Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Dakisolatie

Dakisolatie

Dakisolatie, waaronder plat dak isolatie en hellend dak isolatie is belangrijk omdat het u veel geld op uw energierekening kan besparen en uw wooncomfort bevordert. Zonder isolatie van het dak verliest u tot wel 30% warmte. U kunt dus eenvoudig geld besparen op uw energierekening door slim te investeren in dakisolatie. Een dak isoleren zal zich op lange termijn altijd terug betalen.

Dakisolatie zelf plaatsen

Het dak isoleren wordt vaak door mensen zelf gedaan. Dan is het wel belangrijk dat u de juiste dakisolatie kiest en weet hoe u het plaatst. Er komt veel op u af. Op deze pagina helpen we u daarom met het kiezen van het juiste isolatiemateriaal dat past bij uw klus en de plaatsing van dakisolatie. Verschillende isolatiematerialen zijn geschikt voor isolatie van het dak, afhankelijk van een aantal factoren.

Dakisolatie opties

Het belangrijkste bij het kiezen van isolatiemateriaal is: gaat u een plat dak isoleren of een schuin dak isoleren? Gaat u van binnenuit isoleren of van buitenaf isoleren? Heeft u bevestigingsmateriaal, zoals dakschroeven of purschuim nodig? Klik op bovenstaande afbeeldingen voor uitgebreide informatie, adviezen en instructies. Lees hieronder meer over: isoleren plat dak en isoleren hellend dak.

Bij Iso-direct heeft u altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding. Daardoor verdient de isolatie investering zichzelf eerder terug. Kijk ook eens naar onze B-keus isolatiematerialen.  

Voordelen dakisolatie

Tip: Als u gaat isoleren kunt u het beste starten met het dak. Via het dak gaat de meeste energie verloren en kan u het meeste rendement op behalen. Bovendien is het vaak de grootste klus.

Plat dak isolatie

Welk materiaal u voor dak isolatie nodig heeft is afhankelijk van uw voorkeur en het type dak van de woning. Bij het isoleren van een plat dak zijn er twee opties. U kunt van binnenuit isoleren of u kunt van buitenaf isoleren. Van buitenaf isoleren heeft vaak de voorkeur, maar is soms niet gewenst of mogelijk. Bij van buitenaf isoleren plaatst u de isolatie direct onder de dakbedekking. De meest gekozen isolatie voor dakisolatie is PIR of XPS. De buitenaf isoleren methode wordt ook wel een warm dak constructie genoemd.

Het is ook mogelijk om van binnenuit te isoleren. U plaatst de isolatie dan aan de onderkant van het platte dak. De meest gekozen isolatie hiervoor is: steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezelplaten. Dit heet een koud dak constructie.

De meest gekozen dakisolatie materialen zijn PIR-isolatieplaten. Waarom PIR? Deze platen zijn stevig en druk vast, waardoor u erop kunt lopen. Dat is handig bij het dak van buitenaf isoleren. Daarnaast heeft PIR een hoge isolatiewaarde, waardoor u met een relatief dunne plaat PIR kunt isoleren. 

Plat dak isolatie plaatsen

U kunt uw platte dak van binnenuit, van buitenaf of bovenop het bestaande dak isoleren. Het isoleren van binnenuit wordt meestal gedaan met een van de wol soorten in combinatie met een folie om vocht tegen te gaan. Bij het isoleren van buitenaf wordt vaak PIR of EPS gebruikt. U kunt ook bovenop het bestaande dak isoleren met XPS platen. Hierdoor functioneert uw bestaande dakbedekking als waterdichte afdeklaag.

Voor de isolerende werking van plat dak isolatie maakt het niet zoveel uit of u van binnenuit of van buitenaf gaat isoleren. U kunt dus zelf beslissen hoe u het plat dak wilt isoleren. Het voordeel van binnenuit isoleren is dat u de dakbedekking intact kunt laten en is vaak ook minder arbeidsintensief.

Schuin dak isolatie

Bij het isoleren van een schuin dak heeft u twee opties. U kunt het dak isoleren van binnenuit of het dak isoleren vanaf de buitenkant. Schuine daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd, meestal een zolder. Het meest gekozen materiaal is PIR, maar vaak worden ook steenwol, glaswol, minerale wol en houtvezel gebruikt in combinatie met een folie. Na de plaatsing van het materiaal kunt u de constructie gemakkelijk zelf afwerken met gipsplaten.

Schuin dak isolatie plaatsen

Bij schuin dak isolatie kunt u kiezen voor van binnenuit isoleren of van buitenaf isoleren. Bij een bestaande woning met schuin dak isolatie wordt vaak gekozen om via de binnenzijde het dak te isoleren. Bij isolatie van buitenaf dient eerste de complete dakbedekking verwijderd te worden. Dat is een relatief dure en zware klus en daardoor minder populair. 

Isolatieplaten of rollen

Kortom, voor dakisolatie via de binnenzijde kunt u kiezen voor isolatieplaten en rollen. Het verschil is dat dakisolatieplaten duurder zijn, maar ook lichter en daarom fijner om mee te werken. 

Regels isolatie dak

Ook niet onbelangrijk, bij het renoveren van het dak dient u rekening te houden met de bouwbesluit eis. De rc-waarde voor uw totale constructie, inclusief bevestigingsmaterialen moet een minimale isolatiewaarde halen. Voor na-isolatie is dat minimaal 2,1 m2 /k/w. Als u de gehele constructie wijzigt wordt dat gezien als nieuwbouw en moet u minimaal 6,3 m2 /k/w hebben.