PLAT DAK ISOLATIE.
Plat dak isolatie kan op verschillende manieren: de koud dak methode, de warm dak methode en de omgekeerd dak methode. Welke vorm van plat dak isolatie u het beste kunt kiezen is afhankelijk van twee factoren: het type plat dak van uw woning en uw eigen voorkeur.
welke methodes zijn er voor het isoleren van mijn platte dak?
Als uw bestaande dak nog in goede staat is en u wilt het dak niet vervangen, kunt u het beste kiezen voor isoleren van binnenuit (de koud dak methode). De omgekeerde dak methode wordt vaak geadviseerd als u het dak van buitenaf wilt isoleren, maar het dak niet wilt vervangen. De warm dakmethode kiest u als u een nieuw dak plaatst of de dakbedekking opnieuw gaat vervangen. De methodes hieronder vertellen u meer over de opties voor de plaatsing van plat dakisolatie.
Je leest hieronder meer over:
- Warm dak (isolatie bovenzijde dragende constructie)
- Koud dak (isolatie onderzijde dragende constructie)
- Omgekeerd dak (isolatie bovenop dakbedekking)
- Materialen voor het isoleren van een plat dak
Opties plat dak isolatie
Warm dak: plat dak isoleren buitenzijde
Isolatie van een plat dak via de buitenzijde kan via de warm dak methode. Via de warm dak methode plaatst u het isolatiemateriaal boven op de dragende constructie van het platte dak. Daar bovenop komt een afdekking of waterkerende laag, zoals EPDM of bitumen. Deze manier van plat dak isoleren via de buitenzijde komt vaak voor bij het isoleren van een garage of schuur.
De methode warm dak isoleren heeft de voorkeur bij plat dak isolatie. Met de warm dak methode minimaliseert u de kans op vocht, scheuren en uitzettingen. Bovendien is dit de beste optie om isolatiemateriaal goed tot zijn recht te laten komen. Het is namelijk minder gevoelig voor temperatuurwisselingen.
Voordelen warm dak isolatie
- Beste optie om weerstand te bieden tegen alle weersomstandigheden
- Minste kans op scheuren van isolatiemateriaal
- Gemakkelijker een hogere thermische prestatie te behalen dan andere isolatie methodes
- Minste kans op condensatie en vochtproblemen
nadelen warm dak isolatie
- Vaak dient het hele dakbeschot vervangen te worden
- Alleen uit te voeren bij goede weersomstandigheden
Materialen voor isolatie plat dak van buitenaf
Welke isolatie u het beste kunt gebruiken is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk de gewenste isolatiewaarde, brandveiligheid, dampremming, duurzaamheid en geluidsisolatie. PIR isolatieplaten halen bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde met beperkte dikte, terwijl XPS wateropname voorkomt.
Als er geen bitumen of andere dakbedekking op het plat dak ligt, kunt u het beste isoleren met PIR. Daar boven op komt de bitumen of een andere afwerking.
U kunt bij Isodirect kiezen voor: PIR glasvlies bitumen, PIR 2-zijdig aluminium, in verschillende diktes of een specifieke aanvraag doen voor een product.
Koud dak: plat dak isoleren van binnenuit
Een plat dak isoleren van binnenuit is eenvoudiger dan van buitenaf en vaak ook goedkoper. Bij bestaande woningen dient u bij de isolatie van een plat dak van buitenaf eerst de volledige dakbedekking te verwijderen en vervolgens weer terug te plaatsen na het isoleren van het plat dak. Dat duurt relatief lang. Vaak wordt daarom gekozen voor de alternatieve koud dak methode – plat dak isolatie van binnenuit. Hierbij plaatst u het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het platte dak. Een vaak eenvoudigere klus, maar wordt slechts voor gekozen wanneer isoleren van de buitenkant echt niet mogelijk is vanwege het hoge risico op condensvorming.
→ Bekijk hoe u eenvoudig zelf uw plat dak van binnenuit isoleert
Voordelen koud dak isolatie
- Goedkope methode voor dakisolatie
- Relatief snel en eenvoudig te plaatsen
nadelen koud dak isolatie
- Minder goed bestand tegen temperatuurschommelingen dan een warm dak
- Meer kans op condensvorming en vochtproblemen
Materiaal koud dak isolatie
Het nadeel van deze methode is het type isolatiemateriaal dat u moet gebruiken. U dient namelijk te isoleren met een minerale wol soorten, zoals glaswol of steenwol. Dit komt omdat het materiaal moet ademen om zo condensatie te voorkomen. De isolatiewaarde van deze wol soorten is een stuk lager, waardoor u meer dikte nodig heeft om dezelfde isolatiewaarde te halen als bijvoorbeeld PIR. Bovendien is de kans op vochtproblemen groter omdat tijdens de plaatsing en afwerking nauwkeurig gewerkt moet worden met ventilatie en condensatie. Een goede folie is dan essentieel. Glaswol kan ook jeuk en irritatie veroorzaken. Gebruik bij het werken met glaswol een mondkapje en handschoenen.
→ Bekijk glaswol isolatiematerialen
→ Bekijk steenwol isolatiematerialen
OMGEKEERD DAK: ALTERNATIEF WARM DAK
De omgekeerd dak methode is een alternatief voor de warm en koud dak isolatie methode. Met deze omgekeerde dak methode plaatst u isolatiemateriaal, zoals XPS isolatie, bovenop de bestaande dakbedekking. Daarboven legt u als ballast bijvoorbeeld grind, tegels of andere materialen. Omdat u materialen plaatst op het dak is de omgekeerde isolatie methode te vergelijken met de warm dak isolatie methode. Het is een eenvoudige methode en daarom een vaak gekozen oplossing voor bestaande platte daken. Vaak wordt voor deze optie gekozen als u van buiten wilt isoleren, maar niet uw hele dak wilt vervangen of wanneer veelvuldig over het dak gelopen wordt.
Voordelen OMGekeerd plat dak isolatie
- Een omgekeerd dak is een stuk goedkoper
- Relatief snel en eenvoudig te plaatsen
- Vaak is er geen extra dampscherm nodig dankzij de waterdichte afdeklaag van de dakbedekking
- Veel minder kans op condensatie dan een koud dak
nadelen omgekeerd plat dak isolatie
- Warmteverlies is groter, waardoor u een dikkere laag isolatiemateriaal nodig heeft om de gewenste isolatiewaarde te bereiken
- Ballastlaag zorgt voor een minder nette afwerking en extra druk op uw dakconstructie