Zoldervloer isoleren

Zolder isoleren: mogelijkheden, materiaal en prijs.

De zolder isoleren is een van de beste keuzes wat betreft isoleren, want u kunt er tot wel 30% warmteverlies mee besparen! Wilt u meer weten of zelf zolder isoleren? Dan bent u hier op de juiste plek! U leest op deze pagina over hoe u de zolder kunt isoleren, met welke isolatiematerialen en wat u dat ongeveer gaat kosten. 

Hoe isoleer ik mijn zolder?

U kunt uw zolderdak en zoldervloer isoleren. De beste oplossing is afhankelijk van uw specifieke situatie. In het algemeen geldt: dient de ruimte alleen als opslagruimte, dan kunt u het beste de zoldervloer isoleren. Gaat u er in wonen, dan kunt u beter het gehele dak isoleren. U kunt natuurlijk ook zowel het dak als de vloer van de zolder isoleren. Voor het isoleren van een zolder heeft u onderstaande opties:

 1. Zoldervloer isoleren
 2. Zolderdak isoleren binnenzijde
 3. Zolderdak isoleren van buitenaf

Optie 1: Zoldervloer isoleren

Zoldervloer isolatie is een populaire manier om de zolder te isoleren. Dat komt omdat hier gemakkelijk een grote besparing te behalen valt, zonder al te veel kosten te maken. De warmte uit de woonruimte onder de zolder zal dan niet naar boven trekken, maar in de ruimte blijven. U hoeft dan dus niet voor 2 ruimtes te stoken. Hoe u de zoldervloer isolatie plaatst is afhankelijk van uw constructie; dit verschilt voor een houten en betonnen vloer.

 • Massieve zoldervloer: bij een massieve (betonnen) vloer wordt het zolder isolatiemateriaal bovenop de vloer geplaatst. Dit kunnen hardschuim isolatieplaten (PIR, XPS, EPS) zijn, of minerale wol (glaswol/steenwol). Bij minerale wol moet nog wel eerst een houten raamwerk worden geplaatst om de wol tussen te klemmen, isolatieplaten kunnen direct op de vloer geplaatst worden. 
 • Houten zoldervloer: bij een houten zoldervloer kan het zolder isolatiemateriaal gewoon in de ruimtes tussen de vloerbalken geplaatst kan worden. Meestal wordt hierbij gekozen voor glaswol of PIR.
 

> Kijk hier voor isolatie zolder: PIR platen of glaswol

> Zelf aan de slag met isoleren zolder vloerisolatie? Gebruik ons stappenplan voor betonvloer isolatie met PIR of houten vloerisolatie met glaswol.

Zolderdak isoleren binnenuit

Optie 2: Zolderdak isoleren van binnenuit

Een dak isoleren van de binnenzijde is een goede oplossing als u in de ruimte gaat leven (bijvoorbeeld met een zolder als slaapkamer). Het zorgt voor een aangenaam leefklimaat met minder temperatuurschommelingen. U kunt de zolder isoleren aan de binnenzijde met PIR-platen of wolsoorten, zoals glaswol of steenwol. Deze wolsoorten klemt u namelijk gemakkelijk tussen de kepers en zo voorkomt u een koudebrug. PIR-platen zijn door het lichte gewicht eenvoudig zelf te plaatsen.

Zolder isoleren binnenzijde is vrij eenvoudig uit te voeren en u kunt daarom prima zelf zolder isoleren. Bij dit type zolder isolatie wordt het isolatiemateriaal tussen houten balken geplaatst. Het is goed mogelijk dat er in uw zolder zich al houten balken bevinden aan de binnenkant van het dak, wat de klus nog makkelijker maakt. Is dat niet het geval, dan moet u eerst nog zelf een houten raamwerk maken.

Vervolgens klemt u het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld PIR isolatieplaten of glaswol dekens) tussen de houten balken. Daaroverheen komt een dampscherm (isolatiefolie) om vochtproblemen te voorkomen, tenzij dit al op de zolder isolatie zit. Tenslotte kunt u het geheel afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Zo kunt u de zolder isoleren en afwerken in één.

> Bekijk hier isolatie zolder: PIR-platen of glaswol

> Zelf aan de slag met isoleren zolder dakisolatie? Gebruik ons stappenplan voor schuin dak isolatie van binnenuit met PIR of schuin dakisolatie van binnenuit met glaswol.

Optie 3: Zolderdak isoleren van buitenaf

U kiest voor isoleren van buitenaf als uw dakbedekking aan vervanging toe is, of bij een nieuwbouw project. Bij dakisolatie aan de buitenzijde wordt eerst de bestaande dakbedekking verwijderd. Daarna wordt isolatiefolie en isolatiemateriaal (meestal hardschuim isolatieplaten) geplaatst. Hier bovenop komt dan een nieuwe houten raamwerk, waar de nieuwe dakbedekking op wordt geplaatst. 

Het voordeel van deze methode is dat de kans op koudebruggen erg klein is, omdat de isolatieplaten direct op elkaar geplaatst worden. Ook levert dit type dakisolatie de beste isolatieschil op en heeft u geen ruimteverlies aan de binnenzijde van uw huis. Echter is het wel een aanzienlijk tijdrovende en dure klus. Daarom is dit een minder vaak gekozen oplossing en wordt vanwege de complexiteit vaak uitgevoerd door een professional. 

> Bekijk hier isolatie zolder: PIR platen

> Zelf aan de slag met isoleren zolder van buitenaf? Gebruik ons stappenplan voor isolatie van een schuin dak langs de buitenzijde

Dak isolatie
Subsidie isolatie

Zolder isoleren kosten

Uw zolder isoleren is een van de beste manieren om te besparen op uw energierekening en tegelijk te winnen aan comfort. Afhankelijk van hoe u de ruimte gaat isoleren, variëren de kosten. Daarbij is het isoleren van de vloer het voordeligst, gevolgd door het isoleren van uw dak van binnenuit. U praat over een andere prijsklasse als u het zolderdak van buitenaf gaat isoleren, alhoewel u subsidie kunt krijgen als u de isolatie werkzaamheden laat uitvoeren door een professional. De kosten van zolderisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals (de dikte van) het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiemethode en eventueel de afwerkingslaag. 

De prijzen voor het laten plaatsen van zoldervloerisolatie liggen gemiddeld tussen 40 en 60 euro per vierkante meter. Voor het plaatsen van zolderisolatie via de binnenzijde van het dak kunt u rekenen op een startprijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter, maar de kosten kunnen oplopen tot 65 euro per m². Meer over de kosten van isolatie en de mogelijke besparing leest u op ons kenniscentrum artikel kosten isolatiemateriaal.

Zolder isoleren prijs

De prijs van zolder isolatiemateriaal is uiteraard afhankelijk van uw isolatiemateriaal keuze. Voor actuele prijzen kunt u ons assortiment isolatiemateriaal bekijken. U bespaart minstens 50% als u het isolatiemateriaal zelf plaatst. 

 

Zolder isoleren subsidie

Zolder isolatie lijkt zo bij elkaar een flinke investering, maar dankzij de besparing op uw energiekosten en de mogelijke subsidies kunnen de kosten snel worden terugverdiend. De zolder isoleren subsidie biedt uitkomst. Er is namelijk een landelijke zolder isoleren subsidie, die kan worden aangevuld door isolatie van een ander deel van het huis (vloer, spouwmuur, ramen). Daarnaast zijn er voordelige mogelijkheden voor leningen, bijvoorbeeld als u een nieuwe hypotheek af wilt sluiten. Lees meer over de zolder isoleren subsidie.

Welk zolder isolatiemateriaal kiezen?

Zolder isolatie kiezen is met name afhankelijk van de toepassing, situatie en uw wensen. Bij iedere toepassing en situatie passen bepaalde isolatiematerialen het beste. Daarnaast is uw voorkeur voor warmte en geluidsisolatie belangrijk. Hierbij is de beschikbare ruimte belangrijk.

Minerale wol heeft een betere geluidsisolatie, maar u moet u dikker plaatsen om een goede isolatiewaarde te behalen. PIR isolatie is het beste als u weinig ruimte heeft en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen. Met PIR isoleert u het geluid minder dan met bijvoorbeeld minerale wol.

In de praktijk wordt meestal toch gekozen voor PIR, vanwege de goede isolerende eigenschappen. Bekijk hieronder de vergelijking en wanneer u welk isolatiemateriaal kiest.

PIRMinerale wol
+ Zeer goede isolatiewaarde, dus dun isoleren – Dikker isoleren voor goede isolatiewaarde (ruimteverlies)
+ Drukvast (nodig bij het plaatsen op een zoldervloer)+ Prijs is lager
– Mindere geluidsisolatie dan minerale wol+ Goede geluidsisolatie

Bekijk hier de volledige vergelijking welk isolatiemateriaal kiezen.

De keuze voor zolder isolatie kan lastig zijn, maar in de meeste gevallen worden onderstaande opties gekozen.

Zolder vloer isolatie kiezen

 • Massieve vloer: kies voor PIR, vanwege de drukvastheid
 • Houten vloer: kies voor minerale wol, zodat ruimte niet verloren gaat
 

Zolder dak isolatie kiezen

 • Veel ruimte: kies voor minerale wol, u heeft dan geluid- en warmte isolatie
 • Weinig ruimte en focus op isolatiewaarde: kies voor PIR, vanwege de hoge isolatiewaarde
 • Weinig ruimte en focus op geluidsisolatie: kies voor minerale wol, vanwege de betere geluidsweerstand

Advies nodig voor uw zolder isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

  FAQ

  De beste zolder isolatie is afhankelijk van uw situatie, maar de keuze komt neer op minerale wol of PIR. PIR isolatie heeft een hogere isolatiewaarde, waardoor u dun kunt isoleren. Minerale wol moet u dikker plaatsen, maar is beter tegen geluid. 

  Vloer

  Heeft u een massieve betonvloer? Ga dan voor PIR isolatie, dit is de beste optie vanwege de drukvastheid. U kunt ook bovenop de vloer een raamwerk maken, maar hierdoor verliest u ruimte in de zolder. 

  Heeft u een houten betonvloer en kunt u tussen de balken isoleren? Ga dan voor minerale wol.

  Dak (van binnenuit)

  Kies voor PIR platen als u vooral een goede isolatiewaarde wilt en dun wilt isoleren. Kies voor minerale wol als u tevreden bent met een lagere isolatiewaarde, maar een betere geluidsisolatie wilt. Hierbij is de ruimte die u heeft het belangrijkste. Kijk hiervoor naar de normen van het bouwbesluit

   

  De prijzen voor het laten plaatsen van zolder isolatie zijn voor dak: 40 tot 60 euro, en vloer: 40 tot 60 euro. De prijzen kunnen echter flink oplopen.

  Een groot deel (meer dan 50%) van bovenstaande kosten bestaan uit arbeidskosten. U kunt veel besparen als u het werk zelf uitvoert. Een zolder zelf isoleren is iets wat u eenvoudig zelf kunt uitvoeren. U bespaart al gauw 40 euro per m2 als u het zelf plaats. 

  > Voor actuele materiaalprijzen kunt u ons assortiment isolatiemateriaal bekijken. 

  > Bekijk ons kenniscentrum voor alle stappenplannen en adviezen. 

  De dikte moet zijn voor renovatie: 5 tot 19 cm, de dikte voor nieuwbouw: 14 tot 19 cm. De gewenste isolatiewaarde is aangegeven in het bouwbesluit. Hou er rekening mee dat je met PIR makkelijk een hogere isolatiewaarde behaalt. Dus als je met glaswol dezelfde isolatiewaarde wilt behalen moet je dikker isoleren.

  > De exacte isolatiewaardes kunt u hier bekijken: isolatiewaarde berekenen.

  > Bekijk hier de normen van het bouwbesluit

  Ja, zolder isolatie heeft zeker zin. De meeste van de warmte gaat verloren via het dak, tot wel 30%. U bespaart dus al snel op uw energierekening als u het dak isoleert. 

  Kijk wel goed naar wat voor u verstandig is: het isoleren van de zoldervloer of het zolderdak.

  Als u met name beneden de zolderruimte bent kunt u het beste de zoldervloer isoleren. U hoeft dan namelijk niet nog een extra ruimte te verwarmen. Als u de zolderruimte zelf ook goed wilt isoleren, omdat u er bijvoorbeeld veel bent, kunt u het beste het zolder dak isoleren. Uiteraard kan beide ook.

  Let wel op, bij het isoleren bovenop de zoldervloer verliest u ruimte. Vaker wordt daarom gekozen voor het isoleren van het zolderdak of het isoleren tussen de zoldervloer balken.

  alle adviespagina's