Dakisolatie.

Dakisolatie is de beste manier om te besparen op uw energierekening en om uw wooncomfort te verbeteren. Zonder dakisolatie verliest u namelijk tot wel 30% van de warmte. Uw dak isoleren hoeft u niet altijd uit te besteden, want u kunt het ook vaak eenvoudig zelf uitvoeren. Met als voordeel: hoe meer u zelf doet, hoe lager de kosten en hoe sneller u de investering terugverdient. Op deze pagina leggen wij uit wat de opties zijn voor dakisolatie, hoe u eenvoudig zelf dakisolatie plaatst, wat voor isolatiemateriaal geschikt is en wat voor kosten dit met zich mee brengt.

→ Lees meer over dakisolatie prijs: zelf doen of laten doen?

Dakisolatie opties

Plat dak isolatie

Plat dak isolatie

Bij het isoleren van een plat dak zijn er twee opties. U kunt het dak van binnenuit isoleren of u kunt het dak van buitenaf isoleren. Van buitenaf isoleren heeft vaak de voorkeur, maar is in sommige gevallen niet gewenst of mogelijk. Bij isoleren van buitenaf plaatst u de isolatie direct onder de dakbedekking. De meest gekozen isolatie hiervoor is PIR of XPS. De buitenaf isoleren methode wordt ook wel een warm dak constructie genoemd.

Het is ook mogelijk om van binnenuit te isoleren. U plaatst de isolatie dan aan de onderkant van het platte dak. De meest gekozen isolatie hiervoor is: steenwol, glaswol of houtvezelplaten. Dit heet een koud dak constructie.

De meest gekozen dakisolatie bij het dak isoleren van buitenaf zijn PIR isolatieplaten. Waarom PIR? Deze platen zijn stevig en drukvast, waardoor u erop kunt lopen. Dat is wel zo handig bij het dak van buitenaf isoleren. Daarnaast heeft PIR een hoge isolatiewaarde, waardoor u met een relatief dunne plaat PIR kunt isoleren.

Plat dak isolatie plaatsen

U kunt uw platte dak van binnenuit, van buitenaf of bovenop het bestaande dak isoleren. Het isoleren van binnenuit wordt meestal gedaan met glaswol of steenwol in combinatie met een folie om vocht tegen te gaan. Bij het isoleren van buitenaf wordt vaak PIR gebruikt. U kunt ook bovenop het bestaande dak isoleren met XPS platen. Hierdoor functioneert uw bestaande dakbedekking als waterdichte afdeklaag.

Voor de isolerende werking van plat dakisolatie maakt het niet zoveel uit of u van binnenuit of van buitenaf gaat isoleren. U kunt dus zelf beslissen hoe u het plat dak wilt isoleren. Het voordeel van binnenuit isoleren is dat u de dakbedekking intact kunt laten en is vaak ook minder arbeidsintensief.

→ Lees meer over plat dak isolatie

→ Lees meer over garage of schuur isolatie

Plat dak isolatie leggen
Buitenkant schuin dak isolatie

Schuin dak isolatie

Bij het isoleren van een schuin dak heeft u twee opties. U kunt het dak isoleren van binnenuit of het dak isoleren vanaf de buitenkant. Schuine daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd, meestal gaat het om een zolder. Het meest gekozen materiaal is PIR, maar vaak worden ook steenwol, glaswol of houtvezel gebruikt in combinatie met een folie. Na de plaatsing van het materiaal kunt u de constructie gemakkelijk afwerken met bijvoorbeeld gips- of OSB-platen.

Bij van buitenaf isoleren gebruikt u PIR platen of PIR renovatieplaten. PIR renovatieplaten zijn PIR isolatieplaten met 3 houten tengels erop bevestigd. U plaatst de platen direct op het (bestaande) dakbeschot. Bij nieuwbouw heeft dit de voorkeur, omdat u niet eerst de panlatten en dakpannen hoeft te verwijderen.

SCHUIN DAK ISOLATIE PLAATSEN

Bij schuin dak isolatie kunt u kiezen voor van binnenuit isoleren of van buitenaf isoleren. Bij een bestaande woning met schuin dak isolatie wordt vaak gekozen om via de binnenzijde het dak te isoleren. Isolatie van buitenaf kan namelijk alleen als eerst de complete dakbedekking verwijderd wordt. Dat is een relatief dure en zware klus en daardoor minder populair. 

→ Lees meer over schuin dak isolatie

→ Lees meer over zolder isolatie (incl. stappenplan)

Schuin dak isoleren
PIR isolatie binnenkant schuin dak

Isolatieplaten of glaswol/steenwol rollen

Voor dakisolatie via de binnenzijde kunt u kiezen voor PIR isolatieplaten en glas- of steenwol rollen. PIR isolatieplaten hebben een hogere RD-waarde dan bijvoorbeeld glaswol/steenwol, waardoor u dunner kunt isoleren. PIR isolatie is wel duurder dan glaswol/steenwol, maar irriteert minder. Glaswol/steenwol is een stuk goedkoper en is gemakkelijk te klemmen tussen de balken. Het kiezen van het juiste materiaal is daarom ook afhankelijk van uw eigen voorkeur. Wilt u een hoge isolatiewaarde behalen en heeft u ruimte in uw budget? Kies dan voor PIR isolatie. Wilt u goedkoop en gemakkelijk isoleren? Dan is steen- of glaswol de betere keuze. 

Voordelen dakisolatie

nadelen dakisolatie

Tip: Als u gaat isoleren kunt u het beste starten met het isoleren van uw dak. Via het dak gaat de meeste energie verloren en kan u het meeste rendement op behalen. Ondanks dat het vaak een grote investering vereist, verdient u dit al snel terug.

Subsidie isolatie

Subsidie dakisolatie

Bij het isoleren van uw dak kunt u in de meeste gevallen gebruik maken van subsidie. Dit is voordeliger voor u, omdat u dus sneller uw investering terug kunt verdienen. Één isolatiemaatregel zorgt ervoor dat u 15% van de kosten terugkrijgt. Bij twee of meer isolatiemaatregelen kunt u tot wel 30% van de kosten terugkrijgen! Let op: subsidie voor één isolatiemaatregel kan pas wanneer de isolatiemaatregel of op na 2 april 2022 is aangebracht. De aanvraag kunt u vanaf 1 januari 2023 indienen bij de RVO.

Verder gelden er voor de dakisolatie een aantal vereisten:

  • Alle aanpassingen aan de dakisolatie moeten worden aangebracht op de bestaande thermische omhulling/constructie.
  • De aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van het eerste isolatiewerk ingediend te worden.
  • Om voor subsidie op dakisolatie in aanmerking te komen, dient de plaatsing van de materialen te gebeuren via een professioneel bedrijf.
  • Subsidiebedrag per m² bij dakisolatie : € 15/30
  • Minimaal benodigde m² : 20
  • Maximaal m² : 200
  • Minimale Rd-waarde [m 2 K/W] : 3,5
 

Wilt u meer weten over de subsidie regels en welke isolatie maatregelen geschikt zijn? Bekijk dan ook eens de uitgebreide voorwaarden voor subsidie op isolatie.

→ Bekijk de uitgebreide voorwaarden voor subsidie op isolatie.

Regels isolatie dak

Bij het renoveren van het dak dient u rekening te houden met de bouwbesluit eis. De rc-waarde voor uw totale constructie, inclusief bevestigingsmaterialen moet een minimale isolatiewaarde halen. Voor na-isolatie is dat minimaal 2,0 m2 /k/w. Als u de gehele constructie wijzigt wordt dat gezien als nieuwbouw en moet u minimaal 6,3 m2 /k/w hebben.

→ Lees alles over het bouwbesluit

Dakisolatie prijs: zelf doen of laten doen?

De kosten zijn afhankelijk van of u het zelf gaat doen of laat doen, uw toepassing en (geluids-)isolerende wensen. Wist u dat 60 tot 70% van de isolatiekosten arbeidskosten zijn? Het dak isoleren wordt daarom vaak zelf gedaan. Bovendien is het dak isoleren vaak een eenvoudige klus. Een schuin dak van buitenaf wordt vaak door een professional gedaan.

Toepassing

Zelf doen (prijs per m2)

Laten doen (prijs per m2)

Plat dak buitenaf

€15 – €45

€70 – €115

Plat dak binnenuit

€10 – €40

€25 – €55

Schuin dak binnenuit

€10 – €40

€25 – €55

Schuin dak buitenaf

€ –

€40 – €60

→ Lees alles over de kosten van isolatiemateriaal

Besparen isolatie