BINNENUIT ISOLEREN PLAT DAK.

Een plat dak van binnenuit isoleren? Dat kunt u eenvoudig doen met isolatiematerialen zoals steenwol of glaswol. Van binnenuit isoleren van een plat dak wordt ook wel de koud dak isolatie methode genoemd. Dat komt omdat het materiaal direct tegen het dakbeschot tussen de balken wordt geklemd. Werk bij deze methode de isolatie altijd af met een folie, zodat het isolatiemateriaal optimaal beschermd is tegen vocht. Van binnenuit isoleren van het platte plat dak wordt in de meeste gevallen gedaan wanneer het plat dak isoleren van buitenaf niet mogelijk, nodig of gewenst is.

Wilt u precies weten hoe u het materiaal plaatst, wat u nodig heeft en de bijbehorende kosten exact berekenen? Bekijk dan ons stappenplan en de bijbehorende bestellijst:

→ Bekijk stappenplan plat dak isoleren van binnenuit

Wat is koud dak isolatie?

Het plat dak isoleren van binnenuit noemen we ook wel koud dak isolatie. Deze koud dak isolatie methode wordt vaak toegepast bij platte daken. 

Bij koud dak isolatie plaatst u isolatiemateriaal direct tegen de onderkant van uw dakbeschot. Vaak kunt u het isolatiemateriaal eenvoudig tussen de balken klemmen. Na het plaatsen van het isolatiemateriaal brengt u een klimaatfolie aan tegen het vocht. Hierna plaatst u plaatmateriaal, zoals OSB of gips.

Meestal wordt bij een plat dak van binnenuit isoleren glaswol of steenwol gebruikt. Glaswol en steenwol zijn ademende materialen, waardoor vocht kan ontsnappen. Andere materialen, zoals PIR hebben een hogere isolatiewaarde, maar zijn niet geschikt voor het plat dak isoleren van binnenuit. Als u PIR gebruikt, sluit u het vocht op tussen de dakbedekking en de isolatieplaat, waardoor vochtproblemen en (hout-)rot kunnen ontstaan. 

Plat dak isolatie plaatsen
GlaswolSteenwol
IsolatiewaardeZeer goedGoed
PrijsZeer goedkoopGoedkoop
LevensduurTot wel 55 jaarTot wel 75 jaar
GeluidsisolerendGoedZeer goed
BrandwerendZeer goedZeer goed
Prijs/kwaliteit verhoudingZeer goedGoed

welk isolatiemateriaal kiezen bij koud dak isolatie?

De keuze voor glaswol of steenwol isolatie bij koud dak isolatie is afhankelijk van uw wensen. Gaat u voor de hoogste isolatiewaarde en laagste prijs, kies dan voor glaswol. Kies voor steenwol als geluidsisolatie en brandveiligheid belangrijker is.

Beide isolatiematerialen zijn eenvoudig in de plaatsing. Zowel glaswol als steenwol isolatie is flexibel is, waardoor beide isolatiematerialen makkelijk te klemmen zijn tussen de balken. 

Plaats bij allebei de methodes altijd een goede klimaatfolie, omdat u anders kans heeft op vochtproblemen. Isoleren via deze methode kunt u vaak eenvoudig zelf doen.

Bekijk in de tabel een overzicht van de verschillen tussen glaswol en steenwol isolatie bij een koud plat dak.

Kan ik een koud plat dak isoleren met glaswol?

Een koud plat dak isoleren van binnenuit wordt vaak gedaan met glaswol. Dat komt omdat het materiaal een goede isolatiewaarde heeft en daarnaast het geluid goed isoleert. 

De belangrijkste reden om voor glaswol isolatie te kiezen is de prijs en de goede isolatiewaarde. De prijs van glaswol ligt lager dan bijvoorbeeld de prijs van steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol hoger dan die van steenwol. Meestal wordt aan de prijs en de isolatiewaarde meer waarde gehecht, dan aan brandveiligheid en de  verbeterde geluidsisolatie van steenwol. Glaswol is daarom een veel gekozen optie bij plat dak isolatie van binnenuit. 

U kunt een glaswol eenvoudig op maat snijden met een isolatiemes

→ Bekijk glaswol isolatie

→ Bekijk ook ons complete stappenplan + bestellijst voor plat dak van binnenuit isoleren

Plat dak isolatie van onderaf met glaswol
Glaswol snijden

Kan ik een koud plat dak isoleren met steenwol?

Naast glaswol is steenwol een veelgebruikt isolatiemateriaal voor het plat dak isoleren van binnenuit. Steenwol isolatie heeft een goede isolatiewaarde en isoleert het geluid nog beter dan bijvoorbeeld glaswol isolatie. Steenwol is net als glaswol gemakkelijk tussen de balken te klemmen, omdat het materiaal flexibel is. Steenwol heeft daarnaast goede brandwerende, thermische en geluidsisolerende eigenschappen. Daarnaast is steenwol stevig, flexibel en licht van gewicht, waardoor het makkelijk te verwerken is. Daar tegenover staat wel dat u voor steenwol een licht hogere prijs moet betalen dan voor glaswol

Kortom, wilt u een zo hoog mogelijke isolatiewaarde en geluidsisolatie bereiken voor koud plat dak isolatie? Gebruik dan steenwol. 

Vergeet niet dat u door dikker te isoleren ook een betere geluidsisolatie kunt behalen. U kunt dan met glaswol alsnog een goede isolatiewaarde en geluidsisolatie halen!

→ Bekijk steenwol isolatie

→ Bekijk ook ons complete stappenplan + bestellijst voor plat dak van binnenuit isoleren

wat kost dak isoleren binnenkant?

Een plat dak isoleren van binnenuit is goedkoper dan het dak isoleren van de buitenkant. Dat komt omdat u bij het isoleren van een plat dak van buitenaf naast het duurdere isolatiemateriaal ook de dakbedekking dient te verwijderen. Een tijdrovende en een stuk duurdere isolatieklus in vergelijking met het plat dak isoleren van binnenuit. Een plat dak isoleren van binnenuit met glaswol of steenwol is stukken goedkoper. 

Voor het berekenen van de kosten bij dakisolatie kunt u het beste kijken we naar de meest gebruikte materialen en diktes: PIR (gebruikt bij van buitenaf isoleren), glaswol en steenwol. De kosten voor PIR platen van 8 cm bedragen ongeveer 20,75 per m2, terwijl glaswol van 14 cm dik rond de 5,30 per m2 kost en steenwol van 14 cm dik 9,10 per m2 kost. 

In onderstaande tabel kunt u de kosten voor een gemiddeld dak van 50 m2 bekijken bij het plaatsen van glaswol of steenwol van 14 cm dik aan de binnenzijde van uw dak.

Steenwol (14 cm) € 455,-
Glaswol (14 cm) € 265,-

Exact berekenen wat u kwijt bent inclusief toebehoren?

→ Bereken de exacte kosten eenvoudig en snel via ons stappenplan + bestellijst plat dak van binnenuit isoleren

Besparen isolatie

Advies nodig voor uw plat dak isolatieklus?

Vertel ons waar we u mee kunnen helpen:

    Isodirect direct goede isolatiematerialen