Glaswol vs Steenwol

Wat is minerale wol?

Minerale wol is een verzamelnaam voor de isolatiematerialen glaswol en steenwol. Minerale wol herken je eenvoudig aan de wollige structuur. 

Minerale wol heeft veel voordelen, maar de belangrijkste redenen om te kiezen voor glaswol zijn de lage prijs, de goede geluidsisolatie en de damp-open structuur. Daarnaast heeft minerale wol heeft een goede isolatiewaarde en is het moeilijk brandbaar.

Een nadeel van minerale wol is de irritatie die kan ontstaan door het vrijkomen van de vezels. Draag daarom beschermende kleding.

Het alternatief voor minerale wol zijn andere isolatiematerialen, zoals PIREPS en XPS isolatieplaten. Deze isolatieplaten zijn drukvast en dampdicht, waardoor u het niet in constructies kunt klemmen en waar het materiaal moet kunnen ‘ademen’.

Bekijk hieronder het overzicht van de verschillen en wanneer u minerale wol gebruikt.

Minerale wol vs. Niet-minerale wol

 

Minerale wol

Niet-minerale wol

Voorbeelden

Glaswol

Steenwol

PIR

EPS/XPS

Drukvastheid

Laag

Hoog

Flexibiliteit

Hoog

Laag

Isolatiewaarde

Goed

PIR: zeer goed

EPS/XPS: goed

Prijs

Lager

Hoger

Irritatie

Ja

Nee

Lees hier meer over het verschil tussen glaswol en steenwol

Glaswol vs Steenwol

Wat zijn de voor- en nadelen van minerale wol?

Voordelen minerale wol

Flexibiliteit: het materiaal laat zich makkelijk snijden en plaatsen. U kunt de minerale wol eenvoudig tussen de balken klemmen.

Goedkoop: over het algemeen is minerale wol goedkoper dan andere isolatiematerialen, bijvoorbeeld PIR isolatie.

Geluidsisolatie: de geluidsisolatie van minerale wol is beter dan hardschuim isolatiematerialen, zoals PIR en EPS. Minerale wol absorbeert het geluid beter.

Nadelen minerale wol

Vochtweerstand: minerale wol kan bij vocht haar isolatiewaarde verliezen, schimmelen en gaan verzakken. Zorg daarom altijd dat vocht niet bij de constructie kan komen met de juiste folie.

Isolatiewaarde: door een lagere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld PIR moet u dikker isoleren. Heeft u voldoende ruimte? Gebruik dan minerale wol. Heeft u minder ruimte? Dan kunt u beter kijken naar bijvoorbeeld PIR isolatie.

Irritatie/jeuk: sommige minerale wol soorten kunnen irriteren door de vezels die vrij komen bij de verwerking. Kies daarom voor minerale wol met ecose technologie zoals onze Volcalis glaswol isolatie.

Toepassingen minerale wol

Minerale wol wordt gebruikt voor bijna alle constructies, zoals dak, wand, vloer en kruipruimte isolatie. Minerale wol wordt niet gebruikt waar de drukvastheid van belang is, zoals bij een plat dak van buitenaf of nieuw te storten betonvloeren.

Bekijk hier al onze stappenplannen waarin glaswol gebruikt wordt!

 
Bekijk hier onze minerale wol: glaswol isolatie.

Advies nodig voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    alle adviespagina's