Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

EPS

EPS

EPS is bekend onder vele namen, zoals tempex en airpop, maar de bekendste is toch wel piepschuim. EPS is gemaakt van polystyreen en heeft ongeacht de dikte een lambdawaarde van 0,036 W/(m.K). Dit materiaal kent een aantal voordelen, zoals het lichte gewicht en de makkelijke verwerking, maar het belangrijkste voordeel is de relatief lage prijs. Het wordt met name gebruikt onder de betonvloer, maar wordt ook gebruikt voor andere toepassingen, zoals de isolatie van (buiten) gevels.

EPS isolatieplaten

EPS parels

Pluspunten van EPS​

EPS heeft een relatief goede isolatiewaarde voor een relatief lage prijs. Doordat het materiaal voornamelijk bestaat uit lucht kunt u het gemakkelijk tillen en verwerken. Tijdens de verwerking komen geen schadelijke stoffen vrij.

Heeft u voldoende ruimte in uw kruipruimte of onder uw betonvloer? Sterker nog, u wilt de ruimte opvullen? Dan is EPS een goede keuze voor uw isolatieklus. Hiermee krijgt u een relatief dikke isolatieplaat met goede isolerende eigenschappen.

Ons assortiment tempex isolatiemateriaal​

Naast isolatieplaten hebben wij ook EPS parels in ons assortiment. Met deze parels kunt u een kruipruimte isoleren door ze te verspreiden over de bodem. Ook kunt u de parels gebruiken voor in zitzakken.

Dit isolatiemateriaal heeft nog een mooie eigenschap. Het is namelijk een duurzaam circulair isolatiemateriaal. Dat betekent dat u het materiaal kunt recyclen en hergebruiken in dezelfde of andere toepassingen.

EPS bestaat voor 98% uit lucht. De andere 2% is gemaakt van polystyreen. In het productieproces wordt een soort gas in de polystyreen gespoten, waardoor het materiaal zich vult met gas tot de bekende bolletjesvorm. Vervolgens verlaat het gas het materiaal. Het eindproduct is een plaat of parels van EPS.

EPS isolatieplaten prijs​

Het grootste voordeel van EPS isolatieplaten is de prijs. De isolatieplaten zijn erg goedkoop voor de isolatiewaarde die u ermee bereikt. De toepassingen zijn bovendien veelzijdig: u kunt deze isolatieplaten gebruiken in een betonvloer, de kruipruimte of (spouw-)muur.

EPS is een vrij volumineus product, waardoor het ideaal is om bijvoorbeeld uw vloer op te hogen en tegelijkertijd isolatiewaarde toe te voegen. Heeft u minder ruimte? Kijk dan eens naar onze kale pir platen.

EPS isolatieplaten drukvast​

EPS isolatie kan standaard geleverd worden met een densiteit van 60 of 100. De densiteit van het isolatiemateriaal bepaalt de drukvastheid van het materiaal en maakt of u er bijvoorbeeld op kunt lopen of niet (zonder dat het teveel indeukt). De drukvastheid wordt uitgedrukt in kPa (kilo Pascal) en geeft aan hoeveel kilo druk per m2 het materiaal aankan voordat het meer dan 10% afwijkt. De druksterkte wordt aangegeven door het getal dat achter ‘EPS’ staat. Een EPS 60 isolatieplaat heeft bijvoorbeeld een druksterkte van 60 kilo per m2, een EPS100 isolatieplaat een druksterkte van 100 kilo per m2.

Onze meest verkochte EPS isolatieplaat is de EPS 100. De EPS 100 isolatieplaat is drukvast, waardoor deze bij uitstek geschikt is voor betonvloeren, daken en de buitengevels. Maar welke densiteit is nu het beste voor uw klus? Gebruik onderstaande tabel om te bepalen welk isolatiemateriaal u nodig heeft.

EPS isolatiewaarde​

De EPS isolatie lambdawaarde is 0,036 W/(m.K) ongeacht de dikte. Zoals bij veel isolatiematerialen is het zo dat hoe dikker u isoleert, hoe beter de isolatiewaarde is. Kies daarom voor een dikkere plaat om de gewenste isolatiewaarde te halen. Bekijk hieronder het overzicht van de Rd-waardes voor verschillende druksterktes en diktes.

Rd-waarde per product

 Dikte (mm)
 2030405060708090100120130140150
EPS 600,530,791,051,321,581,842,112,372,633,163,423,683,95
EPS 1000,560,831,111,391,671,942,222,52,783,333,613,894,17
EPS 1500,590,881,181,471,762,062,352,652,943,533,824,124,41
PIR kaal0,91,351,82,252,73,153,53,954,44,855,35,756,75

EPS isolatie brandbaarheid​

EPS isolatie werkt brandvertragend en is langdurig bestand tegen temperaturen tussen -170˚C en +80˚C. Kortstondig mag de temperatuur maximaal +110 ˚C bedragen. Door de SE kwaliteit die onze isolatieplaten hebben, wordt het verspreiden van vuur vertraagd. De toevoeging “SE” betekent dat het polystyreen brandvertragend gemodificeerd is en brandklasse 1 of 2 volgens de norm NEN 6065 heeft. In moderne termen: EUROKLASSE E volgens EN13501-1. Dat geeft wel een prettig veilig gevoel.

EPS isolatie vocht​

Een belangrijke eigenschap van EPS is de relatief goede weerstand tegen vocht. De weerstand tegen vocht wordt gemeten in de waterdiffusieweerstand. De waterdiffusieweerstand van het materiaal bedraagt 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt. EPS laat meer lucht en vocht door, terwijl XPS beter bestand is tegen waterdamp. In vochtige ruimtes kunt u dus beter kiezen voor XPS.

EPS is minder geschikt om bloot te stellen aan (grond)water en waterdamp. De isolatieplaat blijft weliswaar intact, maar de isolerende werking vermindert iets. Moet het isolatiemateriaal tegen vochtige omstandigheden kunnen? Kijk dan eens naar XPS isolatie.

EPS isolatieplaten toepassing​

EPS heeft een breed toepassingsgebied: in de verpakkingsindustrie voor industriële producten en levensmiddelen, de tuinbouwsector en natuurlijk in de bouw.

EPS 60, EPS 100 isolatieplaten en andere opties maken het soms lastig om een keuze te maken. Maar wat is nou het verschil? En wanneer gebruikt u wat? Lees het hieronder.

EPS vloer isoleren​

EPS isolatieplaten zijn geschikt voor vloerisolatie. U kunt ze prima vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van een betonvloer plaatsen. U kunt het ook gebruiken als u de betonvloer nog moet storten. In dat geval heeft u minimaal EPS 100 nodig, want isolatieplaten met een lagere densiteit zijn niet drukvast genoeg.

Heeft u onvoldoende ruimte en wilt u nog goedkoper uw betonvloer isoleren? Kijk dan eens naar onze kale PIR platen. Hiermee haalt u met minder dikte een zeer hoge isolatiewaarde!

EPS vloer op zand​

U kunt de isolatieplaten desgewenst direct op het zand plaatsen in relatief droge kruipruimtes. EPS is namelijk vochtwerend en blijft weliswaar intact bij vocht, maar hou er wel rekening mee dat het isolatiemateriaal iets aan isolatiewaarde verliest. Bij water(-plassen) in de kruipruimte kunt u beter kiezen voor een ander soort isolatiemateriaal, zoals XPS isolatie.

Als u isolatieplaten wilt plaatsen onder een nieuw te storten betonvloer plaatst u eerst een dampscherm en daarna de EPS isolatie. Bij particulier gebruik (druksterkte kleiner dan 100 kPa) kiest u voor EPS 100, vanwege de drukvastheid.

Tip van de isolatiespecialist

Zorg er voor dat het dampscherm hoog genoeg tegen de muur staat, zodat het nieuw te storten beton niet tegen de muur komt. Meer weten over betonvloer isolatie? Lees hier meer over beton vloer isoleren.

EPS isolatieplaten vloer eisen​

Voor warmte-isolatie van vloeren gelden volgens het bouwbesluit een aantal minimumeisen op het gebied van de warmteweerstand van constructies voor vloeren. Deze warmteweerstanden wordt weergegeven met de RC-waarde. De huidige minimale thermische isolatie-eisen van dichte gebouwdelen zijn als volgt:

  • Vloeren: 3,5 m2.K/W

Renovatie: Vanaf november 2015 worden nieuwe eisen gesteld aan de isolatiewaarden bij renovatie of vervanging van vloeren. Bij het vernieuwen of vervangen van isolatielagen geldt een warmteweerstand van:

  • Vloeren: 2,5 m2.K/W

Let er wel op dat de minimum eisen voor subsidie bij renovatie hoger liggen. Bekijk ons kenniscentrum voor meer informatie.

EPS isolatieplaten kopen​

EPS isolatieplaten zijn relatief goedkoop voor de isolatiewaarde die u haalt. De gemiddelde kosten per m3 voor EPS 100 bedragen 60,- excl. BTW per M3. Voor EPS 60 bedragen de kosten 55,- excl. BTW per M3. Voor kale PIR betaalt u 80,- excl. BTW per M3. Hou er wel rekening mee dat PIR beter isoleert, waardoor u minder (ongeveer de helft) nodig heeft.

Bekijk hieronder een voorbeeld voor het isoleren van uw betonvloer of kruipruimte waarbij u een rd-waarde van 1,80 wilt behalen. De oppervlakte in het voorbeeld heeft is 50 m2 (10 meter bij 5 meter). Hiervoor heeft u het volgende nodig:

  • 70mm EPS 100 (rd: )

o  50m2 x 5,11 per m2 = 255,50 Incl. BT

  • 40mm kale pir (rd: )

o  50m2 x 4,36 per m2 = 218,00 Incl. BTW

EPS isolatie bevestigen​

EPS isolatieplaten worden vaak geplaatst onder een betonvloer of tegen de bovenkant van de kruipruimte. Als u de kruipruimte wilt isoleren lijmt u de platen gemakkelijk direct tegen de onderkant van uw betonvloer. De isolatieplaten lijmen is heel eenvoudig. U plaatst de lijm tegen de onderkant van de betonvloer en drukt de isolatieplaten er vervolgens tegenaan.

EPS isolatie voor het ophogen van de tuin, straat of parkeerplaatsen​

Naast het isoleren van ruimtes, kan EPS isolatie ook gebruikt worden als stabilisatie. Het wordt bijvoorbeeld veelvuldig toegepast in parkeerplaatsen en straatwerk. Of om bijvoorbeeld de tuin op te hogen. Door het grote volume, lage kosten en lage gewicht is dit isolatiemateriaal ideaal voor deze klus. Voor deze toepassingen worden uiteenlopende druksterktes gebruikt.

EPS isolatie design​

EPS isolatie wordt ook vaak gebruikt in de design wereld. Zo is bijvoorbeeld ‘the voice’ hand van EPS gemaakt. Dat komt doordat het materiaal gemakkelijk te bewerken is en licht is van gewicht, waardoor het gemakkelijk verplaatst kan worden. Deze eigenschappen, in combinatie met de lage prijs, maakt dit een ideaal product voor de design industrie! Vanwege de fijne structuur van het materiaal wordt vaak gekozen voor een hoge densiteit van het isolatiemateriaal. Heeft u nog vragen of advies nodig? Neem contact met ons op.