Binnenuit isoleren schuin dak.

Een goedkope manier om een schuine dak te isoleren is vanaf de binnenzijde. Hiermee verbeter je het thermisch wooncomfort, verlaag je de energiekosten, verhoog je mogelijk de waarde van de woning en het is beter voor het milieu. 

Bij het binnenuit isoleren van een schuin dak wordt het isolatiemateriaal eenvoudig tussen de gordingen (horizontale balken) of spanten (verticale balken) geplaatst. Vervolgens werk je het geheel af met plaatmateriaal naar keuze. Deze methode van isoleren is het minst arbeidsintensief en je zorgt ervoor dat de bestaande dakconstructie onveranderd blijft. Goed voor de portemonnee en zo behoud je de uitstraling van je dak van buitenaf.

Let op! Is er al isolatie aanwezig aan de buitenzijde? Neem dan contact met ons op voor een beoordeling. Je kunt in dit geval niet zomaar isolatie aan de binnenzijde plaatsen in verband met vochtophoping. 

geschikt isolatiemateriaal

Isolatiematerialen

Welk materiaal?

Voor het binnenuit isoleren schuin dak bestaan verschillende opties, zoals verschillende wolsoorten en PIR. Minerale wol of glaswol hebben het voordeel dat ze relatief goedkoop zijn en dus de budget oplossing zijn. PIR platen hebben het voordeel dat ze relatief dun zijn en toch een hoge isolatiewaarde halen. De platen zijn dus bij uitstek geschikt als u ruimte wilt besparen of als u mooie balken in het dak in het zicht wilt behouden. De PIR platen zijn vaak wel iets duurder dan andere isolatiematerialen, maar u krijgt er een hogere isolatiewaarde voor terug.

Nog goedkoper isoleren? Wij verkopen als een van de weinige van Nederland ook B-keus isolatiemateriaal. B-keus isolatie is isolatie dat kleine afwijkingen of beschadigingen heeft maar nog steeds prima isoleert. De Rd-waardes zijn dan ook (bijna) vergelijkbaar met de standaard A-keus tegen een fractie van de prijs.

→ Bekijk B-keus PIR aluminium isolatieplaten

Schuin dak isoleren met glaswol of minerale wol

Uw schuin dak isoleren met glaswol of steenwol is een steeds minder, maar nog steeds relatief vaak gekozen methode. Dat komt omdat het materiaal relatief goedkoop is en door de flexibele eigenschappen van het materiaal eenvoudig te plaatsen is tussen bijvoorbeeld balken in het dak. Bovendien bieden wol soorten (steenwol en minerale wol) ook goede geluidsisolatie. Glaswol heeft als voordeel dat het erg flexibel en gebruiksvriendelijk is, maar het heeft als nadeel dat vezels bij de bewerking vrijkomen die kunnen zorgen voor irritaties en jeuk. Bij de installatie raden wij daarom sterk aan om met handschoenen en mondmaskers te werken om irritatie te voorkomen.

→ Bekijk glaswol isolatie

→ Bekijk steenwol isolatie

→ Bekijk schuin dak isoleren van binnenuit met glaswol stappenplan

Schuin dak isolatie glaswol

Voordelen schuin dakisolatie binnenzijde

nadelen schuin dakisolatie binnenzijde

Folie schematisch

welke folie voor schuin dak isoleren binnenzijde

Bij het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde is het belangrijk dat er geen vocht in de constructie komt. Dit heeft namelijk tot gevolg dat het vocht in het isolatiemateriaal en hout kan trekken, met houtrot en schimmel tot gevolg. Hierdoor vermindert de thermische prestatie en in het ergste geval zou je het dak moeten vervangen.

Zorg er daarom voor dat je een dampremmende folie plaatst tegen het isolatiemateriaal. Een dampremmende folie zorgt ervoor dat het vocht niet in het isolatiemateriaal trekt. 

→ Bekijk dampremmende folie

zelf schuin dak isoleren binnenzijde

Ben je op zoek naar hoe je zelf uw schuin dak isoleert aan de binnenzijde? Dat kan! Speciaal voor het isoleren van een schuine dak aan de binnenzijde hebben wij een stappenplan. 

→ Bekijk schuin dak isoleren van binnenuit met PIR stappenplan

→ Bekijk schuin dak isoleren van binnenuit met glaswol stappenplan

Schuin dak isoleren