Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Plat dak isolatie

Plat dak isolatie

Plat dak isolatie kan op verschillende manieren. Hiervoor worden vaak verschillende vaktermen gebruikt, namelijk de koud dak methode, de warm dak methode en de omgekeerd dak methode. Welke vorm van plat dak isolatie u het beste kunt kiezen is afhankelijk van een tweetal factoren: het type plat dak van uw woning en uw eigen voorkeur.

Welk type isolatiemateriaal is geschikt voor plat dak isolatie?

Als uw bestaande dak nog in goede staat is en u wilt het dak niet vervangen, kunt u het beste kiezen voor isoleren van binnenuit (de koud
dak methode). De omgekeerde dak methode wordt vaak geadviseerd als u het dak van buitenaf wilt isoleren, maar het dak niet wilt vervangen. 
De vaktermen hieronder vertellen u meer over de opties voor de plaatsing van plat dakisolatie.

Je leest hieronder meer over:

  1. Warm dak (isolatie bovenzijde dragende constructie)
  2. Koud dak (isolatie onderzijde dragende constructie)
  3. Omgekeerd dak (isolatie bovenop dakbedekking)
  4. Materialen voor het isoleren van een plat dak

Opties

Warm dak: plat dak isoleren buitenzijde

Isolatie van een plat dak via de buitenzijde kan via de warm dak methode. Via de warm dak methode plaatst u het isolatiemateriaal boven op de dragende constructie van het platte dak. Daar boven op komt een afdekking of waterkerende laag. Deze manier van plat dak isoleren via de buitenzijde komt vaak voor bij het isoleren van een garage of schuur.

De methode warm dak isoleren heeft de voorkeur bij plat dak isolatie. Met de warm dak methode minimaliseert u de kans op vocht, scheuren en uitzettingen. Bovendien is dit de beste optie om isolatiemateriaal goed tot zijn recht te laten komen. Het is namelijk minder gevoelig voor temperatuurwisselingen.

Voordelen warm dak isolatie

Materialen voor isolatie plat dak van buitenaf

Welke isolatie u het beste kunt gebruiken is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk de gewenste isolatiewaarde, brandveiligheid, dampremming, duurzaamheid en geluidsisolatie. PIR isolatieplaten halen bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde met beperkte dikte, terwijl XPS wateropname voorkomt. U kunt ook nog het klassieke steenwol overwegen, wat goede akoestische waarden heeft.

Als er geen bitumen of andere dakbedekking op het plat dak ligt, kunt u het beste isoleren met PIR. Daar boven op komt de bitumen of een andere afwerking. Een andere mogelijkheid is EPS

U kunt bij ons kiezen voor: PIR glasvlies bitumen, PIR 2-zijdig aluminium, in verschillende diktes of een specifieke aanvraag doen voor een product.

Koud dak: plat dak isoleren van binnenuit

Een plat dak isoleren van binnenuit is eenvoudiger dan van buitenaf en vaak ook goedkoper. Bij bestaande woningen
dient u bij de isolatie van een plat dak van buitenaf eerst de volledige dakbedekking
te verwijderen en vervolgens weer terug te plaatsen na het isoleren van het
plat dak. Dat duurt relatief lang. Vaak wordt daarom gekozen voor de
alternatieve koud dak methode – plat dak isolatie van binnenuit. Hierbij
plaatst u het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het platte dak.

Voordelen koud dakisolatie

Materiaal koud dak isolatie

Het nadeel van deze methode is het type isolatiemateriaal dat u moet gebruiken. U dient namelijk te isoleren met een minerale wol soorten, zoals glaswol of steenwol. De isolatiewaarde van deze wol soorten is een stuk lager, waardoor u meer dikte nodig heeft om dezelfde isolatiewaarde te halen als bijvoorbeeld PIR. Bovendien is de kans op vochtproblemen groter omdat tijdens de plaatsing en afwerking nauwkeurig gewerkt moet worden met ventilatie en condensatie. Een goede folie is dan essentieel. Glaswol kan ook jeuk en irritatie veroorzaken. Let op: gebruik dus altijd een mondkapje en handschoenen.

 

Omgekeerd dak: alternatief warm dak

De omgekeerd dak methode is een alternatief voor de warm en koud dak isolatie methode. Met deze omgekeerde dak methode plaatst u isolatiemateriaal, zoals XPS isolatie, bovenop de bestaande dakbedekking. Daarboven legt u als ballast bijvoorbeeld grind, tegels of andere materialen. Omdat u materialen plaatst op het dak is de omgekeerde isolatie methode te vergelijken met de warm dak isolatie methode. Het is een eenvoudige methode en daarom een vaak gekozen oplossing voor bestaande platte daken. Vaak wordt voor deze optie gekozen als u graag van buiten wilt isoleren, maar niet uw hele dak wilt vervangen of wanneer veelvuldig over het dak gelopen wordt.

Voor- en nadelen omgekeerd dak isolatie