Particulier en zakelijk

Voordelige isolatie voor iedereen

Menu

100% laagste prijs garantie bij Isodirect
Vraag hier uw offerte aan!

Op zoek naar de beste deal? Vraag online naar de speciale prijs of bezoek onze winkel!

Hoe werkt het?
1: Kies uw gewenste product
2: Neem contact op via onze Livechat of vraag naar uw Korting
3: Ontvang binnen 10 minuten een speciale prijs

Onze klantenservice is geopend van 08:30-17:00

Tip: wij helpen u ook graag met advies voor uw klus en vinden voor u de beste deal

EPS.

EPS (piepschuim) is een uiterst licht isolatiemateriaal en is daardoor makkelijk te verwerken. EPS is de afkorting van geëxpandeerd polystyreen en wordt vooral gebruikt voor betonvloer isolatie maar het kan ook gebruikt worden voor andere toepassingen.
Ook voor grote hoeveelheden bent u bij Isodirect aan het juiste adres. Wij leveren EPS isolatie vanaf 5m3 direct vanaf de fabriek. Mede hierdoor hebben wij de laagste prijzen in de markt! Wij leveren zowel aan zakelijke klanten en particulieren.

Bekijk: EPS 60 | EPS 100 | EPS 150 | EPS 200 | EPS Parels

Pluspunten van EPS isolatie

Wat is EPS?

EPS is bekend onder vele namen, zoals tempex, airpop, maar de bekendste is toch wel piepschuim. EPS is gemaakt van polystyreen en heeft ongeacht de dikte een lambdawaarde van 0,036 W/(m.K). Dit materiaal kent een aantal voordelen, zoals het lichte gewicht en de makkelijke verwerking, maar het belangrijkste voordeel is de relatief lage prijs. Het wordt met name gebruikt onder de betonvloer, maar wordt ook gebruikt voor andere toepassingen, zoals de isolatie van (buiten) gevels.

EPS vloerisolatie

EPS platen zijn geschikt voor in de kruipruimte en onder een stort betonvloer. Het materiaal heeft een relatief lage isolatiewaarde, waardoor u in vergelijking met bijvoorbeeld PIR meer dikte nodig heeft om dezelfde isolatiewaarde te behalen. Daar tegenover staat wel dat EPS vaak goedkoper is dan PIR. Men kiest daarom vaak voor EPS als de dikte minder van belang is en de prijs belangrijk is. 

Heeft u voldoende ruimte in uw kruipruimte of onder uw betonvloer? Sterker nog, u wilt de ruimte opvullen? Dan is EPS een goede keuze voor uw isolatie klus. Hiermee krijgt u een relatief dikke isolatieplaat met goede isolerende eigenschappen.

Twijfelt u tussen PIR, EPS of XPS isolatie? Lees dan over verschil tussen PIR, EPS en XPS isolatie. 

EPS 60, EPS 100 en andere opties maken het soms lastig om een keuze te maken. Maar wat is nou het verschil? En wanneer gebruikt u wat? Lees het hieronder!

EPS isolatieplaten

EPS isolatieplaten zijn relatief goedkoop voor de isolatiewaarde die u haalt. De prijs is afhankelijk van uw situatie: de drukvastheid (densiteit) die u nodig heeft en de gewenste dikte en isolatiewaarde. Bij een dikkere laag isolatiemateriaal wordt een hogere isolatiewaarde bereikt. Meestal wordt gekozen voor de EPS 100 isolatieplaat. Bij projecten waar een hogere druksterkte voor nodig is,  raden wij EPS 150, EPS 200, PIR– of XPS isolatieplaten aan. 

EPS isolatiewaarde

De EPS isolatie lambdawaarde is 0,036 W/(m.K) ongeacht de dikte. Zoals bij veel isolatiematerialen is het zo dat hoe dikker u isoleert, hoe beter de isolatiewaarde is.

Brandbaarheid van EPS

EPS werkt brandvertragend en is langdurig bestand tegen temperaturen tussen -170˚C en +80˚C. Kortstondig mag de temperatuur maximaal +110 ˚C bedragen. Door de SE kwaliteit die onze isolatieplaten hebben, wordt het verspreiden van vuur vertraagd. De toevoeging “SE” betekent dat het polystyreen brandvertragend gemodificeerd is en brandklasse 1 of 2 volgens de norm NEN 6065 heeft. In moderne termen: EUROKLASSE E volgens EN13501-1. Dat geeft wel een prettig veilig gevoel.

EPS Druksterkte​

EPS isolatie heeft een densiteit van 60, 100, 150 of 200. De densiteit van het isolatiemateriaal bepaalt de drukvastheid van het materiaal en maakt of u er bijvoorbeeld op kunt lopen of niet (zonder dat het teveel indeukt). De drukvastheid wordt uitgedrukt in kPa (kilo Pascal) en geeft aan hoeveel kilo druk per m2 het materiaal aankan voordat het meer dan 10% afwijkt. De druksterkte wordt aangegeven door het getal dat achter ‘EPS’ staat. Een EPS 60 isolatieplaat heeft bijvoorbeeld een druksterkte van 6.000 kilo per m2, een EPS 100 isolatieplaat een druksterkte van 10.000 kilo per m2.

Onze meest verkochte plaat is de EPS 100. De EPS 100 isolatieplaat is drukvast, waardoor deze bij uitstek geschikt is voor betonvloeren, daken en de buitengevels. Maar welke densiteit is nu het beste voor uw klus? Gebruik onderstaande tabel om te bepalen welk isolatiemateriaal u nodig heeft.

Druksterkte

Vochtbestendigheid van EPS?

Een belangrijke eigenschap van EPS is de relatief goede weerstand tegen vocht. De weerstand tegen vocht wordt gemeten in de waterdiffusieweerstand. De waterdiffusieweerstand van het materiaal bedraagt 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt. EPS laat meer lucht en vocht door, terwijl XPS beter bestand is tegen waterdamp. In vochtige ruimtes kunt u dus beter kiezen voor XPS.

EPS is minder geschikt om bloot te stellen aan (grond)water en waterdamp. De isolatieplaat blijft weliswaar intact, maar de isolerende werking vermindert iets. Moet het isolatiemateriaal tegen vochtige omstandigheden kunnen? Kijk dan eens naar XPS isolatie.

Vloer isoleren​

EPS isolatieplaten zijn geschikt voor vloerisolatie. U kunt ze prima vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van een betonvloer plaatsen. U kunt het ook gebruiken als u de betonvloer nog moet storten. In dat geval heeft u minimaal EPS 100 nodig, want isolatieplaten met een lagere densiteit zijn niet drukvast genoeg.

Heeft u onvoldoende ruimte en wilt u nog goedkoper uw betonvloer isoleren? Kijk dan eens naar onze kale PIR platen. Hiermee haalt u met minder dikte een zeer hoge isolatiewaarde!

EPS vloer op zand​

U kunt de isolatieplaten desgewenst direct op het zand plaatsen in relatief droge kruipruimtes. EPS is namelijk vochtwerend en blijft weliswaar intact bij vocht, maar hou er wel rekening mee dat het isolatiemateriaal iets aan isolatiewaarde verliest. Bij water(-plassen) in de kruipruimte kunt u beter kiezen voor een ander soort isolatiemateriaal, zoals XPS isolatie.

Als u isolatieplaten wilt plaatsen onder een nieuw te storten betonvloer plaatst u eerst een dampscherm en daarna de EPS isolatie. Bij particulier gebruik (druksterkte kleiner dan 100 kPa) kiest u voor EPS 100, vanwege de drukvastheid.

Tip van de isolatiespecialist:
Zorg er voor dat het dampscherm hoog genoeg tegen de muur staat, zodat het nieuw te storten beton niet tegen de muur komt. Meer weten over betonvloer isolatie? Lees hier meer over beton vloer isoleren.

EPS isolatieplaten vloer eisen​

Voor warmte-isolatie van vloeren gelden volgens het bouwbesluit een aantal minimumeisen op het gebied van de warmteweerstand van constructies voor vloeren. Deze warmteweerstanden wordt weergegeven met de RC-waarde. De huidige minimale thermische isolatie-eisen van voor nieuwbouw zijn als volgt:

  • Vloeren: 3,5 m2.K/W

Renovatie: Vanaf november 2015 worden nieuwe eisen gesteld aan de isolatiewaarden bij renovatie of vervanging van vloeren. Bij het vernieuwen of vervangen van isolatielagen geldt een warmteweerstand van:

  • Vloeren: 2,5 m2.K/W

Let er wel op dat de minimum eisen voor subsidie bij renovatie hoger liggen. Bekijk ons kenniscentrum voor meer informatie.

EPS voor het ophogen van de tuin, straat of parkeerplaatsen​

Naast het isoleren van ruimtes, kan EPS ook gebruikt worden als stabilisatie. Het wordt bijvoorbeeld veelvuldig toegepast in parkeerplaatsen en straatwerk. Of om bijvoorbeeld de tuin op te hogen. Door het grote volume, lage kosten en lage gewicht is dit isolatiemateriaal ideaal voor deze klus. Voor deze toepassingen worden uiteenlopende druksterktes gebruikt.

EPS voor Design​

EPS wordt ook vaak gebruikt in de design wereld. Zo is bijvoorbeeld de ‘the voice’ hand van EPS gemaakt. Dat komt doordat het materiaal gemakkelijk te bewerken is en licht is van gewicht, waardoor het gemakkelijk verplaatst kan worden. Deze eigenschappen, in combinatie met de lage prijs, maakt dit een ideaal product voor de design industrie! Vanwege de fijne structuur van het materiaal wordt vaak gekozen voor een hoge densiteit van het isolatiemateriaal. Heeft u nog vragen of advies nodig? Neem contact met ons op.

Man banner

Kooptip van Tim

Sed pharetra nisl id velit vehicula, as eget euismod arcu blandit. Vestib ulum vitae risus egestas, sed dignmissim as enim nec, as dictum sem. Proin non ante et augue luctus a venenatis at seds rutrum turpis.