Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Schuin dak isolatie

Schuin dak isolatie

Schuin dak isoleren bespaart tot 30% energie. Omdat warme lucht opstijgt gaat het meeste van de energie in huis verloren via het dak. Daarnaast is het zonder isolatie in de winter ijskoud en in de zomer juist erg warm en benauwd. Het is daarom belangrijk om uw dak te isoleren en het juiste isolatiemateriaal te kiezen, zeker bij leefruimtes zoals de slaapkamer of een andere leefruimte. Door het ruime aanbod en de ruime toepassingen is het soms lastig om te kiezen. Deze pagina helpt u met het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor schuin dak isolatie en de plaatsing van schuin dak isolatie. 

Schuin dak isoleren kan op twee manieren: u kunt van binnenuit isoleren of van buitenaf isoleren. Het schuin dak isoleren van binnenuit is vaak eenvoudiger en goedkoper dan van buitenaf isoleren. Van buitenaf isoleren is meestal effectiever, omdat de isolatie zonder tussenkomst van andere materialen geplaatst kan worden. Hierdoor wordt een zogenaamde koude brug voorkomen. De meest gekozen manier om een schuin dak te isoleren is van binnenuit isoleren. U plaatst het isolatiemateriaal dan tussen de dakconstructie.

Schuin dak isolatie vanuit binnen- of buitenzijde?

Een schuin dak isoleren van binnenuit is relatief eenvoudig en wordt daarom het vaakst gekozen. Bij schuin dak isolatie van binnenuit plaatst u het isolatiemateriaal van binnenuit tegen het dakbeschot. Bij een schuin dak is van binnenuit isoleren gemakkelijk met wol soorten, omdat het isolatiemateriaal eenvoudig tussen de balken geklemd kan worden. Dit maakt van binnenuit isoleren minder arbeidsintensief en daarnaast ook goedkoper dan van buitenaf isoleren. Bij van buitenaf isoleren wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking (bijvoorbeeld dakpannen) geplaatst. Deze wijze van na-isoleren is duurder, omdat de complete dakbedekking eerst verwijderd moet worden voordat de nieuwe isolatie geplaatst wordt. 

Schuin dak isoleren: welk isolatiemateriaal?

Maar welk isolatiemateriaal is nu het beste om uw schuine dak te isoleren? Dat is met name afhankelijk van waar uw dakconstructie uit bestaat. Dit bepaalt het isolatiemateriaal en de plaatsing van schuin dak isolatie.

Heeft de dakconstructie een ventilerende werking zoals een houten dak met dakpannen? Dan is de meest gekozen optie glaswol, minerale wol, steenwol of houtvezel. Het nadeel van steenwol is dat deze jeuk en irritatie kan veroorzaken. Werk daarom altijd met handschoenen en mondbescherming. Het voordeel van de wol soorten is de eenvoudige plaatsing. Door de flexibiliteit van het materiaal kunt u het glaswol isolatiemateriaal gemakkelijk tussen de dakbalken stoppen. Daarna kunt u het afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Niet alleen wol soorten zijn mogelijk, ook PIR (aangevuld in isolatiefolie of onze PIR 2-zijdig aluminium) is een veelgebruikte keuze. 

Bij een stalen of betonnen constructie wordt meestal gewerkt met PIR

Schuin dak van binnenuit isoleren

Een schuin dak isoleren komt vaak voor op de bovenste verdieping, op zolder. Tussen de balken kunt u het schuine dak isoleren. Verschillende materiaalsoorten zijn bruikbaar: wol soorten en PIR. Steenwol is een wol soort en is naast thermische isolatie goed voor de geluidsisolatie en brandveiligheid. Voor hellende daken is het ook mogelijk om te werken met wol dekens, zoals glaswol. steenwol en minerale wol omdat deze gemakkelijk in hoeken te plaatsen zijn. De flexibiliteit van het isolatiemateriaal is daar bij uitstek geschikt voor. Een groot nadeel van wol soorten is dat bijvoorbeeld steenwol een lagere rd-waarde heeft, waardoor u vrij dik moet isoleren. En dat gaat ten koste van uw ruimte. Bovendien is er soms niet genoeg ruimte van de wand af om de isolatie te plaatsen. In deze situaties is PIR de beste keuze. 

Voordelen PIR

Voordelen steenwol

Schuin dak isoleren met glaswol of minerale wol

Uw schuin dak isoleren met glaswol of steenwol is een steeds mindere, maar nog steeds relatief vaak gekozen methode. Dat komt omdat het materiaal relatief goedkoop is en door de flexibele eigenschappen van het materiaal eenvoudig te plaatsen is tussen bijvoorbeeld balken in het dak. Bovendien bieden wol soorten (steenwol en minerale wol) ook goede geluidsisolatie. Glaswol heeft als voordeel dat het erg flexibel en gebruiksvriendelijk is, maar het heeft als nadeel dat vezels bij de bewerking vrijkomen die kunnen zorgen voor irritaties en jeuk. Bij de installatie raden wij daarom sterk aan om met handschoenen en mondmaskers te werken om irritatie te voorkomen.

Schuin dak van buiten af isoleren

Een schuin dak van buitenaf isoleren is een duurdere optie in vergelijking met schuin dak isoleren van binnenuit. Dat komt omdat u bij isolatie plaatsen van buitenaf eerst de bestaande dakbedekking moet verwijderen alvorens u de isolatie kan plaatsen. 

Bij nieuwbouw daarentegen is het handiger en betaalbaarder om de isolatie meteen te plaatsen. Isolatiemateriaal plaatsen op een bestaand dakbeschot is een effectieve manier van isoleren. Bovendien is de kans op een koude brug een stuk kleiner via deze manier, omdat u de isolatie niet tussen de balken plaatst maar direct tegen elkaar. PIR isolatieplaten zijn bij uitstek geschikt voor deze klussen!

PIR isolatie voor zolderisolatie

Wilt u niet te veel ruimte verliezen op uw zolder? Of de mooie balken van het dak zichtbaar laten? Dan is de beste keuze voor u PIR isolatieplaten. Hiermee kunt u vrij dun isoleren en een hoge isolatiewaarde halen. 

Benodigdheden PIR zolderisolatie plaatsen

Stappenplan PIR zolder isolatie plaatsen

  1. Schroef de ventilatielatten horizontaal tegen het dakbeschot. Hou een afstand tussen de latten aan van 30 cm. Plaats tevens een ventilatielat aan de bovenzijde en onderzijde.
  2. Plaats eventueel opvulplaten onder de latten. Hiermee voorkomt u hoogteverschil en dat komt ten goede van een vlakke afwerking.
  3. Zaag de isolatieplaat op maat, zodat deze tussen de balken past. Zaag eventueel verstek waar nodig.
  4. Spuit een regel purschuim rondom de isolatieplaat om een luchtdichte afsluiting te maken en een koude brug te voorkomen.
  5. Plaats de isolatieplaat tegen de latten en schroef deze vast. 
    Herhaal de vorige stappen tot het volledige dak is geïsoleerd.
  6. Vul nu de schroefgaten en naden tussen de platen met voegengips en gaasband.
  7. Plaats de definitieve afwerking op het dak, zoals gipsplaten, behang, stucwerk of verf.