Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

Folie schematisch

Welke folie is geschikt voor uw klus?

Folie isolatiemateriaal

Bent u op zoek naar advies over de juiste folie voor uw isolatiemateriaal? Dan bent u op deze pagina aan het juiste adres. We leggen u hier tot in de puntjes uit wanneer u welke folie nodig heeft. Er bestaan namelijk een hoop folies, zoals dampremmende, dampopen en dampdichte folie. Hierdoor kunnen wij het ons goed voorstellen dat u door de folies het isolatiemateriaal niet meer ziet.

Bovendien is het plaatsen van een folie erg belangrijk, omdat u hiermee vocht, schimmel en houtrot kan voorkomen. Dat voorkomt herstelwerkzaamheden en voorkomt afname van de isolatiewaarde van uw isolatiemateriaal of isolatieplaten.

Goed geplaatste folie

Goed geplaatste folie

Slecht geplaatste folie

Slecht geplaatste folie

Welke folie gebruiken?

Nu u weet dat het belang van een folie plaatsen groot is, vraagt u zich misschien af hoe er überhaupt vocht bij het isolatiemateriaal komt. Dat zit zo: als koude lucht in aanraking komt met warme (vochtige) lucht, condenseert de lucht. Dit wordt ook wel het ‘dauwpunt’ genoemd. Het doel van een folie is om te voorkomen dat dit dauwpunt (vocht) in uw isolatiemateriaal komt, maar er buiten blijft.   

Welke folie u nodig heeft, is afhankelijk van uw klus. Het verschil tussen de verschillende folies zit hem in de sd-waarde (= de waarde die de dampweerstand van de folie aangeeft). Daarbij is het belangrijk om te onthouden: 

  • Hoge sd-waarde = hoge dampweerstand (houdt vocht tegen) 
  • Lage sd-waarde = lage dampweerstand (houdt minder vocht tegen)

Inmiddels zijn we aardig op de hoogte van de theorie, maar hoe maakt u nu de juiste keuze tussen dampremmende, dampdoorlatende, dampopen en dampdichte folie. Eigenlijk is de juiste keuze maken vrij eenvoudig: het is afhankelijk van uw klus. Er zijn hier 2 zaken belangrijk:

  1. Hoe vochtig is de ruimte?
  2. Plaatst u de folie aan de buitenkant of aan de binnenkant van de constructie?
Folie schematisch

Folie aan de buitenkant = damp-open of dampdoorlatend

Een damp-open of een dampdoorlatende folie wordt altijd aan de koude kant (buitenzijde) van een constructie geplaatst, tussen de isolatielaag en de dakbedekking bijvoorbeeld. Daar beschermt de folie het isolatiemateriaal tegen vocht van buitenaf, en zorgt het ervoor dat vocht dat in het isolatiemateriaal zit naar buiten toe kan verdampen. Zo blijft uw isolatiemateriaal droog.

Dampremmende of dampdichte folie?

Het verschil tussen damp-open en dampdoorlatende folie is de hoeveelheid vocht die doorgelaten wordt. Damp-open folie heeft een lagere sd-waarde dan dampdoorlatende folie en laat dus meer vocht door. Als u de folie aan de buitenzijde van een constructie bij vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om damp-open folie te gebruiken. Als u twijfelt of de dampdoorlatende folie genoeg vocht doorlaat adviseren wij om damp-open folie te gebruiken. 

Bij een dakhelling kleiner dan 15 graden is een waterdicht dak vereist en kan er dus niet met damp-open folie gewerkt worden.

> Bekijk dampdoorlatende folie

> Bekijk damp-open folie

Folie aan de binnenkant = dampremmend of dampdicht

Dampremmende en dampdichte folie wordt altijd aan de warme kant (binnenzijde) van een constructie geplaatst. Daar zorgt het ervoor dat vocht vanuit de binnenruimte niet in het isolatiemateriaal kan trekken. Dit is met name belangrijk in vochtige ruimtes zoals badkamers en sauna’s, waar veel waterdamp vrijkomt. 

Het verschil tussen dampdichte en dampremmende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen. Als u de folie aan de binnenzijde van een constructie in vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om dampdichte folie te gebruiken. Als u twijfelt of dampremmende folie genoeg vocht tegenhoudt adviseren wij om dampdichte folie te gebruiken. 

Wanneer geen dampremmende folie?

Het gebruik van dampdichte folie is echter niet altijd een goede keuze. Als de buitenlaag ook dampdicht is (bijvoorbeeld bij het gebruik van bitumen dakbedekking) wordt het vocht juist ingesloten, wat vocht en schimmel in de constructie veroorzaakt. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice, wij voorzien u graag van passend advies.

> Bekijk dampremmende folie

> Bekijk dampdichte folie

Stappenplan aanbrengen dampdichte en dampremmende folie

  1. Rol de folie horizontaal uit met de bedrukking leesbaar over het isolatiemateriaal.
  2. Snij op maat en zorg voor minimaal 15 cm overlap tussen de folies.
  3. Zet de folie vast met tape of een nietmachine.
  4. Werk de folie luchtdicht af met aluminium tape.
  5. Lijm op de zijwanden de folie luchtdicht af.
  6. Plaats de afwerking.

 

Wanneer u met dampopen folie werkt op uw dak bevestigt u, indien nodig, de tengels (houten latten waar de dakpannen op bevestigd worden) op de folie.

Benodigdheden aanbrengen dampdichte en dampremmende folie

Heeft u vragen over het gebruik van vochtregulerende folie of bent u op zoek naar grote hoeveelheden? Neem dan gerust contact met ons op.

Advies nodig over welke folie geschikt is voor uw isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen

    alle adviespagina's