop gipsplaten, of een dubbele laag gipsplaten. Plamuur de voegen tussen de gipsplaten. De wand is nu klaar om te schilderen, tegelen of behangen.

Lees hier meer over PIR platen afwerken

Gemakkelijk uw voorzetwand isoleren met de producten van Isodirect

In dit artikel hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe u gemakkelijk uw voorzetwand kunt voorzien van isolatie met PIR, welke andere isolatiematerialen mogelijk gebruikt kunnen worden en wat de voordelen zijn van een voorzetwand met isolatie. Bij Isodirect bent u op het juiste adres als u op zoek bent naar verschillende soorten isolatiematerialen zoals PIR, Resol, EPS, glaswol en steenwol. U bestelt de producten gemakkelijk en snel online. Omdat wij in de meeste gevallen rechtstreeks vanaf de leverancier kunnen leveren, geniet u van lagere kosten en een betere service!

Bent u op zoek naar meer informatie, heeft u vragen over isolatiematerialen, over het gebruik van producten of wilt u meer weten over PIR? Neem dan gerust een kijkje in ons kenniscentrum of neem contact op met een van onze professionals bij de klantenservice. Wij voorzien u graag van vrijblijvend en passend advies!

Advies nodig voor uw voorzetwand isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's