Wij worden goed beoordeeld op
     feedback company

Winkelwagen

Folie

Folie

Sorteer op:

Zoekt u vochtregulerende folie voor isolatiemateriaal? Bij het isoleren van uw constructie is het belangrijk dat vochtproblemen voorkomen worden. Als vocht de constructie binnendringt vermindert de isolatiewaarde van uw isolatiemateriaal drastisch en kan het schimmel en houtrot tot gevolg hebben. Om de constructie te beschermen voor vocht is het belangrijk dat u de juiste vochtregulerende folie gebruikt. Bij Isodirect kunt u kiezen uit verschillende soorten folies. 

Welke folie u nodig heeft, is afhankelijk van uw klus. Het verschil tussen damp-open en dampdichte folies is de sd-waarde van de folies. De sd-waarde van folie geeft de dampweerstand aan. Een hoge sd-waarde betekent dat vocht zich minder makkelijk door het materiaal verplaatst. Folie met een hogere sd-waarde houdt dus meer vocht tegen. In ons kenniscentrum staat ook nog een uitgebreid artikel over de verschillende soorten folies.

Damp-open of dampdoorlatende folie nodig?

• Damp-open en dampdoorlatende folie.

Damp open en dampdoorlatende folies worden altijd aan de koude kant (buitenzijde) van een constructie geplaatst, tussen de isolatielaag en de dakbedekking bijvoorbeeld. Daar beschermt de folie het isolatiemateriaal tegen vocht van buitenaf, en zorgt het ervoor dat vocht dat in het isolatiemateriaal zit naar buiten toe kan verdampen. Zo blijft uw isolatiemateriaal droog. 

Het verschil tussen damp-open en dampdoorlatende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Damp-open folie heeft een lagere sd-waarde dan dampdoorlatende folie en laat dus meer vocht door. Als u de folie aan de buitenzijde van een constructie bij vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om damp-open folie te gebruiken. Als u twijfelt of de dampdoorlatende folie genoeg vocht doorlaat adviseren wij om damp-open folie te gebruiken. 

Bij een dakhelling kleiner dan 15 graden is een waterdicht dak vereist en kan er dus niet met damp-open folie gewerkt worden.

• Dampremmende en dampdichte folie.

Dampremmende en dampdichte folie wordt altijd aan de warme kant (binnenzijde) van een constructie geplaatst. Daar zorgt het ervoor dat vocht vanuit de binnenruimte niet in het isolatiemateriaal kan trekken. Dit is met name belangrijk in vochtige ruimtes zoals badkamers en sauna’s, waar veel waterdamp vrijkomt. 
 

Het verschil tussen dampdichte en dampremmende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen. Als u de folie aan de binnenzijde van een constructie in vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om dampdichte folie te gebruiken. Als u twijfelt of dampremmende folie genoeg vocht tegenhoudt adviseren wij om dampdichte folie te gebruiken. 

Het gebruik van dampdichte folie is echter niet altijd een goede keuze. Als de buitenlaag ook dampdicht is (bijvoorbeeld bij het gebruik van bitumen dakbedekking) wordt het vocht juist ingesloten, wat vocht en schimmel in de constructie veroorzaakt. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice, wij voorzien u graag van passend advies. 

Stappenplan aanbrengen dampdichte en dampremmende folie

1. Afrollen

Rol de folie horizontaal uit met de bedrukking leesbaar over het isolatiemateriaal. 

2. Overlap

Zorg voor voldoende overlap. Let erop dat er minimaal 15 cm overlap is, zodat er geen vocht tussen de randen door komt. 

3. Vastzetten.

Zet de folie vast met tape of een nietmachine. 

4. Luchtdicht.

Nu de folie overal met overlap is aangebracht moet het luchtdicht worden gemaakt met een luchtdichte tape, zoals bijvoorbeeld aluminium tape. Dit moet geplaatst worden op alle plekken waar de folie onderbroken wordt. 

5. Afwerken.

Werk de folie mooi af door waar nodig overlap weg te snijden. Sluit de folie luchtdicht aan op de zijwanden door rondom de folie een ril lijm te plaatsen. Hiermee lijmt u de folie luchtdicht aan de wand. Tot slot plaatst u de afwerking. 

Wanneer u met dampopen folie werkt op uw dak bevestigt u, indien nodig, de tengels (houten latten waar de dakpannen op bevestigd worden) op de folie. 

Benodigdheden voor het aanbrengen van een folie

• Lijm

• Aluminium tape

Heeft u vragen over het gebruik van vochtregulerende folie of bent u op zoek naar grote hoeveelheden? Neem dan gerust contact met ons op.