Buitenaf isoleren plat dak.

Een plat dak isoleren van buitenaf gaat via de warm dak methode. Dit betekent dat het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dragende constructie van het platte dak komt. Voor het isoleren van een plat dak van buitenaf kunt u gebruik maken van PIR isolatie, XPS en EPS isolatie. Voor een zo dun mogelijke isolatie kiest u voor PIR isolatieplaten. Wilt u een goedkoper isolatiemateriaal? Dan kunt u kiezen voor B-keus PIR isolatie, XPS of EPS. Bij XPS en EPS dient u wel dikker te isoleren, omdat de isolatiewaarde lager ligt.

Plat dak buitenaf

Warm dak: plat dak isoleren van buitenaf

Bij de warm dak methode dient de bestaande dakbedekking verwijderd te worden zodat de dragende constructie vrij komt. Het isolatiemateriaal leg je direct bovenop de dragende constructie en het geheel werk je af met een nieuwe dakbedekking, zoals EPDM of bitumen, bovenop het isolatiemateriaal. 

De warm dak isolatie methode is de populairste methode voor plat dak isolatie. Je zorgt er namelijk voor dat er zo min mogelijk kans is op vocht, dat je koude bruggen voorkomt en er geen scheuren of uitzettingen in het isolatiemateriaal ontstaan. Bovendien vermindert u temperatuurschommelingen.

buitenaf isoleren plat dak: welk isolatieMateriaal voor warm dak isolatie?

Het isoleren van uw platte dak van buitenaf kan met verschillende isolatiematerialen. Vaak wordt er gekozen voor PIR isolatieplaten, omdat je met een geringe dikte al gauw een hoge isolatiewaarde kunt behalen. PIR isolatieplaten zijn wel prijziger dan ander isolatiemateriaal vanwege de goede thermische eigenschappen. 

Een ander isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt is XPS. XPS is net als PIR zeer drukvast, maar de isolatiewaardes van XPS liggen lager dan PIR. XPS is daarentegen wel een stuk goedkoper. 

EPS is een wat minder populair materiaal, maar is ook zeer goed geschikt voor het isoleren van uw plat dak van buitenaf. De isolatiewaardes liggen lager dan XPS en PIR, maar de platen zijn wel goedkoper en zeer goed bestemd tegen vocht. 

Een alternatief op PIR isolatie is onze PIR isolatie B-keus. B-keus isolatiemateriaal is isolatiemateriaal dat kleine beschadigingen of afwijkingen heeft, maar nog prima toe te passen zijn in de isolatie. B-keus is daarom ook een stuk goedkoper dan A-keus PIR, maar bied bijna dezelfde thermische waardes.

→ Bekijk PIR isolatie

→ Bekijk XPS isolatie

→ Bekijk EPS isolatie

Omgekeerd dak: alternatief warm dak

De omgekeerd dak methode is een tweede optie bij het buitenaf isoleren van uw plat dak en zorgt ervoor dat u uw huidige dak niet vervangen hoeft te worden. U herkent deze methode vaak aan de platte daken waarop tegels of grind liggen. Deze methode is qua plaatsing het beste te vergelijken met de warm dak methode. Het verschil is dat u nu de bestaande dakbedekking behoudt. 

Bij deze methode plaatst u bovenop de bestaande dakbedekking isolatiemateriaal en vervolgens legt u daar bovenop ballast, zoals stenen of grind. Dat zorgt ervoor dat de isolatie goed op zijn plek blijft liggen. Deze methode is makkelijker dan de standaard warm dak methode, maar isoleert wel minder goed.

Omgekeerd dak methode
XPS

Materiaal omgekeerd dak isolatie

Bij een omgekeerd dak ligt het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking. Hierdoor kan er water onder het isolatiemateriaal komen. Voor het omgekeerd isoleren van uw dak is XPS isolatie eigenlijk de enige keuze. Deze platen zijn namelijk zeer drukvast, waardoor ze makkelijk beloopbaar zijn en neemt geen water op. Bovendien bieden de platen een hoge drukweerstand en zijn ze bestand tegen temperatuurschommelingen. 

→ Bekijk XPS isolatie

zelf plat dak van buitenaf isoleren

U wilt zelf uw plat dak van buitenaf isoleren? Dat kan! Door de klus zelf uit te voeren bespaart u aanzienlijk in kosten. Bovendien is de klus eenvoudig zelf uit te voeren, omdat het materiaal eenvoudig te plaatsen is en niet al te veel tijd kost. Bent u benieuwd naar hoe u de klus gemakkelijk zelf uitvoert? Bekijk dan ons stappenplan.

→ Bekijk plat dak van buitenaf isoleren stappenplan

Besparen isolatie