Betaalbare en duurzame isolatie voor iedereen

Online specialist in voordelige A-keus en B-keus isolatie

Winkelwagen

DAKISOLATIE

MUURISOLATIE

VLOERISOLATIE

KRUIPRUIMTE ISOLATIE

Kenniscentrum

Kenniscentrum

ISO DIRECT

betaalbare en duurzame isolatie voor iedereen

Isoleren

Wij verkopen isolatiemateriaal, maar wij plaatsen het niet. U kunt wel bij ons terecht voor advies voor het plaatsen van isolatiemateriaal. Op ons kenniscentrum vindt u veel informatie. Staat uw vraag er niet bij of wilt u persoonlijk advies? Voor gratis  persoonlijk advies kunt u  contact opnemen met onze klantenservice. Wij denken graag met u mee. 

Wij leveren het isolatiemateriaal in de maten zoals ze vanuit de fabrikant geleverd worden. Het is bij ons niet mogelijk om plaatmateriaal maat te laten zagen. U kunt dit eenvoudig zelf doen.

U kunt  PIR of Resol (Kooltherm) platen vrij eenvoudig zelf op maat maken. Op maat zagen kan met  een handzaag, cirkelzaag of  decoupeerzaag. U kunt de (dunnere) platen zelfs snijden, gebruik hiervoor een scherp Stanleymes. 

U kunt PIR platen eenvoudig verlijmen op hout, steen en beton. Daarnaast kunt u de platen vast schroeven. Hierbij heeft u montageplaatjes nodig.

PIR platen zijn er in diverse diktes. De dikte van de plaat is bepalend voor de isolatiewaarde. Naast isolatiewaarde is de beschikbare ruimte bepalend. U kunt de dikte bepalen door voor uzelf na te gaan wat u aan ruimte hebt voor de plaat en welke isolatiewaarde u wenst. In het bouwbesluit is een minimum isolatiewaarde opgenomen. U kunt er ook voor kiezen om hiervan naar boven af te wijken. Wij adviseren u graag wat het beste is voor u.

In Nederland worden wettelijke bepalingen ten aanzien van bouw en verbouw opgenomen in het Bouwbesluit. Hierin is ook bepaald welke isolatiewaarde een gebouwdeel moet hebben bij nieuwbouw of renovatie.

Onder nieuwbouw worden alle nieuw te bouwen objecten verstaan alsmede objecten waarvan meer dan 25% van de schil gewijzigd wordt. Een grondige verbouwing met aanpassingen in de constructie zal dus vaak onder nieuwbouw vallen. Een bouwtechnisch adviseur kan u helpen om dit op uw project specifiek te bepalen.

Nieuwbouw: Voor het (ver)bouwen van woningen en andere gebouwen stelt het Bouwbesluit een aantal minimumeisen op het gebied van de warmteweerstand van constructies voor gevels, daken en vloeren. Deze warmteweerstand wordt weergegeven met de RC-waarde. De huidige minimale thermische isolatie-eisen van dichte gebouwdelen zijn als volgt:

 • Voor gevels: 4,5 m2.K/W.
 • Voor daken: 6,0 m2.K/W.
 • Voor vloeren: 3,5 m2.K/W.

Renovatie: Vanaf november 2015 worden nieuwe eisen gesteld aan de isolatiewaarden bij renovatie of vervanging van vloeren, gevels, daken en kozijnen. Bij het vernieuwen of vervangen van isolatielagen geldt een warmteweerstand van:

 • Voor gevels: 1,3 m2.K/W.
 • Voor daken: 2,0 m2.K/W.
 • Voor vloeren: 2,5 m2.K/W.

In Nederland werken we met Euro brandklassen voor bouwmaterialen. PIR en Resol isolatie zijn ingedeeld in brandklasse B. Isolatiematerialen die in deze Brandklasse B thuishoren, zijn bij toepassing “heel moeilijk brandbaar”. 

PIR isolatie biedt vele voordelen. Het is dan ook niet voor niets het meest verkochte isolatiemateriaal. De belangrijkste voordelen van PIR zijn:

 • Hoge isolatiewaarde.
 • PIR is ongevoelig voor vocht. Hierdoor rot het niet en neemt het geen vocht op. Anders dan bijvoorbeeld bij glaswol behoudt PIR zijn isolatiewaarde wel als het nat wordt.
 • PIR is eenvoudig op maat te zagen en het irriteert de huid niet zoals glaswol dit wel kan doen.

Er zijn ook nadelen verbonden aan PIR isolatie. De nadelen van PIR zijn:

 • Het materiaal is nagenoeg niet afbreekbaar. Wel kan het worden hergebruikt.
 • Door de stijfheid van het materiaal is het niet te vervormen of samen te drukken om het zodoende perfect te laten aansluiten. Naden en kieren rondom kozijnen en dergelijke dienen te worden opgevuld met isolatieschuim (PUR schuim). 

Als je gaat isoleren krijgt u te maken met allerlei termen. Om u een beter beeld te geven wat deze termen betekenen en welke van belang zijn om de isolatiewaarde van je huis te bepalen, is het belangrijk om te weten welke waarden we onderscheiden. Veel genoemde waarden zijn: 

 • Rd waarde
 • Rc waarde
 • Lambda waarde
 • U waarde
 • K waarde

De rd waarde wordt ook vaak omschreven als de R waarde. De R staat hier voor “résistance” en de D voor “declared”, oftewel; de door de leverancier verklaarde weerstand van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd waarde is, hoe beter het materiaal isoleert.

Met de Rc waarde wordt de isolatiewaarde van een volledige constructie aangeduid. De C staat in dit geval dan ook voor “Construction”. Oftewel de warmteweerstand van het betreffende constructiedeel. Hoe hoger de Rc waarde, hoe beter de constructie is geïsoleerd. In het bouwbesluit is zelfs wettelijk vastgesteld waar de Rc isolatiewaarde van een gebouw aan moet voldoen.

De Lambda waarde van isolatie, ook wel L-waarde genoemd, geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door het isolatiemateriaal heen. Hierbij wordt niet gekeken naar de dikte, maar alleen naar de dichtheid van het isolatiemateriaal. Hoe lager de Lambda waarde, hoe beter een materiaal isoleert.

De U-waarde wordt bepaald door de dikte van het materiaal in combinatie met het type materiaal, dat voor een raam, dak of muur wordt gebruikt. Aan de hand van deze waarde wordt vastgesteld hoeveel warmte er door een vierkante meter van een specifiek constructiedeel ontsnapt per seconde. Een lage U-waarde staat voor een hoge isolatiewaarde.

De K waarde wordt vaak gebruikt om de globale Isolatiewaarde van een huis of gebouw uit te drukken. Op deze manier kan er een beeld worden verkregen over het verlies aan warmte door buitenmuren, daken, vloeren of ramen. Hoe lager de K waarde, hoe beter het huis of gebouw geïsoleerd is en hoe minder warmte er verloren gaat.

Het isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde is Resol (merknaam Kingspan Kooltherm) gevolgd door PIR

In onderstaand overzicht hebben we schematisch weergegeven welk isolatiemateriaal de hoogste isolatiewaarde heeft.

Lambda waarde per isolatiemateriaal:

 • Resol hardschuim: 0,018
 • PIR: 0,019 – 0,027
 • EPS 100: 0,032 – 0,036
 • Glaswol: 0,032 – 0,040
 • Steenwol: 0,033 – 0,040
 • XPS: 0,034 – 0,036

Ja dat kan. Isoleren levert, naast meer comfort en minder CO2 uitstoot, een jaarlijks terugkerende besparing op. Isoleren vraagt wel een investering. Om u tegemoet te komen in deze investering bestaan er momenteel zowel in Nederland als in België een subsidieregelingen waardoor u de terugverdientijd van uw investering aanzienlijk kunt verkorten. Helemaal als u de voordelige B-keus Isolatie van Isodirect gebruikt. Dan zit u er het snelste warmpjes bij! 

Hieronder de regelingen per land. 

Nederland:

SEEH (Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis)

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh

Belgie: 

Premies van netwerkbeheerder, gemeente, provincie 

Renovatiepremie

https://www.vlaanderen.be/subsidies-voor-energiebesparende-maatregelen-in-woningen

Momenteel verkopen wij nog geen hulpmaterialen zoals bevestigingsmaterialen,  tape, montageschuim, lijm, folie of gereedschappen. Wel kunnen wij u hier advies over geven. Deze materialen zijn ruim verkrijgbaar online of in de bouwmarkt. Op korte termijn verwachten wij dergelijke materialen aan ons assortiment toe te kunnen voegen. Houd hiervoor onze website in de gaten. 

Dampdichte folie moet aangebracht worden bij het isoleren van gevel of dakconstructies aan de binnenzijde van de dakbedekking (de warme zijde).

Damp-open folie wordt aan de koude zijde (buitenzijde) geplaatst. De koude zijde bevindt zich tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie zorgt ervoor dat opgehoopt vocht dat in het isolatiemateriaal zit, naar buiten toe kan verdampen.

Glaswol

Jazeker. Als doe-het-zelver kun je makkelijk zelf minerale glaswol isolatie aanbrengen. Onze glaswol is erg flexibel, makkelijk te plaatsen en volledig veilig te gebruiken.

Nee. Minerale glaswol houdt geen vocht vast en is (bij juiste plaatsing) bestand tegen schimmels en bacteriën.

Ja, minerale glaswol isolatie is makkelijk recycleerbaar en vormt zo ook een van de meest duurzame isolatiematerialen. Er kan bijvoorbeeld productieafval opnieuw toegevoegd worden aan het productieproces om nieuwe isolatie te maken.

Nee, in woningen die geïsoleerd zijn met minerale wol komt er geen vezelstof vrij.

Minerale glaswol is sterker en makkelijker te plaatsen dan steenwol. Daarnaast heeft minerale glaswol isolatie over het algemeen ook een hogere isolatiewaarde én is het goedkoper dan steenwol.

Minerale glaswol isolatie is enorm veelzijdig. Het is een bijzonder goed isolerend, brandwerend en akoestisch materiaal en is hierdoor geschikt voor meerdere toepassingen.

Om minerale glaswol te bekomen, worden een aantal zorgvuldig gekozen grondstoffen (waaronder vooral zand en glasscherven) verhit en gesmolten. Dat gesmolten glas wordt gesponnen en tot een soepele vezelmat gevormd, om dan verder verwerkt te worden tot een eindproduct. 

De kracht van minerale glaswol ligt in de verhinderde luchtbeweging door de vezelmat en de inerte samenstelling van minerale wol.

Minerale glaswol bestaat uit gerecycleerd glas, maar ook zand, kalk en soda uit natuurlijke voorraden komen terug. De hoeveel gerecycleerd glas is afhankelijk van de lokaal beschikbaregrondstoffen.

Afhankelijk van waar het eindproduct voor dient, bestaat de glaswol isolatie ook uit organische materialen en een bindmiddel.

Minerale wol is gekend voor haar sterke materiaaleigenschappen, zoals haar uitzonderlijk thermisch en akoestisch isolatievermogen én brandwerendheid. Een optimale bescherming tegen temperatuurverschillen, geluidshinder en brand – van je kelder tot je dak. Daarnaast is minerale glaswol isolatie een ruim inzetbaar materiaal, makkelijk om te verwerken en te installeren. Dankzij de natuurlijke grondstoffen is minerale glaswol een heel duurzaam materiaal. Het is de isolatie bij uitstek voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Met minerale glaswol isolatie blijft jouw gebouw tientallen jaren lang even sterk geïsoleerd. Volgens een onafhankelijke studie die werd aangevraagd door EURIMA (European Insulation Manufacturers Association) scoort minerale wol meer dan 55 jaar na plaatsing nog steeds hoog op vlak van thermische prestaties.

FIW München, een van meest vooraanstaande onderzoeksinstituten voor bouwmaterialen, voerde een gedetailleerd onderzoek naar de thermische waarden van minerale wol in zeven verschillende gebouwen verspreid over Europa. De gebouwen werden allemaal gebouwd tussen 1960 en 1995. Het onderzoek wees uit dat tijd geen impact heeft op de thermische prestaties van minerale wol en dat de thermische waarden na meer dan 55 jaar behouden blijven.

Ja. Minerale wol mag je gerust met de blote hand aanraken. Zoals altijd is het natuurlijk wel beter om werkhandschoenen te dragen wanneer je minerale glaswol isolatie verwerkt, en de handen te wassen na het klaren van de klus. Als je een erg gevoelige huid hebt, kan de aanraking met minerale isolatie voor jeuk zorgen, maar die verdwijnt direct weer. Bekijk zeker ook de verwerkingsvoorschriften op de verpakking.

Nee. Minerale wol is niet schadelijk voor de gezondheid. Het werd uitvoerig getest en geclassificeerd als ‘niet-kankerverwekkend’. Dat wordt ook bevestigd door het EUCEB-label.

Profiteer van de voordelen

Hulp of advies nodig?