Wat is het beste isolatiemateriaal voor uw klus?

Het kiezen voor een bepaald soort isolatiemateriaal kan door het ruime aanbod en de vele toepassingsmogelijkheden soms lastig zijn! Daarom vind u hier een overzicht van alle isolatiematerialen, en welke geschikt zijn voor uw ruimte. Tenslotte helpen we u de keuze makkelijker te maken door een keuzehulp voor isolatiemateriaal!

Welk isolatiemateriaal kies je?

We geven u een duidelijk en eenvoudig overzicht van alle soorten isolatiemateriaal. Na het overzicht volgt een uitgebreide uitleg van alle materiaalsoorten.

PIRGlaswolSteenwolMinerale wolHoutvezel isolatieEPSXPS
SamenvattingHoge isolatiewaarde en weinig ruimteverliesGoede isolatie voor een lage prijsWarmte en geluidsisolatieMinder irritatie dan glaswolDuurzaamGoedkoop en licht van gewichtVochtwerend en drukvast
IsolatiewaardeUitstekendGoedGoedHoogHoogRedelijkRedelijk
DikteRuimteverliesRuimteverliesRuimteverlies
GewichtLicht
(dus makkelijk te verwerken)
Licht
(dus makkelijk te verwerken)
Gemiddeld
(iets zwaarder dan glaswol)
Licht
(dus makkelijk te verwerken)
Licht
(dus makkelijk te verwerken)
Licht
(dus makkelijk te verwerken)
Licht
(dus makkelijk te verwerken)
PrijsRelatief duurGoedkoopBetaalbaarBetaalbaarRelatief duurGoedkoopRelatief duur
PlaatsingBijna overal (evt. folie/ ventilatielatten)Bijna overal (evt. met folie)Bijna overal (evt. met folie)Bijna overal (evt. met folie)Bijna overal (evt. met folie)Niet geschikt voor zware belasting (> 100 kPa)Geschikt voor zware belasting (hoge drukvastheid)
Geluid++++ ++++++++++++++++++
BrandwerendJaJaJaJaRedelijkNeeWeinig
OpmerkingGemakkelijk verwerkenKan irriterenWeinig irritatie (minder dan glaswol)Weinig irritatie (minder dan glaswol)DuurzaamGemakkelijk verwerken Gemakkelijk verwerken

Op zoek naar het beste isolatiemateriaal of één type materiaal dat het beste werkt voor iedere klus? Dan moeten we u helaas teleurstellen: deze bestaat niet. Ieder isolatiedoel en toepassing vraagt om een specifiek soort materiaal. Wij helpen u verder met de juiste keuze voor elke soort klus, verderop deze pagina vindt u een keuzehulp voor het kiezen van isolatiemateriaal.

Hieronder leest u over elk isolatiemateriaal, de isolatiewaarde, prijs, nadelen en voor welke situaties het geschikt is.

Spring direct naar:


Op zoek naar de hoogste isolatiewaarde? Lees dan welk isolatiemateriaal heeft de hoogste isolatiewaarde?

Advies nodig voor het beste isolatiemateriaal?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Welke dikte isolatiemateriaal moet ik kiezen?

    De dikte is afhankelijk van het soort isolatie, het bouwbesluit en uw doel. Bekijk hier de isolatie tabel per soort isolatie, de toepassing én de normen van het bouwbesluit. 

    Soort isolatieNieuwbouw dikte Renovatie dikte
    Dak isolatie14 tot 19 cm5 tot 19 cm
    Muur isolatie10 tot 15 cm3 tot 15 cm
    Vloer isolatie10 tot 15 cm6 tot 15 cm
    Kruipruimte isolatie10 tot 19 cm6 tot 19 cm

    Zoals u kunt aflezen in de tabel dient uw isolatiemateriaal te voldoen aan bepaalde minimale diktes die zijn opgenomen in het bouwbesluit. Zeker bij renovatie lopen deze diktes uiteen. Dat komt omdat de keuze vaak valt op een hogere isolatiewaarde die (meer) in de richting komt van de nieuwbouw eisen. 

    Let op: bovenstaande is een voorbeeld met PIR isolatiemateriaal. Wilt u precies weten welke dikte u nodig heeft? Bereken dat dan eenvoudig op de pagina over isolatiewaarde. Of neem contact met ons op voor advies!

    Isolatiemateriaal doel

    Hou ook zeker rekening met het doel van uw isolatieklus. Bij geluidsisolatie isoleert u zo dik als mogelijk is in uw ruimte, bijvoorbeeld met een dikke laag steenwol van 19 cm. Voor vloerisolatie kijkt u hoeveel ruimte u heeft en welke isolatiewaarde u wilt halen. Om ruimte te besparen en niet te veel te hoeven af te graven wordt meestal PIR gebruikt bij vloerisolatie. PIR plaatst u ongeveer tussen de 6-15 cm dik. 

    De geadviseerde dikte van het isolatiemateriaal is ook afhankelijk van het bouwbesluit en mogelijkheden tot subsidie. Lees meer over het bouwbesluit. En bekijk hier of u in aanmerking komt voor subsidie.

    Welk isolatiemateriaal voor welke ruimte?

    De keuze voor het juiste isolatiemateriaal hangt af van het type ruimte dat u wilt isoleren. Voor elke toepassing is een ander type materiaal geschikt. Lees meer over de verschillende toepassingsmogelijkheden en de bijpassende materialen.

    Beste isolatiemateriaal voor dakisolatie

    Het isoleren van uw dak is een slimme keuze, want het is de meest besparende optie van alle ruimtes die u kunt isoleren. Heeft u een plat dak? Bij isolatie van buitenaf wordt voornamelijk XPS of PIR gebruikt, bij isolatie van binnenuit is dat meestal steenwol, glaswol. Heeft u een schuin dak? Het meest gekozen isolatiemateriaal daarvoor is PIR, maar vaak worden ook steenwol en glaswol gebruikt in combinatie met een folie.

    > Lees meer over materialen voor dakisolatie

    Schuin dak isoleren
    Muurisolatie plaatsing

    Beste isolatiemateriaal voor muurisolatie

    Muurisolatie is belangrijk om uiteenlopende redenen: isolatie voorkomt dat kou de ruimte inkomt, zorgt voor een aangenaam woonklimaat in huis en zorgt voor geluidsdemping. Welk soort materiaal u nodig heeft is afhankelijk van uw klus. Gaat u de muur isoleren d.m.v. spouwmuurisolatie of een voorzetwand? Dan is PIR het meest geschikt, omdat dit eenvoudig te plaatsen is en u dun isoleert. U kunt ook minerale wol gebruiken. Gaat u een scheidingswand plaatsen? De meest gebruikte isolatiematerialen daarvoor zijn glaswol, steenwol, minerale wol en houtvezel isolatie. 

    > Lees meer over materialen voor muurisolatie 

    Beste isolatiemateriaal voor vloerisolatie

    Vloerisolatie is erg fijn om te hebben; het draagt veel bij aan uw wooncomfort. Welke isolatie geschikt is voor uw vloer is afhankelijk van de constructie: hout of beton. Als u een betonvloer heeft en geen kruipruimte kunt u de vloer van bovenaf isoleren met XPS or PIR platen. Bij een houten vloer zijn de meest gekozen isolatie materialen glaswol of steenwol. U kunt ook PIR of EPS platen plaatsen met een folie.

    > Lees meer over materialen voor vloerisolatie

    Wilt u (vanuit) de kruipruimte isoleren? Lees hieronder meer over geschikte materialen voor kruipruimte isolatie.

    Vloerisolatie van bovenaf
    Man isoleert kruipruimte met EPS parels

    Beste isolatiemateriaal voor kruipruimteisolatie

    Door de kruipruimte te isoleren zorgt u voor meer warmte in huis en voorkomt u ook nog eens vocht, schimmel en kou. Als u vanuit de kruipruimte de vloer isoleert, hangt het materiaal af van het type vloer. Voor een houten vloer is minerale wol erg geschikt, voor een betonnen vloer kan EPS of PIR gebruikt worden. U kunt ook de hele kruipruimte isoleren, als de kruipruimte bijvoorbeeld niet begaanbaar is. Hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld EPS parels of EPS chips.

    > Lees meer over materialen voor kruipruimte isolatie

    Beste isolatiemateriaal voor zolderisolatie

    De meest eenvoudige manier om een schuin dak te isoleren is met isolatieplaten, zoals PIR isolatieplaten. U kunt ook werken met glaswol, wat een stuk goedkoper is. Vaak wordt echter toch gekozen voor PIR, omdat dit (in de praktijk) langer goed blijft isoleren en omdat u er dunner mee kunt isoleren.

    > Lees meer over materialen voor zolderisolatie

    Schuin dak isolatie

    PIR

    PIR is een kunststof isolatiemateriaal met een uitstekende thermische isolatiewaarde. Hierdoor kunt u erg dun isoleren, wat u veel ruimte bespaart. Bovendien is het een licht materiaal, waardoor er makkelijk mee gewerkt kan worden. PIR (polyisocyanuraat) is eigenlijk een verbeterde versie van PUR (polyurethaan). PIR-isolatiemateriaal heeft brandvertragende eigenschappen, neemt geen vocht op en is makkelijk te verwerken. PIR is in Nederland en België dan ook het meest gebruikte materiaal voor isolatie.

    Isolatiewaarde

    Het grootste voordeel van PIR is de isolatiewaarde. PIR heeft namelijk een hoge lambdawaarde die tussen de 0,019 en 0,027 ligt. Door deze hoge isolatiewaarde kunt u met een dun isolatiemateriaal toch een goede isolatiewaarde behalen. Of met dezelfde dikte een hogere isolatiewaarde halen dan bij andere materialen. In vergelijking met glaswol of steenwol verliest u dan minder ruimte. Daarnaast loopt u bij de verwerking niet aan tegen irritaties van het materiaal. 

    Gebruik 

    PIR kunt u goed gebruiken voor de isolatie van daken, muren of vloeren.

    Prijs

    Hoe beter het isolatiemateriaal, hoe meer het kost. Alhoewel het materiaal duurder is, krijgt u er ook meer voor terug, waardoor u met PIR vaak de beste deal heeft. Daarnaast kunt u tot wel 70% besparen op PIR met B-keus PIR isolatie.

    PIR platen zijn zeer geschikt als u:

    • Een hoge isolatiewaarde wilt bereiken
    • Zo min mogelijk ruimte wilt verliezen
    • Isolatiewaarde belangrijker vindt dan de prijs van het materiaal

     

    Nadelen

    • Niet milieuvriendelijk, als gevolg van het productieproces
    • Niet flexibel
    • Lastig te recyclen 

     

    > Lees meer over PIR

    Pir alu glad

    Resol (Kooltherm)

    Resol (Kooltherm) isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal, met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie. Dunner isoleren betekent minder dikte van het materiaal nodig, dus meer besparing. 

    Isolatiewaarde

    Doordat de lambdawaarde van Resol 0,018 is, behaalt u met een geringe dikte een zeer goede isolatiewaarde. Daardoor kunt u met een beperkte dikte al net zo goed isoleren als met vele andere soorten isolatiemateriaal. 

    Gebruik

    Resol hardschuim platen zijn ideaal voor dakisolatie, voor beide een plat dak en hellend dak. Het kan gebruikt worden om een hellend dak langs de binnen- en buitenkant mee isoleren. De platen zijn ook geschikt om een vloer of (spouw-)muur mee te isoleren.

    Prijs

    De prijs van Resol ligt hoger dan dat van PIR en zeker hoger dan dat van glaswol. Maar hiermee haalt u dan ook wel een veel betere isolatiewaarde in huis. Doordat het materiaal beter isoleert heeft u ook minder nodig, waardoor u geld bespaart op de dikte. Daarnaast kunt u besparen op Resol door B-keus resol isolatie te kopen.

    Resol is geschikt voor:

    • Hoogst mogelijke isolatiewaarde: weinig ruimte nodig 
    • Makkelijke verwerking
    • Hoge belasting

    Nadelen

    • Duur 
    • Brozer: resol platen breken iets gemakkelijker en zijn wat sneller beschadigd dan bijvoorbeeld PUR of PIR platen.
    • Vochtgevoeliger

    > Lees meer over resol

    Resol glasvlies

    Steenwol

    Steenwol is een isolatiemateriaal met goede isolerende eigenschappen. Daarnaast is het vrij gemakkelijk te verwerken. Bovendien heeft het materiaal ook geluidsisolerende eigenschappen en biedt het brandveiligheid.  Er zijn bijna geen materialen die zo brandveilig zijn als steenwol. Steenwol is heeft een Euro-brandklasse A1 certificering. Dat betekent dat steenwol (m.u.v. de rollen met spijkerflens) zo goed als onbrandbaar is.

    Steenwol is een minerale wol, een natuurlijk product van vulkanisch gesteente basalt. Steenwol gaat lang mee en behoudt de isolatiewaarde tot wel 75 jaar. Kortom, de levensduur van steenwol is erg lang. Daarnaast is het materiaal 100 % recyclebaar. 

    Isolatiewaarde 

    De isolatiewaarde van steenwol is met een Lambda-waarde van 0,0037 vrij goed, maar ligt lager dan de isolatiewaarde van glaswol. 

    Gebruik

    Steenwol is te gebruiken voor veel toepassingen, zoals kruipruimte, scheidingswand, (verdiepings-)vloer, plat en schuin dak en de spouwmuur. Meestal wordt steenwol gebruikt als geluidsisolatie

    Prijs

    Steenwol is ongeveer 10% duurder dan glaswol, dit komt door de productie van steenwol, waarvoor meer grondstoffen nodig zijn. In vergelijking met andere isolatiematerialen (zoals PIR) is steenwol wel goedkoper.

    Steenwol is geschikt voor:

    • Akoestische isolatie (geluidsisolatie)
    • Warmte isolatie
    • Als u ruimte heeft voor een dikker isolatiemateriaal

     

    Nadelen

    • Dikker isoleren nodig. Het materiaal isoleert minder goed dan bijvoorbeeld PIR, waardoor u dikker dient te isoleren. Als u een isolatiewaarde van bijvoorbeeld 1,35 wilt bereiken heeft u een steenwolplaat van 50 mm nodig. Bij PIR bereikt u dezelfde isolatiewaarde bij een plaat van 30 mm. 
    • Irriterend. De veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsbril, bedekkende kleding en handschoenen enzovoorts zijn zeker niet overbodig!

     

    > Lees meer over steenwol

    Steenwol isolatie

    Glaswol

    Glaswol is een isolatiemateriaal dat grotendeels bestaat uit gerecycled glas. Glaswol heeft goede thermische- en akoestische isolatiewaardes. Het is licht van gewicht en eenvoudig verwerkbaar voor verscheidene toepassingen. Bovendien werkt glaswol brandvertragend, aangegeven door een Euro-brandklasse A1/A2 certificering. Het bekende nadeel van glaswol is de irritatie en jeuk bij installatie. 

    Isolatiewaarde

    Met glaswol behaalt u een goede isolatiewaarde, zo tussen de 0,033 en 0,040. 

    Gebruik & Prijs

    Glaswol is een veelzijdig materiaal en wordt voor vele toepassingen gebruikt, zoals dak-, vloer- en muurisolatie. Glaswol is beschikbaar in rollen en platen, waardoor het materiaal eenvoudig te verwerken is. Naast deze voordelen blijft het grootste voordeel van glaswol de lage prijs. Dit is een van de goedkoopste opties voor isolatiemateriaal. Daarnaast kunt u nog eens extra besparen door te kiezen voor B-keus glaswol.

    Glaswol is geschikt voor:

    • Akoestische isolatie
    • Voldoende ruimte voor dikker materiaal
    • Voordelig isoleren
    • Doe-het-zelvers: makkelijk te plaatsen

     

    Nadelen 

    • Irriterend. Zorg er daarom altijd voor dat u de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant goed naleeft, zoals het gebruik van beschermende kleding, veiligheidsbril, handschoenen enzovoorts. 
    • Niet de beste geluidsisolatie. Hoewel glaswol goede geluidsisolatie biedt, heeft steenwol betere akoestische eigenschappen.

     

    > Lees meer over glaswol

    Glaswol kale rol ursa

    Steenwol of glaswol?

    Het meest voorkomende types minerale wol zijn steenwol en glaswol, die naast geluidsisolerende eigenschappen ook goede thermische eigenschappen hebben. Steenwol is zeer geschikt voor geluidsisolatie en wordt gebruikt voor veel verschillende toepassingen. Het is daarnaast milieuvriendelijk, waterafstotend, brandwerend en heeft een lange levensduur. Glaswol is vergelijkbaar met steenwol, alleen heeft het iets minder goede geluidsisolerende eigenschappen. Daarnaast is er meer ruimte nodig voor glaswol door de grotere massa. Daartegenover staat wel dat het goedkoper is dan steenwol. Zeker wanneer u voldoende ruimte heeft is glaswol een geschikte optie. Beide types wol zijn een goede keuze voor geluidsisolatie, door de uitstekende akoestische eigenschappen in combinatie met goede warmte-isolatie. 

    EPS

    EPS staat voor “geëxpandeerd polystyreen”, en is ook wel bekend als piepschuim, tempex of airpop. Dit type isolatiemateriaal wordt veelvuldig gebruikt in kruipruimtes, onder betonvloeren of op daken. Hierbij wordt EPS voornamelijk veel gebruikt als de dikte van het materiaal minder van belang is, doordat er voldoende ruimte aanwezig is. Dat komt omdat EPS minder goed isoleert dan bijvoorbeeld PIR. Het voordeel van EPS is dat het vrij goedkoop is, maar het nadeel is dat u meer ruimte nodig heeft. Als u van binnenuit isoleert verliest u ruimte om dezelfde isolatiewaarde te halen. Of als u een betonvloer stort kan het zo zijn dat u meer moet afgraven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u ‘te veel’ ruimte heeft, waardoor het dikkere EPS materiaal ideaal voor u is. EPS is nog steeds een veelgebruikt isolatiemateriaal, omdat het vrij goedkoop is. 

    Druksterkte

    EPS is beschikbaar in verschillende densiteitswaarden, bijvoorbeeld 60 en 100. Het getal achter EPS staat voor de druksterkte bij een 10% vervorming. Dat betekent dat een EPS 100 plaat (met een druksterkte van 100) meer belasting kan hebben dan een EPS 60 plaat. Meestal gebruikt men de EPS 100 isolatieplaat, omdat deze goed beloopbaar is en daardoor geschikt voor normale woningbouw. Plaats de EPS platen in de betonvloer direct op het zand bij een schuur of uitbouw. Heeft u zware belasting (zoals zeer zware meubelen, gereedschap of voertuigen) voor het materiaal? Kies dan voor het zeer drukvaste XPS.

    Isolatiewaarde

    Met een lambdawaarde van 0,036 heeft EPS een gemiddelde isolatiewaarde. Dat komt omdat EPS voor 98% uit lucht bestaat, en lucht is een van de betere isolatoren. Hierdoor moet vaak dikker worden geïsoleerd dan bijvoorbeeld PIR. Vaak wordt EPS gebruikt als opvulling waar de dikte minder belangrijk is (lees: voldoende ruimte aanwezig is). 

    Gebruik

    De toepassingen van EPS zijn veelzijdig: u kunt deze isolatieplaten gebruiken in een betonvloer, de kruipruimte of (spouw-)muur, en platte daken.

    Prijs

    Het grootste voordeel van EPS isolatieplaten is de prijs. De isolatieplaten zijn erg goedkoop voor de isolatiewaarde die u ermee bereikt.

    EPS is geschikt als:

    • Het materiaal niet te zwaar belast word (normale woningbouw < 100 kPa)
    • U voordelig wilt isoleren
    • Isolatiewaarde minder belangrijk is dan dikte
    • U opvulling nodig heeft

     

    Nadelen

    • Niet de meest milieuvriendelijke isolatie oplossing
    • Platen kunnen lastig te bevestigen zijn: minder flexibel en lastig tussen bouwdelen te plaatsen

     

    > Lees meer over EPS

    EPS

    EPS parels

    Naast EPS isolatieplaten zijn er ook EPS parels. Dit is een speciale soort vorm van EPS. Het zijn kleine bolletjes EPS die bij uitstek geschikt zijn voor kruipruimte isolatie. Deze parels worden met name gebruikt bij kruipruimtes die niet goed begaanbaar zijn. Dan is het vaak makkelijker om parels in de kruipruimte te blazen. Bij een laag van 20 centimeter dik behaalt u met EPS parels al een hoge isolatiewaarde. 

    > Lees meer over EPS

    Eps parels polystyreen korrels

    XPS

    XPS staat voor “geëxtrudeerd polystyreen” en is ook wel bekend onder polystyreen hardschuim. XPS isolatie is een isolatiemateriaal van kunststof en wordt vaak gebruikt bij het isoleren van muren, daken en vloeren. XPS is daarnaast zeer geschikt voor vochtige ruimtes/plekken door de gesloten celstructuur. Bovendien is dit materiaal drukvast, waardoor u erop kunt lopen. Een andere belangrijke eigenschap van XPS is dat het erg vochtwerend is. Ideaal voor bijvoorbeeld vochtige ruimtes in de grond of op platte daken (omgekeerd dak methode). Maar denk ook zeker aan andere oplossingen, zoals zwembaden, vijvers en de isolatie van kelders. 

    XPS verschil met EPS

    XPS komt voor een groot deel overeen met EPS. Echter zijn er wel belangrijke verschillen. XPS is drukvaster met een >200 kPa, waardoor het zwaardere belasting aan kan dan EPS. Een nadeel van XPS ten opzichte van EPS is dat het minder brandwerend is.

    Isolatiewaarde

    XPS isolatie heeft een zeer hoge isolatiewaarde met een lambda waarde van 0.032-0.035 W/mK. 

    Gebruik

    XPS is eenvoudig te verwerken en makkelijk te plaatsen (zonder koudebrug). De platen verlijmt u eenvoudig tegen een constructie, zoals een muur of plafond. U kunt XPS isolatie daarom goed gebruiken voor isolatieklussen in de grond of in vochtige ruimtes (badkamers). Daarnaast wordt XPS veel gebruikt voor de isolatie van platte daken met een warm-dak constructie.

    Prijs

    XPS is niet goedkoop, maar ook niet het duurste isolatiemateriaal op de markt. Het is duurder dan EPS, maar goedkoper dan PIR. 

    XPS is geschikt voor:

    • Zware belasting 
    • Vochtigheid in de ruimte 
    • Makkelijke verwerking 
    • Recyclebaar 

     

    Nadelen

    • Brandbaar
    • Niet goedkoop 
    • Niet erg milieuvriendelijke productie

     

    > Lees meer over XPS

    XPS

    Keuzehulp - Waar moet ik op letten bij het kiezen van isolatiemateriaal?

    De vele verschillende types isolatiemateriaal kunnen het moeilijk maken om te beslissen welk materiaal u gaat gebruiken voor uw klus. We helpen u graag bij het maken van een keuze door een aantal punten op een rij te zetten waar u op moet letten bij het kiezen. Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze specialisten bij Isodirect.

    1. Isolatiedoel: warmte- of geluidsisolatie?

    Bij de keuze voor de soort isolatie die u gaat gebruiken, is het belangrijk om eerst te bedenken wat uw doel is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor isolatie: warmte isolatie en geluidsisolatie. Bij warmte of thermische isolatie is het doel dat de temperatuur in de ruimte constant blijft in zowel de zomer als winter. Kortom: dat kou en warmte buiten de woning blijft. Bij geluidsisolatie is het doel dat geluiden van buitenaf worden geweerd of om geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes verminderen. Isolatiematerialen zijn niet altijd even effectief voor beide doelen, daarom is het goed om te bedenken welke van de twee soorten (of beide) u belangrijk vindt. Bij warmte isolatie zijn vooral de rd-waarde en rc-waarde van belang. Voor geluidsisolatie bestaan er geen waarden die de kwaliteit uitdrukken, maar er zijn verschillende isolatiematerialen die sterke akoestische eigenschappen hebben, zoals steenwol en (in iets mindere mate) glaswol.

    2. Toepassing

    Als u weet voor welke toepassing het isolatiemateriaal gebruikt gaat worden, dan bent u al een stap verder. Dit houdt in: waar het isolatiemateriaal geplaatst gaat worden en op wat voor manier, bijvoorbeeld op een hellend dak van binnenuit of in een spouwmuur. Voor elke toepassing zijn er een aantal materialen die zeer geschikt zijn. Bedenk dus eerst goed voor welke ruimtes u het materiaal nodig heeft en op welke manier u het gaat toepassen. Bovenaan deze pagina onder ‘welk isolatiemateriaal voor welke ruimte?’ leest u meer over verschillende toepassingen en geschikte materialen.

    3. Hoogste isolatiewaarde

    Is het doel warmte-isolatie, let dan goed op de isolatiewaarde (Rd-waarde) in combinatie met de ruimte. Bij isolatie van het dak is het goed om een waarde van minimaal Rd 3.5 aan te houden, voor de vloer minimaal Rd 3.5. Als u de het dak of de vloer volledig gaat vervangen, is het beter om hogere waarden aan te houden: bij dak Rd 5.8 en bij vloer Rd 4.8. De extra kosten voor een hogere isolatiewaarde zijn niet veel hoger. 

    Voor gevels is de standaard bij nieuwbouw een isolatiewaarde van Rd 4.4. Echter, bij bestaande woningen is het meestal lastig en duur om deze waarde aan te houden. Een betere optie is dan spouwmuurisolatie of eventuele extra isolatie voorzetwand of tegen de buitenkant van de muur.

    Daarnaast zijn er voor nieuwbouw en renovatie isolatie eisen vastgelegd in het bouwbesluit. De Rc-waarde (van de gehele constructie) moet daarvoor aan bepaalde minima voldoen.

    Kijk voor een overzicht van alle isolatiewaarden per materiaal hier.

    4. Budget

    Ook niet onbelangrijk, is het budget dat u heeft voor de klus. Sommige isolatiematerialen zijn aanzienlijk duurder dan andere. Hoewel deze vaak ook een betere keuze zijn op de lange duur en de investering vaak terugverdiend kan worden, zijn er ook materialen die een goede prijs-kwaliteit hebben voor een lager budget. Wilt u de goedkoopste optie? Een goede keuze kan dan een mineraal isolatiemateriaal, zoals glas- en steenwol, zijn. Daarnaast kunt u ook kiezen voor B-keus isolatiemateriaal. Dit is materiaal dat niet als A-keus verkocht kan worden, maar nog prima bruikbaar is om te isoleren. B-keus materiaal kan tot wel 60% goedkoper zijn, terwijl het nog steeds goede kwaliteit heeft. Bij Isodirect vindt u een ruime voorraad aan B-keus die snel en eenvoudig te bestellen is. Zo bent u verzekerd van de beste prijs-/kwaliteitsverhouding en de laagste isolatiekosten per m2.

    Meer weten over prijzen en besparing voor verschillende toepassingen en materialen? Lees meer bij kosten isolatiemateriaal.

    Duurzaam isoleren: wat is het beste isolatiemateriaal voor het milieu?

    Aangezien u isolatiemateriaal waarschijnlijk plaatst voor vele jaren in de toekomst, is het goed om te kijken naar de milieubelasting van het materiaal. Isolatiemateriaal wordt gerankt op basis van milieuclassificaties van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie). Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met broeikasgasuitstoot, landgebruik, invloed op de bodem en biodiversiteit, en gifstoffen. In de onderstaande tabel staat de milieuvergelijking voor isolatiematerialen voor 4 veelvoorkomende toepassingen.

    Milieu effectDakisolatieSpouwmuur na-isolatieGevelisolatieVloerisolatie
    Beter dan gemiddeldvlasplaten, gerecyclede kledingcellulose, bio EPS (biofoam), glaswolvlokken of HR EPS (grijs)vurenhouten frame met polyester-aluminiumfolie, houtvezelplaten, stalen frame met houtvezel flexibele isolatiethermoskussens, vlasplaten
    Gemiddeldingeblazen cellulose, steenwol, platen van EPS, glaswol of PUR-schuimEPS parels (wit) en steenwolvlokkenplaten van EPS, PUR- of PIR-schuim of XPS. Houten frame met houtvezel flexibele isolatie. Houten of stalen frame met gerecyclede kleding of glaswol of steenwolplaten van glaswol, EPS, steenwol, cellulose of PUR-schuim
    Minder dan gemiddeldcellulair glasPIR/PUR gietschuim met HFK (heeft echter een hogere isolatiewaarde en energiebesparing die nog niet is meegerekend in de milieu-classificatie)tussen gemiddeld en afrader is geen materiaal aan te wijzengespoten purschuim met HFO, cellulair glas
    Afraderschapenwolstalen of vurenhouten frame met schapenwolgespoten PUR schuim met HFK’s en schapenwol

    alle adviespagina's