Garage isolatie.

Een ruimte die regelmatig wordt vergeten bij het isoleren is de garage. Vaak is het een koude en vochtige ruimte die niet fijn is om lang tijd in door te brengen. Maar met isolatie kunt u daar verandering in brengen! Zo kunt u van de garage een extra leefruimte maken of een betrouwbare opslagplaats.

Wilt u weten of uw garage geschikt is voor isolatie, wat de voor- en nadelen zijn en welke mogelijkheden er zijn voor het isoleren? Hier leest u alles over garage isolatie! En wilt u zelf aan de slag? Dan helpen we u hier verder met het beste materiaal voor garage isolatie, de kosten en tenslotte een stappenplan!

Wanneer is de garage isoleren een goed idee?

Denkt u erover om uw garage te isoleren? Een garage isoleren kan u veel voordelen opleveren, maar het is niet in elk geval zinvol. In de volgende gevallen kan het voordelig zijn om uw garage te isoleren:

 • Garage is meer dan alleen opslagruimte. Gebruikt u de garage echt alleen als opslagruimte voor de fiets of auto? Dan is het niet per se noodzakelijk om de garage te isoleren. Maar als u de garage ruimte ook gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld als washok, klusplek of speelruimte, is het wel aan te raden om te isoleren. Isolatie zorgt dan voor meer comfort en warmte.
 • Garage staat vast aan de woning. Als de garage direct aan de woning verbonden is en niet geïsoleerd is, vormt dit in feite een grote koudebrug. De kou komt dus door de garage het huis binnen, waardoor de hele woning minder warm is. Door te isoleren wordt niet alleen de garage warmer en droger, maar ook de rest van de woning.
 • Garage behoort tot beschermd volume. Als de garage een van de verwarmde ruimtes in uw woning is, dan valt de garage onder het zogenaamde beschermde volume. In dit geval bent u verplicht om de garage te isoleren.
 • Temperaturen in de garage zijn moeilijk te controleren. Werkt u wel eens in de garage of heeft u er materialen staan? Dan kan het toch reden zijn om de garage te isoleren. Met isolatie voorkomt u dat het in de zomer bloedheet is en in de winter ijskoud is.

Een garage isoleren is vrijwel altijd nuttig, omdat het de ruimte simpelweg warmer en droger maakt. Echter is er wel altijd een investering nodig, en het is goed om te bedenken of in uw geval de kosten het waard zijn. Waarom kiezen voor garage isolatie? We zetten hieronder de voordelen voor u op een rij.

Waarom de garage isoleren? Voor- en nadelen

Zoals bij de meeste isolatie, zorgt garage isolatie ervoor dat warmte beter in de ruimte blijft. Een slecht geïsoleerde ruimte zorgt tenslotte voor warmteverlies. Dit is nog eens een extra voordeel als de garage aan het huis vasthangt, omdat dan ook de woning minder warmte verliest. Hiermee verhoogt u het comfort in de garage en verlaagt u de energierekening. Een extra pluspunt, door minder te stoken bent u ook nog eens milieubewust bezig omdat u minder CO2 uitstoot hebt.

Naast warmte, wordt de garage ook comfortabeler door minder tocht- en vochtproblemen. Zeker in een garage kan er tocht ontstaan zonder isolatie. De kans op vochtproblemen wordt ook een stuk kleiner doordat isolatie voor een drogere ruimte zorgt. Dit is zeker handig in een garage, waar waarschijnlijk de verwarming minder aanstaat. Zo creëert u een warme, droge en tochtvrije ruimte die fijner is om in te leven en een betere opslagplaats voor uw spullen.

Veel nadelen heeft garage isolatie niet, afgezien van de kosten en tijdsinvestering die het met zich meebrengt. Het kan wel worden gezien als een lange termijn investering, omdat u op uw energiekosten kunt besparen. Daarnaast kan het zorgen voor waardevermeerdering van uw woning, doordat het een positief effect heeft op uw energielabel.

Doordat de garage een comfortabelere ruimte wordt om in te leven, kan isolatie erg nuttig zijn als u de garageruimte vaker wilt gaan gebruiken of een nieuw doel wilt geven. U kunt ook thermische isolatie combineren met geluidsisolatie, als u de garage bijvoorbeeld wilt gebruiken als muziekstudio of werkplaats. Kortom, garage isolatie biedt u veel nieuwe mogelijkheden voor de ruimte.

De voor- en nadelen van garage isolatie op een rijtje:

Mogelijkheden voor garage isolatie

U kunt op verschillende manieren uw garage isoleren, voor het beste resultaat is een combinatie hiervan optimaal. We leggen u meer uit over de volgende mogelijkheden voor garage isolatie:

 • Garage dakisolatie
  • Binnenuit
  • Buitenaf 
 • Garage muurisolatie 
 • Garage vloerisolatie
 • Garagedeur isolatie
Garage isolatie

Garage dakisolatie

Het dak van de garage isoleren werkt op dezelfde manier als een standaard dak isoleren. Afhankelijk van uw situatie kunt u kiezen voor van binnenuit of buitenaf isoleren. 

Garagedak van binnenuit isoleren

Deze methode is het makkelijkst zelf uit te voeren en vergt geen grote veranderingen aan het dak. Hoe u te werk gaat hangt af van het dak op uw garage: een plat of hellend dak. Bij een plat dak kunt u het plafond isoleren, bij een hellend dak kunt u isolatiemateriaal tussen de balken of spanten van het dak plaatsen. Er zijn in dit geval veel mogelijkheden voor isolatiematerialen en vormen. Lees meer over van binnenuit isoleren bij plat dak isolatie en hellend dak isolatie.

Garagedak van buitenaf isoleren

Het dak van buitenaf isoleren is een groter project omdat de hele dakbedekking eraf gehaald moet worden. In dat geval wordt het isolatiemateriaal bovenop de draagstructuur van het garagedak geplaatst. Op deze manier zit de dakconstructie als het ware in de isolatieschil, waardoor het dak nog beter beschermd is tegen vocht en temperatuurwisselingen. Lees meer over van buitenaf isoleren bij plat dak isolatie en hellend dak isolatie.

Welke methode kunt u het beste kiezen voor garage dakisolatie? 

Dat hangt af van uw situatie. Omdat van buitenaf isoleren een grotere klus is, is het aan te raden dit alleen dit doen als uw dak toch al aan vervanging toe is. Zo niet, dan is van binnenuit isoleren meestal een praktischere en goedkopere optie. Lees meer over dakisolatie in het algemeen.

Twijfelt u toch? U kunt altijd contact opnemen met onze specialisten.

Garage muurisolatie

Als u snel zelf aan de slag wilt, kunt u ook de muren van de garage isoleren. Dit is een relatief makkelijker manier om te isoleren en kan zowel van binnen als buiten. Bij muurisolatie van een huis wordt vaak gekozen voor spouwmuurisolatie, maar hiervoor is het wel nodig dat de ruimte een spouw (ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) heeft. Dit is vaak niet het geval bij garages, u kunt dan kiezen uit buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie. Bij buitenmuur- of gevelisolatie plaatst u van buitenaf isolatie op de buitenmuur. Er is dan ook nieuwe gevelbekleding nodig, wat het een ingrijpende en dure optie maakt. Een meer praktische manier is binnenmuurisolatie; er worden dan meestal isolatieplaten of een voorzetwand aan de binnenkant geplaatst. Hierdoor raakt u wel wat ruimte kwijt in de ruimte, maar het is een stuk makkelijker en betaalbaarder dan gevelisolatie. Verder gaat u op dezelfde manier te werk als bij isolatie van een muur van uw woning.

> Lees meer over muurisolatie.

Binnenmuur isoleren glaswol

Garage vloerisolatie

De garagevloer isoleren kan vanaf boven of onder, dit is afhankelijk van het type vloer dat u heeft. Isolatie van onder is makkelijker, maar is niet altijd mogelijk. Hiervoor is het nodig dat er ruimte onder de vloer is, zoals een kelder of kruipruimte. Bij isolatie langs boven moet de bestaande vloer worden opgebroken, wat een meer ingewikkelde klus is. Een andere optie is nog om de isolatie bovenop de vloer te plaatsen. Op de isolatielaag komt dan een nieuwe vloer, wat de vloer dus wel zal verhogen. Voor een betonvloer is dit de enige optie van boven omdat die niet kan worden opengebroken. Heeft u een houten vloer, dan zijn de verschillende opties mogelijk en ligt het aan uw situatie en wat uw voorkeur heeft.

> Lees meer over vloerisolatie.

Garagedeur isolatie

Een onderdeel van de garage dat niet vergeten moet worden, is de garagedeur. Deuren zijn risicovoller voor koudebruggen en er kan op deze plekken veel warmte verloren gaan. Als u aan de slag gaat met garage isolatie, is het verstandig om ook de garagedeur te overwegen. 

Is uw garagedeur van metaal? Dan kunnen de kieren bijvoorbeeld geïsoleerd worden met rubberen strips. De poort zelf kunt u isoleren met XPS-platen, platen van piepschuim of PIR-platen. Het voordeel van PIR platen is dat u dun kunt isoleren met een relatief hoge isolatiewaarde.

Is uw garagedeur van hout? U kunt hetzelfde materiaal gebruiken als bij een metalen deur. Daarnaast kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Esthetisch gezien is het daarbij wel mooier om een afwerking met bijvoorbeeld mdf-platen te plaatsen.

Een andere optie is om uw oude garagedeur helemaal te vervangen door een nieuwe geïsoleerde deur.

Tenslotte kan er ook nog een binnendeur tussen de garage en de woning aanwezig zijn. Zorg dat dit een goed geïsoleerde deur is, zodat warmte niet van de ene naar de andere ruimte ontsnapt.

Let op: als u voor een nieuwe deur kiest of veel isolatie plaatst, kan de garage luchtdicht worden. Het is belangrijk om de ruimte dan wel voldoende te ventileren. 

Garage isolatiemateriaal

U wilt aan de slag met garage isolatie, maar welk isolatiemateriaal kunt u het best gebruiken? Voor elke isolatie toepassing is een ander materiaal geschikt. Hieronder vind u een overzicht van alle mogelijkheden voor garage isolatie en welke isolatiematerialen u daarvoor kunt gebruiken. 

Type

 

Mogelijk isolatiemateriaal

Garage Muurisolatie

 

PIR, minerale wol, houtvezel

Garage Dakisolatie

Binnenuit

Glaswol/Rotswol (isolatiedekens), PIR/PUR/XPS/EPS, spuitisolatie, inblaasisolatie

 

Buitenaf

PIR/PUR/XPS/EPS

Garage Vloerisolatie

Betonvloer

PIR/PUR/XPS/EPS, Resol, Fermacell, steenwol

 

Houten vloer 

Glaswol, Fermacell, steenwol, houtvezel

Garagedeur

Metalen deur

PIR/PUR/XPS/EPS

 

Houten deur

PIR/PUR/XPS/EPS, glaswol, steenwol

Meer informatie over alle isolatiematerialen en hoe u daartussen een keuze maakt vind u op de pagina Wat is het beste isolatiemateriaal voor uw klus?

Kosten van garage isolatie

De kosten van garage isolatie kunnen erg uiteen lopen. Het hangt af van welke onderdelen u wilt isoleren en het isolatiemateriaal dat u gaat gebruiken. De onderstaande tabel geeft een indicatie van de gemiddelde kosten per type isolatie.

Type

 

Kosten per m2

Garage muurisolatie

Spouwmuur

€ 15 – 30

 

Binnenmuur

€ 40 – 60

 

Buitenmuur (gevel)

€ 100 – 160 

Garage Dakisolatie

Binnenuit

€ 20 – 40

 

Buitenaf

€ 40 – 100

Garage Vloerisolatie

 

€ 20 – 35

Garagedeur

 

€ 500 – 1500 per deur

De prijzen zijn een schatting van de echte kosten, dit hangt altijd af van uw situatie, of u de isolatie zelf plaatst/laat plaatsen en de gebruikte materialen. Uitgebreide informatie over kosten van isolatie vind u hier. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Isodirect.

Besparen op garage isolatie kosten

Het kan in uw geval mogelijk zijn om subsidie aan te vragen. U kunt op de website van Rijksoverheid meer vinden over mogelijke subsidie voor isolatie van uw huis. Een voorbeeld is de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE), hierover leest u meer op onze kenniscentrum pagina Subsidie Isolatie 2022

Daarnaast kunt u bij Isodirect terecht voor goed en goedkoop isolatiemateriaal. Bij ons vindt u een ruim aanbod aan B-keus isolatiemateriaal, waarmee u nog eens extra op de kosten bespaart.

Stappenplan garage muurisolatie

Zelf aan de slag met garage isolatie? Hoe u te werk gaat hangt af van welk deel (dak, vloer, muur) u gaat isoleren, maar wij geven u een algemeen stappenplan dat u kunt aanhouden.

 1. Voorbereiding: zorg dat de garage goed opgeruimd is. Het is misschien makkelijker om meteen aan de slag te gaan, maar het isoleren zal het best verlopen als de hele garage leeg is. Check verder de garage op vochtproblemen en beschadigingen. Kijk of het nodig is om ventilatieroosters te plaatsen.
 2. Regelwerk plaatsen: dit is meestal een houten of lichtmetalen frame dat in de garage geplaatst wordt. 
 3. Folie plaatsen: dampopen folie tussen de buitenmuren en het regelwerk beschermt het isolatiemateriaal.
 4. Isolatie plaatsen: bewerk het isolatiemateriaal om het tussen het regelwerk te plaatsen. 
 5. Afwerking: Gebruik voor het afdekken van de isolatie dampdichte folie. Bedek eventueel de isolatie met platen of andere afwerking.

→ Bekijk hier het stappenplan voor plat dak isolatie van binnenuit

→ Bekijk hier het stappenplan voor plat dak isolatie van buitenaf

Verder zijn er een aantal punten die goed zijn om op te letten. Houd rekening met brandveiligheid en bestandheid tegen chemische producten. In een garage worden vaak licht ontvlambare producten opgeslagen of er wordt geklust. Daarom is het verstandig om te kijken naar deze eigenschappen bij het kiezen van een isolatiemateriaal. Let ook op voor luchtdichtheid. Als u de garage isoleert en de ruimte wordt daardoor luchtdicht, zorg dan dat er op een andere manier wel voldoende ventilatie is zodat vocht weg kan. 

Meer informatie nodig over garage isolatie, het isolatiemateriaal of hoe u zelf aan de slag gaat? Isodirect helpt u graag verder! Neem gerust contact met ons op.