Zolder isoleren: methode, prijs en tips.

De zolder isoleren is een van de beste keuzes wat betreft isolatie, want u kunt er tot wel 30% warmteverlies mee besparen! Wilt u meer weten of zelfs uw eigen zolder isoleren? Dan bent u hier op de juiste plek! U leest op deze pagina over de methoden waarmee u de zolder kunt isoleren en wat u kunt verwachten qua kosten. Tenslotte geven we u een aantal tips als u zelf aan de slag wilt met zolderisolatie.

Dak of zoldervloer isoleren? Kies de juiste methode!

Een belangrijke eerste keuze is of u het zolderdak of de zoldervloer gaat isoleren. Wat handig is voor u, is afhankelijk van uw specifieke situatie. Dient de ruimte alleen als opslagruimte of gaat u er ook in wonen? Bij een opslagruimte kunt u ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Gaat u ook in de ruimte leven, dan kunt u beter het gehele dak isoleren. U kunt natuurlijk ook zowel het dak als de vloer van de zolder isoleren. 

Optie 1: Zoldervloer isoleren

Zoldervloer isolatie is een populaire manier om de zolder te isoleren. Dat komt omdat hier gemakkelijk een grote besparing te behalen valt, zonder al te veel kosten te maken. De warmte uit de woonruimte onder de zolder zal dan niet naar boven trekken, maar in de ruimte blijven. U hoeft dan dus niet voor 2 ruimtes te stoken. Hoe u de zoldervloer isolatie plaatst is afhankelijk van uw constructie; dit verschilt voor een houten en betonnen vloer.

Bij een massieve (betonnen) vloer wordt het isolatiemateriaal bovenop de vloer geplaatst. Dit kunnen hardschuim isolatieplaten (PIR, XPS, EPS) zijn, of minerale wol (glaswol/steenwol). Bij minerale wol moet nog wel eerst een houten raamwerk worden geplaatst om de wol tussen te klemmen, isolatieplaten kunnen direct op de vloer geplaatst worden. Bij een houten zoldervloer kan het isolatiemateriaal gewoon in de ruimtes tussen de vloerbalken geplaatst kan worden. Meestal wordt hierbij gekozen voor uit minerale wol (zoals glaswol) of PUR-schuim. 

> Lees meer over vloerisolatie

> Zelf aan de slag met zoldervloerisolatie? Gebruik ons stappenplan voor betonvloer isolatie met PIR of houten vloerisolatie met glaswol.

Zoldervloer isoleren
Zolderdak isoleren binnenuit

Optie 2: Zolderdak isoleren van binnenuit

Een dak isoleren van de binnenzijde is een goede oplossing als u in de ruimte gaat leven (bijvoorbeeld met een zolder als slaapkamer). Het zorgt voor een aangenaam leefklimaat met minder temperatuurschommelingen. U kunt het dak isoleren van binnenuit met PIR-platen of wolsoorten, zoals glaswol of steenwol. Deze wolsoorten klemt u namelijk gemakkelijk tussen de kepers en zo voorkomt u een koudebrug. PIR-platen zijn door het lichte gewicht eenvoudig zelf te plaatsen.

Schuin dak isolatie (vanuit de binnenzijde) is vrij eenvoudig uit te voeren en u kunt daarom prima zelf aan de slag hiermee. Bij dit type isolatie wordt het isolatiemateriaal tussen houten balken geplaatst. Het is goed mogelijk dat er in uw zolder zich al houten balken bevinden aan de binnenkant van het dak, wat de klus nog makkelijker maakt. Is dat niet het geval, dan moet u eerst nog zelf een houten raamwerk maken. Vervolgens klemt u het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld PIR isolatieplaten of glaswol dekens) tussen de houten balken. Daaroverheen komt een dampscherm (isolatiefolie) om vochtproblemen te voorkomen, tenzij dit al op het isolatiemateriaal zit. Tenslotte kunt u het geheel afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten.

> Lees meer over schuin dakisolatie van binnenuit

> Zelf aan de slag met zolderdakisolatie? Gebruik ons stappenplan voor schuin dak isolatie van binnenuit met PIR of schuin dakisolatie van binnenuit met glaswol.

Optie 3: Zolderdak isoleren van buitenaf

U kiest voor isoleren van buitenaf als uw dakbedekking aan vervanging toe is, of bij een nieuwbouw project. Bij dakisolatie aan de buitenzijde wordt eerst de bestaande dakbedekking verwijderd. Daarna wordt isolatiefolie en isolatiemateriaal (meestal hardschuim isolatieplaten) geplaatst. Hier bovenop komt dan een nieuwe houten raamwerk, waar de nieuwe dakbedekking op wordt geplaatst. 

Het voordeel van deze methode is dat de kans op koudebruggen erg klein is, omdat de isolatieplaten direct op elkaar geplaatst worden. Ook levert dit type dakisolatie de beste isolatieschil op en heeft u geen ruimteverlies aan de binnenzijde van uw huis. Echter is het wel een aanzienlijk tijdrovende en dure klus. Daarom is dit een minder vaak gekozen oplossing en wordt vanwege de complexiteit vaak uitgevoerd door een professional. 

> Lees meer over schuin dak isolatie van buitenaf

> Zelf aan de slag? Gebruik ons stappenplan voor isolatie van een schuin dak langs de buitenzijde

Dak isolatie

Zolder zelf isoleren? Tips

B-keus isolatiemateriaal is tot wel 70% goedkoper en zijn in zijn puurste vorm ‘buitenkansjes’, zo isoleert u pas echt op budget. Dit isolatiemateriaal vertoont kleine gebreken, zoals een rafel in de folie enz., maar isoleert nog even goed (en voor een lagere prijs!). Lees meer over B-keus isolatie.

Tip 1 - vergeet niet het dampscherm!

Als isolatiemateriaal niet voorzien is van een dampremmende laag, dient u vrijwel altijd een dampscherm te plaatsen. Een dampremmende laag houdt vocht buiten de isolatielaag en is zeer belangrijk voor goede werking van de isolatie. Als deze laag nog niet aanwezig is, kunt u dampremmende (dampdichte) folie plaatsen. De folie heeft als doel om te voorkomen dat vocht bij het isolatiemateriaal kan komen, zodat het isolatiemateriaal niet nat wordt, geen schimmels en houtrot ontstaan, het materiaal haar isolatiewaarde verliest of gaat verzakken met als gevolg een koudebrug. Vocht & schimmel kunnen vervelende gevolgen hebben en zijn makkelijker te voorkomen dan achteraf op te lossen. Daarom is het verstandig om de juiste folie te plaatsen en te zorgen dat vocht niet in uw ruimte blijft hangen. Met een tape werkt u de naden, kieren en nietjes in het isolatiemateriaal af. 

Meer weten over een dampscherm? Lees hier wanneer u een folie moet plaatsen.

Gebruikt u verschillende isolatiematerialen in uw constructie, dan moet de dampdichte folie onderaan bevestigd worden. Daarbovenop kan vervolgens een damp-open (dampdoorlatende) folie geplaatst worden. Verder is het belangrijk dat u een koudebrug voorkomt, dus werk zorgvuldig en werk het materiaal goed af met tape.

> Bestel meteen uw folie bij Isodirect!

Tip 2 - Bij zoldervloerisolatie: isoleer ook het trapluik/deur

Het is belangrijk om naast het isoleren van de vloer ook te zorgen dat de ruimte helemaal afgesloten kan worden met een luik of de deur. Hiermee voorkomt u dat er geen warmte verloren gaat. Heeft u een vaste trap, dan kunt u deze afsluiten met een deur aan de onderkant of bovenkant van het trapgat. Als u een open trap heeft, of geen plek om een kozijn met deur te plaatsen, dan kan er bovenaan de trap een luik in het gat van de vloer worden geplaatst. Let wel op dat u voldoende isolatie bovenop het luik plaatst en dat de naden en kieren goed aansluiten op de vloer. 

Het komt vaak voor dat een zolder of vliering een trapluik (vlizo- of vliering trap) heeft die makkelijk op te bergen is. Deze trappen zijn meestal niet geïsoleerd en dit wordt na de zoldervloerisolatie een tochtgat. Hiervoor zijn twee oplossingen: een nieuw kant-en-klaar trapluik inclusief voldoende isolatie of plaatsing van extra isolatie op het trapluik. Voor extra isolatie dient de trap eraf gehaald te worden, en daarna voorzien van extra stevig plaatmateriaal waarop de trap terug geplaatst kan worden. Een nieuw trapluik daarentegen, kost tussen de €200 en €300. Besluit u een nieuw trapluik te kopen, zorg dan dat deze een lage U-waarde (isolatiewaarde) heeft. Een goede richtlijn is een maximale U-waarde van 1,1. 

Tip 3 - Houd rekening met ventilatie

Normaliter hebben oudere daken veel kieren en naden waardoor er veel natuurlijke ventilatie is. Nadat de zoldervloer goed is geïsoleerd, is de zolder afgesloten en is er dus nauwelijks ventilatie meer. Daarom is een goed ventilatiesysteem noodzakelijk!

Tip 4 - Kies het juiste isolatiemateriaal en bespaar niet te veel

Voor het isolatiemateriaal kunt u kiezen uit verschillende soorten, zoals PIR, glaswol en steenwol. Is er weinig ruimte? Dan is een dunner materiaal met goede isolatiewaarde, zoals PIR, geschikt. Als de ruimte geen probleem is, kunt u ook voor dikker materiaal kiezen. Het meest van belang is de isolatiewaarde. Kies, zo mogelijk, voor goede isolatie (Rc=4), dat kost weinig extra en levert meer besparing op. Probeer niet te veel te besparen op isolatiemateriaal, de meerkosten voor dikker materiaal kunt u binnen een paar jaar terugverdienen.

Steenwol, Glaswol of PIR?

Glaswol en steenwol zijn duurzame minerale wol soorten met goede warmte isolatie-eigenschappen voor een betaalbare prijs. Steenwol is iets prijziger en zeer geschikt voor geluidsisolatie op zolder. Glaswol is iets goedkoper, heeft een wat betere isolatiewaarde maar kan zorgen voor veel huid- en luchtwegirritatie. PIR platen zijn het makkelijkst te plaatsen dankzij het lichte gewicht, terwijl dat niets afdoet aan de vormbaarheid en vochtgevoeligheid. Bovendien hebben PIR zolder isolatieplaten hebben een groef en van tandwerk die zorgen voor een verbinding die een wind- en warmtewerend schild vormt. PIR is dan ook uitermate geschikt om zelf eenvoudig en betaalbaar uw zolder te isoleren. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, het beste isolatiemateriaal hangt af van uw situatie. Komt er u niet goed uit? Lees meer over de verschillen tussen isolatiematerialen en het beste isolatiemateriaal kiezen.

Tip 5 - Check het dak van tevoren

Gaat u zelf aan de slag met dakisolatie, check dan eerst de huidige staat van isolatie van uw dak. Kijk of er al folie onder de dakpannen ligt. Dit kan simpelweg door bijvoorbeeld een zolderraam te openen en voorzichtig een dakpan op te tillen. U ziet dan meteen of er al folie ligt. Als er geen folie aanwezig is, kun u meteen beginnen met isoleren. Dan is er wel een dampremmende laag folie nodig tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. 

Ligt er al wel folie onder de dakpannen? Onderzoek dan wat voor folie het is. U kunt een bouwkundige vragen om langs te komen, of u kunt een klein stukje afknippen en meenemen naar de bouwmarkt om te laten onderzoeken. Als de folie damp-open is, dan is een gewone dampremmende laag aan de binnenkant voldoende en is het niet nodig om (duurdere) klimaatfolie te gebruiken. Als de folie onder de dakpannen dampremmend of dampdicht is, is het nodig om klimaatfolie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking te gebruiken. 

Naast het folie, is het aan te raden om te checken welke materialen er verder gebruikt zijn in het dak (in de constructie en/of afwerking). Dampremmende lagen kunnen zijn: een laag dakleer, rubberroid, bitumen, polyurethaan platen, EPS-platen (‘piepschuim’) of asbestplaten tussen dakbeschot en pannen, PUR-schuim dat aan de buitenzijde tegen het dakbeschot is gespoten, ‘dakpannen’ die afdichten, bijvoorbeeld koperen platen of bitumen ‘shingles’, en een dakbeschot van plaatmateriaal dat geen vocht doorlaat, zoals spaanplaat met een kunststof afwerkingslaag of watervast triplex. Als één van de bovenstaande materialen in het dak aanwezig is, maak dan gebruik van klimaatfolie.

Wilt u meer weten over een vloer isoleren en hoe u te werk gaat? U leest hierover meer op onze kenniscentrum pagina’s over vloerisolatie. Er zijn wel een aantal dingen waar u extra op moet letten bij zoldervloerisolatie.

Zolder isoleren kosten

Uw zolder isoleren is een van de beste manieren om te besparen op uw energierekening en tegelijk te winnen aan comfort. Afhankelijk van hoe u de ruimte gaat isoleren, variëren de kosten. Daarbij is het isoleren van de vloer het voordeligst, gevolgd door het isoleren van uw dak van binnenuit. U praat over een andere prijsklasse als u het zolderdak van buitenaf gaat isoleren, alhoewel u subsidie kunt krijgen als u de isolatie werkzaamheden laat uitvoeren door een professional. De kosten van zolderisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals (de dikte van) het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiemethode en eventueel de afwerkingslaag. 

De prijzen voor het plaatsen van zoldervloerisolatie liggen gemiddeld tussen 20 en 40 euro per vierkante meter. Voor het plaatsen van zolderisolatie via de binnenzijde van het dak kunt u  rekenen op een startprijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter, maar de kosten kunnen oplopen tot 65 euro per m². Meer over de kosten van isolatie en de mogelijke besparing leest u op ons kenniscentrum artikel kosten isolatiemateriaal.

Subsidie

Zolder isolatie lijkt zo bij elkaar een flinke investering, maar dankzij de besparing op uw energiekosten en de mogelijke subsidies kunnen de kosten snel worden terugverdiend. Er is een landelijke subsidie voor (dak)isolatie, die kan worden aangevuld door isolatie van een ander deel van het huis (vloer, spouwmuur, ramen). Daarnaast zijn er voordelige mogelijkheden voor leningen, bijvoorbeeld als u een nieuwe hypotheek af wilt sluiten. Lees meer over de subsidieregelingen in 2022.